Blir galen.. förlorar kontrollen....

 Jag kommer bli galen…. Jag kommer att förlora kontrollen…  känner många som drabbas av ångest.

De är rädda att de ska transformeras till någon annan .. som far runt och dödar folk och går fullständig  bärsärkagång utan att de  själva är medvetna om det.

Men det gör ingen.

Det finns inte rapporterat ett enda fall  där  någon under pågående panikattack betett sig så.  

 

Trots att fly/fäkta responsen får dig att bli förvirrad, overklig och distraherad, så klarar du ändå av att tänka och att fungera normalt. Känslan av att tappa kontrollen är bara fula spratt av vår känsla och vår fantasi. Det inträffar inte i verkligheten.  Inse det.  Fakta är viktigt. Det är A och O.

Blir man mer medveten om hur ens psyke funkar – då blir det lättare att hantera anfallen när de kommer.

Ofta kan katastroftankar vara omedvetna så just arbetet med att  kartlägga sig själv  är viktigt.

Kan man hitta en grund.. en orsak.. då har man något konkret att arbeta med.

Och hittar man ingenting – tycker jag att man ska gå en period i terapi och få den hjälpen.

 

Under tiden du helar dig så ska du omge dig med sådant som är positivt.  Se fina och roliga filmer. Läs mysiga böcker och läs tidningar som får dig att slappna av. Hoppa över sånt om  nyheter och ond bråd död.

 

 

Sluta googla.   De som drabbas brukar googla en massa och hittar sådant som ger näring åt det sjuka. Man kan ju hitta vad man vill.. alla möjliga konstiga sjukdomar där alla symptom stämmer in på en själv.   Ge dig själv Google förbud.

Ha någon som du  litar på och som du kan prata med . Någon som är klok och insiktsfull. Någon som kan ta ner dig på jorden när du svävar iväg och som  får dig att tänka logiskt. Logiken är nämligen viktig.

 

När tankarna kommer ska du tänka att okey… men det har inte hänt än.  Jag kan ta tag i det om det händer. Men inte nu. Inte  i förväg.

 

Och när tankarna kommer och  dina argument inte hjälper – då  tömmer du hjärnan och ersätter de dåliga tankarna med helt andra tankar..  fräscha fina och roliga tankar. Det kan man faktiskt göra men det krävs lite träning

 

 

Inse att känslorna du får inte är skadliga.. dina reaktioner är inte farliga.. utan bara jävligt obehagliga

Du varken svimmar, blir  galen eller dör.

Andas  lugnt. Ta 3-4  djupa andetag och säg ordet lugn.. till dig själv.. och med lugn röst. Gör om detta flera gånger.

 

Beskriv för dig själv vad som händer i kroppen. Inte vad du är rädd för SKA hända utan det som händer just  nu och tillåt dig att känna det du känner. Det är ju faktiskt ingen big deal. Tillåt dig att ha ångest en stund.

Vänta ut den och attacken går över.

Möt dina attacker mjukt… och acceptera dem.

Då blir de inte så märkvärdiga… och  rätt snabbt är det värsta över

Då spårar du in i tankarna på vad du ska göra härnäst.. kanske hämta ett barn på dagis… eller ringa ett samtal.. eller vad som helst. Gå vidare. Börja om med det du tänkte göra från början.

 

Tveka inte att  gå i terapi….  Just om man har katastroftankar som man inte blir kvitt…  brukar terapi hjälpa

 

Kram & kärlek

1 Jossan :

skriven

Jahapp, 4 år rent åt helvete... Fick veta igår att jag inte får någon examen i F-3 utbildningen. Så jag sökte jobb som fritidspedagog så jag får kött på benen och hittar min lärarstil. Sen ska jag söka om utbildningen på distans senare.

Hur blir det med jobbet jag sökte igår?

Kram

2 <3:

skriven

Tack för blogginlägg att man får ha ångest en stund.
Kommer jag och U L mötas igen ? Nyfiken 😉
Kram
💜💜🌸

3 Little miss piggy:

skriven

Kära Es!
Jag undrar om det dröjer länge till innan jag får den praktik som leder till arbete? Vet att jag frågade dig för 4 år sedan och det skulle komma snart sa du då. Än så länge har det inte hänt. :( Är det långt borta?
Kram från mig 💖

4 Michaela:

skriven

Stort tack Es för detta inlägg! Det är som att läsa om sig själv.

Kan berätta för alla att det var jag som tipsade Es om dagens inlägg om katastroftankar. Har lidit av det i många år och både gått i terapi och äter medicin för det. När allt flyter på känner jag inte av detta men så fort något händer tex att jag blir sjuk ja då tror jag alltid det värsta. Att jag kommer att dö eller något annat hemskt. Svarar inte mamma i telefon så tror jag att något allvarligt har hänt. Flyger gör jag inte längre för att jag tror ju självklart att planet skall störta. Listan kan göras lång men det är alltid samma sak. Det värsta kommer att inträffa! När jag är inne i det tänket kommer ångesten som ett brev på posten och folk har svårt att få mig att tänka rationellt. Jag måste själv ta mig ur det och det gör jag oftast genom att tänka " händer det så tar jag det då ".
Ingen roliga problematik att ha men alla har vi ju något att kämpa med.

Kram




5 Bellagio:

skriven

Den kvinna jag älskar (ja, kan faktiskt säga så) är hon min stora kärlek?

6 Skorpan:

skriven

Gick själv i terapi en tid för att orka med familjelivet och framför allt med tanken att skilja mig. Inte värre katastroftankar än så, men så skönt med någon som såg mig. Terapi är positivt, tvärtemot vad många kanske tänker. Mera terapi åt folket :).

Undrar om jag ska behöva gå i terapi pga andra människors sätt att bete sig? Eller räcker det med att jag inte ens bevärdigar dom med en blick? Tror det blir det sistnämnda ;).

Redan tisdag, skönt.
Kram Skorpan

7 Helena Ir:

skriven

Något, som har fungerat, som ångestdämpande för mig,är,långpromenader..man höjer sin serotoninnivå med ca 5 timmar. Jag hade en gång i livet,jobbig abstinens,ångest vid nedtrappning av piller..och förutom promenaderna så läste jag massor av böcker..konstigt nog,så fungerade detta för mig. Idag vet jag att ångest inte är farligt..jag kan lugna mig själv,med just de orden,det är INTE farligt! Och jag googlade nog på en del av mina besvär,för att se vad andra gjort,före mig. Därav blev jag min egen lyckas smed! Jag fick ingen hjälp av sjukvården.
Tack för väldigt intressant läsning.

Kram :)

Svar: Jättebra med fysisk aktivitet oavsett vad man väljer.. kram :)
Esmaralda

8 CA:

skriven

Jo jag bara undrade om du ser hur jag kommer att transportera mig i USA, buss som jag tänkt eller samåka med andra eller ska jag hyra en bil?
Kram

9 Elin:

skriven

Hur blir årsfesten med jobb?

10 Åsa:

skriven

I samband när jag skiljde mej fick jag MS som utlöste ångest och att jag inte ville vara bland folk
Nu mår jag så mycket bättre och har "aldrig" attacker
Träffat en ny man,den bästa😄
Men i lördags ville han åka en snabbvända till Ullared,och mot bättre vetande gick jag med
Har gråtit sen jag kom ut därifrån, jag inte sluta och har katastroftankar att han kommer lämna mej och att han inte alls kommer på fredag som det är sagt...
Så min fråga,kommer han att dra nu när han sett fulsidan av mej?
Jobbar mycket med mej själv,andligt och KBT. Ute i naturen mycket och mediterar nästan varje dag så jag var inte alls beredd på det här...
Tack
kram

Svar: Nej man är sälla beredd när det kommer.. prata med honom och förklara och du märker hur ha tar det.. backar han.. ja då är han ärligt talat inget att ha.. kram :)
Esmaralda

11 Livsvägen:

skriven

Hej

Undrar hur min livsväg ser ut?
kram

12 Bolla:

skriven

Kommer denne mannen fra Vegvesenet til å bli singel da siden han synes jeg er attraktiv og vil at jeg skal ringe? Kommer keg til å høre fra han igjen? Kunne godt tenkt meg å blitt bedre kjent med han 😊😍

Ha en fin ettermiddag!

Klem Bolla

13 Klara:

skriven

Hej Esmaralda!
Min ekonomi är väldigt dålig just nu, kommer den bli bra och när? Kommer jag tjäna mycket pengar i framtiden? Behöver verkligen din hjälp. Kram Klara

14 ThereseC :

skriven

Hej Es!
Ångest ja. Det har jag rätt ofta. I förrgår kväll tex hade jag tryck över bröstet, det kändes som om jag inte fick luft plus att pulsen var hög som om jag var ute och sprang ett maraton. Vad jag vet tänkte jag inga direkta katastroftankar i samband med det. Jag tänkte " fan vad opraktiskt, nu kan jag inte sova och jag som är så trött"
Jag lade mig en stund på spikmattan för jag tänkte att endorfinerna skulle få kroppen att slappna av. Sen funderade jag om det fanns något praktiskt jag kunde göra för att det skulle kännas bättre. Jag kom fram till att jag skulle ha det lätta täcket istället för det tunga eftersom det kändes tryckande mot bröstet annars och jag hade redan ett tryck där utan att täcket skulle behöva tynga ner mig.
Det tog evigheter att somna i alla fall. Men som tur var hade jag ändå ingen tid att passa dagen efter.
Kram ThereseC

15 Jessica:

skriven

Hej Es,


Vad känner Tobias för mig?
Om jag går vidare kommer den en annan kille in i mitt liv då?
Kram :)

Svar: Ja det gör det.. men det kan dröja lite.. kram :)
Esmaralda

16 💕 Zoey 💕:

skriven

Hej Es!
Något som gör mig rädd är de som har hänt i New York. Om tre månader är man själv där och jag tycker man läser och få höra mer och mer om New York nu när man ska dit. Lite skrämmande, men antar att allt gå bra. Syrran och jag var i Paris för två år sedan och då började någon skjuta och vi och många andra började springa. Lika fort som de starta, lika fort slutade det men det var jätteskrämmande. Hjärtat satt i halsgropen. Antar att man är rädd för att något sådant ska hända igen. 🙈😨

Något jag undrar idag är om du vet hur man kommer i kontakt med Lavena? Har skickat mail och skrivit på hennes blogg men inget svar. Såg att hon skrev här på bloggen för några dagar sedan. Vill verkligen komma i kontakt med henne.
Kram Zoey 💕

Svar: Jag har inte hennes adress men HALLÅ LAVENA... vill du ha kontakt så kan du väl skriva din kontaktmail här... eller meddela om du kanske inte tar emot mer... kram :)
Esmaralda

17 Shirin:

skriven

Es, vad ser du kring mitt kärleksliv? Någon eller något särskilt att hålla utkik efter? Kram

Svar: Någon kommer ge dig en varmt och intresserad blick så ha antennerna ute.. kram :)
Esmaralda

18 Browallia:

skriven

Jag gick i Kbt-terapi i 5 år för mina katastroftankar och panikångest. Vi arbetade på samma sätt som du beskriver och med Mindfulness. Mindfulness är en av de bästa verktygen jag fick lära mig. Det tar tid att lära sig att programmera om sina tankar och det är inte lätt men det är inte omöjligt!! Genom att medvetet har arbetat med mina tankar och känslor i att leva i nuet och vara här och nu så är jag så gott som fri ifrån katastroftankar. Visst dyker de upp ibland men då rycker logiken in automatisk och raderar dem snabbt.

Tacksamhet och glädje



Svar: ja mindfulness är är ett fantastiskt verktyg.. kram :)
Esmaralda

19 Karin:

skriven

Hej,

vad är det som händer ? Är det någon som vill förstöra mellan oss ? Kommer konstiga rykten och saker som vi inte förstår.

Kram
K

Svar: Ja, det ser ut att vara en kvinna i farten.. du vet vem hon är men jag ser ingenting som innebär att jag kan tipsa sig.. kram :)
Esmaralda

20 Tanten:

skriven

Ja, panikångest, det har jag provat på för ca 100 år sedan när allt otäckt bara skedde. Stod på alla fyra i sängen och fick inte luft, inte kul. Så skönt att det är länge sedan, vill dock inte alls vara utan den upplevelsen erfarenhetsmässigt. Det är faktiskt så att det som inte dödar, det härdar, och man klara mer än man tror.

Om det inte vore så opraktiskt så borde man festa och fira livet varje dag.

Ha det gott alla och ha en fortsatt fin vecka.

Kram

Svar: Ja det är sant... man borde fira livet mer... och nu ska jag ta mig tusan blanda mig en G&T som jag inte druckit på evigheter.... till livet !! Kram :)
Esmaralda

21 Aino:

skriven

Tack för bra inlägg!
Har du något råd till mig som är anhörig till den som drabbas av ångest hur kan jag hjälpa? Hur hittar man en bra terapeut?
Hälsningar
Aino

Svar: Hjälp genom att prata... och informera... det är galet svårt att få tid till en terapeut.. oavsett det är landstingets kö eller privat.. så ta tag i det omgående.. kram :)
Esmaralda

22 Jessica:

skriven

Nej nej nej nej! Es,
Bråkar med min mamma igen och denna gången vet jag ärligt inte om det här kommer blåsa över. Jag är så ledsen just nu. Jag vill inte bråka med mamma men det blir typ bara så helt plötsligt och jag vet inte vad jag göra, säga, tänka eller tycka. Vad säger du Es ser du om detta blåser över idag imorgon eller när? Behöver din hjälp! Kram

Svar: det kommer blåsa över denna gången också... ni skulle behöva lite samtalshjälp... kram :)
Esmaralda

23 Skrållann:

skriven

Hej!
Jag drabbades av riktig panikångest för fem år sedan. Då förstod jag inte att det var det men med tiden har jag förstått det och jag tror mig också veta varför det blev så. Därför är jag försiktig av mig idag så jag inte hamnar i samma situation för det var fruktansvärt.
I går skickade jag in en ansökan på ett jobb och på em kom en annat liknande jobbannons ut och det har jag sökt idag. Uppgifterna är nästan lika men det är olika arbetsgivare. Det ena kommunalt och det andra privat och jag hoppas innerligt att dom hör av sig?!
Nu ska jag åka in med mitt "bihåledunkande" huvud och få mitt andra coachningssamtal. Det blir säkert bra!

Kram❤️

Svar: ja det blir bra :) kram :)
Esmaralda

24 Zita:

skriven

Hej! Esmaralda! Tror du dom tycker om mig på jobbet! ? Kram! 😃

Svar: Javisst gör dom det.. kram :)
Esmaralda

25 Pia1:

skriven

Syrran har tappat kontrollen! Jag har inte berättat för henne att jag ska till läkare i Finland eftersom hon lägger sig allt på ett negativt sätt och anmäler till soc osv. Tyvärr har hon snokat reda på det ändå och är skitsur! Varför??? Vill hon inte se mig frisk?

Svar: Hon reagerar sällan relevant.. bry dig inte om henne... stor kram :)
Esmaralda

26 Fjäril :

skriven

Kan du se varför min vännina som jag umgicks med för ett tagsen inte hör av sig tillbaka till mig?? Har skrivit till henne men får inget svar?? Undviker hon mig?

27 F:

skriven

Kommer jag bli gravid igen?

28 Linnean 🌸:

skriven

Tack, för ett bra inlägg!
Vet hur det känns! Det är ett helvete! Lyckades ju tråckla mig ur eländet på egen hand för många år sedan. Dock finns ångest för höjder kvar...och att bli instängd i små utrymmen!
Och just nu är det aktuellt! Suck! MR-röntgen!!
Har tänkt igenom det ordentligt och sakligt. Lyssnat på de olika (läskiga) ljuden. Bad att få se maskinen i går när jag var alldeles i närheten...gick inte! Ska försöka igen nästa vecka när jag ska på CT. Det är ju en "lightvariant" kan man säga. Den har jag klarat innan utan ångest. Men blotta tanken på MR ger mig...PANIK!! Det behöver göras...ja!
Lösningen är att stoppa i sig lugnande piller. Hm, har jag aldrig gjort! Hur fan ska jag fixa detta? Rådet att meditera under tiden...låter lite som att fixa ett benbrott med plåster för mig. Vill ju klara den här demonen...men jag är
redan sjukt orolig och sover uselt pga den där jäkla dunkande klaustrofobitortyrkammaren.
Så inte är jag fri från ångest inte! Vet inte alls hur jag ska fixa eländet!! Krocken mellan att vilja, att jag bör och den där otäcka skräcken är verkligen en vidrig känsla! Vad gör man??
I dag struntade jag i dammråttornas övertagande av mitt hem och har varit ute i finvädret m en väninna och ätit i det gröna. Härligt! Får väl göra lite nytta nu. Ha det så
gott! Kram.../Linnean 😉

Svar: Tala om för personalen hur orolig du är... en av mina klienter hade turen att få enastående personal som pratade henne igenom hela processen... fantastiskt.. kram :)
Esmaralda

29 Tisa:

skriven

Tror du att min mage kommer att tåla gluten när denna "diet" är över?

Jag håller på att bli tokig av reglerna som gör att jag knappt kan äta ute, inte fika och många andra livsmedel, där ingår bland annat godis som jag älskar (jag är en riktig godisråtta, haha). Nä det är jobbigt och drar ner mig, ganska löjligt kanske.

30 F.u:

skriven

Något roligt o spännande på väg in i mitt liv du kan berätta om

31 Janina:

skriven

Hej Esmeralda,
Hoppas verkligen att du kan hjälpa mig med min fråga, mår väldigt dåligt just nu :(
Jag träffade en kille som jag snabbt fick väldigt starka känslor för. Vi dejtade, allt var underbart och det verkade som känslorna var besvarade men sen helt plötsligt blev han förvirrad och behövde tid för sig själv, det har gått 2 veckor nu. Hur kommer det bli mellan oss, är det bara tid han behöver eller är det här slutet?
Hur känner han för mig egentligen?
Hoppas verkligen på svar från dig, stor kram


Svar: var beredd på att han inte kommer tillbaka... och gör han inte det så trösta dig med att han var ändå inte rätt för dig.. kram :)
Esmaralda

32 Fanny2:

skriven

Oj, det är nog många på bloggen som kan relatera till dagens ämne... Ibland kan det verkligen bli för mycket känslor på en gång. Men känslor är inte alltid sanna och någonstans måste man förstå att man inte kan ha kontroll över allt och alla i världen. Sen är det väl bra att tillåta sig att få känna och inte försöka mota bort känslorna tills bägaren rinner över... Numera försöker jag tänka att de flesta problem går att lösa utom döden. Det har inte varit lätt men dessa tips ska jag definitivt spara och läsa om när jag känner att det behövs.

Igår fick jag sådan panik när jag såg att 99$ hade dragits från mitt bankkonto för en tjänst jag inte ville ha och vilken lättnad det blev när jag direkt kontaktade kundtjänst och fick hjälp... Var nog ett tag sen jag kände att hjärtat skulle hoppa ur bröstkorgen. 😱

Es, kan du se något mer om hur denna kommande romans är? Tänker hur han ser ut eller något sånt.

33 Boudica:

skriven

När jag blir riktigt irriterad och arg, då tappar jag fullkomligt kontrollen, sen efteråt ångrar jag ju mig fullkommligt! Men det har nog inget med katastroftänkande att göra, men jag är rätt bra på att tänka för mycket i förväg.

Gick hem tidigare från jobbet igår, kände mig dålig. Väl hemma var jag så trött med, att jag lätt skulle kunnat somna vid 6 tiden.
Men endå la jag mig runt vanlig tid.
Men inte fick jag sova ut!
Tror mig haft besök från andra sidan i natt, när jag la mig hade jag för mig någon stog vid nattduksbordet. Men vaknade vid mindnatt av jobbig mensvärk, så tog min värmekudde. Sen när jag låg där halvt i sömn, hör jag en fågel (kva,kva,kva) fick mig tänka på en anka!
Och sen helt plötsligt lyser telefonen upp med äpple skärm. Konstigt. (Blev mer rädd av det än jag borde, rädd för att den skulle ha blivit trasig igen! XD)

Inte nog med det, på senaste tiden har jag många gånger sett en skugga av någon, neutral känsla av denne.
Vad är det som händer egetligen?

Kram!

Svar: En mix av andlighet och inbillning.. det är svårt att säga vad som är vad,,, men din ängel ska se till så att du får sova och får ugn och ro.. det säger han och ler så snällt... du är i de allra bästa händer.. kram :)
Esmaralda

34 erika:

skriven

Hej! Verkar mina klienter tycka om mig?

Svar: Japp, de gör dom.. och det är inte alls konstigt.. kram :)
Esmaralda

35 erika:

skriven

Hej! Ser det ut att bli en flirt i höst?

Svar: Ja det kan det mycket väl bli..kram :)
Esmaralda

36 Fjäril:

skriven

Kan du se varför min vännina som jag umgicks med för ett tagsen inte hör av sig tillbaka till mig?? Har skrivit till henne men får inget svar?? Undviker hon mig?

37 Tanten:

skriven

Helt rätt.

Kram

38 martina:

skriven

kommer jag att bygga mitt drömhus snart? :) kommer det att komma ett oväntat tillskott i ekonomin snart?

39 Sheri:

skriven

Es, vad ser du kring mitt kärleksliv? Någon eller något särskilt att hålla utkik efter? Kram

40 Noura:

skriven

God kväll! Ser du möjligtvis i vilket sammanhang jag träffar B.A.N igen?

41 Singel lady:

skriven

Hej Es

Ser du mig bli tillsammans med någon snart?
kram

42 Little miss piggy:

skriven

Kära Es!
Jag undrar om det dröjer länge till innan jag får den praktik som leder till arbete? Vet att jag frågade dig för 4 år sedan och det skulle komma snart sa du då. Än så länge har det inte hänt. :( Är det långt borta?
Kram från mig 💖

43 Fjäril:

skriven

Kan du se varför min vännina som jag umgicks med för ett tagsen inte hör av sig tillbaka till mig?? Har skrivit till henne men får inget svar?? Undviker hon mig?

44 Lina:

skriven

Vi letar efter min mans korthållare med kontokort och körkort.. Någon idé om var de kan finnas? Varit borta ca 1 månad.. tack på förhand.

45 AnnaK:

skriven

Ja ångest har jag haft i snart 20 år men den ligger inte på katastrofnivå. Kan handskas med den nu. Ibland får man helt enkelt fokusera på att bara andas in och ut. Kommer och går. Bättre och sämre dagar.

Nu stressar jag upp mig över min födelsedag. Fyller jämnt och ska ha ett litet kalas till helgen. Allt jag ser är bara alla "måsten" som ska ordnas när fokus borde ligga på att det ska bli trevligt. Känner mig nedstämd och stressad. Har svårt att prata nästan.....tappar ord. Vet inte om det har med saken att göra. Vill vara glad och se fram emot nåt roligt istället för att känna såhär. Är ju nåt fel med mig...

Kram :)

Svar: Andas lugnt och planera noga... gör lite då och då... även om det känns jobbigt nu så blir det trevligt och bra.. kram :)
Esmaralda

46 Nornan:

skriven

Åh det här är verkligen nåt jag behöver läsa just nu, så stort Tack!

Mitt liv har inte varit nån räkmacka och nu har jag kört in i en stor mur med en fruktansvärd panikångest jag aldrig haft, känns som ren dödsångest i stunden.
Ibland är jag rädd att livet inte blir mycket mer än så här, men jag har inte helt gett upp hoppet än...

Många Kramar! ♡

Svar: Sök hjälp... jobba på det.. jag lovar det blir så MYCKET bättre.. kram :)
Esmaralda

47 Jenna:

skriven

Hej!
Vi ha letat efter en ny lägenhet på landet rätt länge nu utan resultat, kommer vi flytta snart? :)

Svar: Ja det ser ut som om det snart löser sig.. kram :)
Esmaralda


-*-.-*-.-*-.((¯`♥´¯)).`*.¸.*´✿¸.•*¨`*•..¸.-*-.-*-

Kommentera /ställ fråga här: