Vad serveras det i stugorna ?
På TV svämmar det övar av kockar… det är MatTina och det är Per Morberg & Nakna Kocken & Paolo Roberto & Jamie Oliver & det är matprogram som Halv 8 hos mig & Sveriges mästerkock & Kockduellen och så mycket mer !!
Plus alla kockar och recept på sociala medier… och i mammas Hemmets Journal och mitt i detta undrar man hur folk utvecklats i sin matlagningskonst ? Vad lagar man för mat nuförtiden i stugorna ?
Min mamma har inte utvecklat sitt obefintliga intresse för matlagning – hon har fortfarande några paradrätter som hon alternerar mellan… och är nöjd med det.
Eller så fuskar hon o köper färdiggravad lax med tillbehör. Och ibland gör jag det också.
Pappa var lite fiffigare med matlagning och improviserade en hel del. Gott blev det.
Ibland blir man bjuden till vänner som lagat invecklat och krångligt och jättegott efter ett eller annat recept… men sånt är inget för mig
Det ska vara snabbt och enkelt och inte tokmånga ingredienser
Mina senaste bjudrätter har varit fisksoppa, thaimat och Tikka Masala .
Enkelt och gott.
En gång för länge i svartaste Afrika.. på den tiden inte många reste dit så var jag där med familjen.. pappa skulle göra ett jobb för presidenten... och vi var bjudna på galamiddag. I byn lång ut i ingenstans.
Jag var 12 år och petig med maten hemma så ni kan ju tänka er när det serverades en slags insekter.. som inte var riktigt döda och rörde sig på tallriken.... eller när jag 1973 var på förlovningsresa och jag blev serverad tjurtestiklar.. för att vi skulle få många barn... fast jag var ju redan gravid !
Smakade surnad fläskkorv, kan jag tala om. Och såg ungefär så ut också.
Jag har ätit krokodil, orm och hjärna.. gud vet vems.
Och en gång när jag förlovade mig med en vietnames på ön som Gud glömde nånstans mellan Vietnam och Kambodja så hade vi egen kock som typ trollade med knäna och serverade fantastiska köttgrytor men vad köttet en gång varit... det vill jag inte veta !
Men faktum är att jag gillar de gamla klassikerna bäst.
Kåldolmar, kalops, köttbullar med brunsås & lingon, stekt sill med potatismos… ja, allt det vanliga som man fick förr !!
Ibland när jag haft utländska gäster på besök så har jag försökt hitta restauranger som serverar husmanskost och de flesta gör ju det till lunchen men inte när kvällen kommer.. som om den svenska husmanskosten inte skulle tåla månsken !
Då plötsligt börjar det serveras samma skräp som i övriga världen.. en stekt köttbit med pommes... och hallå... hur tradigt kan det bli ?
Det har vuxit upp en ny generation restauranger… massa asiatisk mat och folk sitter till och med och pillrar i sig kimchi och påstår att det är gott,.
Jag försökte häromåret när jag var i Korea men nej, det funkade inte.
Sambon däremot blev kär i kimchin... så ibland köper vi hem men vi bråkar inte om burken.. han får så gärna hela !
Det finns japansk och indiskt och mongoliskt och u name it och det finns… men skulle jag öppna restaurang så skulle enbart de svenska klassikerna serveras. Så är det med den saken.
Och hemlagat från gunden.
I kväll är familjen här på besök och vi ska gå ner till hamnkrogen och äta.
Här har det serverats samma meny i åratal.. det är bara priserna som förändrats, uppåt då förstås, … grillspett med bakad potatis och tomat o gurka… eller fryst pressad schnitzel med samma tillbehör och den sorgliga köttbiten får en alltid att tänka på så gott det är med en RIKTIG schnitzel !!
Hur ser det ut på er matsedel ?
Kanske du kan dela med dig av ett enkelt och fiffigt recept ?
Vad roligt att ni trycker på gilla knappen :) Det gör mig glad :)
Kram & kärlek
P.s. Vill ha personlig spådom ?
Då är du välkommen att maila mig på:
och jag mailar info tillbaka till dig om hur det fungerar
skriven
I vår stuga serveras mestadels sånt som alla äter, helt vanlig mat. Ogillar miner som berättar att maten inte går att äta... Malet kött i olika variationer, broiler, potatis som tillbehör för det passar alla. Försöker ha grönsaker/rotsaker till så det ska vara mångsidigt. Det ska gå snabbt o enkelt stt laga, nåja snabbt o snabbt, är man flera i familjen o de flesta är växande bsrn, ja då får nog stå en rejäl stund i köket innan det är färdigkovkst.. Är hjärtligt trött på matlagning o skulle gärna ta emot en kock till oss, när månne nån anmäler sig ;).
Gillar mat, italienskt o sushi är gott. Grillade hamburgare, gjorda på hemmagrillen, med diverse tillbehör är också nice :). Antar att det är dom som gjort mig mycket ”rundad i mitten” denna sommar. En o annan dricka har ju nog också gått ner ;), o hsr man ingen att dela med, ja då dricker man ju själv allt o det är ju mindre bra det. Får väl se om mannen gillar mat o dryck? Kanske jag också kunde träffa min tillkommande på en vinkurs ;D, det har definitivt stått på min ”intresselista” länge. Kanske det vsr en dröm jag skulle leva, rätt enkel att förverkliga, lite pengar o tid.. Hmm...
Här försöker vi hjälpa mamma med allt möjligt efter bästa förmåga. Tror hon försöker vara rationell o på det sättet skjuta upp tankarna?! Hur går det sen när vi farit hem? Hur kommer hon att orka? Jag har ju ändå jobbet o familjen som till en del upptar mina tankar.. Show must go on, så är det väl..
Ha en bra dag!
Kram Skorpan