Julångest och julval....

Den här kommentaren skrevs igår:

"En annan kategori människor glömde du tar med i ditt inlägg idag. Det är föräldrar vars barn struntar fullständigt om de sitter ensamma eller inte vid jul. Deras patetiska ursäkt - har ej tid - har så mycket att göra. Rent ut sagt,fy fan för dessa vuxna barn som inte orkar, vill eller helt enkelt inte bryr sig, om att tar den tiden och åka till sina föräldrar, eller hämta dom till jul Oftast är det bara en kvar av föräldrarna som sitter där alldeles ensam. 

Nu lever inte någon av mina föräldrar men pappa var den som var sist kvar i livet och inte lät vi honom sitta själv. Idag har jag rent samvete gentemot mina föräldrar.Jag föraktar dessa vuxna barn som lönar sina föräldrar på detta hemska sätt. Kanske de få uppleva detsamma på ålderns höst. Vem vet! "

 .......................Slut på citat .................................

 

 

Din kommentar får igång mig lite extra….  Och jag tänker att  alla föräldrar har inte förtjänat att barnen tänker  på dem och tar dem med i sitt liv.  Ibland är det kanske så att man får de barn man förtjänar ?

Det är lätt att döma och dra alla över en kam – men om man tittar på varje familjesituation så kan man hitta olika orsaker till varför de vuxna barnen väljer bort sina föräldrar.

 

 

Julen är stressig och inte alltid den där mysiga högtiden som man förgäves hoppas på… har man gäster så ska de handlas och lagas mat och det ska pyntas och förberedas… och åker man bort… ja, det kan ju vara skönt men då kan man inte ta hem sina gamla föräldrar

Vad ska man välja ?  Är man usel om man väljer att åka med familjen  över julveckan till Thailand ?

Kan vi ta ansvar för alla  ?  SKA vi ta ansvar för alla ?

Är det okey att välja bort en  förälder  och fira jul utan att föräldrarnas blir bjudna ?

 

 

Nu är jag nyfiken på vad ni andra tycker…..

 

Kram & kärlek

1 <3:

skriven

Vad blir bäst tror du kära Es. Stockholm i helgen eller tjejkväll och AW?Måste bestämma mig om några timmar. TE hintade att han kanske skulle kika in med dit jag ev ska ikväll efter sitt årsmöte. Fick ett sånt där pirrigt godnattmejl från honom. Är bjuden på ett glöggmingel på lördagen till en fantastiskt inspirerande kvinna som arbeter med lite av det jag vill jobba med sen. Känner ingen som ska på minglet men är det en bra kväll och knyta kontakter.
Kram
💗💗💗

Svar: Välj med hjärtat och där lusten känns störst.. kram :)
Esmaralda

2 Varis:

skriven

God morgon Ez,
Har missat några dagar på bloggen så nu var det dags att läsa ikapp.

Ja du. I detta ämne känner jag lika som alltid, att jag önskar alla gemenskap och kärlek. Om det är föräldrar som gjort fel så känner åtminstone jag att man kan förlåta. Hen kanske inte visste bättre? Jag hoppas innerligt att mina barn kan se det i framtiden, att jag gjorde mitt bästa för stunden. Den större kunskapen har jag nu men nu skulle jag aldrig träffa sådana som mina ex och därmed skulle jag inte ha mina barn, så allt sker av en mening. För vår egen utveckling, tror jag.
Julen är verkligen en tid av gemenskap, och det är ledsamt när det finns människor som vill tillhöra en gemenskap men inte har någon. Att välja sin ensamhet själv är en annan sak.

Ez en fråga. Får man svära här.. för har god lust.. Oops.. men jag är så less på detta. Trots sallader och soppor så har jag gått upp 8kg sen i somras. Jag fattar ingenting!! Så jag tänker försöka tappa kilon genom att promenera. Vad tror du om det? Undrar väl om du ser ifall jag kan lyckas tappa dessa kilon nu?
Kram och ha en fin fredag!

Svar: Alla föräldrar gör fel ibland och det är normalt.. sen finns det dom som jämt är fel och det kan vara svårare att h överseende med. Ja jag tror din kropp behöver rörelse,,, så mycket som möjligt.. men kolla dina värden, sköldkörtel etc för säkerhets skull.. kram
Esmaralda

3 Lotta:

skriven

Om någon förälder är ensam och inte vill vara det skulle jag strunta i att tex åka till Thailand för dit kan man åka en annan gång.

4 A:

skriven

Så sant, så sant. Julen är barnens högtid o äldsta sonen här hemma längtar så till tomten kommer 🎅🏼Jag har fått tag på en riktig brandmanshjälm som han ska få i julklapp av mig som jag tror kommer bli poppis hos honom!

Vi firar alltid jul med barnens mor o farföräldrar, de är jätte välkomna hem till oss o behövs det hämtas så ställer vi upp med det också. Jag tycker att så länge de själva vill vara med så ställer man upp ❤️

Denna julen är första på 13 år som jag firar utan R.
Känns väldigt vemodigt då vi inte skulle ge våra barn denna uppväxten. Slitas mellan mamma o pappa som älskar båda två så otroligt mycket.

Jag hoppas innerligt att R kommer tillbaka till oss och att jag snart kommer på fötter igen.

Är fruktansvärt orolig över min mamma som har en sån otrolig värk. Kan knappt gå, ramlar ihop hemma då benen inte håller henne.
Jag är fruktansvärt rädd att hon inte orkar mycket mer. Att vi snart förlorar henne.
Situationen med mamma o situationen jag har här hemma för tillfället tar all min ork.
Jag är rädd för hur mycket mer jag orkar. Glädjen jag får av pojkarna när jag är med dom lever jag länge på men just nu är allt fruktansvärt tufft o glädjen känns väldigt långt bort tyvärr 😰

Hoppas du kan ge mig något svar bästa E ❤️
Kramar

Svar: Du orkar mer än du tror... och du laddar om.... jag ser en riktigt ljus och glad framtid för dig.. kram
Esmaralda

5 AnnaK:

skriven

Jag skulle aldrig låta nån av mina föräldrar sitta ensam över jul om de inte önskade det själv.....aldrig! Skulle lätt kunna skala av andra måsten och gäster men inte mamma eller pappa. De skulle få vara med på min avskalade jul 😜 Utomlands åker jag inte då.....skulle satsa på hemska januari isåfall. Men nu har jag turen och har fått fina, normala päron 😊 Alla har ju tyvärr inte det!

Kram 😊

6 Skorpan:

skriven

Hmm, förstår er båda, o tycker att man själv ska välja enligt eget tycke. Varför inte träffas före o fira jul, utan den stress det kan föra med sig o sedan åka bort med familjen t ex? Det är väl så att man får det man förtjänar...

Var chicken igår och fick inte sagt att en ny dörr öppnats åt mig, men idag ska det ske. Må min ängel vara med mig! O ordna så att jag inte faller i tomma intet utan inkomster... Det jag undrar över är om barnen kommer att "sörja" att jag slutar? Några jublar, det vet jag ;)...

Fredag och körning ut till landet till ett ställe jag aldrig varit förut, får se hur många gånger jag kör fel :D.

Fredagskramar Skorpan

7 Tanten:

skriven

Ja i fördömanden glöms det ibland bort orsak och verkan. Jag valde bort att finnas i min mors närhet överhuvudtaget de sista åren hon levde och det pga. det helvete jag upplevde med henne både som barn och vuxen. Jag gjorde många försök att få det att funka, men blev omöjligt att göra, det blev bara värre och värre ändå, till sist orkar man bara inte, så är det bara. Hon var ändå inte ensam, då hon hade sitt älsklingsbarn, min bror, vid sin sida hela vägen till slutet. Kan tillägga att han förstås var väldigt arg på mig, då jag "struntade" i min mor. Jag var förstås den hemska, enligt min mors upplysningar till honom och andra runtomkring. Ja, på "utsidan" kan det se ut på ett sätt, och på "insidan", dolt från andra kan det vara helt annorlunda.

Fredag igen och önskar alla som vill en riktigt fin helg.

Kram

Svar: En människa måste man alltid vara sann mot - och det är sig själv !! Kram :)
Esmaralda

8 Alexandra:

skriven


👏👏👏!!!!

Precis så Es!

9 Jossan :

skriven

Okej såhär känner jag. Jag vill inte fira jul utan mina föräldrar. Min rädsla är att de ska behöva sitta ensamma en jul. Men då har jag planerat att jag ska ha julen hos mig så både min blivande familj och mamma och pappa kan vara med. Jag är van med stora jular där vi firar med mamma och hennes 3 systrar med familjer så vi är ca 25 st. Men min ena kusin och hans mamma har valt att sluta fira jul med oss pga kusinens sambo.. detta tycker jag är jobbigt för jag älskar mina stora jular. Älskar min släkt.
Men till det är en förälder elak och inte brytt sig om sina barn så ska man inte känns sig tvungen att fira med dem. Tänk om man blivit misshandlad eller typ haft massa övergrepp. Nä då förtjänar man inte ens barn sympati!

Äntligen fredag!! Jobbar till 5 skulle jobba till halv 4 men ibland måste man ställa upp...

Nästa helg kanske min amerikanska släkting kommer och hälsar på. Hoppas det blir av!

Hur såg det ut när du såg mig som sambo? Skulle det vara en ny kille då?

Kram

10 Mi:

skriven

Godmorgon! Jag bjöd hem mina föräldrar fast dom inte förtjänade det. Dom behandlade mig rent ut sagt förjävligt i min uppväxt. Jag har ofta undrat över varför jag brydde mig, varför jag inte struntade helt i mina föräldrar som jag rimligtvis borde ha gjort.

Esmaralda ser du om min önskan att få komma ut i arbetslivet blir sann????

kram

Svar: Ja på ett eller annat sätt kommer du ut i arbetslivet och det kommer bli riktig bra.. kram
Esmaralda

11 Pia1:

skriven

Jadu. Ibland lever familjer i spridda skurar och det går bara inte. Och, alla föräldrar förtjänar faktiskt inte att inneha titeln förälder. Hoppas ändå att de flesta tänker på sina äldre och gör vad de kan. Mitt mejl till neurologen verkade inte bli läst och jag kontaktade sköterskan nu också. Hon hade slutat men vidarebefordrade till de som jobbar nu. Tror du de hjälper mig?

Svar: Ja, fast de ser ut om om du måste ligga på.... som vanligt alltså och inget kul. kram :)
Esmaralda

12 ThereseC:

skriven

Hej Es!
Jag tycker nog inte att alla barn borde bjuda hem sina föräldrar på jul. Mamma tänker ta hem mormor i år och jag tycker att mamma är galen. Mammas storasyster hade sagt att hon tänkte bjuda hem mormor. En riktigt bra idé om du frågar mig.
Mamma blir otroligt stressad av att ha mormor runt sig. Sist de firade jul ihop fick mamma hjärnblödning.
Mamma och mormor har aldrig varit en god kombination.
Mammas storasyster har mycket lättare för att fördra mormors egenheter. Jag tycker att mamma ska unna sig att slappna av på jul.
Mammas lillasyster vill inte längre fira jul med mormor och det kan jag förstå.
Jag tycker nog att det vore trist om mormor satt ensam på jul för hon har ju ändå alltid försökt vara snäll på sitt sätt. Men jag tycker att mamma borde unna sig att slippa nu när hennes storasyster ändå erbjuder sig. Hon träffar ändå mormor regelbundet så varför kan hon inte fira jul utan henne? Det kommer att bli tillräckligt tröttande ändå. Jag och min bror och hans flickvän ska också komma.Det kommer att bli fullt tillräckligt.
Kram ThereseC

13 Browallia:

skriven

Tack Esmaralda för att du lyfter fram den kommentaren. Jag är kräkless på alla som sätter alla föräldrar på en pedestal och att jag måste förklara mig varje år för någon som inte förstår varför jag inte firar jul med min mamma.

Till dig som skrev kommentaren

Jag är ett vuxet barn som växte upp i en destruktiv familj med en mamma med en narcissistisk av värsta sort som vi fick smyga på tå runt för att hon var som en tickande bomb det var bara en tidsfråga innan den skulle explodera över minsta lila som inte passade henne, det kunde räcka med att jag inte såg tillräckligt glad ut eller att någon råkade säga att julskinkan var salt. Så bröt helvetet loss och slutade alltid med att hon hotade med att slänga sig framför tåget och rusade ut. Vi bodde bara 100 m ifrån järnvägen och hon kunde vara ute i flera timmar innan hon kom tillbaka. Så du kan ju försöka föreställa dig den skräcken som barn att du sagt/gjort något som fick din mamma att ta livet av sig på självaste julafton. När jag blev vuxen och fick egna barn och även han drabbades av denna psykiska misshandel så valde jag att sluta fira jul med min mamma och har inte gjort det på snart 20 år. Du får ursäkta mig men jag skiter fullständigt i om hon sitter ensam på julafton efter att min pappa gick bort för något år sedan.

14 Anki:

skriven

Godmorgon Es

Förr när bägge mina skilda föräldrar levde ..innan pojkarna så var varje jul ångestfylld...vem skulle bjuda hem vem..och var skulle man vara !.och vilka syskon skulle till vem...då vi inte drog jämt vi fyra systrar.så gick man med ont i magen,hela julhelgen,...så kom pojkarna ...och de första två jularna var hemska tills jag satte ner foten och sa julen är barnens högtid...vill ni fira jul med oss får ni komma hit och vara någorlunda hyggliga mot varandra...Hur det vart...mina föräldrar började fira jul ihop , två av mina systrar har jag inte haft kontakt med på över 15 år.....men jularna ...de har varit fridfulla !

Nu är vi ensamma pojkarna och jag....det går oxå bra Vi bjuder hem gamla farbror Arne 87 år på annan dag jul ..enda dagen han har tid...han är jämt bortbjuden av grannar och bekanta...så julen den blir lugn även i år .

Som traditionen kräver tittade jag på årets julkalender ...och ja den kan man fortsätta titta på tycker jag :-)

Kram Anki med flock

15 Hej :

skriven

Självklart kan man välja bort att fira med föräldrar dom kanske inte förtjänar kanske aldrig funnits där, är rena tidstjuvar som bara förpestar tillvaron och detta gäller ju inte bara föräldrar utan andra i närheten som också kanske blir bortvald vid jul och andra storhelger.

16 Camilla:

skriven

Dehär är nu då aktuellt ämne och jag måste berätta hur det går till i vår familj.. Mamma firar inte jul, pappa firar inte jul, min syster firar oftast en vanlig hemmajul och då blir även mina föräldrar inbjudna dit, säkert av ren omtanke av min syster, jag själv har ju barnen ibland här, ibland blir jag ensam på jul, så ibland har jag även blivit inbjuden till systerns familj då jag varit här ensam, men inte alltid heller. Var o en väljer ju själv hur och vart/ vill man fira eller inte, men ovald ensamhet är verkligen ingen fröjd på en familjehögtid som julen, det är min åsikt!
Kramar

17 f:

skriven

hej esmeralda skulle behöva hjälp med ett val, jag skulle behöva ditt råd vad som passar mig för utbildning som jag behöver gå, jag är så förrvirrad, men behöver gå en utbildning för att öka mina chanser iframtiden.. snälla kan du se något om det. kram

18 fw:

skriven

Är min och hans relation på samma nivå som innan vi träffades? Tycker han fortfarande lika mycket om mig?
Kram

19 Carolina:

skriven

Mina föräldrar är skilda men firar alltid jul tillsammans och alla andra högtider här hemma gör jag allt för mina barn ska få den underbara känslan man har inför julen. Kommer 2017 bli ett bra år och kommer det bli operation för knät? så hoppas jag kärleken kommer.

Svar: Ja, en operation ser det ut att bli.. och ett bra 2017... kram :)
Esmaralda

20 Helena Ir:

skriven

Den där julen..den där julen.Den upprör många..då ska vi alla,vara snälla barn! I en underbar värld,där vi alla fungerar tillsammans..då sitter ingen ensam!
Tror vi får tänka liiite längre än näsan räcker..det ser lite olika ut i våra familjer..Och till alla som kan fira en fantastisk jul med sina nära och kära. Där behöver ingen ha dåligt samvete..

Själv har jag bestämt mig för att tacka nej till firandet med sonen och familjen på hans frus sida!
Min sons svärmor,är en sådan som jag helst slipper..mitt barnbarn,11 år,får ångest av henne.Den kvinnan har så mycket ondska i sig. Min sonhustru har redan ont i magen..pga julen,den underbara julen.

Jag är inte alls emot julen..det bara ser ut så..men människor borde vara snälla denna dag,åtminstone mot barnen!!

Tack för ditt svar igår..jag ska få till det på något vis..pratat med dottern..och vet lite mer om hur hon vill ha det..

Ha en skön fredag :)
Kram :)

21 Mm:

skriven

Hej Esmaralda!
Jag tänker att det ej behöver vara svart eller vitt! Jag tycker visst man kan åka till Thailand en jul med familjen, men för den sakens skull kanske man inte ska åka bort varje jul om man har ensamma föräldrar vid liv! Och om man då ska åka bort ja, då kan man komma förbi en stund innan och hälsa godjul, lämna paket osv! För jag tycker att man har ansvar över sina föräldrar när de blir äldre och ensamma!
Sen så finns det vissa fall där det är okej att välja bort sina föräldrar!

Es, kommer jag och min som leva fattigt framöver? Hur ser det ut sen när jag börjat jobba?
Kram

Svar: Jag tycker det ser riktigt bra ut framöver för din del.. kram :)
Esmaralda

22 Pia1:

skriven

Tanten, exakt så. Min mor har "sitt" barn och kommer inte vara ensam den dagen hon blir själv. Dock avlägger jag besöken för mina barns skull. Men hon har aldrig besökt mina barn för att få träffa dem. Inte mig heller för den delen.

23 Hedwig:

skriven

Hej!
Bra inlägg och jag tycker att du har fullständigt rätt. Det finns dock undantag exempelvis om föräldrarna super eller om det har hänt så mycket att det inte går att släppa, inte ens på julafton...Man ska alltid vara sann mot sig själv även om det ofta är lättare sagt än gjort. Man ska i allafall välja med sitt hjärta och utifrån riktiga pliktkänslor, dock aldrig utifrån skuld eller skamkänslor anser jag.

Esmaralda, jag har gått en självstudiekurs emotionsmanagement (fått officiellt intyg) och funderar på att gå en kurs NLP (neurolingvistisk programmering) nu. Tror du att jag kan ha nytta av den, främst för mig själv?

Svar: Ja, det tror jag faktiskt.. kram :)
Esmaralda

24 Tanten:

skriven

TACK.

KRAM.

KRAM Pia 1.

25 Linnean 🌸:

skriven

Julen rör upp mycket känslor. Det finns ju alla möjliga orsaker att ta avstånd till föräldrar, syskon...tja! Man vet ju aldrig vad som döljer sig bakom människors val. Jag ser sådant här runt mig och visst har jag tänkt att det är uselt av barnen att skita i sina föräldrar och ensamma syskon osv...men jag vet ju inte vad som ligger bakom! Själv miste jag båda mina föräldrar när jag var väldigt ung. Jag hade aldrig kunnat lämna mor och/eller far ensamma om jag inte vetat att de kommer att ha det bra och inte sitter ensamma och ledsna. Jag har själv lämnats ensam och vet hur det känns! Låg sjuk en jul utan telefon och mina syskon sket i mig. Då var jag bara 17 år. Det kanske låter löjligt i det stora hela men det gjorde väääldigt ont! Så jag blir mer hönsmamma och vill ta hand om alla ensamma men det räcker jag ju inte alls till för.
Men det är ju skillnad på att bara inte bry sig över huvud taget eller om det ligger något bakom. Och det är ju inte meningen man ska ta död på sig själv bara för någon säger att det är jul. Tycker nog att det är lite väl upptrissat med julen över huvud taget. Det är dags att tagga ner det lite. Här blir det nertaggat. Har gjort mina val nu och det känns ok. Jag backar fr den stora festen för det skulle bli fel med dom människorna och jag vet att min son ändå kommer att ha det hur kul som helst så jag firar med en väninna och tror att det blir bra. Dessutom är jag kattvakt! Oj! Det är ju snart dags! Har redan en ljuv liten kattflicka och nu kommer den röde mannen fr skogen, katten altlså. Är liite orolig för att gardinerna ska flyga och blommor krossas. Känns det som det kommer fungera mellan de här två? Kanske kan de bli kompisar? Eller kan ljuv kattromantik uppstå? 😻
Önskar alla en fin helg med eller utan snö! Här i syd skiner solen på gröna gräsmattor 🌞
Kram.../Linnean 🌸

26 Virrhönan:

skriven

Julen väcker nog alltid känslorna till liv. Vart ska vi fira jul? Vem ska komma? Åka bort? Önskar nog själv att jag kunde strunta i allt o åka bort, men ingen annan vill. Nu slutar det med som vanligt att alla kommer hit ca 10 pers. Jag ska fixa med allt o näst intill stressa ihjäl mej av hela situationen, men ändå så gillar jag att stå där mitt i allt os av Jansson för jag vet att gästerna är nöjda o uppskattar allt. Men i år mår jag inte bra känslomässigt, vill skita i det mesta men får väl bita ihop...o på juldagen ligger man pyser i soffan o tänker att visst, d blev ju ganska bra ändå....
Idag skiner solen, tanken är att jag ska få lite gjort. Jaga julklappar o planera. Måste baka julkakor...hjärnspöket fortsätter att ställa till det, kommer han göra nåt snart?
Blir det glöggfest hos dej ikväll?
Ha en nice dag. Kram till alla.

27 Cattis :

skriven

jag håller med dig Esmaralda, alla föräldrar förtjänar inte att få besök eller bli hämtade av sina barn. Jag arbetar inom äldrevården och då får man en inblick i mångas familjesituation, och alla där får inte besök av barn eller barnbarn, just för att de inte har varit en bra förälder, eller att de har haft komplicerade familjerelationer. Och i vissa fall förstår jag barnen fullt ut att de inte kommer och hälsar på. Sen finns det såklart undantag med.

Svar: Ja, exakt så är det... ingenting är så enkelt som det kan tyckas vid första anblicken.. kram
Esmaralda

28 Louise:

skriven

Jag har ångest varje år över julen. Detta året åker de stora barnen till Polen med farmor och farfar.(Det är sista julen för makens farmor att vara med hon är tyvärr döende och sista resan för hans föräldrar). Jag tycker inte man ska sära på en familj under julen men jag förstår tanken. Jag skulle dessutom aldrig låta mina föräldrar sitta hemma själva och fira jul no way.

Idag ska jag träffa min lärare och dessutom så ska min handledare ringa henne och skicka en kopia på omdömet som jag ska lämna in idag. Klockan två ska jag vara där och jag hoppas jag blir godkänd. Ser det ut som det blir ett G eller jag får inte börja min nästa kurs på måndag? Känns surt att behöva snubbla när man nästan är framme. Jag hoppas i alla fall att jag klarar det.
Så snälla alla håll tummarna att jag blir G på praktiken :-)

Ha en bra dag. Kramar.

Svar: Jag håller alla tummar och det vet jag att det är många här på bloggen som gör.. vi sänder goda energier.. kram
Esmaralda

29 Minna:

skriven

God morgon!

Har du Ezmeralda även gåvan så att du även ser tomtar och väsen? Jag tycker det är så spännande att vissa har den förmågan..

Svar: ja lite oknytt här och där har jag alltid sett.. kram
Esmaralda

30 Fundersam idag:

skriven

Hej Es,

Igår var en smått traumatisk dag för min familj...och för de andra som bor i samma uppgång. Det var en fullt utvecklad brand hos deras granne.

Allt är rökskadat men det ordnar sig med det materiella. Allt går att ersätta med försäkring. Men alla känslor som är nu och tankar är de mest oroväckande just nu 😔

Hur fixar min mamma detta? Och resten av min familj?
Hur blir det med ersättningsbostad tills allt är sanerat?


Många frågor men jag är väldigt tacksam för vad du än kan känna in när det gäller denna brand och händelse.

Ha en fin fredag!!
Kram

Svar: Ha fokus på det underbara.. att alla klarade sig utan fysiska skador !! Det praktiska kommer att lösa sig... kram
Esmaralda

31 Mamma:

skriven

Hej Esmaralda!
Tror du jag träffar kärleken just på krogen?
Kram

Svar: Det KAN bli så.. men kan också bli någon annanstans.. kram
Esmaralda

32 Mm:

skriven

Hej Esmaralda!
Blir tjejkvällen jag ska bjuda på så bra som jag hoppas?
Kram

Svar: ja den kommer bli jättebra.. kram
Esmaralda

33 Klara:

skriven

Hej Esmaralda! Hur kommer 2017 se ut för mig? Kommer det bli ett bra år? Kan du se något speciellt som händer?
Kram Klara

34 Pia1:

skriven

Å jösses nu fick jag tag i en grinig sköterska iallafall, som motvilligt efter samtal på finsk-engelska gick med på att gå över med pappren 😂

35 f:

skriven

hej esmeralda skulle behöva hjälp med ett val, jag skulle behöva ditt råd vad som passar mig för utbildning som jag behöver gå, jag är så förrvirrad, men behöver gå en utbildning för att öka mina chanser iframtiden.. snälla kan du se något om det. kram

36 Adad:

skriven

Personligen hade jag aldrig kunnat lämna mina föräldrar ensamma. Men som du skriver så har vissa barn kanske anledning till det.

.
Esmaraldaä, hur ser min närmaste framtid ut? Sker något spännande?

Kramar

37 Y:

skriven

Kära Es! Dethär året verkar sluta lika kaotiskt som det började för min del, och varit mer eller mindre hela året. LÄNGTAR att vinka hejdå till 2016, ett riktigt lousy år. Ser du om detta är sista julen då jag är ensam?? Kram

38 Helena Ir:

skriven

Louise; jag håller också tummarna för dig..och skickar lite ljushealing till dig,inför detta möte!

Kram :)

39 varis:

skriven

Ez, du hade kusligt rätt idag. När du skrev ditt svar angående min vikt så satt jag i telefon med vårdcentralen som vill ta prover på mig blandannat pga sköldkörteln. Tror du jag har nån över/underproduktion i sköldkörteln?
Du är fantastisk duktig på det du gör.

Nu en fråga från en vän till mig: Hon vill veta om hennes nya fling är något mer varaktigt? kommer de två att bli tillsammans? Kan man lita på den killen?

kramar igen

40 Michaela:

skriven

Jag håller med dig Es. Det finns alltid en anledning till saker och ting. Jag har inte träffat min pappa på 15 år just för hur han behandlade mig i samband med mammas o hans skilsmässa. Han brydde sig bara om sin nya familj och sket i den gamla. Ja det är massor som har hänt och pga det så har jag valt att inte ha någon kontakt.

Blir en lugn helg för mig. Tyvärr inget spännande som händer. Kram

41 AnnaK:

skriven

Har vart sjuk i ca 5 veckor och de senaste dagarna har jag haft en jävla huvudvärk som inget rått på....inte ens migräntabletter. Fick nu äntligen tid hos läkare idag. Ringt tidigare men inte fått komma. Hoppas nu de hittar nåt.....känns alltid som att en är hypokondrisk när man kommer dit trots att jag i princip aldrig går. Men vi får väl se.....kanske är hypokondrisk!

Kram 😊

42 Pollan:

skriven

Hejsan!
Jag är i den sitsen att barnen är vuxna. Trivdes aldrig med jularna ens när dom var små. Haft i tankarna - när dom blir vuxna skall jag fira jul som jag vill.Nu är jag där- och vad tror ni jag gör?
Är hemma och låter julen flyta förbi. Sade åt yngsta sonen i fjol att härefter ska jag resa bort på julen. Han såg besviken ut- sa att var ska vi då samlas? Dom är vuxna och har egna liv! Som tur är julen "kort" i år!
Önskar jag har en vän nästa jul!

43 Erika/:

skriven

Det var jag som skrev den kommentaren. Jag drar inte alla över samma kam, tyvärr glömde jag skriva det att vissa föräldrar INTE förtjänar någon uppmärksamhet från sina barn. Däremot finns dom som verkligen förtjänar att bli sedda - hörda - påhälsning av sina barn, trots det väljs de bort av barnen. Nu har jag rättat till min tankegång om det hela från igår!

Svar: Jag hoppas inte du tog illa vid dig... du är ju anonym här... och jag tänkte det kunde bli lite av en debatt.. och det blev det ju också... kram
Esmaralda

44 Tjejen:

skriven

Usch vilken bitter kommentar :(

Som sagt ser det ju olika ut för alla människor, utifrån förutsättningar, familjeförhållanden mm

Kommer vi fortsätta ses ett tag? Jag och flirten...

Kram

45 Orolig till max:

skriven

Hej! Känner mig så orolig för mitt ena öra är rädd för att hörseln inte blir bättre. Kan du se om det blir bättre eller går att göra något åt med t.ex operation???

kram

46 Albina:

skriven

Hej Es

Ser du om 2017 bjuder på några övrraskande förändringar?
kram

47 A:

skriven

Skulle du kunna stilla mitt redan oroliga huvud o hjärta om min mammas situation?
Fick reda på precis att hon åkt akut in till sjukhus för ev leversvikt :(
Ska jag börja ta vara på tiden med henne mera o låta pojkarna vara mer med sin mormor eller har vi många fina år kvar med henne?

Jag vill bara att hon ska få slippa all sin värk o mediciner o kunna få ett fungerande liv med oss igen ❤️
Varför kommer allt alltid samtidigt? 😰

Kram

48 Li:

skriven

Är det inte så att de allra flesta gör så gott de kan även om det blir fel ibland. Och att man får försöka att ta hand om varandra. Med det inte sagt att man inte kan åka bort på jul. Man kan ju hälsa på och ringa vid andra tillfällen. Ska inte säga så mkt då min pappa bor utomlands och min mamma långt bort så jag har nog inte firat med dem på 20 år. Hoppas alla får en fin helg@

49 Skorpan:

skriven

En tung sten föll av mina axlar idag, min chef tog det väldigt bra o hade i sin tur varit olycklig för att hon inte skulle kunna erbjuda mig jobb efter sommaren... Tvärtom var hon glad för min skull och till sist fick jag klämma till med min sarkastiska humor ; D. Ett tu tre på timmen släppte min huvudvärk, tror det var stressen som släppte. Värt att fira, glögg kanske? Känns som livet kommer att reda upp sig och karln kanske också visar sig ;).
Kram Skorpan

Svar: En sån skön känsla när saker och ting ordnar sig.. kram
Esmaralda

50 Cecilia:

skriven

Julen har alltid väckt underbara och mysiga känslor hos mig och det gör mig ledsen att inte alla har fått uppleva samma känsla. Håller med många här, föräldrarna kanske inte förtjänar sina barn.

Det gick inte att hyra lokalen vi ville ha till vår julfest, så det får bli i lägenheten istället. Gästlistan blir betydligt mindre, men det är bara skönt enligt mig. Så, nästa vecka ska jag och tjejerna samla ihop och planera, kommer bli så mysigt! Jag hoppas att "Katta" kommer. Det känns som att det blir min enda chans för att "make a move". Tror du att han reagerar positivt eller bör jag ligga lågt? Kram

51 özz:

skriven

Hej Es

Hur ser det ut ekonomiskt för mig framöver?

52 Desp:

skriven

Ett barn ska inte behöva välja med mellan sina föräldrar jävla shit!!!!


Es hur ser situationen på det jobbet jag vill ha J ska prata med honom nästa vecka! ! Har jag större chans efter det att få jobbet eller helt enkelt ser du mig i en Annan arbetsplats?! Kramar

Svar: Det finns en chans att det blir som du vill... men osäkert... kram
Esmaralda

53 Des:

skriven

Jag hade en av den hemskaste drömmen om mitt barn som varje förälder fruktar och är rädd för!!! Att barnet försvinner eller blir kidnappat så hemskt vad betyder drömmen Es så hemskt ?!!!!!!!


Kram

54 LottaS:

skriven

Dottern tyvärr sjuk än efter en hel vecka i Hong Kong, har inte kunnat simma, inget Disneyland med kusinen, och ingen matlust hon som sett så fram emot hotellfrukostarna. Hon och jag har knappt lämnat hotellområdet ännu. Nu är det endast några dagar kvar, skulle så önska att hon också orkar vara med fullt ut innan det är över. Du såg ju att resan skulle bli bra, så jag försöker hålla hoppet vid liv. Är ju själv rätt ångestdrabbad för tillfället med alla sjuka där hemma dessutom.

Svar: Jag hoppas också det blir bättre.. kram
Esmaralda

55 Jag:

skriven

Hejsan! Jag är mycket sjuk och dålig, men ändå känner jag att allt kommer att bli bra och ordna sig till det bästa. Vem är det som ger mig den känslan? Kram

Svar: Jag tror att det är din ängel.. han är riktigt nära dig och det ser ut som om du kan ta emot det han ger.. kram
Esmaralda

56 Kiara:

skriven

Hej Es!
Jag drömde någpt helt underbart i natt, drömde att jag skulle gifta mig och trots att det var jag och min man, som jag inte kunde se ansiktet på, skulle gifta oss så var jag den som fick all uppmärksamhet. Min blivande hade planerat ena överraskningen efter den andra ihop med mina systrar. Bortsett ett litet tåg som åkte runt med jättefin belysning som julbelysning med disney figurer så var det delfinshow, dock ingen riktig delfin utan staty, med jättefin blåbelysning. Fick även ett jättetungt och dyrt halsband av någon som såg ut som en kung. Min man fick oxå något dyrt men minns inte vad det var för något. Förstod inte heller vad han pratade för språk när han höll tal. Vad betydde denna drömmen egentligen? Kram Kiara ❤

57 Agnes:

skriven

Min mor var en person som verkligen visste hur ta hand om sig själv...hon satte sig själv i första rummet...även i det andra, det tredje, och OM hon ansåg att hon vann något på det...ja, då kunde det kanske bli aktuellt med att få en liten skrubb till förfogande....men nåde den som inte såg till att tacka, och inte minst ersätta henne, för hennes, i hennes egna ögon enormt givmilda behandling av någon annan än henne själv...

En sådan mor väljer man bort...åtminstone jag, eftersom jag är av den åsikten, att det finns ingen som helst lag på att man skall utplåna sig själv och sin person för någon annan...varken anhörig, eller utomstående...

Att anse sig "förakta" en annan individ, därför att denne inte gör som man själv anser vara det som skall råda...lägg ner det där tramset...finns verkligen andra saker, som går att "förakta" i sådana fall...

Vet man inget om en persons bakomliggande liv, så tycker jag att man helt enkelt "kniper käft" om hur de väljer att leva sina liv...min åsikt!

Gör det som ni själva anser vara rätt...och låt andra välja sitt...hur svårt kan det vara, egentligen?

Jag skulle oxå gärna vilja ha den energi som nu ni har, som verkligen orkar engagera er i hur nu andra sköter sina liv...jag har knappt energi att sköta mitt eget...så jag beundrar er som verkar ha hur mycket tankeenergi som helst, inte bara för er själva, utan även för alla de där andra som nu inte gör som ni gör....verkligen....


På tal om min mor, som dog för cirkus tre år sedan...jag vet inte ens vart hon ligger, eftersom det inte intresserar mig...så är det med det....så visst, förakta mig bäst du vill...lätt att ta stora ord i sin mun, när man inte har hela bilden klar för sig....

Blir så trött på de som slänger sig med uttryck och ord, utan att ha bäring för det...men lutar mig mot tanken, att även dessa kanske någon gång även de, får lite koll på livet...någon gång...*suckar*

I dag undrar jag ingenting, egentligen....hoppas att helgen blir bra...vad mer kan jag begära, egentligen...

Kram!

Svar: Go helg på dej.. från mej och MG :)
Esmaralda

58 Tingeling :

skriven

Jag då som alltid varit duktig flicka och ska fira jul med allt och alla och åka hit och dit. Varannan hos mammas sida, varannan hos pappas sida. Ibland båda samma dag. Nu vill jag vara lite upprorisk och faktiskt välja helt själv vart jag ska fira jul. Och känns som rätt beslut. Även om jag har liiite dåligt samvete. Jag skulle för övrigt lätt kunna åka till Thailand över julen. Och kommer troligen göra så nån gång. Min pappa har flera i sin släkt, inte bara barn, som han kan fira jul med.

Jag vill aldrig att min dotter ska känna sig tvingad att göra något hon inte vill. Vissa vill ju inte ens att barnen ska flytta 3 mil från sina föräldrar. Jag sa till mitt ex en gång att jag funderade på att ställa mig i bostadskö i Stockholm nu, för det tar ju cirka 15 år innan man får en lägenhet där. Så vill min dotter flytta dit när hon blir vuxen så har hon en lägenhet. Varpå han sa "aldrig i livet att hon får flytta till Stockholm" det gör mig så irriterad! Jag vill att min dotter ska ha en fri vilja utan dåligt samvete. När hon blir vuxen och vill fira jul i Thailand så får hon det.

Nu är det freeeedaaaag!!! 😁

Kram!

59 Tingeling :

skriven

En annan sak också förresten 😁 jag har gjort nåt som jag kände att jag växte i. Och det är att jag sa ifrån till mitt barns pappa. Jag vill inte umgås, jag vill inte att vi hörs ofta, jag vill inte vi firar högtider, vi är inte kompisar och jag vill att han lämnar mig ifred. Nu får det vara nog liksom. Och jag håller fast vid det! Nu måste jag bara säga till vissa i min familj "som tycker om honom".

Nästa år måste väl vara mitt år? 😊 då allt faller på plats och jag har ro?

Kram!

60 Fråga?:

skriven

Hej

Vad kan du se om min soulmate..vad har han för utseende?
kram

61 Alexandra:

skriven


@Tanten





62 Alexandra:

skriven

@Mi

63 Alexandra:

skriven


@Browallia

64 En riktig jul -utan föräldrarna - Sophia* :

skriven

Jag lever efter mottot så gott jag kan "För att den elaka är elak, kan jag för det ändå vara snäll". Men när det kommer till min egna familjesituation så har jag varit för snäll & det har satt mig istället i fara. Fysiskt & psykiskt misshandel. (i andra hem med). Det är SÅ många som råkat illa för detta i sina hem, så att det är lika många som är ensamma i Jul/åren om, är inte konstigt. Har man blivit utsatt för liknande har man rätt att tacka nej till att fira jul med sina föräldrar eller andra som skadat. Däremot om man har haft det hur bra som helst - kanske man ändå vill fira jul själv med sin egna nya familj. Varför skulle det vara fel.

Jag tycker dock att om man ändå ska para ihop en hel grupp familjemedlemmar & vänner så kan man gott ta med sig de som annars hade varit ensamma - om man nu har en kärleksfull relation till dessa.
Inget ansvar. Bara ren hänsyn & välvilja tycker jag man kan lägga till!

Jag har hatat Jul & annat. För att jag var uppvuxen med brutala saker & också att man inte skulle gilla Julafton & dylikt. Idag står jag förväntansfull & längtar mer eller mindre efter julen. Jag kommer aldrig "i livet" dela den glädjen och tiden med någon utav mina föräldrar.

De fick inte de barn de förtjänar för att de förtjänade inga barn alls! Och jag har hittat andra människor jag hellre kallar för föräldrar.


FRÅGA
Om du känt för att läsa min kommentar & möjligtvis har lust att ge ett svar så har jag en fråga som rör allt annat än Jul! Det är så att min hankatt börjat vara sexuell med vår nya katt. Är han verkligen kastrerad? Då min föräldrer har med mildare ord, en permanent pinochio näsa. Och jag litar inte på det hon sa. Vad kan du se?


Kram! Och trevlig helg.

65 Analis:

skriven

Hej


Ser du något nytt på ingång för mig?krm

66 Alexandra:

skriven

Till Agnes;

Du är en stjärna!

Love U!❤

67 Erika/:

skriven

Inte tog jag illa vid mig. Det får du inte tro. När jag satte händerna på tangentbordet i går och skrev det första, såg jag något framför mig, därav att jag inte fick med allt. Jag står för det jag säger och jag har alltid sagt vad jag tycker och tänker, kanske jag tar i för mycket i bland men, det är så jag är.

Kram och hoppas ni har en trevlig glöggkväll! :)

68 Agnes:

skriven

Tack, finaste Es och Herr Fralla!

Önskar detsamma!!! =)

Kram!

69 Fanny2:

skriven

Jag känner mig kluven när jag läser kommentarerna. På sätt och vis är jag glad att jag inte är ensam om att inte vilja fira med en förälder och samtidigt tänker jag på alla hemskheter många har utsatts för...

Min pappa har gjort mycket, både psykisk och fysisk misshandel, och dessvärre kommer han aldrig att förändras eller inse vad han har gjort för fel. Han har förstört många högtider, semestrar och viktiga dagar genom att gång på gång bete sig på ett oacceptabelt vis och därför avstår jag att fira med honom om jag kan. Mina syskon och min mamma har fortfarande förhoppningar om att han kan förändras (och är medberoende)... Ingen vill umgås med en människa som sätter sina behov och önskemål i första hand och fullständigt skiter i andra. Är denne dessutom en energivampyr så finns det ingen anledning till att ens försöka. Så nej, alla föräldrar förtjänar inte den uppmärksamheten.

Vissa kanske t.o.m. förtjänar att få fira jul ensamma...

70 Marelli:

skriven

Hej! träffar jag någon speciell kärlek det här året?

71 Erika/:

skriven

Till Agnes= Besserwisser / som tror sig har
rätten att tala om för andra hur de skall
skriva, med vilka ord, samt tycka det mesta
är trams, plus knipa käft. För det var väl
så du skrev? Eller kunde du inte bättre
än så?

Har förytligat min första kommentar med
några ord, som glömdes bort.

Undra om du har svår läsförståelse att du ej förstår det mest enkla i sammanhanget, eftersom
det hela tiden låter på dig som jag pekar ut en speciell person?

Herre gud människa skärp dig. Läs ytterligare en gång till, eller läs tills du förstår det du tydligen inte förstår. Kanske något för dig själv att tar till dig! Till sist, så tröttsam du är
som hela tiden drar upp dig/din mammas relation.
Vet du inte, skall jag tala om för dig, ett mynt har två sidor,kommer så alltid att har.

Det du sänder ut får du oftast tillbaka.
Så välinformerad är du väl ändå. Eller hur?
En sista sak Agnes, hoppa inte på mig fler gånger.
Du förstår jag ligger alltid steget före dig! Nu vet du det också! Take it or leave it!

72 Aice:

skriven

Kommer det att hända nåt positivt i mitt liv snart? Kram

73 Jag vill ha en fridefull jul:

skriven

TILL ERIKA:
Ja du Erika nu fick du ju lite svar på tal. Men så ska det vara när man sticker ut hakan som du gjordes. Med kategoriska utryck som "patetiska ursäkter", "fy fan" och "föraktar". Du behöver inte bli kränkt. Det var ett obetänksamt och stundom omoget resonemang när du klappar dig själv på axeln över stt du "gjort rätt för dej".

Men...det är bara för dej att inse att allt inte är svart och vitt. Vi har alla olika bakgrund och det går inte att dra alla över en kam. Det finns vuxna här på bloggen, och runt om i landet, som har växt upp under fruktansvärda omständigheter och som fullt förståeligt inte har något ansvar för sina plågoandars julfirande.

74 Katten:

skriven

Kommentaren får igång mig också. Alltid är det de vuxna barnen som ska bära hundhuvudet om gamla föräldrar är ensamma vid jul eller även övrig tid. Googlar man på t ex "bryta med föräldrar" får man träffar. "Bryta med sina barn" har jag däremot inte hittat någon träff på. Ovanpå det är synpunkter som i detta inläggs inledande citat extremt vanliga. Varför? Är verkligen alla de som alltid står på de gamla föräldrarnas sida extremt naiva? Eller är blotta tanken på att det faktiskt finns föräldrar som avvisar barn och barnbarn så obehaglig att man bestämmer sig för att sådant inte kan finnas?

Jag var enda barnet, mina föräldrar var gifta i 50 år tills min far dog för 10 år sedan. Min mor var missnöjd med sitt liv, hon hade blivit gravid av misstag, och det var viktigt att jag skulle veta det. När jag var barn sa hon att så snart jag klarade mig själv skulle hon packa och dra, så jag flyttade hemifrån när jag var 16 år för att hon skulle få leva sitt liv som hon ville. Jag älskade min mor och ville inte vara i vägen en enda dag mer än nödvändigt. Åren gick men hon packade och drog aldrig. Jag förstod i början inte varför men hon verkade faktiskt njuta av att spela martyr, och dessutom curlade min far henne för husfridens skull, hon fick alltid allting precis som hon ville. Utomstående anade inte hur det stod till i vår familj, min mor kunde mitt i alltihop framstå som ytterst charmerande, men att leva med henne var som att ständigt vandra på nattgammal is; man kunde när som helst braka igenom.

Så småningom gifte jag mig och fick tre barn. Och observera att det skedde under ordnade former så jag besvärade aldrig min mor varken ekonomiskt eller på annat sätt. Jag var fortfarande så naiv så jag faktiskt trodde att allt skulle bli annorlunda när mor fick sitt första barnbarn, men icke. Sista gången som jag besökte mina föräldrar före förlossningen av mitt första barn gjorde mor klart för mig att jag inte skulle ta för givet att barnbarn skulle vara välkomna i hennes hem, och det är här vi kommer in på dagens ämne. Och här är du, vars citat inleder detta inlägg, hjärtligt välkommen att förklara hur jag skulle ha gjort. Skulle jag ha fortsatt fira gemensam jul med familj och föräldrar som jag mot bättre vetande gjorde på mitt första barns första jul, då mor var elak och oförskämd? Varför skulle jag i så fall utsätta barnen för en sådan "julstämning"? Hur kan under sådana omständigheter vara så att de äldre alltid har rätt? Och min far, hur skulle jag ha gjort för att ge honom fina jular? Han hade inget hellre velat än att fira jul med oss, men han var svag och vågade inte stå upp för sig själv och för oss. I ca 20 jular från mitt första barns födelse till min fars död tänkte jag att nu är vi ännu en jul närmare till den julen då någon av oss inte längre finns, utan att min far fått uppleva jul med alla sina barbarn. Jag mådde mycket dåligt över detta.

Nu är båda mina föräldrar borta och jag frågar mig vad min mors härskande skulle tjäna till. Men en sak är klar; hon gick ur det hela med flaggan i topp. För alla vet ju att allt alltid är de självupptagna egoistiska otacksamma vuxna barnens fel.

/Katten

75 Agnes:

skriven

Till Erika....

"Skit på dig!"

God Jul, ditt apskaft!

Kram!

76 Helena Ir:

skriven

Katten,jag läser det du skrivit..så svårt det måste varit..jag känner med dig!

Stor kram!

77 Erika/:

skriven

Det finns något som är väldigt konstigt i en del kommentarer här. Ni vill låta gällande att de enda som har något innanför pannbenet är ni som talat om för mig vad jag är för något men, ingen av er kunde tänka tanken att jag kunde syfta på dom föräldrar som gjort allt för sina barn under hela deras uppväxt och, mer till det var också de jag menade från allra första början men tyvärr kom det inte med.

Jag skulle förtydligat mig som till ett litet barn så hade alla förstått.

Som sagt det finns föräldrar som sitter där de sitter oavsett om det är jul, påsk, pingst eller midsommar eller en hel lång sommar, som aldrig gjort något illa.

Kränkt är också ett ord som ständigt används.
Varför skulle jag känna mig kränkt, syftar du på svar till Agnes från mig? I så fall fick hon bara vad hon själv sände ut, om du har svårigheter med att förstår det. Sedan kan jag tala om för DIG som tyckte jag klappade mig själv på axeln, jag tillhör inte den sortens förnäma människor som tycker jag är bäst i alla avseenden.

Till sist ingen behöver bemöda sig med att ytterligare skriva vad ni anser om mig och mina kommentarer. För min del är det här avslutat, och kommer inte att läsa det!




78 Tanten:

skriven

Bra skrivet Katten. Förstår dig hur bra som helst.

Kram

79 Anna:

skriven

Hej på er alla!

Nej, jag håller inte med! Varje gång jag träffar min far känner jag mig som en lite sämre människa än jag gjorde innan. Han hittar alltid ett sätt att sticka kniven, den lilla skalkniven förvisso, i sidan på mig. "Din myndighet kan ju inte räkna pengar, det har jag minsan läst i tidningen.". "Du kanske skall ha högklackat så att du går lite mer som en kvinna?" Jag ville bli veterinär men det fick jag höra att jag aldrig skulle klara. Han fick marinblåstrumpor istället för svarta en jul. Då surade han sig igen både julafton och juldag. Full blir han gärna också. Antingen blir han gråtmild och skall berätta om hur elaka alla är mot honom eller så slog han min styvmor. Sedan talade han om för mig att det var mitt fel att han gjorde det.
Nu sitter han inte ensam men jag kommer inte att försöka mer. Jag har försökt i hela mitt liv att få hans uppskattning och kärlek men han förmår helt enkelt inte. Jag offrar inte mer av mitt välmående för honom. Kan man som vuxen människa inte inse att det omöjligen kan vara hos en själv felet sitter när man inte har en vän kvar som vill umgås, att det är ALLA andra det är fel på, ja då kan han sitta själv!


-*-.-*-.-*-.((¯`♥´¯)).`*.¸.*´✿¸.•*¨`*•..¸.-*-.-*-

Kommentera /ställ fråga här: