När det begav sig.....

'
 

Annat var det förr.

  Då kunde man jobba  dag & natt en period för att få ihop pengar och sen kunde man dra precis vart man ville i världen  och leva rullan  tills pengarna tog slut – och sen for  man hem igen och jobbade häcken av sig under ett halvår eller så.

 Den stora skillnaden var ju att på den tiden fick man jobb, hur enkelt som helst.

  Jag bodde i närheten av Findus och de behövde alltid folk. Man kom och gick liksom. 

Och inom vård och hemtjänst var det samma sak… bara att höra av sig och så var jobbet fixat.  

 

En tjejkompis fick alltid jobb som målare på olika byggen. Jag jobbade  på fabriken.  En annan delade ut morgontidningar OCH  arbetade på skola. En annan reste med ett ambulerande tivoli och hade så kul att han avstod från allt annat under sommarhalvåret när tivolit var igång.. ….. alla jobbade vi…  och jag minns faktiskt inte en enda som var arbetslös mot sin vilja.

 

Att få ett fast jobb var ingen big deal.. snarare lite obekvämt eftersom man miste lite av den frihet man hade annars.

Prata om att tiderna förändrats... numera  klänger sig folk  fast i sina  fasta tjänster  tills de blöder i hjärtat ... och vantrivs.. och mår dåligt... och vill inget hellre än att jobba med något annat..... men att säga upp en fast tjänst utan att ha fått en annan fast tjänst... anses vara rena rama självmordet !!

Och att säga upp en fast tjänst bara för att dra runt i världen och leva livet...ja, det finns knappt på kartan !

Jag är glad att jag fick vara med om 70 talet !

 

Peace & love på er allesammans :)

 

1 Fanny:

skriven

Jag går runt med en städig klump i magen. Familjen är i skilsmässa, men det är inte det som gör att jag har klumpen i magen utan det är om vi kan bo kvar.. För vi har alltid haft det så bra här och det finns ingen annanstans vi vill bo. I detta hus känner vi oss HEMMA.. Och jag tror verkligen detta var menat för oss. Jag hade inte klarat av ett flytt.. Känslan att se vårt hus och några andra bor där skulle bara knäcka mig. Min fråga till dig Es är, kan du se om vi får bo kvar? Eller vad som helst inom den frågan.. Stor kram

Svar: Ja det känns inte som om du blir tvingad iväg från ditt hus... kram
Esmaralda

2 <3:

skriven

Godmorgon kära Esmeralda mina fingrar blir bara värre och värre. Inflammation och värk sovit någon timme inatt bara. Varit så här ett tag nu. Min läkare satt ut sprutan med biologiska läkemedel eftersom jag fått så många infektioner och bl.a lunginflammation. Vad tror du känns som jag behöver sprutande ändå för att lederna inte ska bli förstörda. Kunde inte ens diska igår. Paniken kommer eftersom det känns precis som när jag hade det som värst som barn och fick min sjukdom. Får nog välja mellan pest eller kolera. Tror du min läkare går med på att sätta in sprutan igen ? Känner mig i nuläge som att jag hämtar ut medicinen och tar den ändå.
I valet och kvalet om jag ska åka på spa i Stockholm i helgen eller gå på musikalen jag fick biljetter till igår. Mamma och pappa tar biljetterna om jag inte ska gå. Tror pappa behöver komma ut lite med. Han känns lite deppig. Tror du det kan bli en trevlig helg i Stockholm eller bör jag vara hemma med familjen.
Kram
💗💗💗



Svar: Du kan behöva lite trevligt... precis som dina föräldrar... så gör det val som känns mest rätt.. kram :)
Esmaralda

3 Skrållann:

skriven

Hej!
Nä, för oss som fick en fast tjänst direkt efter gymnasiet har oerhört svårt att tänka annat. Och tänker vi annat är vi för fega för att göra något åt det och lämna den trygghet vi lever i även om det är en ogynnsam trygghet. I mitt uppdrag jag har handlar det just om att jobba för fasta trygga anställningar, bra scheman och kollektivavtal och även om jag tycker det är superviktigt så är jag helt skadad av det. Det har varit viktiga saker för mig så länge och nu är jag livrädd att lämna den trygga bubblan om dom viktiga sakerna. Samtidigt har bubblan krympt så pass att antingen kvävs jag eller så spricker den och jag kommer utanför och trots osäkerhet kan börja andas ingen.
Jag tror det är nyttigt att byta arbete lite då och då men jag har själv haft samma arbetsgivare i 19 år och nu vill jag inget hellre än att våga ta klivet och göra något annat;) Om andra fixar det så borde väl jag?!

Kram❤

Svar: Klart att du fixar det.. kram :)
Esmaralda

4 Skorpan:

skriven

Ja det var verkligen annat förr, det kan jag hålla med om. O för hemskt att folk inte kan säga upp sig när de vantrivs på sitt jobb o sedan försöka få ett nytt. Nej då, det måste ju var något fel på dig om du säger upp dig från din trygghet... Inte kul att vara arbetslös, förutom då om man trivs med att tänja ut slantarna o lite ses ner på, eller kanske inte mera idag. Har som tur aldrig haft mindervärdeskomplex över att ha varit arbetslös. Shit happens liksom...

Åh så skönt med fredag! Nästa veckas jobb är kirrat, samma skola o samma arbetsturer, blev tillfrågad om jag kan komma... Tja, jag känner ju lite till rutinerna o så, o skulle väl knappast ha blivit tillrågad om de inte varit nöjda med det jag åstadkommit, eller ;)?

Så rätt ni hade bägge två Es, att jag först skulle få ett jobb som jag inte riktigt trivs med o sen skulle det skrälla till med det rätta jobbet. O det tror jag faktiskt på, även om jag inte ännu jobbat en endaste en dag där ;)... Kan dett nya jobb innebära en bättre ekonomi för mig Es? Det är ju också ett deltidsarbete o jag vet inte hur mycket timmar det kommer o bli per vecka.

Fredag, hurraa, va jag är glad :).
Ha en bra dag alla!
Kram Skorpan

Svar: Jo det känns som att det kan bli bra... ha en go fredag nu ..kram :)
Esmaralda

5 Adad:

skriven

God morgon Rsmaralda! :)

Ser du om mustafaa kan vara den rätta för mig??

6 Tingeling :

skriven

Jag har sagt upp mig från jobb och jag har alltid haft jobb. Men jag har inte varit så kräsen heller. Vill jag prova på ett visst jobb så har jag alltid kunnat det. Utom ett, jobba på resebyrå. Man var tvungen att vara utbildad.

Till dem som letar jobb, ring till ställen och kolla. Inte bara skicka in spontanansökningar. Jag har fått mina jobb genom att ringa. Fråga om tjänsten, ex vad ingår exakt, måste man jobba heltid osv. Låt intresserad. Ett litet tips bara ☺

Mot jobb. Får jag sluta snart? Gärna nästa vecka! Fattar inte varför det tar sån tid!

Kram!

7 C:

skriven

Så var det även på 80-talet👍.. man fick jobb överallt och även boende. Härlig tid!! Man levde dag för dag😄.. jobbade och reste.
Ser du om han som ska komma har något speciellt intresse som vi ska dela? Kram

8 Carolina:

skriven

Godmorgon året har börjat riktigt bra. Kommer jag få sjukpension? Är trött på leva som jag gör trött på situationen vill ha ett bättre liv ett jobb bli det aldrig pågrund hälsan. Kommer Sofias änglar att hjälpa mig?

9 Dunegull:

skriven

Vad kul om resan blir bra. När du säger spännande, hur tänker du då?
Vi har inte lagt upp rutten än men vi är nyfina på en speciell ö där det inte är turism för att kunna komma lite närmre lokalbefolkningen. Vad tror du om det?
Kommer vi kunna komma ngn nära som man kanske även i framtiden kan ha kontakt med?
Kram och trevlig helg!

10 Mm:

skriven

Hej Esmaralda!
Ja den tiden skulle jag behöva nu;)

Har legat sömnlös inatt utav all oro! Detta jobb sökande, jag vaknade med huvudvärk! Jag har två utbildningar som jag egentligen skulle trivas att jobba inom om jag bara fick ett jobb inom någon utav dessa! Nu funderade jag ska jag behöva plugga ännu mera för att få ett jobb? Jag hade ju tänkt att bara jobba en tid nu! Har jag valt helt fel utbildningar? Jag står med 3 års studie skulder redan! Jag funderade om jag ska satsa att plugga till sjukgymnast? Det blir 3 år studie skulder till men kanske är lättare att få jobb inom! Verkar som det!
Skulle det passa mig? Eller kommer ett fast jobb som jag faktiskt kommer trivas med ganska snart?
Kram

11 Alie:

skriven

Godmorgon,
Ja det var bättre för... ;-) nä nu skojar jag men jo visst vara många saker bättre än idag, ex jobb som du skriver om. Och det här med att resa kunde man göra utan något som helst problem.. idag är allt det, så annorlunda och en skrämmande framtid. Vilket leder mig in på frågan, hur kommer världen att bli...
Idag svär sig Trump in som världens mäktigaste man, mina hår reser sig i nacken. Jag är uppriktigt orolig för vår framtid.

Es, du som kan se framåt, hur oroliga ska vi vara? Kommer han att sitta sina 4 år vid makten...?
Kram och njut av fredagen alla!

12 Kristin:

skriven

Ja, kjære Esmaralda, takk og lov for at vi var så heldige å få være med på denne "reisen" med hippietid og frihet. Når jeg tenker tilbake, har jeg vært superheldig som har "stått på barrikaden" og fått oppleve denne tiden. Det har også gjort at man fortsatt har noe av "villskapen" i seg. Tror det er veldig bra. I dagens samfunn er det så mye som "strammer", noe som ikke er bra for mennesket. I stedet for å leve, har jeg på følelsen at mange jevnaldrende sitter i sofaen, kjeder vettet av seg og fordømmer (av misunnelse) de som lever.
"Make love not war"
Et spørsmål: Vil min mann bli flyttet til en annen institusjon, eller vil han få bli der han nå er? Veldig takknemlig for svar.
KRAM!

Svar: Ja 70 talet minns vi med glädje... ingenting var omöjligt :) Jag ser ingen flytt av mannen inom närmaste tiden i alla fall.. kram :)
Esmaralda

13 AnnaK:

skriven

Ja hej och hå.....det var tider det 😜 Själv fick jag barn direkt efter gymnasiet och efter föräldraledigheten fick jag en fast anställning som jag trampar på än idag 20 år senare. Sen om jag tycker det är givande är en annan sak men jag får min lön varje månad. Börjar dock vara sliten nu. Men det är väl inte bara pga jobbet utan pga hela livet.

Fredag iaf och inget jobb i helgen. Kanske t.o.m med lite tur får lite egentid på lördag 😊 Kanske borde hitta på nåt kul då. Håller tummar att jag slipper migrän då! Tycker jag har nån sorts huvudvärk mer eller mindre konstant.

Ha en trevlig fredag!

Kram 😊

Svar: Ja gör nåt riktigt kul i helgen bara för din egen skull.. det är du värd.. kram :)
Esmaralda

14 Elisa:

skriven

Hej!
Ser det ut att bli för många kurser denna termin eller kommer det att gå bra?
Kram

15 Linda:

skriven

Me in a nutshell :) klamrar mig fast vid en fast tjänst, vantrivs, men vågar /kan inte byta före jag har en annan fast tjänst :) Låter lite sorligt egentligen! Men man ska ju ha mat på bordet, så det är bara att bita i och fortsätta sökandet efter dendär andra fasta tjänsten och hoppas det lyckas någon gång! Har en ny på gång nu, som jag tänkte söka, gäller att inte ge upp!

Själv fick jag vara med blott 9 månader på 70 talet, så det är inte så mycket att orda om!

Ha det gott idag alla bloggvänner!


Svar: 70 talet VAR speciellt.... :) kram :)
Esmaralda

16 Anki:

skriven

Godmorgon Es

Nog var arbetsmarknaden bättre förr alltid Idag får de slå knut på sig själv och göra "jobbsaker" som besikta arbetsfordonet på sin fritid ....sonen ställer upp....men när han ville ta ut övertiden...då passade inte alls...
Så "nuförtiden" är det arbetsgivarnas guldålder...

Ha en härlig Fredag <3

Kram Anki med flock

17 sus:

skriven

hej
de var tider de.....
ja var så på 80-talet...
hur kan jag på bästa sätt få de jag vill?
love sus

18 Nedstämd:

skriven

Hej!

Saknar han mig?

Kram

19 Adad:

skriven

Es,
Ser du om mustafaa kan vara den rätta för mig??

20 Mimi:

skriven

Hej! Ja, att vara arbetslös är ett helvete om jag hade ett jobb skulle jag aldrig säga upp mig. Ja kanske om jag vantrivdes så mycket att jag mådde dåligt. Jobb är allt jag tänker på och hoppas varje dag att det ska dyka upp ett jobb men det verkar hopplöst. Esmaralda ser du något jobb i sikte???? tar snart vad som helst.

Kram

21 Kiara:

skriven


Kära Es!
Idag behöver jag din hjälp. Har en sån klump i magen och vet inte vad jag ska göra. Detta är nog inte mitt år, men hoppas allt har löst sig till nästa år och att 2018 blir mitt år när de gäller både jobb och kärleken. Det förtjänar jag! Ser du om jag kommer få en ny praktik innan min tid med samverkan är över? Kommer min ekonomi förändras de senaste året eller vara kvar som det är nu? Blir det socialen igen? Snälla Es, vad ser du? Jag är desperat!😰 kommer jag få en ny praktik innan april? Hoppas verkligen det. Vet inte hur jag ska göra och vart jag ska ta vägen. Känner bara panik! 😨😱 Kramar oroliga Kiara

Svar: Ny praktik kommer men jag kan inte se riktigt när.. på sikt löser det sig men det kan bli en jobbig period först.. den är dock övergående så ha tillförsikt.. kram :)
Esmaralda

22 Jobb:

skriven

Hej Esmaralda! Kommer jag att hitta ett jobb som jag trivs med förhoppningsvis snart och även större lägenhet??

kram

Svar: Ja det kommer att falla på plats.. kram :)
Esmaralda

23 Nadja:

skriven

Hej Esmaralda. Jag minns inte riktigt om jag har kastat i soptunnan trissen med tre klöver. Det var för en tid sedan. Kan du se om det är hemma någonstans förhoppningsvis.

24 mg:

skriven

Hej!
Kommer Stämmnimgen bli bättre på jobbet framöver?
Kram!

Svar: Det finns en chans till det ja, kram
Esmaralda

25 Tisa:

skriven

Jag berättade. Och det blev inga konsekvenser, hur sjutton kommer det sig?

26 Mannabonne fan:

skriven

Hej!!

Ser det ut som L kommer tillbaka till mig fortfarande och är det snart?

Kram

Svar: Det är faktiskt tveksamt och blir mindre möjligt ju mer tiden går.. kram
Esmaralda

27 Linnean🌸:

skriven

Ljuva 70-tal!! Det var grejor det! Inga problem att få jobb! Hemskt som det är numera. Att folk ska behöva lida i arbeten de inte trivs med eller få jobba dubbelt för det ska sparas in på anställda. Kommer ihåg när vi flyttade ner hit t Mö så ville jag slippa jobba ett tag tills allt föll på plats. Oh nej! Som grafiker slet företagen i en. Andra dag i Mö var jag erbjuden tre jobb! Oj! I dag skulle man förmodligen inte sätta minsta värde på en gammal grafiker.
Minns med ett fånigt leende 70-tals festerna. Lååångt går, mysiga långa kjolar, flum och bara kul. Åh! Det var så blommigt och fritt på nåt sätt. Lite...äh, vad fan!! 😉
Nu ska jag bli lite tjusigare, i bästa fall. Ska klippa mig. Ingen märker det ändå...har ju långt hår. Så får man bättra på det röda lite åxå 😀 Man måste ju glöda lite 😜
Nu verkar min vän ha blivit lika trött och konstig som jag. Vet i fan vad som sker med oss. Ser det ut som vi kommer att kunna vara tillsammans en period i februari? Eller blir han kvar där nere i syd? Eller kommer vi att vara vrakiga ihop...eller, bäst av allt, kommer energin tillbaka till oss båda?? Det ser jag fram emot!!! Må solen skina på er alla som den gör här nu! Kram.../Linnean 🌸

Svar: Nog kommer energin tillbaka... helt klart....kram :)
Esmaralda

28 varis:

skriven

Hej Ez,

rakt på sak. Varför ska det vara så svårt. Jag är singel och dejtar flitigt men lyckas inte träffa någon som jag känner lite extra för. Så antingen får jag sitta hemma kanske flera år till och rulla på tummarna eller dejta men i vilket syfte? Känner mig lite frustrerad över mitt kärleksliv.

KRAM

Svar: Du vet vad du vill ha och hur det ska kännas och det är bra.. du ska inte nöja dig med mindre och därför kan det ta lite tid.. men det kommer... kram
Esmaralda

29 Pia1:

skriven

Jag hade alltid sommarjobb, bra betalt dessutom, som tonåring. Inser nu vilken lyx det var, och funderar på hur tusan vi ska hitta ett åt dottern. Och för min egen del ser jag lååångt fram i tiden 😂 Nu när jag tvingats leka neurolog/radiolog/vårdsamordnare under hela 2016, har jag lärt mig så grymt mycket och inser att jag tycker att de här diagnoserna är sjukt intressanta!!! Finns saker som jag räknat ut och jag VET att jag har rätt. Vill gärna få en diskussion och forskning inom detta. Forskare är jag lite gammal för, liksom doktor... Men gosse vad roligt det skulle vara att få föra det hela framåt 😉 Och jag är mer än nöjd om jag får jobba med vad som helst inom patienters rättigheter, gäller bara klura ut vad och hur, bor inte så centralt heller. Hahaha ja nu har jag fått riktigt hjärnsläpp och tror jag kommer återfödas som Einstein efter vad jag hoppas blir en operation. Hyfsat stor chans, domedag på torsdag ❤❤❤

Svar: Jag tänker min min syster Madonna i USA som fick äggstockscancer.. och överlevde mot alla odds.. hon engagerade sig i detta.. blev så småningom erbjuden jobb som canceröverlevare och reste runt i hela USA.. fast jag vet inte exakt vad hon gjorde.. kram :)
Esmaralda

30 Michaela:

skriven

Jag har fast tjänst men trivs på jobbet. Dock blev jag förbannad igår på.mina chefer när de berättade att jag inte fock löneförhöjning för att jag varit borta mycket (operation njure , tarmbakterie ) Men det finns kollegor som inte gör ett skit utan sitter och leker med mobilen istället för att ta hand om patienterna och dom fick löneförhöjning. Arg!! Jag gör ett bra jobb och är omtyckt av patienterna men det värderas tydligen inte.

Svar: Trist med chefer som inte ser verkligheten... kram :)
Esmaralda

31 Virrhönan:

skriven

Ja ibland vill man verkligen vara ung igen, 70-talet var nog speciellt.
Idag vaknade jag med en sån underbar känsla i kroppen, glad o lätt. Värmebölja snackar vådersnubbarna om men det vete tusan...🤔
Är det nåt kul på gång idag eller spelar kroppen mej ett spratt?
Ha en kul fredag o trevlig helg😊

32 Helena Ir:

skriven

Ja,det var nog så..men jag gick arbetslös också en tid,eftersom jag bodde på en mindre ort. Sen när jag blev ensam med barnen,så flyttade jag till stora staden..och det vart ju lite annat.

Gick upp imorse.och gick och la mig igen..orkade inte riktigt,med dagens program. Kört slut på mig,eller så är jag på väg att bli sjuk.
Somnade om ivarjefall..och vad jag drömde..stressigt med en massa folk som kom och gick hemma hos mig,någon trevlig man befann sig där också i drömmen. .i drömmarnas värld kan man träffa dom,dom där männen :)

Ha en fin fredag!
Kram :)

33 Gemini:

skriven

Ja jobbläget idag är under all kritik...70 talet hade passat min livsstil så mkt bättre! Jag sa upp mig från en fast tjänst just för att det blödde i hjärtat, jag tänker aldrig "stå ut" med ett jobb fast eller ej! Har man en plan med vad man ska göra istället så löser det sig!:) Det mesta iaf utom kärlek för mig...otur i kärlek men tur i allt annat kan man säga:D
Kram!

Svar: Ja ALLT går sällan på räls.. tyvärr... kram :)
Esmaralda

34 Lilla jag:

skriven

Hejsan. På tal om jobb, ser du något kring min sambo som just blev arbetslös. Kommer det lösa sig fort? Undrar även för egen del som varit på samma ställe så länge... Ser det ut som att jag blir kvar länge till? Kram

35 Hönan:

skriven

Även om jag är glad att jag är född när jag är född kan jag ibland känna att det skulle varit kul att ha levt under hippie tiden ^^
Ut och resa runt världen är något jag ska göra iaf - även fast jag är född på 90-talet.
Nyckelpigan som satt under min kaffemugg(förstår inte hur den lyckades hamna där?!), var det bara något världsligt eller fanns det någon mening med det?

Kram och trevlig helg :)

Svar: Vet du, jag tror faktiskt att nyckelpigan var ett meddelande av kärlek från andra sidan men bara du själv kan ana vem som skickade dig denna hälsning.. kram
Esmaralda

36 C:

skriven

Jag har haft kontakt med en kille nu lite till och från i 4 månader. Vi är inte tillsammans men vi båda vet ändå vart vi står. Det var trots allt längesen jag träffade honom, och jag undrar om vi kommer att göra det igen?

Kram

37 Mamma:

skriven

Hej Esmaralda!
Ser jag ut att få ta denna förskola jag blivit erbjuden? Eller dyker något bättre upp?
Kram

38 Måste fråga?:

skriven

Hej Es

vem vad det som vart här tidigt..förut och ringde på dörren? Är det den jag tror att det var eller är det någon annan oväntad gäst?
tacksam för svar kram

39 Lillis:

skriven

Hej Es!

Hur ser det ut på kärleksfronten,ser du någon för mig snart?
kram




-*-.-*-.-*-.((¯`♥´¯)).`*.¸.*´✿¸.•*¨`*•..¸.-*-.-*-

Kommentera /ställ fråga här: