På tal om psykologi.....

 På tal om psykologi.....det finns en berättelse om fem blinda män och en elefant.

Den förste höll i elefantens ena öra. Det är ett stort blad, sa han.

Nej, sa den andre som höll om ett ben. Det är ett träd.

Den tredje hade fått tag i en av betarna. Det är ett spjut, tyckte han.

Nej, sa den fjärde, som höll i svansen. Det är ett rep

. Och den femte? Han trodde elefanten var en orm, eftersom han höll i snabeln.

Vad har fabeln om elefanten med psykologi att göra?

 

Svaret är att det inom psykologin finns ett antal olika perspektiv eller synsätt. Vart och ett utgör förslag på hur vi kan uppfatta och förklara människors beteende.

Att det förekommer så många olika inriktningar beror på att det är svårt att säkert fastställa varför människor beter sig som de gör.  Sen är det förstås också så att olika metoder är på modet under olika perioder.

Perspektiven inom psykologin beskriver människan på olika sätt, det viktiga är att förstå att perspektiven beskriver samma sak men ur olika synvinklar.

Periodvis har det funnits hårda motsättningar mellan de olika perspektiven, men tendensen idag är att de närmar sig varandra.

 

Vi som läst psykologi… har fått hålla till godo med det perspektiv som respektive studieprogram innehållit.. det biologiska.. det psykodynamiska… det behavioristiska..  det  kognitiva  eller det sociokulturella perspektivet.

Sen, efter grundutbildningen… gäller det att  gå massa enstaka kurser för att bygga på.. med så mycket som möjligt av allt det andra ….och när man gjort det….ja, då förväntas det att man ska bestämma sig för EN av metoderna.

 

 

 

Särskilt när man blev anlitad av socialtjänsterna.. då ville de veta  vilken  ”metod”  man  arbetade efter … och  det hade jag aldrig någon !!  Jag skräddarsydde mina metoder för varje enskild klient… lite av ditten och lite av datten.. som jag kände kunde passa och sen körde jag  ett hemmakok !!  

 Och det funkade !! Vilket ju är huvudsaken.

Fast på den tiden när det begav sig så vågade jag inte berätta för någon.

Jag drog till med den metod som var på modet just för tillfället och påstod helt enkelt att det var just den som jag arbetade efter.

................................................

Kram o kärlek och välkommen till en ny vecka….

.......................................................

.. ...........en vecka som blir extra kul för mig för på onsdag far ju jag och Nettan till Grythyttan!! 

  Boka spådom och/eller regression hos Nettan redan nu…för under  de två Grythyttveckorna har hon rejäla  rabatter både  på spådom och regression. Såväl spådom som regression sker via telefon.

Nettan: 070 6661570 eller  [email protected]

 

1 Minis:

skriven

Önskar er en fin vecka Es...hoppas kunna komma på besök något annat tillfälle..😊
Du kloka kvinna vad känner du om mig och Morgan? 😊

Ljus och kärlek 💕

2 Tingeling :

skriven

Jag håller med dig. Det finns nånting bra i alla teorier!

Just idag är jag frustrerad över min situation. Min dotters pappa mår dåligt. Jag förstår att det inte bara är att rycka upp sig. Men hela vårt förhållande var att anpassa efter honom och hans mående. Jämt. Och nu är vi inte tillsammans och jag måste ändå anpassa mig efter honom. Vet ärligt talat inte hur jag ska göra. Borde jag skjuta upp att läsa matte 2 till hösten istället? Passar det bättre då? Samma lärare? Eller ska jag bara ta tag i det nu. Är kanske ingen skillnad i höst på hans mående. Jag får aldrig tid att gå på mattelektioner pga att mitt barns pappa mår dåligt och inte kan ta dottern hela tiden, ex till simskolan som är samma dag som mattelektionen. Jag känner mig riktigt frustrerad över att inte kunna göra det jag vill. Att jämt måste anpassa mig efter honom.

Kram!

Svar: Försök lösa det i alla fall och på ditt eget sätt.... risken är stor annars att det blir samma sak till hösten... kram
Esmaralda

3 Fanny2:

skriven

Den här one-size-fits-all mentaliteten... Du var så före din tid i många avseenden. Psyket är så komplext att jag verkligen beundrar de som vågar försöka sätta sig in i det...

Själv har man gått och blivit sjuk hela veckan. Det är så himla tråkigt... 😐 Hoppas du och andra på bloggen hade en bättre helg.

Ser du om något kul kommer att ske den närmaste tiden?

Kram

Svar: Nu får du krya på dej och ganska snart väntar något småtrevligt... kram :)
Esmaralda

4 Tanten:

skriven

Intressant ämne. Kan inte låta bli att undra hur mycket det spelar in i vilket tecken man är född i, om det nu spelar någon roll.

Kram

Svar: Ja nog spelar det roll !! Kram
Esmaralda

5 Helena Ir:

skriven

Det där intressant,tycker jag..för några dagar sedan så diskuterade 2 st,om vad som var rätt och fel,i en ganska självklar fråga,kan tyckas..men en av dem,tänkte lite ur en annan synvinkel. Sådana människor,bli jag intresserad av..eftersom jag har det där utanför boxen intresset..psykologi är intressant,men också svårt..det är människor vi ofta pratar om..

Länge sedan CarinaST skrev..hallå! :)

Idag hoppas jag på ännu en bra dag..denna vanliga måndag :)

Ha det gott!
Kram

6 Dunegull:

skriven

Hur ser min ekonomi ut framöver? Kommer jag någonsin att bli rik?

7 <3:

skriven

Godmorgon kära Es hoppas att det går bra med dieten.
Är det någon sanning i det B berättade för mig att Ove fick sparken för att han porrsurfat och att det var bilder på barn med. Jag var mycket hos han och hans fru som liten. De var lite som mina extra föräldrar och var med dem till stugan. Hände det ngt som inte borde ha hänt när jag var där...de passar andra grannars barn än idag.
Kram
💗💗💗

Svar: Den här informationen ska du nog ta med en nypa salt.. kram :)
Esmaralda

8 Vill vara anonym:

skriven

Från att ha känt mig så glad o lycklig, så känner jag mig helt knäckt o sårad. Jag hade ont i hjärtat o svårt att andas igår. Det känns verkligen tungt, just nu så känns det inte som det kommer bli bättre, efter det som hände igår.

Ser du om det kommer gå över eller bli bättre esmeralda?? Kram

9 Pöm:

skriven

Hej!
Kommer jag att få köpa/hyra huset jag vill ha?
Ägarinnan skulle höra av sig men har inte gjort det ännu. Vill ju inte ligga på för mycket..

10 Anonym :

skriven

Hej inte hört av min vännina på ett halvår nu. Jag står fast att det inte är ok att vara ihop eller dejta en man med främlingsfientliga grundvärderingar i grund och botten. Hon borde vara smart och förstå att det inte är ok. Andra i min närhet förstår inte heller och tycker att hon har autistiska drag.
Trodde hon var en vän för livet men allt verkar vara så krångligt för henne och hon känner si och så. Bör jag inse att hon inte kommer tillbaka och att det inte går att reda ut saker mellan oss. Vi är vänner på FB men det känns falskt.
Ledsen och besviken trodde inte det här om henne. Saker som andra vänner tar med en klackspark ska ältas och diskuteras och att hon tycker det är fel.
Kram

Svar: Känns inte som om ni kommer att kunna reda ut detta och hitta tillbaka till hur det var när allt funkade bra.. kram
Esmaralda

11 varis:

skriven

God morgon Ez!

TACK detsamma angående ny trevlig vecka. Hur går dieten för dig? Här går det framåt med viljans kraft, men helgen vart de lite, ( läs massa) fusk.

Jag har blivit utbjuden på dejt till helgen av en kille jag inte känner alls, så det blir lite som en blinddate fast vi sett varandra på bild.
Hur tror du det blir?
Jag gör detta för att släppa yngligen ur mina tankar :)

kramar

Svar: Jotack nu är det tre kilo ner totalt... :) Bra initiativ till helgen... kram :)
Esmaralda

12 Skorpan:

skriven

Ja det går inte att dra alla över en kam, kunde man kanske sammanfatta det så? Visst behöver man läsa till sig en hel del för att kunna verka inom psykologin, men det sunda bondförnuftet ska inte heller glömmas bort ;). O ett hopkok är säkert det bästa i många fall. Eller vad vet jag, jag är inte det minsta pyskologisk av mig ;).

Måndag o det snöar, vintern är åter kommen. Ledig i två dagar o sen börjar inskolningen. Det är två stora stövlar jag ska fylla, men det kommer o bli på mitt sätt. Tror det är bra med nytt blod o en som inte vet "att såhär har vi alltid gjort" ;). Spännande...

Får ta o beställa tid till "fläskmätningen", kanske det passar redan idag, kan vara bra med lite paus i bykandet, bykets Mount Everest hann växa sig högt igen...

Ha en bra dag alla!
Kram Skorpan

13 Carolina:

skriven

Kära Es! Skulle behöva lite råd om mina killar dem delar rum men tjatar om ett eget rum och vi bor i en trea. Ska jag göra så att dem ska få ett eget och jag sover i vardagsrummet dem är i åldern 9 och 7 och dem bråkar ofta om rummet vad tycker du hur jag ska göra dem har ofta kompisar med sig och vill snart ha kompisar med att sova över.

14 Skrållann:

skriven

Hej!
Verkar en skilsmässa vara annalkande?

Kram❤

15 Mm:

skriven

Hej Esmaralda!
Psykologi ligger mig varmt om hjärtat!

Es, tror du jag får nytt jobb inom de närmaste månaderna? Eller kan det dröja längre?
Kram

16 Tildis:

skriven

Det är ju sällan en teori som förklarar allt. Alla är ju bristfälliga någonstans.

Planerar lite inför mitt bröllop nästa sommar men det är så svårt att hitta en lokal. Tror du det kommer dyka upp ett bra alternativ för oss? Kram

17 Hmm:

skriven

Kommer det bli bättre?

Svar: Japp.. helt klart.. kram
Esmaralda

18 Anonym:

skriven

Hej Esmaralda!
Jag la till en man på Facebook men han har inte accepterat min vänförfrågan !
Var han inte så intresserad? Eller har han inte sett det än
Kram

19 mo:

skriven

Kommer jag fixa att en gång för alla bli fri från den här ätstörningen? och kommer jag få hjälp med mina tänder? Jag känner mig så ensam i detta.......

Svar: Ja, du klarar det.. och du kommer göra upp en plan som innebär att tänderna bli fixade.. kram :)
Esmaralda

20 Otrygg:

skriven

Hej!

Händer så mycket otrevligt där jag bor. Kan jag känna mig trygg när jag går ut???

kram

Svar: Jag ser ingenting hotfullt direkt riktat mot dig men det är ett otrevligt område.. kram
Esmaralda

21 Cline:

skriven

Jag förstår mig verkligen inte på mig själv, vad som händer med mig när jag umgås m min svärmor..
Blir fröken tvärtemot och det är fel på det mesta blir negativ ..
Aldrig så irriterad på mina barn och min man som när hon är hos oss..
Fattar verkligen inte mitt beteende och försöker " skärpa" mig men det GÅR inte..
Hon verkligen triggar mig och hon har liksom inget " filter" ..
Kan jag göra något för att bli av m detta beteende?
Kram och trevlig dag 🤗☀️

22 💕 Zoey 💕:

skriven

Hej Es!
Jag undrar om det blir socialen för min del om några månader eller får jag pengar från annat håll? Om det blir socialen får jag ha de en längre tid? Tusen tack för svar! Kram Zoey 💕

23 ThereseC:

skriven

Hej Es!
Jag har varit nedstämd i ett par dar. Jag trodde inte att det märktes utåt. Men nu är det flera vänner som undrat om jag är sur, om jag inte bryr mig om dem längre osv eftersom jag inte tagit kontakt och varit ganska kort när vi haft kontakt. Det är så jobbigt. Jag orkar ju inte.

I natt drömde jag att jag hade på mig mina nya skor. Jag sprang fort och kunde inte stanna. Plötsligt kom det ett slukhål framför mig och jag var tvungen att bromsa in. När jag gjorde det slet jag sönder sulan på skorna och de blev förstörda.Jag blev så ledsen. Jag hade knappt hunnit använda dem och de var så fina. De hade varit dyra i inköp också.Jag funderade på om en skomakare skulle kunna laga dem. Men det blev ändå inte samma sak.
Jag undrar vad drömmen betyder. Jag blir ledsen av den. Som om något nytt och lovande blev förstört.

Kram ThereseC

Svar: Jag förstår hur du känner.. men ofta är betydelse tvärtom mot vad man kan... drömmen betyder att nytt kommer och ersätter det gamla... på ett positivt sätt.. du ska vara beredd att ta emot.. kram
Esmaralda

24 Anki:

skriven

Godmorgon Es

Här är det förkylt....baksidan av att gå på konsert..men det var det värt !

Psykologer har jag tyvärr svårt för...fråntaget dig Es !

Min bittra erfarenhet från 80-talet med en sjuk syster har satt sina spår...aldrig mer säger jag bara...sen får det vara vilken metod som helst


Ha en härlig start på veckan
Grattis till det "smälta" fettet ..3 kg ! Wow

Kram Anki med flock

25 Sus:

skriven

Hej
Blir det någon förändring?
Love sus

26 Sus:

skriven

Hej
Blir det någon förändring?
Love sus

27 M:

skriven

Hej Esmaralda!
Känner mig lite ängslig! Står utan jobb och ingen kärlek i mitt liv! Tror du jobb eller kärlek kommer först? Sker det något inom de närmaste månaderna?
Kram

Svar: Ser ut som om det blir jobb som kommer först.. kram
Esmaralda

28 <3:

skriven

Tack älskade Es för svar.
Kram
💗💗💗

29 h:

skriven

Hej!
För många år sen sa du i min seans att jag skulle få ett arv från en person som jag knappt känner..när kommer detta arv? O från vem är det?
Kram!

30 Pia1:

skriven

Bra tänkt tycker jag. En mall passar inte alla och det gäller det mesta här i livet och framförallt lite mer komplicerad vård. Att våga tänka och agera utanför boxen, med stöd av stora kunskaper och erfarenheter förstås!

31 Nytt:

skriven

Hej Es! kommer det in nytt i mitt liv i år, nya människor, nytt jobb eller någon förändring??

kram

Svar: Ja förändring på ett bra sätt är på väg in i ditt liv.. håll ögonen öppna och ta själv initiativ när möjligheterna kommer.. kram
Esmaralda

32 Tisa:

skriven

Får jag komma ut som jag bestämmer själv? När jag känner är bäst?

33 armina:

skriven

hej Ez ;)

undrar ifall det blir ett hus köp 2017 :)
tacksam för svar.
Mvh Armina

34 Agnes:

skriven

Ser att helgen varit fylld av aktiviteter hos dig o de dina, Es!
Full rulla, kort o gott!

Själv så har jag begripit, att det där med att gå ut o dansa, kostar tydligen mer än det smakar för mig...blir ju helt däckad dagen efter en danskväll...fruktansvärt irriterande...

Med tanke på att jag inte dricker när jag går ut, så är det ett mysterium det här med att jag blir halvt medvetslös efter att ha varit ute o dansat...som nu i söndags...kom upp 17.30....oavsett vad jag nu planerat att göra, så blir inget gjort...ska jag skippa dansandet till förmån för att kunna kliva upp i vettig tid...

Eftersom jag nu endast ägnar mig åt att dansa, så är ju frågan om jag ska lägga lördagsnatten på det...det är ju så roligt...men att inte orka upp dagen efter?

Det där med karlar, är ju liksom inget att lägga något krut på...så där går ingen energi, direkt...för de män som finns dit jag går, är inget jag ändå är intresserad av...och de är inte intresserade av mig...mer än de där taffliga o menlösa individerna...eller de där yngre som tror att det räcker med att le åt en kvinna i min ålder...så ska brallorna åka av i ren tacksamhet över att bli sedd....nä, fy fan...

Vill inte ha någon sådan där alldaglig karl...men tydligen så känner de sig attraherade av mig...och jag känner mest ett "yeck"...blotta tanken att ha sex med dem, får mig att liksom hulka en smula...och det är ju så jag bedömer män...om jag kan tänka mig sex med dem, så kan jag tänka mig att umgås....de är få män jag träffar, som jag tänka mig ha sex med...

Blir så trött....tänk om jag ändå var som många kvinnor..som kunde lägga mig med vad som...för sexet skull....haha!

Är seg, rent allmänt...försöker tänka positivt...driver mig framåt för att få det att lossna...och det är attans krävande...varför inte göra som en del andra...sätta mig ner o skylla mitt liv på andra...verkar bra mycket enklare att ta till den lösningen...att det är pga yttre omständigheter varför mitt liv är som det är...men jag är ju smärtsamt medveten om, att så är det ju inte...utan det är jag själv som inte är tillräckligt driven....och ändå så har jag ju ett mål...att klå skiten ur folk med att visa att jag minsann är både lyckad och smart....

Jag tvivlar inte ett dugg på att jag är detta...men om jag kunde begripa varför jag nu inte helt enkelt kan rycka upp mig och komma över tröskeln...

Hade jag kunnat, så hade jag faktiskt gett mig själv en fet smäll...nu kan jag bara mest tala om för mig själv att jag måste ta tag i mig själv...för någon jävla loser vill jag inte vara...är ju som att liksom gå naken genom stan i värsta rusningstrafiken...typ...

Är så avundsjuk på de som är rationella och strukturerade...skulle gärna vilja vara så...själv är jag mest åt bohemhållet...känns just nu inte alls bra...

Kram!

Svar: Du är på väg och på rätt väg men det kommer hela tiden trösklar man ska över.. aldrig att det går bara som på räls... tar du dig över den här tröskeln nu. .. så kommer en ny period med nytt gott flöde.. tills nästa tröskel kommer och så vidare.... ta tag i det allra först som känns absolut viktigast för att du ska må bra... och det det andra vara så länge.. kram
Esmaralda

35 Louise:

skriven

Tack för svar igår.

Idag var jag på en intervju....ja och som vanligt har de fler kandidater denna veckan och de grillade mig verkligen.
Varför inte bara ta och anställa mig då de är flera tjänster ute. Jag fick frågan Varför ska vi anställa just dig? Jag svarade som det var för att jag är bra på det jag gör. Att barn känner sig trygga med mig. Nu i efterhand kan jag tycka att det var ett ganska kaxigt svar...kanske för självsäkert.
Nåja vi får se hur det går, har en intervju imorgon också så där får vi med se. Jag hoppas att jag får en av dessa tjänsterna eller den tjänsten jag ska på intervju på imorgon.
Hur ser det ut på någon av dessa tjänsterna? Blir någon av dem mina?
Ska även kontakta ett bemanningsteam i samma område som min syster är anställd i.
Får se hur det går. Väntar på svar från tre stycken redan. Blir en spontanansökan till andra förskolor sen.
Man skulle kanske våga testa vingarna och söka till Danmark istället? Har gjort det förr och varit på en intervju där för många år sedan. Högre lön och lite danska kan jag ju så det är lugnt :-).
ja det tåls att tänkas på om det är värt att pendla dagligen.

Ha en bra dag och tacksam för svar.

Svar: Ja, Danmark känns som en god idé faktiskt.. och din personlighet passar så bra där dessutom.. kram
Esmaralda

36 Tisa:

skriven

Det är ju jag som vet vad som är bäst för just mig, går det att övertala henne?

37 IeIe:

skriven

Det är helt klart intressant med psykologi och mänskliga beteenden/tankesätt, inte alltid lätt att förstå sig på och veta vad som är vad.. Tänker sen att vara medial som lyssnare måste ju verkligen vara en fördel många gånger då man säkert kan känna in på ett annat sätt och kanske få till sig saker från annat håll..

Fråga..
Varför tar K allt som jag säger som ett påhopp mot henne persoligen? Jag försöker prata utifrån mig själv, hur jag känner/upplever.. Neutralt och objektivt.. Och ändå är det mesta mitt fel ändå.. Vad gör man i ett sånt läge egentligen och hur kommer man sig vidare?

Svar: K är hela tiden försvarsberedd och går också i försvar även när det inte behövs.. och du kan inte göra så mycket åt det.. mer än vad du redan gjort... ligg lite lågt ett tag och prata mer om allmänna ting.. kram
Esmaralda

38 Josefine:

skriven

Jag tror jag börjar bli allt mer säker i mitt beslut England eller Sverige i vår. Är här i England just nu, men har bara längtat hem och är inte alls pepp på de engelska kurserna. Så tror jag ska hem och fokusera på examensarbetet och att söka pengar för mitt egna kulturprojekt. Det ligger i gror och lutar åt Sverige men känns fortfarande lite fel i och med att jag har som dåligt samvete över att strunta i en sån underbar chans och att ha tagit någon annans plats.

39 Jessica:

skriven

Hej Es,
jag har börjat drömma jättekonstiga drömmar på nätterna...
Drömmarna handlar om att jag har en kärleksfull relation till min syssling, liksom att vi är djupt förälskade och pussas och beter oss som ett nygift par. Vad betyder det? Är så förvirrad. Och en sak till, kommer det bli av med en utlandsresa i Maj? Kram :)

40 747:

skriven

Hej! Har träffat en kille ett par gånger ute och vi har pussats och kelat osv men inte haft sex än. Han verkade väldigt intresserad i början och sms:ade mig hela tiden men nu verkar hans intresse svalnat...han hör inte av sig så mkt längre, har i då initiativ fast allt var jättebra sist vi sågs. Han sa att han ffnde är intresserad...men jag vet inte..dey känns annorlunda nu..Har jag gjort nått eller är han bara upptagen? Gillar honom verkligen!

41 Filippa :

skriven

Hej kommer jag Träffa någon kille som mina vänner känner väl?

Hur tog Linus det när jag sa att han va snygg?

Kram

42 Arvet?:

skriven

Hej Es

undrar om detta arvet du såg i min seans med för sex år sedan. Från någon jag knappt känner och att jag skulle bli överraskad för det handlade om mycket pengar. Ser du ngt om detta nu..när det sker?
kram


-*-.-*-.-*-.((¯`♥´¯)).`*.¸.*´✿¸.•*¨`*•..¸.-*-.-*-

Kommentera /ställ fråga här: