Tyck om dig själv....

Tips som  hjälper dig att tycka mer om dig själv

Från Stefan Ekberg på ” Smartare liv”

 

 


1. Sluta jämföra dig själv med andra 
Alla människor, till och med den som du tror är lyckligast har sina saker att brottas med (så är det att vara människa). Jämför dig bara med dig själv. Andras goda självförtroende kan vara en bild de visar upp.

2. Apa efter
Det finns någon i din omgivning som verkar ha ett fantastiskt självförtroende, eller hur? Om du börjar tänka på hur han/hon gör, för sig och pratar – varför inte göra likadant. Det är bevisat att man kan påverka sig själv att få ett bättre självförtroende genom att agera som om man hade det. Smart va.

3. Ändra dina tankar för att få bättre självförtroende
Börja tänka på saker du lyckats med snarare än att låta ditt huvud förmörkas av allt du tycker att du misslyckats med. Allvarligt talat. Det är ditt jobb att bli din egen bästa vän och inte trycka ner dig själv. När du märker att du börjar trycka ner dig själv, säg stopp och sluta göra det. Efter ett tag kommer du märka att den där tyrannen i ditt huvud tystnar mer och mer.

4. Jobba med att bli bättre på att slappna av så kommer självförtroendet
Det finns massor av sätt att lära sig att slappna av och vilket du väljer beror på vad du trivs med. En del gillar yoga, andra att promenera i skogen. Att kunna slappna av och hitta sätt att göra det på hjälper dig att känna dig positivt laddad och skapar förutsättningar för att få ett bättre självförtroende.

 



5. Börja belöna dig själv 
När du klarar av saker är svåra måste du lära dig att belöna dig själv för det. Det är du som är ansvarig för att bygga ditt självförtroende, ingen annan, så du måste börja ta hand om dig själv och peppa dig själv mer. Du är värd det och alla skäl till att belöna dig själv är bra för självförtroendet.

6. Särskilt för kvinnor
Sluta jämföra dig själv med modellerna i tidningarna. Och varför inte ta ett steg till – och sluta köpa de där tidningarna. De får dig ändå bara att må pyton. Att gå runt och känna sig sämre än de retuscherade modellerna är så otroligt onödigt. Hitta fem saker du gillar med ditt utseendet och känn dig stolt över dem.

7. Följ ditt eget hjärta istället för att försöka följa alla andras förväntningar 
Det finns människor som tillbringar ett helt liv med att försöka tillfredsställa andras behov. Det bästa är att det aldrig är för sent att ändra på det. En del människor är experter på att tala om för andra hur de ska leva sina liv och ofta är det bara ett bevis på deras egna tillkortakommanden. Det är bara du som vet vad du är intresserad och inspirerad av. Det är ju för sjutton ditt liv!

 



8. Sätt dina egna mål
För en del passar det att skriva ner sina mål så att de kan se dem. Andra har sina mål i huvudet men det fina med mål är att du styrs emot dem om du vill nå dem tillräckligt mycket. Att nå mål, även små, är väldigt bra för självförtroendet. Börja sätta mindre mål och öka ut dem allteftersom.

9. Utmana det du trodde att du trodde
Många människor har blivit påverkade att tro på något som de egentligen inte tror på. Det kan vara en väg man tagit för att andra förväntat sig det eller att andra fått dig att tro att du är mindre värd än dem. Utmana det här och släng bort allt gammalt skräp som du egentligen inte tror på. Det här är såklart en process som kan ta tid beroende på hur djupt det sitter men om du verkligen vill – och kanske tar hjälp av någon – så kan du bli friare och få större självförtroende.

10. Gör en bra övning för självförtroendet 
Ta ett papper och penna och skriv ner alla egenskaper du beundrar hos andra. Det kan vara sinne för humor, integritet, ärlighet eller förmåga att tala inför folk. Gör listan så lång du kan. Vet du vad du har fått fram nu: Jo, en lista över vem du själv vill vara. Ta en av egenskaperna varje dag och använd på något sätt. När du har betat av hela listan lovar jag att du kommer att känna dig starkare. Du har övat på att bli mer som du vill vara. Sedan är det bara att fortsätta med det varje dag.

11. Gör mer av det som ger dig energi 
Det gör du genom att lägga så mycket tid du kan på saker som du gillar att göra. Det spelar ingen roll om det handlar om att lägga mer tid på en särskild hobby eller att skapa tid för att umgås med en särskild vän – att göra det du gillar mycket mer kommer att lyfta ditt självförtroende. Du mår bra och att må bra både ger självförtroende och skapar en grund för att göra det ännu bättre. Och samma sak tvärtom. Lägg mindre tid på sånt som du inte gillar att göra. Försök att skala bort saker du inte gillar så mycket du kan.

 



12.Träna för att få bättre självförtroende 
Faktum är att fysisk träning påverkar kroppens belöningssystem så mycket att träningen i sig ger dig självförtroende. Det är bevisat. Om du får igång din kropp mer så får du mer självförtroende – och skapar en grund för att bygga ett ännu bättre. Det viktiga här är att du ska ha ett mål som ligger minst ett år framåt. Sluta lura dig själv att tro att du kan gå ner i vikt/bygga muskler på tre veckor. Ingen kan det. Alla vill det. Kvällstidningarna lever på att få folk att tro det. Gå inte på det.

13. Mät och möt dina rädslor 
Alla är rädda för olika saker. Om du skriver ner vad du är rädd för kan du också gradera rädslorna. Gör det från 1-5 där 1 är lite rädd och 5 är mycket rädd. När du skrivit ner dina rädslor är det dags att börja jobba med dem. Börja med att möta dina rädslor på nivå 1 och gör det till ditt jobb att klara av dem minst fem gångar innan du går vidare uppåt. Det här är ett bra sätt att se att du klarar mycket mer än du tror. Skriv ner hur det kändes när du klarade en uppgift. Det är bra eftersom du glömmer bort det annars. Och självförtroendet kommer på köpet.

14. Sätt allt som händer i rätt perspektiv
Om något händer som påverkar ditt självförtroende negativt är det lätt att bli för fixerad eftersom man har fel perspektiv. Istället för att bli nedslagen – tänk: Kommer det här att vara en stor sak om fem år? Oftast så kommer du att säga ett klar nej. Oftast kommer du att känna att du inte ens kommer att komma ihåg dagens händelse om fem år. Så slappna av.

 



15. Öva på att fokusera utåt istället för inåt 
När man har dåligt självförtroende är det så lätt att bli självmedveten i till exempel ett sällskap med människor man inte känner. Du kanske tänker på hur du ser ut, vad du just sa och vad de andra sitter och tänker om dig. Om du istället börjar intressera dig för de andra vid bordet och uppmärksammar dem så lär du dig snart att sluta vara så fokuserad på ditt eget beteende och hur det uppfattas av andra. 

16. Byt umgänge
Allvarligt talat – de personer du omger dig med kan lyfta eller sänka ditt självförtroende. Dina vänner – är de verkligen dina vänner? Vilka är peppande och goda och vilka ger dig dåligt självförtroende? De goda kan vara andra än du tänkte först och samma sak tvärtom. Studera och tänk på vad din omgivning ger dig och försök att få mer tid med de goda och mindre tid med de dåliga.

 

Kram & kärlek 

1 Ljus&kärlek:

skriven

Jag jobbar på detta hela tiden, det går upp och ner:( hoppas jag når ända fram snart..<3

Es:Blir det ljusare och bättre..?
kram

2 Linnean 🌸:

skriven

Himla bra inlägg! Super!
Men detta är ytterligare bara ett, av många, test för att se om det går att nå fram till bloggen än. Snart en vecka nu. Har mailat blogg.se i dag igen! Uselt att de inte kan fixa det! Men vi får se! Ha det gött! Kram...
/Linnean 🌸

3 <3:

skriven

Tack för fina 16 råd.
Kan du se något hur han tänker min kära mejl kontakt TE om mig vill han äta middag med mig tror du eller vågar han inte riktigt.... Blir pirrig och glad av hans mejl och han skriver så fint när jag haft en jobbig dag på sjukhuset.Vet inte om han har någon speciell kvinna i sitt liv. Han skriver att han tänker på mig varje dag. Märkligt på något sätt att han och jag fått sån här kontakt.
Kram

4 Skorpan:

skriven

Vet inte riktigt var jag ligger i den här frågan. Funderar inte värst mycket kring hur andra har det, har tillräckligt med mitt liv o mina göranden. Självförtroende, hmm, rätt bra tror jag. Men hur tror du Es omgivningen ser på mig med tanke på den frågan? Lite nyfiken :).

Nu bär det av hemåt och lite förbereda inför gästens ankomst, ska bli så kul!
Kram Skorpan

5 mannabonne fan:

skriven

Halloj :)

Hur stor är chansen att L hör av sig, som du tror? :)

Kram

6 Michaela:

skriven

Viktigt inlägg!

Usch vad ont det gör att släppa någon som man tycker om. Även om det är det bästa på lång sikt. Han lovade att släppa mig nu. Kan jag lita på det? Kram

7 Hjälp:

skriven

Hej Esmaralda!
Mycket goda råd som jag ska ta till mig! Jobbar mycket med mig själv! Har uppnått förbättringar så jag känner mig starkare!

Men nu Es, började det mala på i hjärnan kände jag! Och anledningen är väll för tok överdriven men jag tror jag fastnar i gamla spår!

Det var en så enkel sak som att jag gillade en bild som mitt ex lagt upp! Han brukar aldrig gilla mina bilder men han är ju ej heller en gillare! Jag gillade i det spontana ögonblicket! Men efteråt började hjärnan mala på, "åh tänk om han tror att jag vill ha kontakt" tänk om de skulle prata om det och fråga sig vad jag får ut av att påminna mig hos honom" ja du hör ju, i min hjärna blev ju det hela uppblåst!
Kanske jag inte ska gilla mer i fortsättningen? Men iallafall ser det ut att vara lugnt? Och reagerade han positivt på min "Gillning"?
Kram

8 Lotta:

skriven

Jättebra tips, men inte helt lätt att göra i praktiken.

Jag undrar om du kan se om jag träffar någon snart. Tycker det är jobbigt när mitt ex är så lycklig med sin nya. Mitt hjärta har gått sönder. Därför är det också svårt att träffa någon ny, men tror det är enda medicinen. Tyvärr är jag så elak så jag önskar att det tog slut mln mitt ex och hans nya. Sån är jag....hmmmm. Hemsk och missunnsam.

Kram och ha en fin dag
Lotta

Svar: Du är inte hemskt.. de är helt naturliga tankar.. men du kommer få det mycket bättre med en ny kärlek som du ska träffa.. kram
Esmaralda

9 mt:

skriven

Hej!
Min kollega T har sökt jobb utomlands..Kommer hon få någo jobb? Slutar hon innan sommaren?
Kram!

10 AnnaK:

skriven

Har nog aldrig tyckt illa om mig själv faktiskt. Men kan däremot bli väldigt trött på mig själv som inte tar tag i mitt liv, sumpar chanser mm. Frustrerad på mitt beteende skulle man väl kunna säga. Men börjar känna mig rätt likgiltig över sånt numer.....är ett hopplöst fall.

Rensar iaf vidare därhemma och det känns givande iaf 😊

Kram 😊

11 Tingeling :

skriven

Tack för peppande inlägg! Jag försöker alltid förändra sådant jag inte gillar i mitt liv, även om det ibland tar lite tid.

Håll tummarna att jag får nåt av dem två jobben jag sökt. Dock känns det väldigt avlägset att börja i mitten på januari. Ska jag härda ut? Så fort jag tänker på jobbet får jag en nervös känsla, hjärtklappning och ibland nästan illamående. Har dock kunnat sova senaste dagarna, men är ändå trött jämt. Vågar jag säga till chefen att jag inte tänker vara kvar, då kanske hon kan förändra mina arbetsuppgifter... Skulle egentligen vilja säga upp mig i morgon. Och sluta om en månad. Vågar jag chansa....

Kram!

12 IeIe:

skriven

Vilket bra ämne att skriva om, lärorikt :)

Jag har jobbat en hel del med mig själv då självrespekten/känslan inte är/varit den bästa men det går framåt och det är stor skillnad på vem jag förr jämfört med nu. Jag känner mig mer trygg och lugn i mig själv och det syns nog utåt också.. Allt är inte tipp topp men det lär det nog aldrig bli då livet är i konstant förändring och det finns alltid något att lära sig mer om, utforska och/eller förändra/utveckla..

Hmm.. Jag skrev en kommentar igår från mobilen men den måste ha kommit bort för jag kan inte hitta upp den.. Nåväl, jag provar fråga igen..

Min relation med K är inte den bästa och du kan se oss påväg ifrån varandra.. Innebär det då att vi helt tappar kontakten eller att vi hörs/syns mer sällan? Är det något jag kan göra/säga/agera kring i vår relation? Behöver jag tänka på något särskilt? Något annat du kan se/känna av?

Tack och ha en fortsatt fin dag ✫

Svar: ni kommer träffas ibland men ju mer tiden går desto mer rinner det ut i sanden.. kram
Esmaralda

13 Li:

skriven

Så bra och självklart! Konstigt att det ska vara så svårt.... men det är väl som att sluta röka. Man får bestämma sig

14 Ledsen:

skriven

Hej!
Kollegan K och jag var precis på ett möte och efteråt antydde hon att jag tyckte att jag och den arbetsgrupp jag representerar tyckte att vi var bättre än dom.
Jag menade absolut inget sådant.
Blev förbannad på henne och visade det tydligt (vilket jag ALDRIG gör då jag är löjligt konflikträdd).
Samtidigt vet jag att hon pratar är falsk och gärna pratar bakom ryggen på folk och att jag med all säkerhet är den hon kommer att prata om nu.
Hur kommer detta att fortlöpa?
Kram

15 Helena Ir:

skriven

Instämmer,i nr 12 Träna,för bättre självförtroende..träning är bra för mycket.

Just nu har jag värsta muskelvärken,tror jag håller på att bli sjuk..eller så är jag i något skov,med det vanliga i kroppen. Marigt det där..vill ju träna,men orkar inte riktigt..jag får väl lyssna på kroppen.

Kram :)

Svar: Ja, att lyssna till kroppen tror jag är viktigt.. kram
Esmaralda

16 Sophia*:

skriven

Vad kan du se om jobbet? Känns bra att gå på intervjun men det är alltid ett "men". Så kan du se något särskilt? Om det är negativt för mig eller positivt?

Jag undrar också om han menade det han sa, om sin intention till att kolla på det där? Det sårade mig & det visade jag.

Tacksam för svar på båda. Kram

17 Orolig:

skriven

Hej Es! Jag har fått tid för mitt öra hos hälsocentralen men oroar mig hur det ska gå. Kommer det att gå bra??

Kram

18 Orolig:

skriven

Hej Es! Jag har fått tid för mitt öra hos hälsocentralen men oroar mig hur det ska gå. Kommer det att gå bra??

Kram

Svar: Det kommer gå fint.. kram
Esmaralda

19 Kristina:

skriven

Hej Esmeralda! Kommer han och jag att bli tillsammans igen? Kram

Svar: Inget som blir varaktigt såvitt jag kan se.. kram
Esmaralda

20 Little miss piggy:

skriven

Kära Es!
Måste säga att de är väldiga diskussioner om den försvunna Maddie Mccann som försvann från Portugal 2007 som 3 åring - om hon lever eller är död. Av ren nyfikenhet, kan du se något? Lever hon eller är hon död? Kram

Svar: Jag tror att hon lever.. kram
Esmaralda

21 Kristin:

skriven

Tusen takk for de gode rådene, Esmaralda.
Disse skal jeg skrive ut og henge på veggen.
Ja, i dagens samfunn hvor alle tilsynelatende skal være vellykkede og hvor man blir lært opp til å leve utenfra og inn og ikke det motsatte, er det fort gjort å dra seg selv ned. Man får "glansbilder" å skulle ligne.
Jeg har observert, at det er så mange ulykkelige øyne.
Det er viktig å lære å bli glad i seg selv, for ingen er bedre enn andre, kanskje bare litt heldigere. Vi alle har et liv som er like mye verdt, uansett hva vi gjør og hvor vi befinner oss. Men, det er lett å glemme dette.

22 Agnes:

skriven

Åh, så bra med en lista!

Ska printa ut när jag blir ledig, och sedan lägga upp mitt nya liv...som startade 11-12/11-16....

Alltså fortfarande i sin linda, men jag vet att jag kommer att få "det jag förtjänar", haha!

Ska träna på att utmana mig själv med sådant jag inte alls gillar...det, att synas mer "publikt"...om nu själva andemeningen skymtar i det jag menar...

Jag ska utmana mig själv i att lära mig sådant som jag tror att jag inte fixar...det jag VET att jag inte är kapabel till, låter jag bli...

Jag ska "sakta ta bakvägen ut" när det gäller exet...han är inte värd mig, och det agerande han de senaste månaderna haft gentemot mig, fick liksom fjällen att rassla av mina ögon...när inte ens jag själv längre kan "ta honom i försvar"...då är det dax att avsluta...helt...inte bara det liv vi haft i detta liv...utan helt enkelt sätta punkt för ALLA våra tidigare liv tillsammans...

Däremot så går det att agera civiliserat med varandra...som de grannar vi nu faktiskt är...och...som kompanjoner...men jag kommer att lämna över besluten på en annan...sitter ändå liksom "fast" tills företaget "går överstyr"....typ...

Livet är ett evigt lärande...jag lär mig massor om mig själv...och jag har nu tagit tag i det som är mitt liv...det jag sänder ut, är det jag får tillbaka...och det är som det sägs...det är det mest enklaste, som kan bli det mest svåraste att handha...

Finns ingen som helst, som kan ersätta dig själv i ditt eget liv...det finns inga genvägar...inga som helst magiska knep...tyvärr...utan var o en måste själv göra skitjobbet med att förändra sig...det är hårt, tufft, kämpigt...men samtidigt...helt fantastiskt...

OM man nu VILL förändra sig....om man nu VILL och VÅGAR se sina egna fel o brister...och OM man VÅGAR att erkänna för sig själv, att men själv inte är jordens medelpunkt, utan en helt, vanlig liten person...

Bara det ett stort steg....

En del har inte förmågan...som nu mitt ex...och även andra...

Har ett råd...det finns ingen världslag på att en person skall utplåna sig själv för att någon annan ska må bra!

Känns inte en relation ok, så är den inte ok...sitt inte och vänta på att den andra skall förändra sig...för det kommer inte att ske...för den andra utgår nämligen från, att det är DU som ska förändra dig...för att passa in i dens liv...

Detta har jag lärt mig...och det rådet ger jag er...jag gav 14 år av mitt liv till en man som valde att dra ett streck över vårt förflutna...för att han själv skulle må bra...

Jag ångrar inte en dag av dessa 14 år...låter konstigt, kanske...men så är det!

Kram!



23 F:

skriven

Hur blir resan om vi åker nästa månad 😊😊

Svar: Den ser ut att bli bra.. kram
Esmaralda

24 Amela:

skriven

Hej

Ser du något.. spännande som händer under det nya året?
kram

25 erika:

skriven

Hej! Kommer jag att träffa någon snart?

26 Ck:

skriven

Hej
Kan du se något kring min kommande kärlek?kram

27 V:

skriven

Hej Esmeralda jag saknar honom så mycket, vi bröt kontakten den 16 spetember, det var sista gången jag var med honom jag raderade hon på sociala medier det gjorde för ont, men alla som säger att tiden läker alla sår, gör det verkligen det? Jag saknar hon och gråter bara jag tänker på honom, kan du se oss börja att dejta igen? Har han lömt mig helt tro, han blockade mig på fb när jag hade raderat honom, så han hatar nog mig. Kram :)

28 Kärlek:

skriven

Kommer jag träffa någon ny man inom kort? Kram

29 Finländskorna:

skriven

Det var bra!
Ibland kan dock självförtroende vara väldigt bra, men självkänslan dålig - en ganska fatal kombination... På sätt och vis kan självkänslan vara mera värdefull.
Beror på hur man förstår ordet självförtroende. Man ska tro på sig själv (så där sunt) och tycka om och acceptera sig själv kan man gärna göra. Man borde klara av att misslyckas också utan att det rubbar ens cirklar desto mer (som sagt, är det viktigt om fem år ens...). Däremot behöver man inte vara extrovert, alltid pigg på sällskap, keep smiling, "stor på sig" och säker på allt man gör. Det är lika okej att vara introvert. :-)
Kram! <3


-*-.-*-.-*-.((¯`♥´¯)).`*.¸.*´✿¸.•*¨`*•..¸.-*-.-*-

Kommentera /ställ fråga här: