Snart äter vi grisröv....

Jag har en muslimsk kompis som suckar och säger att snart är det  dags för varenda svenne att äta grisröv.

Japp, så är det.

 

Det blir mycket jultema nu på bloggen och det är ju inte så konstigt.

När jag tänker barndomsjular, så tänker jag speciellt på den julen när jag var 6 år.

Jag väntade på tomten som alla ungar gör när eftermiddagsmörkret börjar falla.

 Den klassiska julmiddagen var avklarad.  Långbordet avdukat.

Farbror Dimitri  och tant Rosita hade grälat som vanligt och onkel  Allan satt full i ett hörn och skrålade och sjöng som han brukar och vi kusiner hade rusat omkring och busat och haft kul. 

  Men nu lägrade sig ett lugn. Det typiska lugnet-före-tomten. Det är bara Onkel  i sitt hörn som gråtmilt ger sig på sin egen version av ”Gamle Svarten”

Och så bankar det på dörren

Vi ungar rusar dit påhejade av de vuxna  och där står TOMTEN !

Rödklädd och i sin vidriga mask och i famnen håller han en hundkorg.. och i hundkorgen sitter  den mest bedårande lilla taxvalp.   Och det är MIN julklapp.   Taxen Trix.

Den julen glömmer jag aldrig.  Trix blev min följeslagare under  11 år.

 

 

Det kom andra jular sedan som inte alls var lika kul

Sista julen innan mina föräldrar skildes – den vill jag helst inte minnas.

Jag  flyttade ju hemifrån direkt efter jag slutat 9:an och  sen tog jag på mig att ordna jul för  de släktingar som efter mina föräldrars skilsmässa kunde tänka sig att  fira jul under samma tak.

Jag byggde upp en tradition och vi hade riktigt roligt.

Första barnet kom….och kort efter valde jag att bli singel  men jularna fortsatte jag att hålla i.  Ny man och ett barn till… och jularna  rullade på hemma hos mig.

Sen blev det skilsmässa igen och  poff.. där tog mina jular slut.

Folk delade upp sig i två läger… för och emot skilsmässan och att försöka synka samman en jul blev mig övermäktigt.  Jag tappade intresset. 

Det blev några alternativa jular  i Göteborg när jag och barnen hjälpte till att fixa jul för hemlösa. Och barnen slussades än  hit och än dit för att fira med sina pappor och  den sidan av deras släkt.  Ett väldigt pusslande.

 

 

Sen återtog jag julen. 

Back to basic och klassiskt julfirande.  Förutom de jular som vi gav fasen i alltsammans och åkte utomlands

Jag gifte om mig… minstingen, sonen, hämtades i Ryssland och vi  bestämde att nu skulle det bara vara familjen närvarande på julafton. Ingen skulle åka nånstans.

Tjejerna fick besöka släkten före eller efter. Julafton var helig och bara vår.

Vilka mysiga jular.  Barnen pratar fortfarande om  våra jular med saknad .

Vad som hände sen var att barnen blev vuxna och fick egna barn

Ena dottern bosatte sig i New York under flera år… och sen när hon flyttade  hem ville ju hon ordna jularna på sitt sätt.  Hon är ju också den med störst hus och ett gigantiskt vardagsrum. Hon samlar alla och vi är ett udda och färgstarkt gäng.

 

 

Framförallt har vi roligt !!  Vi ser Kalle och dricker glögg… äter julbord och sjunger snapsvisor och allsång… vi dansar kring granen… tomten kommer… det blir gottbord… vi leker lekar och har tävlingar.

Underbara jular och det är så roligt att ha alla samlade… barn och barnbarn och de äldre och de yngre.. de gamla exen med sina nya trevliga fruar… och när jag  nu tänker efter så har alla de olika perioderna av julfirande haft sin egen tjusning. Jag skulle inte vilja vara utan en enda av dem.

Och två dagar före jul är det jul hos andra dottern.... en rofylld jul med pyssel och hemlagad knäck och maximal julstämning.

Och på lördag börjar vi... med julbocksfesten här hos mej !!

 

Hur firar ni andra ?

Kram & kärlek

1 AnnaK:

skriven

Jularna för mig är mest att hatta runt hos folk. Inte särskilt mysiga alls.

Måste bara fråga om han går runt nu och tänker att jag är ett stolpskott? Blev han alls åtminstone lite smickrad? Önskar jag slapp min högvarvshjärna och kunde vara lite mer utåtriktad istället 🙄😂

Kram 😊

Svar: Visst blev han smickrad och han tänker ingenting negativt alls. Kram :)
Esmaralda

2 Carro:

skriven

Ja, varje tid har sin tjusning håller jag med om. Jag ska fira julen med mina syskon och deras familjer och enligt klassiska traditioner med Kalle och tomte. Förr när barnen var små så firade vi själva tillsammans med svärföräldrarna. Kram

3 Helen:

skriven

Ja nu är det snart jul. En kort fråga till er alla som läser, har ni recept eller förslag på timbalkost
( sväljsvårigheter , konsistensanpassad kost) till en i övrigt rätt frisk svärmor . Om det är okej för dig EZ, får ni gärna ge mig tips.

4 Virrhönan:

skriven

Godmorgon!
Jul är jul och det går inte komma ifrån. Det är nog väldigt svårt att koppla bort själva känslan trots att man gärna vill. Jag har försökt skapa traditioner med min familj som jag tagit med mej från barndomen, dom kanske inte har blivit precis som jag velat men jag har i alla fall gjort mitt bästa. Idag blir det mest gemenskap och mat och lite julklappar, barnen är vuxna, eller är dom det förresten när det är julafton...??
Jag beundrar dej som kan samla så många, och inkl ex och annat folk, vilken härlig gemenskap.

Och nu har det blivit fredag igen, varför ska tiden gå så fort??
Skrämde jag flörten när jag föreslog att vi skulle fixa mat tillsammans? Haha undrar vad han tänkte..
Ha en trevlig fredagkväll, idolfinal ikväll va? Kram💕

Svar: Han tänkte bara positivt.. och visst blir det Idolfinalen ikväll :) Kram
Esmaralda

5 J:

skriven

Hej!
Ja julen e mysig! Vet inte än om jag får ledigt under jul!
Det kommer inte bli någon fortsättning med S ? Känns att det inte kommer bli det för han visar inte direkt han vill ha mig i sitt liv. Han visar det med sin tystnad!
KRAM

6 Fina:

skriven

Hej, känner han attraktion o åtrå till mig? Får sådana starka vibbar nu då vi äntligen är sams... kram

Svar: Det ser mest komplicerat ut men visst finns attraktion.. kram :)
Esmaralda

7 Muminmamma:

skriven

Hej Esmaralda.
Julen är såå mysig och allt som hör till. Stackars grisar det håller jag med om.

Ser du någon chans för mig att jag går in i fast förhållande och flytt och samboskap under nästa år?
Kram

Svar: Ja, den chansen finns.. kram :)
Esmaralda

8 Fråga:

skriven

Hej Esmaralda.
Ser du något hos ”F” som tyder på att han saknar mig? Eller har tankar på att han vill ha en relation med mig eller kommer han att få det?
Kram

9 Mer:

skriven

Hejj Esmaralda.
Det verkar nu bli att jag får gå tillbaka till hemtjänsten till att börja med. först för mig igen, ser du ett nytt jobb komma ganska snart? Att jag går från hemtjänsten till ett nytt annat jobb?
Eller blir det hemtjänsten ända fram tills det blir studier? Ser du något?
Kram

10 <3:

skriven

Godmorgon kära Es vilken hemsk förkylning det här blev. Tror jag lär ringa till hc. Vänder det snart?
Hur går tankarna hos bilhandlaren om mig ?
Kram

11 Naturvän:

skriven

Godmorgon!

Inget samlat lulfirande för mig, jag skall jobba och trivs bra med att fira julen på så sätt. Har inga barnbarn, men kan tänka mig att julen blir viktigare då.

Nej, bara jag får grönkål o skinka och träffar mina barn så är jag nöjd. Lite glögg smakar ju också gott.

I dag blir det tågresa till Hamburg för att besöka museum och julmarknad. Hoppas på en trevlig dag!

En kort fråga, för ngra veckor sedan hade jag en dröm, blev hotad av ngra hemska vildjur, såg ut som små dinosaurier, ställde sig på bakbenen och skrämde livet ur mig när jag kom cyklande ut från ett skogsparti? Vaknade innan de hann angripa mig, hur skall jag tolka den här drömmen??

Önskar dig en trevlig helg!
kram från naturvän

Svar: Mysigt med Hamburg ! Tolka drömmen som att överraskningar kommer men du kan hantera dem.. kram
Esmaralda

12 Jennifer:

skriven

Hej kära Esmaralda! Vi firar alltid en lugn och mysig jul i litet sällskap då vi är så liten släkt. Det vore så roligt att få fira med min nya vän Saharamannen också, bjuda honom hit, men det är tyvärr inte möjligt fast jag så gärna skulle vilja det (då han inte beviljas visum hit på grund av skit visumregler).

Kommer han att fira jul med oss nån gång? Och ser du om det blir fel och tokigt om jag går in och betalar ca 1000 kronor i månaden till honom (så att han skulle slippa arbeta dygnet runt, han ska börja ett nattarbete kl 21-06 förutom sitt vanliga arbete och det oroar mig väldigt hur han ska orka o klara det). Kram

13 Zara:

skriven

Godmorgon!

Han ä vacker, har allt ja önskar och lite till... vi har fikat pratat skrattat om allt och inget, hans hus i skogen hans fina hund o vackra händer... är intresset ömsessidigt? Kommer d bli vi?

Ha en fiin fin dag ❤️

14 Lotta S:

skriven

Mina jular har varit onödigt ångestfyllda, jag säger onödigt för det har ju egentligen inte varit några stora saker utan har haft mycket att göra med mitt eget mående som lyckligtvis stabiliserats under senare tid. Jag har t.ex. ända sedan liten tyckt synd om och tänkt mig in i andras situation och sorger, speciellt släktingar jag tänkt att inte haft det så bra under julen. De senaste jularna har det ju varit andra typer av sorger främst kopplat till sjukdomar i familjen, men också mycket positiv fokus på att dottern får en bra jul och där tror jag nog vi lyckats för hon tycker om julen, pyntandet, dofterna, att själv ställa till med pepparkaksbak. Vi är ju ett ganska litet gäng nuförtiden, men firandet har fått andra former som ju nu blivit det dottern tar för givet och kopplar till julen.

För egen del tycker jag det är skönt att inte ha en mer realistisk och avslappnad inställning till hur julen blir: inte är allt plötsligt en lyckad glansbild just de dagarna! Kan bra tänka mig att börja tillbringa jular utomlands eller annan alternativ jul småningom när dottern blivit äldre och den äldre generationen inte är här längre, skapa nya traditioner av det slag som inte varit aktuella för oss hittills.

15 Skorpan:

skriven

Visst blir det röv, i måttliga mängder o jul ska det vara på bloggen, tycker jag. Tyvärr bara grisröv, skulle inte ha nåt emot mansröv ;), men det får jag tydligen vänta på i eviga tider!?

Ensam på jul, bortbjuden till min kusin på julafton, kanske hon tyckte synd om mig? Tar det lugnt o blir nog mycket TV, Får väl se vad det blir för mat? Ja det vet jag först sen. Före det blir det väl brått på jobbet, men ska försöka låta bli att stressa, ingen tackar mig, det vet jag. Önskar så att det nya året kommer med nytt jobb, vad tror du Es?
Ha en bra dag!
Kram Skorpan

Svar: Nåja, nu är det så att mansröven kommer !! Nytt jobb känns inte långt bort.. kram
Esmaralda

16 HuldaMaräng:

skriven

Förr firade vi i mitt barndomshem. Mysiga umgöngesjular. Mamma lagade en massa mat och lät ingen hjälpa till, förutom med babblet. Efter maten kollade vi på Kalle, vi tog om lite mat och rensade efterrättsbordet och sist provsmakade vi allt i barskåpet.
Numera firar vi hos oss. En jul firade vi hos svärmoran, men hon glömde att jag inte tål allt, så jag åt en ostsmörgås och några räkor till julmat. Allt handlar om henne hela tiden. Hon var ensambarn, som min son, och jag hoppas, hoppas att min son inte blir som hon. Hon är inte elak, men hon tar sån förskräcklig plats och pratar med mat i mun.
Hur som helst, jag försöker härma de jular som var finast med mor och far och hoppas att min unge uppskattar det.

Jag såg ett inlägg om timbalkost. Det borde väl funka med patéer, köttfärslimpa osv?

Svar: Om timbalkost vet jag inget... kanske någon annan här kan svara på din fråga ? kram
Esmaralda

17 Louise:

skriven

Våra jular firar vi vartannat år. Detta året skulle pojkarna åka till Polen med sina farföräldrar och lillan här hemma med oss istället för att fira jul med sina barnbarn och sen åka till Polen två dagar efter eller något. Men nu följer ingen av barnen med så det blir att fira hos min kusin med halva släkten. Förr hade vi stora jular både på mammas och pappas sida men sen kom flickvänner och så in i bilden och min moster och min kusin började fira med deras familjer. Så himla trist. Saknar det.

Igår blev sonen av med gipset och har nu skena och ska ha i 4 veckor. Han får böja benet 30 grader typ ingenting.
Så han får vara hemma resten av terminen. Ska få iväg pappret från försäkringskassan och ta tag i försäkringen på skolan.
Igår fick mannen svar från jobbet han sökt, igår var han på intervju och sen på eftermiddagen ringde dem och anställde honom. Vafan. Jag blir så jäkla irriterad om varför inte jag kan få något jobb. Visst jag är ju glad för hans skull men han söker ett jobb och får det och jag söker över 200 jobb och fortsätter med det men får bara komma på intervju. Inte rättvist.
Och inte nog med det så måste jag vänta till mars för att opponera och inte förrän efter det får jag göra mina två sista praktiker. Alltså va fasiken. Jag blir så trött. Jäkla skitregler de har.😡

Kommer jag att få jobb snart för vi måste ha två inkomster?
Ska på en intervju på månndag i Svedala men det tror jag inte jag får men hopps? Ser det ljust ut där?

Ha en fin dag och en fin julbocksfest imorgon.

Kramar

18 DD:

skriven

Har aldrig firat jul, som barn satt man hemma och titta på julfilmer och tänkte på alla presenter alla fick 😄

Men när jag får egna barn så ska de såklart firas, annars känner barnen sig utanför med tanke på all snack på förskolan, skolan osv..
igår vägrade barnen städa undan på jobbet, då fick jag dra tomtekortet.. sa att jag skulle skriva ett brev till tomten om att barnen vägra städa undan efter
sig och att tomten skulle tänka efter om de verkligen skulle få massa leksaker som de ändå inte plockar undan.. då jävlar städades hela avdelningen. Ooopps! Men ibland orkar man inte tjata...

Kram

19 Maria :

skriven

Hej 😊
Vi firar mest som vanligt men i år jobbar jag så barnen är hos farmor på dagen o firar.på dam innan firar vi jul med min släkt/familj. Det blir lite delat när man är separerad.. På kvällen äter vi nog julmaten o kanske de får någon paket jag gömt undan. Julafton alltså..) Inte så mycket pengar denna månaden så vet inte hur det går ihop. Så val iofs nu med detta :( får handla julklappar d 21 när nästa lön kommer. Är så tacksam att jag har mina barn och familj/vänner, jobb och fint tryggt boende samt mat på bordet. Blir det något extra är det en bonus❤️ Ser du något om vad som kan tänkas ske på kärleksfronten? Är det dumt att drömma om att få träffa den rätte äntligen?❤️

20 AnnaK:

skriven

Tack! Skönt att höra 😊

Kram igen 🤗

21 kvinnan:

skriven

känner mig helt mentalt slut esmeralda, ska snart iväg och resa oxå, hur kommer det att gå?ångesten gör sig påmind hela tiden usch, vill bara ha roligt som alla andra och kunna slappna av....

22 Helena Ir:

skriven

Vilken underbar julkapp för en liten flicka..att få egen hund :)

Lyckades ha masken hela natten..och lydig som jag är så var jag även iväg till gymmet :)

Kämpar på..

Kram :)

Svar: Jättebra.. och du kommer gilla masken till slut.. ge dig inte.. kram :)
Esmaralda

23 Eve:

skriven

Hej Es! Fint av dig som hjälpte hemlösa och tur att allt löste sig till slut, låter riktigt härligt och som ett stort julfirande! Så mysigt med jul och hoppas det snöar i år!

Ska först fira med min familj den 21 sen den 24 på självaste julafton blir det med päronen och min kille. Annars brukar jag vara hos min mormor och morfar och träffa släkten och då blir det alltid ett riktigt fint och härligt julbord!

Men nu till min fråga, har R börjat spana efter andra kvinnor? börjar han bli trött på mig eller älskar han mig fortfarande? Flörtar han med andra på jobbet eller liknande?

Kram Eve

Svar: Jag tror att han mest har ögon för dig.. kram :)
Esmaralda

24 Anki:

skriven

Godmorgon Es
Innan barnen var det ett fasligt flängande då mina föräldrar var skilda och Björns mamma levde. När pojkarna kom satte jag ner foten och de fick komma till oss Vilket ledde till att mina föräldrar började fira just jul ihop hemma hos pappa...efter dom varit förbi mig....

Nuförtiden är det bara pojkarna och äldsta sonens flickvän ( då alla är borta..) vi äter innan Kalle ...sen julklappar efter Kalle sen är det bara lugnt och så kan vi titta ngn film tillsammans
Så kravlöst och behagligt.

Måste erkänna att jag blivit latare ( gett upp ) med åren...färdigkokt skinka...färdiga köttbullar och så sillen...gör inte egen där heller...har inte Janson på julafton utan den blir till annandan..men för min del är det ingen nackdel då mina kocktalanger lämnar mycket att önska ...

Ikväll idol och jag kan inte skilja dem åt de är lika duktiga på olika sätt <3

Kram Anki med flock




Svar: Låter härligt lagom slappt o mysigt ! Fast här rullas köttbullar och gravas lax.. en annan ligger i som en iller... har bara blivit så :) Kram :)
Esmaralda

25 B:

skriven

Vad mysiga alla dina jular har vart 🎅🎅🎅 Detta år gör jag också annorlunda och firar på ett flygplan på väg till Nashville 🤠🤠🤠

Funderar på att flytta hem till Sverige redan om 4 veckor..ska jag vänta tills slutet av januari eller "kan jag lika gärna sticka nu? " Kram

Svar: Oh så mysigt.. Nashville !!! Du kan lika gärna agera nu, det blir ingen större skillnad.. kram :)
Esmaralda

26 Jossan :

skriven

Idag är jag inte på jätte bra humör. Är stressad och vet inte vad det är med mig. Ska sätta mig en dag på lovet och planera upp alla lektioner på resten av terminen. Funderar på att dra igång ett sago tema.

Men behöver ett mirakel nu. Kroppen känns så hängig.

Ikväll blir det julbak och sånt med kollegorna. Sen ska vi vända upp och ner på mitt klassrum. Ska bli kul att se vad barnen säger på måndag då 😂

Händer det något positivt 2019? Typ att mr right kommer?

Kram

27 Kulla:

skriven

Här firas det fullt ut🎅🤶, barn , ex-man, ex-svärföräldrar.. Ja man kan säga ”tomtenärfartillallabarnen” jul😂.
Ikväll ska jag ut.. får se om man stöter på något mys💕🎅?? Vad tror du,,, kram

Svar: Chansen finns.. absolut.. kram :)
Esmaralda

28 *:

skriven

ja Julen är mysig visst, när man har barn. Men sen kan jag nog "fly fältet" och sitta med en drink med tårna i sanden och fira jul med någon jag tycker om.

Var beror sömnproblemen på ? Blir orolig.


Kram
*

29 Dunegull:

skriven

Firar med familjen och har oftast haft det väldigt lugnt och mysigt! I år blir det annorlunda men vi ska fira "julafton" nästa helg i stället.

Du har ju beskrivit mannen i mitt liv med de egenskaper han jag träffar idag har, men vi har det tungt nu och jag tror jag börjat tröttna. Är det mannen jag träffar idag eller ser du en annan som är min stora kärlek? När kommer han i såfall?
Kram och Trevlig Helg!

30 *:

skriven

Hej

ser du om jag slutar jobba före min sambo? Och kommer vi slå ihop påsarna med vår ekonomi och hus.
Kommer vi ha huset tillsammans ?


Nyfiken på framtiden.

kram

31 Skorpan:

skriven

Tack för svar Es!

Låter bra, kanske blir röv på nya jobbet ;D. Usch vilket språk ;), ursäkta mig.
Kram Skorpan

32 Michaela:

skriven

När jag var liten så var det mest bråk mellan mina föräldrar så ingen höjdare. Annars har jag jobbat nästan alla jular. I år vet jag ännu inte riktigt hur det blir. Brosan skall hjärtopereras igen 14/12 och lyckas den så blir det en underbar julklapp men går det inte bra så kommer det att bli en dyster jul. Har gått några veckor sedan Tara meddelade att kärleken var på gång men än har inget hänt utan det är dött som i graven. Hade varit en fantastisk julklapp :)

Kram!

33 B:

skriven

Jaaa Nashville ska bli jätteroligt!! Andra gången nu 🤠😀🇺🇲 tack för svar!! Kommer kännas som en sten lyfter från mina axlar när jag får åka härifrån.. 😶 kram

Svar: Förstår jag så väl.. kram :)
Esmaralda

34 EPM :

skriven

Vi tog ett gemensamt beslut när vi fick barn att inte hatta hit och dit utan att firar vartannat hos mina föräldrar och varannan hos hans.

Hoppas inte mina barn vill glömma denna julen då den blir sista julen innan jag och deras far delar på oss...?

Kram

35 B:

skriven

Ps.. tror du dom kommer kasta ut mig om jag "säger upp mig ikväll"? Eller får jag stanna tills 24? 😭 Kram igen

36 Camilla:

skriven

Julen var förr när vi var samlade alla en trevlig fest, med en massa mat och ofta julgubbe, sen jag skilt mig så är inte julen densamma mera, tycker ju hela familjen skall vara samlad under julen, mys med mat och klappar...
Nej, njuter inge mera av julen, mest rädd är jag att vara ensam på julaftonen, det har ju hänt, och det känns för mig förfärligt hemskt.
KRAM

37 Mamma:

skriven

Hej Esmaralda.
Jag kan verkligen längta till att få bilda familj och få syskon till min son.
Jag vet att ingenting är givet och ibland vet jag inte ens om jag kommer att få uppleva det. Men tycker det skulle vara så roligt att få syskon till honom.
Hur ser mina chanser ut nästa år att jag är i ett fast förhållande och är i starten av familjebildning och ett till barn?
Kram

38 M:

skriven

Hej Es

Ser du något spännande jag kmmer vara med om?
kram

39 Tiss:

skriven

Jag är så trött på att vara där jag är just nu. Jag frågade om jag eventuellt kunde bli utskriven men det verkar inte bli så. Vågar inte prata med någon, vågar inte be om hjälp.
Det är kaos i mig. Jag klarar inte av att äta. Kan jag inte få bli hemskickad nu. Jag orkar inte... Vad ska jag göra? Är det rätt att jag är här?

40 GP:

skriven

Vi brukar inte göra så mycket förutom att öppna klappar och fira med både svensk och rumänsk mat.


Es, har sökt in mig på två ytterligsre tjänster varav den ena blev jag kontaktad på (missade dock samtalet)... ser du om jag har någon chans på någon av dessa? Det är samma befattning men avstånden är lite olika, men det är äntligen rimliga pendlingstider.


Kram, trevlig helg!


-*-.-*-.-*-.((¯`♥´¯)).`*.¸.*´✿¸.•*¨`*•..¸.-*-.-*-

Kommentera /ställ fråga här: