Och det gäller alla föräldrar....

Högkänsliga personer är kreativa och ambitiösa… sägs det men se, det tror jag inte är helt sant.

Visst tror jag att högkänsliga är överrepresenterade med dessa särdrag  där kreativitet ingår…men det finns ju också HSP som är  lata och rätt fantasilösa. 

Det är som att påstå att alla barn med Down syndrom  är musikaliska.

Ett big no no.

Man ska inte skapa klichéer  och förutfattade meningar.

 

Är du högkänsligt och har ett högkänsligt barn ? 

Förleds då bara inte att tro att barnet är  en kopia av dig.

Vad du tyckte var jobbigt kanske ditt barn inte alls tycker är besvärligt och genom att bli en alltför förstående förälder och med allt för stor framförhållning… finns en risk att du bli överbeskyddande och kväver ditt  barns  utveckling & personlighet .. även om det sker i mjuka dunkuddar.

Blanda aldrig ihop dina egna känslor med barnets.

Ta inte över barnets känslor – och skapa ingen dramatik

Avdramatisera istället och säg att alla är olika och olika är okey !!

Du bör också lära ditt barn att inte agera på alla känslor och  intryck - utan att istället försöka hitta en fungerande balans.

 

Låt barnet få utvecklas i sin egen takt, få pröva på allt möjligt, uppmuntra barnet att bli modigt och hjälp ditt barn att inse att ibland kan det behövas pauser och att man själv måste lära sig att känna in när det är dags för en timeout.

Ett exempel  när det går fel är Linda.. som är HSP och medial och mamma till lilla Sola.

 

Linda har tillskrivit sin dotter mediala talanger …. eftersom Linda övertolkar och gärna vill tro att bara för att hon själv är medial så måste också Sola vara det.

Hon har försökt tillrättalägga miljön för HSP Sola…. och sen visar det sig så småningom att Sola absolut inte har någon HSP personlighet  utan  hon anpassade sig bara till sin mammas sätt att vara och levde upp till de förväntningar som ställdes på henne.  Inte heller var flickan medial... utan gav bara sin mamma vad hon trodde mamma ville ha. En grav kränkning  av ett barn.

Ibland kan det alltså bli tokfel!

Även om man menar väl.

Var istället nyfiken på ditt nya barn… ett oskrivet blad och en helt egen människa…och var lyhörd för vilka egenskaper detta barn ha med sig….förutsätt aldrig någonting !!

Detta gäller alltså inte enbart HSP föräldrar utan ALLA föräldrar.. oavsett personlighet 

 

Kram & kärlek

1 <3:

skriven

Hej kära Esmeralda kom att tänka på att det var länge sedan du skrev något om Cat.
Min väninna Mickan körde hon med en vit lögn att hon inte fått tillbaka mina pengar från butiken ? Tror hon lever över sina tillgångar och mår dåligt nu.
Kram

Svar: Cat är min viktiga vapendragare som alltid ställer upp o fixar och hjälper så fort jag det händer något med datorn som jag inte begriper :) Hon borde hyllas mer här !! HEJA DEJ CAT !! Kram :)
Esmaralda

2 Muminmamma:

skriven

Hej Esmaralda.
Jag tycker min mamma var precis sådan som förde över egna känslor på barnet. När jag var barn minns jag hur jag inte ville växa upp för mamma tyckte det var så roligt med småbarn. Hon gav sådana hinter som man som barn genast snappar upp. Man skulle vara blyg och försiktig. Men det kom en revolt. Nu ser jag hur hon gör lite samma sak med min lilla syster. Men hon är så omedveten om det min mamma. Hon menar inte illa egentligen.

Es, är jag i ett förhållande innan sommaren kommer? Kommer jag ha min familj innan jag blir 30?
Kram



Svar: Nej, de allra flesta menar inte illa.... det är oförstånd.. stor chans att du är i ett förhållande inom ett år.. kram
Esmaralda

3 Blom:

skriven

Hej Esmaralda.
Får jag fast på blomsteraffären jag är på?
Kram

4 Nettan:

skriven

Bilden ett kränkt barn slutar aldrig älska sina föräldrar osv, stämmer inte riktigt på mig. Jag slutade älska mig själv och jag har aldrig älskat mina föräldrar, i alla fall inte min sk mamma.

Glad måndag :)

Svar: Nej.. och älska sina föräldrar är då ingenting som man måste... man brukar få den kärlek man förtjänar från sina vuxna barn.. kram :)
Esmaralda

5 G.S.H:

skriven

Hej Es! Ny vecka och nya tag som en brukar säga, ser du något särskilt?

Kram :)

6 Skorpan:

skriven

Om jag vore hsp hörde jag sbsolut till gruppen lat o fantasilös ;).. En mycket tänkvärd skrivelse av Khalil Gibran. Jag försöker så hott det går att låta mina barn utvecklas till de individer det är menade att bli. Om jag skördar det jag sått, ja det vet jag nog inte förrän senare.. Låt alla blommor blomma..
Kram Skorpan

Svar: Exakt !! Kram :)
Esmaralda

7 F :

skriven



Hej esmeralda vad ser du mig arbeta med I framtiden

8 Adad:

skriven

Es, var är min soulmate, när träffas vi??? Längtar efter honom. Finns det något jag kan göra gör att påskynda träffen eller hålla extra utkik i något sammanhang? Längtar sååå

9 Tingeling:

skriven

Tack för påminnelsen... Inte lätt att vara förälder.... Men att alla är olika och att det är precis så det ska vara säger jag "jämt". Jag tar in det i vardagen hela tiden, exempelvis när vi äter, att "jag gillar spenat men det gör inte du", "och så är det, alla tycker olika". Tycker det är viktigt!

Och jag försöker vara lyhörd. Hon själv vill fortsätta sjunga så då får hon det, jag går tidigare från jobbet. Hon vill dansa, rida, åka skridskor och skidor. Hon ska få göra allt men inte på en gång ☺ jag försöker verkligen så gott det går att pussla ihop jobb och fritid så det ska bli så bra som möjligt. Inte alltid lätt som ensamstående. Och hade jag råd skulle jag jobba mindre procent. Men man kan inte få allt här i livet... Kanske en dag? Snart?

Kram!

Svar: Ja den dagen kommer... fast jag måste ju säga att du är en jättebra mamma :) kram
Esmaralda

10 Lilla jag :

skriven

Så sant, bra inlägg:)

Es ser du mig bilda familj framöver kommer jag få många barn då?
hoppas på svar

11 Helena Ir:

skriven

Vad fint det låter: -Var istället nyfiken på ditt nya barn..ett oskrivet blad och en helt ny människa! Att vara lyhörd,och aldrig förutsätta. Det borde alla föräldrar få höra..att låta varje barn få vara sin egen! Tänkvärt och fint!

Kram :)

Svar: Ja, egentligen är det ju så självklart.. vi är alla våra egna ... från början :) Kram :)
Esmaralda

12 Mimma:

skriven

Så bra, detta borde alla läsa!
Genom mina nu vuxna barn, har jag lärt mig massor. De har alla valt sin egen väg, och inte strävat efter att bara göra som ”alla andra”.
Det har varit helt rätt för dem och så roligt och värdefullt för mig att upptäcka och lära mig om så mycket som varit nytt för mig 🤗

13 k:

skriven

Hej

vad är det som händer med dottern? Hon är helt förbytt och hittar på massa tokiga saker, lögner och beter sig riktigt dåligt.

Blir det bättre snart ?

Har på känn att hon kommer att välja att bo hos sin pappa framöver istället för där "gullas" det i min mening för mycket och helt kravlöst. Men hos mig är det lite mer krav, egentligen bara allmänt hyfs och att man hjälper till, vilket hon inte behöver göra i andra boendet. Där får hon ligga med ipaden hela dagen om hon vill utan att någon säger nått, och det klart det är ju bekvämt för henne.

Kram

14 EPM:

skriven

Så sant....
Vi har en kille som är oerhört känslostyrd, det är jobbigt för honom då det mågot är helt nytt och han inte vet hur det ser ut- ex omklädningsrummet i skolans idrottssal. Men, man får ta det i hans takt men med lagom press/uppmuntran. Nu minns han inte ens varför det var jobbigt.
Dottern är mer trygg och stabil men har ju självklart ett lika stort behov av spegling, uppmuntran och känsloutbyte med oss föräldrar som hennes lillebror.

Det är så fint att se hur de ser varandra och hur nära de är. Det finns ingen som kan trösta honom så bra som hon och ingen som kan få henne skratta så som han då hon är prepubertal. Syskonkärlek är nog den vackraste och mest tillåtande kärlek jag vet...❤

Ser du om min situation vänder snart och jag kan ta nästa steg..? Denna väntan tär, jag kan ju inte göra nåt.

Kramar

Svar: En underbar syskonkärlek och som vuxna kommer de att ha mycket glädje av varann! Ja, situationen vänder... det kommer bli bra.. kram
Esmaralda

15 L:

skriven

Hej Esmaralda.
Hur ska jag kunna träffa någon en kärlek? Ser du något om det?
Kram

16 EFTERLYSNING :

skriven

KAN NÅGON HJÄLPA OSS!!!

Vi söker förgäves efter att hitta ett gammalt recept på bakverket HOLLÄNDARE. Vi har fått en del recept men det är fel recept. Det ska vara helt mörkbruna höga kakor som är lite torra i koncistensen med glasyr på kakorna har smak av kanel och mandel. Recepten vi fått har det varit en ljus botten med mördeg med en mörkare deg ovanpå och ibland en fyllning med äppelmos det är inte det receptet vi vill ha. Hoppas att någon kan hjälpa oss.

Kram

17 Queen :

skriven

Hur ser 2018 ut för oss.

18 Michaela:

skriven

Dröjer det länge tills nytt jobb kommer? Kram

19 Alie:

skriven

Ja, jag känner mig nog som en sk hsp-person.. men det är inget jag direkt funderar över, eller jo faktiskt. Jag tycker inte om att jag är så känslig och tar åt mig saker, ( dvs vänder det till det negativa) har försökt söka mig till mitt inre för att få svar, vad det bygger på..
handlar nog både om arv och miljö, det viktiga är att jag försöker bryta det och acceptera att man är bra, oavsett hur man är, känslig eller okänslig..;-)
Kram
Es; kommer veckan men nåt exceptionellt bra?

Svar: Japp, det är bara att boosta sig själv minsann ! Kanske inte exceptionellt.. men lite bra blir det allt.. kram :)
Esmaralda

20 Förändring hur:

skriven

Hej Es!

Hur ska jag få tummen ur och komma igång? Idag gjorde jag mig iordning och tänkte gå ut på en promenad men icke. Blev sittandes i alla fall. Hur f-n ska jag komma igång med en förändring??

Kram

21 Pia 68:

skriven


Hej på er alla.
Jaa, vad ska man tro. Är oerhört känslig för starkt ljus, lysrör är rena plågan. Oönskade och monotona ljud ger mig ångest. Däremot älskar jag att lyssna på hårdrock/metal på hög volym:) Har ofta haft dålig impulskontroll och även varit extrovert.

Dock har impulsen och det extroverta avtagit med åldern, på både gott och ont.

Nu har jag någon fråga och har du tid, lust eller ork så får du gärna hjälpa mig.
Kommer jag att lida ekonomisk skada i den process som nu startat med mina oärliga systrar? Kommer jag att få det antika vapnet åter? Kommer jag att få ta del av alla foton? Eller kommer de att lura och bedra? Är boutredningsmannen pålitlig och rättvis?

Långsökt kanske, men kommer min yngsta syster och jag någonsin få en relation igen? Vet ff inte vad jag gjort henne för ont, kan du se något kring detta?

Många kramar

Pia

Svar: Här får du vara beredd att det kan bli en del problem - vill du behålla sämjan och inte få problem så bör ni försöka möta halvvägs även om det kanske inte känns helt rätt... kram
Esmaralda

22 Less:

skriven

Hej!

Får jag tummen ur och kommer igång med något SNART innan jag blir helt jävla knäpp??

kram

23 Less:

skriven

Hej!

Får jag tummen ur och kommer igång med något SNART innan jag blir helt jävla knäpp??

kram

24 nervvrak:

skriven

Hej!

Ser du mig i arbete nästa år?? jag börjar ge upp. Sover dåligt och oron växer.

kram

25 L:

skriven

Hej Esmaralda.
Hur ska jag kunna träffa en kärlek? Ser du något om det i vilket sammanhang jag ska hålla utkik?
Kram

26 Jen:

skriven

Min syster ger mycket till sitt jobb... har fått heltid men nu ska det sparas o hon är den som förlorar timmar. Finns det något annat jobb/yrke hon borde söka till?

27 Catarina:

skriven

Verkligen klokt o tankeväckande! Så lätt att sortera in i olika klyschor! Är själv uppvuxen med en förälder som tävlade på elitnivå...som förväntade sig samma av mig, som var en kreativ känslig själ. Så viktigt att våga prata om!
Min fråga är om jag någonsin kommer träffa kärleken? Om det finns nån där ute för mig ? Kram!

Svar: Ja, med 100 % säkerhet träffar du den rätte kärleken.. kram :)
Esmaralda

28 Hjälp ghostwriter :

skriven

Känner mig hindrad. Jag blir sjuk hela tiden och kan inte vara närvarande på jobbet + dåligt mående. Jag har försökt förklara läget, ok sägs det - sen får jag skit iallafall och såklart förstår jag deras håll. Men vart är deras/dennes empati?

Kommer nytt jobb nu? För antingen säger jag upp mig eller så får jag sparken. Vad ska man göra ens i denna sits!



Jag blir sjuk så lätt! Och jag lär få sparken och hamna i problem ekonomiskt igen och jag som tagit ett lån redan.



Vill inte detta mer



Kram


Svar: Gör vad du kan för att stärka ditt immunförsvar... det här tar ju så mycket på dig... men det kommer blir mer normaliserat och inte lika mycket sjukt som det varit... nytt jobb kommer... kram
Esmaralda

29 Susanne Amalia :

skriven

god mitt på dagen ...
Oj vad intressant text.. innom hypnosen träffar man ju på föräldar som är högkänsliga och har isolerat sig själva i sitt eget hus .
De bor inte med de andra .. de äter inte mat med de andra eftersom de andra familjemedlemmarna för ljud.. tuggar smackar mm. Derasbarn kommer ofta och frågar om de får hjälp eftersom föräldrarna har sagt att allt de irriterar sig på beror på barnens ljud ...
Detta var verkligen en intressant läsning och jag ska ta till mig detta och fundera på vad man kan erbjuda för hjälp till föräldrarna .. jag behandlar aldrig barn med hypnos ..
Men ofta är kärnan föräldrarna ..

jag erbjuder då KS som är en läkning i stilpoint och total tystnad .. plus en hypnos.. det brukar bli bra då...

önskar dig en underbar kväll med glädje och harmoni.. kramar <3
och tack för all suport ...<3




Svar: Ja jag är övertygad om att du har ett jättebra koncept och en speciell känsla för hur du ska agera så det blir så bra som möjligt.. kram :)
Esmaralda

30 Isbiten:

skriven

Hej Es

ser du något roligt som kommer hända mig?
kram

31 Nittiotalisten:

skriven

Amen sister, säger jag till detta!

Adderar en liten fundering till frågehögen. Undrar hur sista tiden på året blir för min del. Om du ser något litet där.

Nu ska här krypas upp i soffan och kika på "Gåsmamman" ny favvis i serieväg :)

Stor kram på er!


Svar: Det blir både ris och ros kan man säga men det positiva kommer ändå att överväga.. njut av Gåsmamman..kram :)
Esmaralda

32 <3:

skriven

Ja heja Cat.
Tror du min väninna Mickan kört med en vit lögn att hon inte fått mina pengar från butiken ? Känns lite mysko.
Kram
💖💖💖

Svar: Det ser jag tyvärr ingenting alls om.. känns dock inte som att hon är lögnaktig.. kram
Esmaralda

33 desp:

skriven

jag är sååå rädd min mamma säger jätte mkt sorgsna ord som får mig att skaka som att mitt barn tas ifrån mig osv pga allt detta men det är dem som bråkar och jag får huvudvärk.det är min död om det händer som hon säger. blir det så? kram

Svar: Du ska gå och prata med en professionell person... en kurator kanske.. någon som kan ge dig bra råd i den situation du befinner dig i.... boka tid omgående.. kram :)
Esmaralda

34 Pia 68:

skriven

Hej Es.
Tack för ditt svar. Nä jag väntar mig inte ngn bra relation med systrarna. Däremot undrar jag om min yngsta syster kommer att "klarna i knoppen" och kanske ha en relation m min dotter.

Och JAAAA! Klart vi ska hylla Cat! Världens bästa i alla lägen.

Svar: Din yngsta syster.. nja... du kan helt enkelt inte förvänta dig för mycket.. som jag nog tror du själv misstänker också. HEJA VÄRLDENS BÄSTA CAT :) Kram
Esmaralda

35 Framtidsmorsan:

skriven

Blir jag en dag mamma så ska det oskrivna bladet bannemej vara min visualiseringsbild i föräldraskapet. Bra inlägg 👍

Nu ska kosan styras mot Coop. Försöker varva de här klassiska vardagshjulspåren med roliga grejer i det lilla. Räknar dock inte mathandling till det 😉 Dyker något utöver detta upp i vinter? Om du får till dig ngt.

Kram från mig.

Svar: Något oväntat och speciellt sker som ger dig god energi.. kram
Esmaralda

36 Alex:

skriven

Hej Esmeralda,
Börjar bli nervös inför flygresan imorgon... går den bra?
Tack!

Svar: Japp, allt går bara bra.. kram :)
Esmaralda

37 queen:

skriven

Hur ser 2018 ut för oss.

38 Lisa:

skriven

Hej

Har en tid haft en stor längtan efter att börja måla tavlor, ser du någon talang i det ?

Kram Lisa

Svar: Ja, du har en konstnärlig ådra... så bara måla.. kram
Esmaralda

39 Zara:

skriven

Jag mår så dåligt i själen känner jag... när vänder det? Sker något särskilt under närmaste tiden att se fram emot?🙁❤️

Svar: Ja lite smått händer och ser du detta och bejakar så attraherar du större fina händelser.. kram
Esmaralda

40 M:

skriven

Hej Es

Finns det någon jag skall hålla extra utkik efter i vinter?
kram

41 desp:

skriven

vad ska jag göra med min pappa jag änskar allt var annorlunda...KRAm

Svar: Gör det bästa av situationen.. mer än så kan du inte.. kram
Esmaralda

42 Ledsen :

skriven

Hej Esmaralda.
Jag känner inte att det ger något att vara själv längre. Jag fattar inte varför jag är det? Finns de något jag ska ta lärdom av? Varför får jag inte träffa kärleken vad gör jag för fel?
Kram

43 Erika:

skriven

Hej! Tror du jag träffar min soulmate inom 2 år?

44 desp:

skriven

men es du svarar inte på min fråga.... kommer hon att tas ifrån mig pga all odjud? JAg blir ju mer orolig när du säger annat men inte det jag frågade...KRAM

Svar: Jag ser inte exakt vad som sker... man omhändertar ju inte barn sådär.. först försöker man finna bra lösningar... som sagt... sök hjälp... kram
Esmaralda

45 <3:

skriven

Tack älskade Es för svar. Känns bättre nu vill inte tro illa om henne 💖

46 Lov:

skriven

Hej

kommer mötet med soulmaten ske i år?
kram

47 Mimi:

skriven

Tack för svaret Esmaralda!

kram

48 Less:

skriven

Hej!

Tack för svaret.


-*-.-*-.-*-.((¯`♥´¯)).`*.¸.*´✿¸.•*¨`*•..¸.-*-.-*-

Kommentera /ställ fråga här: