Sluta vara medberoende....

Man kan tillfriskna från medberoendesjukan. Enligt psykolog Daniel Krafts teorier. Som jag helt håller med om.

Först och främst måste man  inse att man har ett problem. Att ens överdrivna hjälpbeteende inte är sunt. 

Det är lätt att förväxla medberoende med medkänsla.

Förstår man och inser att man är medberoende – då blir det naturligt att man vill göra något åt problemet.

Lever du i en situation med aktivt medberoende då bör du ta hand om säkerheten omkring dig och dina eventuella barn.  Finns det någon risk att ni kan råka  illa ut ? I så fall, sök hjälp på kvinna/mansjouren, socialtjänsten eller annat ställe som känns relevant.

Oavsett så ska du se till att få en egen samtalspartner som är insatt i just din problematik och detta hittar du om du googlar på stödföreningar inom det område där ditt problem finns.

 

Därefter behöver man kartlägga sina egna beteenden och det gör man lättast genom att man skriver en lista. Rubrikerna kan tex vara:

Saker jag gör

Saker jag säger

Saker jag tänker

Saker  jag känner

Målet är att man ska bli varse när man håller på att gå in i ett medberoendemönster. Man kommer att lära sig förstå känslan när detta mönster triggas igång.

Man måste bryta och ändra sitt beteende. Är man tex ”kurator” för vänner som har problem då måste man bryta detta. Och man ersätter medberoendeaktiviteterna med sunda och normala fritidsintressen som ger energi.

Man pratar mer om sig själv med sina vänner.

Man sätter gränser för andra människors behov och önskemål.

Man börjar ta bättre hand om sin kropp - och det är vanligt att den medberoende lider av psykosociala sjuk eller smärtillstånd... tex återkommande huvudvärk, magont osv...  och det beror på att alla känslor som finns i kroppen måste ta vägen någonstans och de  skapar olika sjukdomstillstånd.

 

Har man 50% av sin uppmärksamhet på sig själv och 50 % på andra.. då är det okey och en bra tumregel.

Sen gäller det att hantera känslor och jobbiga erfarenheter.

Ofta bagatelliserar man sina problem & det man varit med om och ger ingen utomstående insikt och därför är man svårhjälpt om man söker professionell hjälp.

Man måste tillåta sig själv att känna de jobbiga känslorna, gärna klä dem i ord och när man stirrat dem i vitögat… brukar det lätta

Man ska aldrig tveka att söka professionell  hjälp.

En del behöver det och  för andra kan det räcka med en klok kompis.

Dock har man ett hästjobb framför sig…. innan man ger sig själv fri och kan börja leva sitt normala liv.

Kram & kärlek

1 Helena Ir:

skriven

Instämmer med följande,att det kan vara ett hästjobb,innan man ger sig själv fri och kan börja leva sitt normala liv. Men det går..för man är värd så mycket bättre!

Kram :)

2 💕 Zoey 💕:

skriven

Tack så mycket för ditt svar tidigare idag! Vi ska absolut strunta i dom. Men kan du se vad dom mena när dom sa att dom vet vad som förse går hos mina föräldrar? Kram Zoey 💕

3 <3:

skriven

Kloka vänner är det bästa man har som ställer upp i vått och torrt. Känner mig nedtyngd och besviken på en av mina nära väninnor. Det gör mig ont att hon reagerar som hon gör och jag förstår mig helt enkelt inte på henne. Hon ska vara så moralfast när det gäller en del saker men sen är hon så otroligt omdömeslös att jag blir mörkrädd. Jag har förlåtit och gått vidare tidigare men kände den här gången att jag backar nu och inte orkar ta kontakt med henne. Hon har visat lite vem hon är sista månaderna. Besviken och ledsen är jag. Saknar hon sociala koderna börjar fundera över det.Vill samtidigt inte förlora vår vänskap. Blir ledsen för att jag verkligen har älskat henne som vän. Blir det bra igen eller var det här hejdå för oss.
Kram

4 Cissi33:

skriven

Känner igen mig i mycket. Dock tycker jag att jag blivit bättre på att ta plats och göra mig hörd efter jag fick barn. Jag var tvungen. Och nu måste jag för mitt barns skull. Dock har jag fortfarande lite svårt att släppa in folk nära, så fort jag märker personen har något problem och vill ha hjälp backar jag. Vill inte med såna att göra längre. Däremot missar jag kanske chansen till vänskap också för just nu är jag rätt ensam när det gäller vänner. Har fortfarande en bit kvar och hoppas jag fortsätter framåt.

Konstigt egentligen att jag känner så eftersom jag vill jobba med att hjälpa. Men är väl skillnad på jobb och personligt såklart :-)

Även sen jag fick barn har jag heller inte kroniskt ont i vänster skulderblad. Aldrig tänkt på att det kan ha varit kopplad till psykisk smärta. Men kanske det var.

Nu har jag tagit en paus i allt packande och tittar på morden i midsomer med en skål popcorn. Dottern är med sin pappa. Tomt. Men har massor att göra så det går ingen nöd på mig :-)

Kram!

5 Violett:

skriven

Tack för info.
Känner igen min vän i detta.
Ska föra vidare..
Även bra för mig att läsa.
Tack igen <3

Jag har is i magen och väntar på initiativ.
Mannen i mina tankar.
Vägrar tjata.
Värd mer än så..
Hur stora odds att han hör av sig?

Kram

6 Oförstående:

skriven

Halloj, halloj :-)

Kollegan och jag har haft lite myspys senaste månaden. Sista dagarna har han varit distanserad och knappt svarat mig. Ska jag ha is i magen och låta han komma till mig, eller vad är det som sker?

Vi har riktigt roligt ihop, och det känns som känslor kan utvecklas. Därmed förvirringen.

Och män säger att vi kvinnor är komplicerade, suck.. Kram!

7 Hopp:

skriven

Hej Es!

När vänder det?

8 jäntan:

skriven

Hej!

Jag undrar om du kan se om killen jag har kontakt med är kär i mig. Han verkar osäker. Svarar knappt på sms men dyker upp där jag är o kollar på mig i smyg/på avstånd.

Kram

Svar: han är så himla velig... kram
Esmaralda

9 Alice:

skriven

Hej Es! Ett mycket viktig och läsvärt inlägg. Finns det en chans att jag får bytt med någon på söndag? Kram

10 Skorpan:

skriven

Kanske det går att hela sig i princip från allt men då gäller det att ge järnet och gå all in? Du har säkert Es sett sånt, du arbetar ju med människor så..

Fotbollsmatch en bit hemifrån. Månne det finns någon godbit här att sluka med hull o hår ;D..

Kram Skorpan

11 sus:

skriven

hej
hua vad jobbigt.....
syrran....
och jag?
love sus

12 Sara:

skriven

Hej :) varför började jag känna så starkt inför den här människan? Är han en sån människa alla dras till eller kan det faktiskt bli något..? Kram och tack 😊😊💖

13 Boudica:

skriven

Kan inte räkna mig som medberoende men vissa drag känner jag igen, men de har ju sina egna orsaker!
Att anpassa sig till andra det lärde jag mig som barn, ett barn som var olikt de andra. Därför lärde jag mig det. Men det är något jag lyckats bryta mig ur de senaste få åren! Och inget jag tänker återvända till! ;)
Svag självkänsla med, men även den pga sjukdomen jag växte upp med, men den hat växt den med. Men ibland kan den fortfarande dala!
Tillitsbrist kan jag ha, men mest på myndigheter!
Isolering, jo isolerade mig en tid då jag mådde som värst, och nu tappat många av de nära vännerna ;/
Att inte känna sig tillräcklig, det händer ibland, men det har väl med självkänslan att göra, då den dalar!

Fortfarande känner jag mig helt kraftlös, allt känns jobbigare och tyngre, känner mig surigare av det med. Men ändå så jobbar jag för fullt.

Upprepar min fråga på sätt och vis, uppdaterar den lite.

Frågade igår om kråkorna var ett tecken eller vanliga kråkor.
Men idag när jag gick hem så funderade jag varför en byggnad jag passerar hade flaggan på halvstång, en bit senare så råkar jag lägga märke till en liten vit fjäder, vilket jag såg tidigare på vägen med. Den drog direkt tankarna till min käre ängel, och innan jag hinner reagera så går en katt över vägen, en annan sätter sig vid staket jag passerar och kollar på mig, medan den första har satt sig vid porten hem och kollar på mig när jag går förbi några meter senare.
Blev lite långt nu, förlåt!
Men frågan är mer, har jag åter fått ett dödsbudkap, ett annat budskap? eller börjar jag bara att bli tokig? ;)

En kraftlös KRAM!

Svar: Ett budskap har du fått men jag ser inte vilket.. kram :)
Esmaralda

14 Anders:

skriven


Känner igen mig & tar till mig...

En liten fråga i mängden:

Nappar hen på min strategi och hör av sig så småningom? Jag tänker inte skriva och ta fler initiativ. Vad tror du Es. Stor kram.



15 AnnaK:

skriven

Lite nyfiken om det finns nå sorts småfolk eller andra väsen på tomten i stugan? Känns som ett ypperligt ställe med älven och skogen där. Björn har vi troligtvis haft besök av tror jag iaf :)

Kram :)

Svar: Ja lite oknkytt tror jag allt det finns där.. kram
Esmaralda

16 Fanny2:

skriven

Wow, ibland är det som om du läser mina tankar! Det är inte första gången men igår var jag på väg att skriva något längre om att vara medberoende. Något jag har erfarenhet av då jag fått leva med två omogna föräldrar... För flera år sen så gick jag på terapi och då fick jag detta förklarat för mig. Det har lättat något otroligt och jag bagatelliserar inte det längre. Det är lätt att skylla någons dåliga beteende på barndomen och andra dåliga upplevelser. Saknar man sedan självkänsla så är det oftast kört med såna människor. Mina pappa har narcisstiska drag och jag tycker mycket pekar på borderline men jag har insett att ingen kan hjälpa honom om han vägrar ta emot hjälp. Jag har fortfarande en bit att gå men det är lättare att sätta gränser när man är medveten om problemet. Nu hoppas jag att min storebror förstår... Men jag kan förstås inte tvinga honom.

Jag önskar att flera var medvetna... Men jag är glad att jag hittade din blogg. Som vanligt mycket intressant läsning.

Svar: Ja, jag önskar också att fler vaknar upp och blir medvetna... i mitt arbete som klassiskt terapeut har jag mött detta problem ofta... kram :)
Esmaralda

17 Tina L:

skriven

Go kväll Esmaralda,

Ja det är kloka ord när du beskriver om medberoende och ack så viktigt att vara medveten om. Det är nog så lätt hänt att hamna i medberoendes vilja och önska.

Så viktigt att reflektera över saker och ting.
Önskar dig en fortsatt härlig kväll och vecka.

Jag ber också om det är möjligt att du kan klargöra detta för mig:

Det sägs att skyddsguiden alltid är en Ängel? Nu pratar jag allmänt om hur andra talar och vill gärna höra från ditt synsätt och andligt sätt med Universum på denna frågan.


Kan det inte vara någon anhörig från andra sidan eller en Gud/ Gudinna som är skyddsguide?

Jag fick veta genom dig att jag har en manlig skyddsguide och jag funderar så klart om det är det jag känner och har känt hela tiden, men som andra slår bort genom att säga att det alltid är bara Änglar som är våra skyddsguider.

Önskar få klarhet i detta.

Vänligen Tina

Svar: Alla som verkar från andra sidan för att hjälpa oss kallar jag änglar... sen kanske de egentligen heter något annat.. men det tycker jag är oviktigt.... de flesta av oss har anhöriga som vakar OCH en ängel...eller en Gud eller Gudinna... kram
Esmaralda

18 Pluttan:

skriven

Vädjar och ber.Har stämt in till 95% bara 5 % kvar.Då min dröm blir uppfylld Esmaralda.När han blir min man forever..försöker göra goda gärningar för min medmänniskor varje dag.Så tacksam för min dröm hitills.

19 Single lady:

skriven

Hej Es

kommer jag möta en fin kärlek snart:(?

20 Anonym:

skriven

Undrar om du ser någon varning på denna nya tablett jag köpt idag som jag skall använda ikväll?
Är mycket tacksam för svar Es??

21 AnnaK:

skriven

Tänkte nästan det! Hoppas de inte blir upprörda när jag röjer sly och håller på. I övrigt låter jag skogsdelen av tomten vara mest men vill inte att det ska snåra igen helt :)

Kram :)

22 Peter:

skriven

Hej kommer det gå vägen med det nya extrajobbet jag har så jag kan lämna det andra?

23 Susan:

skriven

Vet inte om detta kan stämma på min bror, men han "hjälper" sitt ex o vill att ska bli bra mellan henne o barnen ...men jag tror att han bara sänker sig själv....hon får ju ta tag i sitt liv själv utan att dra ner ngn annan .... eller har jag helt fel!?

24 chopper:

skriven

Hej olyckligt kär. Jag vill bli ett par men vet inte om han har samma känslor för mig. Vill veta om jag ska gå vidare å låta honom vara. Han sänder ut flera budskap å jag vet inte vad jag ska tro men tror han är kär i mig å rädd o binda sig. vill veta om vi blir ett par skulle bli så lycklig då. Kram å tack från mig


-*-.-*-.-*-.((¯`♥´¯)).`*.¸.*´✿¸.•*¨`*•..¸.-*-.-*-

Kommentera /ställ fråga här: