Öka din självkänsla...1

Jag har lovat att skriva om självkänsla – ett ämne som jag tagit upp förut och som aldrig blir uttjatat eftersom det är så grundläggande & viktigt.

Vi människor föds med självkänsla. Varenda en av oss.

Aktiveras den inte ordentligt när vi är barn  då tappar vi  en del av  styrkan i självkänslan. Somliga föräldrar tex  ger beröm och uppmärksamhet när man gör något bra, de berömmer handligen du gör  och detta boostar ditt självförtroende men  får du ingen  bekräftelse för den du är.. utan att du gör något särskilt... då finns det risk att du tappar i självkänsla.

En god självkänsla betyder att man duger som man är !

 

Och en god självkänsla hos en vuxen person betyder att man kan vila i sig själv och  må väl i sin egen trygghet, man behöver inte bevisa särskilt mycket, man litar på sig själv och  har ingetbehov av att trycka ner andra.

Om man nu inser att man har en dålig självkänsla… vilket är väldigt vanligt… då ska man inte slå sig till ro med detta och tänka att eftersom det gått åt helvete redan under barnaåren så är det kört.

Ingenting är för sent

Alla kan utvecklas  oavsett hur illa det ser ut.

Har man möjlighet så rekommenderar jag en period i terapi för att få insikt och hjälp i att aktivera sina redskap.

 

 

Har man ingen möjlighet till terapi då är mitt råd att läsa böcker – just för att få den insikt  som är nödvändig

Lite senare idag kommer ett blogginlägg med boktips

Ska du skapa förändring måste du fullt ut förstå vad självkänsla är och hur den fungerar.

 

 

Är du en liten grå mus som smälter in i tapeten och inte trivs med detta.... då  ska du skapa förändring. Detta betyder att du måste boosta ditt mod. Mod är viktigt.  Du ska göra upp en plan … som ett brädspel med olika punkter från 1 till 50 och vid varje siffra finns det något särskilt du ska göra.  Det kan vara allt från att våga prata och säga din åsikt på personalmötet till att  våga gå ut på stan i din nya fräcka hatt.

Mod är nyckeln till mycket.

Du måste också vara envis

Förändring kommer inte över en natt… det tar tid och du måste idogt kämpa på och inte ge efter för varken offerkoftor eller ilska.

Stäm hela tiden av med dig själv.

 

Alla kan öka sin självkänsla.. oavsett hur dystert det ser ut

 

Kram & kärlek

1 JustMe:

skriven

Hej Ez!

Så klokt skrivet!

Tack för ditt svar, då ska jag hålla utkik efter nästa kull 😊

När du skriver på ett ungefär vad vi begär, innebär det lite lägre eller lite högre? 😊

Kram!

Svar: Det kan jag inte se riktigt säkert... något högre kan det bli. .kram :)
Esmaralda

2 Ia :

skriven

Är K någon jag borde satsa på eller bara låta kontakten rinna ut i sanden??
Kram!

3 <3:

skriven

Godmorgon kära Es tack för ditt inlägg idag.
Kan inte riktigt släppa Anders betende i lördags. Full och gubbsjuka...Är det inte bra i hans äktenskap med Helena. Skulle ta illa upp om min man betedde sig som han gjorde. Vad var hans agenda med det han sa till mig ?
Kram

4 Skorpan:

skriven

Bra ämne att ta upp! Jag kan ju undra hur det är med min självkänsla? Tycker att den är bra, kanske värte med självförtroendet. Men hur är det med mina barns självkänsla, är den så bra att de tar sig framåt här i livet Es? Det hoppas jag dom gör!

Trodde att jag kommit över jobbstressen men visst smög den sig på trots allt. Har kommit fram till att min uppgift är att förnya o förenkla, sen får nästa köra på i nya spår ;). Eller nåt sånt... Ringde om ett jobb igår o det lät mycket intressant, många olika slags uppgifter o en mansdominerad bransch, inte mig emot ;)... Gissar att det är kring 150 sökande, eller ja, de hade tre språk som krav o de flesta klarar två så... Hoppas gör jag varje gång jag sökt ett jobb. Vore väl inte värt att söka jobb annars.

Undrar vad veckan för med sig, nåt oväntat kul?
Kram Skorpan

5 Browallia:

skriven

Håller med dig om att dagens bloggämne inte kan bli uttjatat eftersom självkänsla och självförtroende är färskvara som man måste underhålla precis som man måste motionera för att behålla en bra fysisk kondition. Jag fick ingen bekräftelse av mina föräldrar när jag gjort något bra och inga kramar. Där i mot var de duktiga på att tala om så fort jag gjort något fel och hotade om stryk med mattpiskan. Det satte sina spår som följt med mig genom livet. Det var ungdomsprogrammet "Bullen" på TV som sådde fröet att man kan bygga upp sin självkänsla. När jag var 17 år drabbades jag av min första depression, i mina föräldrars bokhylla stod boken "Älska dig själv" av Wayne Dyer. Min blick drogs hela tiden till bokryggen som typ skrek åt mig under flera månader "läs mig" Till slut tog jag ner boken och började läsa. Det blev min räddning och med hjälp av den tog jag mig ur depressionen. Psykisk ohälsa var tabu hemma hos oss. Trots att jag var djupt deprimerad var det inte tal om att mina föräldrar skulle ta mig till en läkare. Sedan dess har jag slukat självhjälpsböcker och det har vart till stor hjälp för mig genom livets motgångar. Jag har en dröm om att en dag skriva en egen bok för att hjälpa andra människor som lider av dålig självkänsla/självförtroende. En vän som jag inte längre har kontakt med (saknaden är stor) sa en gång att jag har gjort karriär i personlig utveckling, det gjorde mig mycket rörd och är något jag bär med mig i hjärtat. Det var som att jag äntligen fick bekräftelse för mitt kämpande med min personliga utveckling. Och vore det inte för allt jag gått igenom så skulle jag inte vara den jag är idag. :) KRAM

6 Jennifer:

skriven

Hej fina Esmaralda! Vill han fortfarande eller har han ångrat sig? Kommer det att ske något mellan oss?

Svar: Känns som om han kan backa när det blir allvar... kram :)
Esmaralda

7 Ester:

skriven

God morgon!
Nya arbetsuppgifter på tidigare arbetsplatsen, blir det bra för mig om jag tackar ja till det jobbet?
Kram

8 Michaela:

skriven

Detta jobbar jag på med min psykolog. Inte det lättaste men skam den som ger sig :)
Dröjer det länge tro tills jag och R ses?
Kram!

Svar: Och du jobbar inte förgäves på detta !! Det kan dröja innan ni ses.. kram :)
Esmaralda

9 EPM:

skriven

Tack Es!

Jag blir irriterad på förvirringen som råder gällande självförtroende och självkänsla.

Jag har inte världens bästa självkänsla, har aldrig känt att jag är bra nog alls faktiskt. Men jag hade turen att lära mig skillnaden mellan dessa saker tidigt och det har stärkt mig.
Nu är jag snart 35 år och trots skilsmässa, olycklig kärlek, bli baktalad på jobbet och som mor (att jag som mor arbetar i en annan stad än där mina barn bor är ett oerhört populärt ämne att förfasa sig över) så känner jag mig alltmer friare, starkare och lyckligare..!

Du kanske inte duger i andras ögon, men om du bryr dig mer om vad du själv tycker, tänker och känner för dig själv så vinner du!❤

Kram

Svar: Exakt så.. kram :)
Esmaralda

10 Varis:

skriven

Tack snälla Ez för att du hör våra önskemål om bloggämnen. Detta var så aktuellt för mig som jag nämnde.

Tack för kloka orden och jag ser så fram emot forts.

Kram

11 Dunegull:

skriven

Sitter och bevakar sista minuten hela tiden. Kan vi ha sådan tur att det blir vietnam om par dagar el det blir ngt annat?

12 Oj:

skriven

Bra inlägg, jag har nog aldrig haft varken dålig självkänsla eller självförtroende, har alltid fått mycket uppbackning i min ungdom.
Tycker verkligen synd och lider med dom som har det, dom missar så mycket i livet. Men förstår att det inte är lätt om man aldrig har fått höra att man duger till något. Inte bra!!
Hur blir min fjällresa? Något som händer? Kram

Svar: Det ser ut att bli en bra fjällresa.... kram :)
Esmaralda

13 Muminmamma :

skriven

Hej Esmaralda.
Jätte viktigt med självkänsla men varför är detta just så svårt? Ser fram emot boktips. När jag var liten fick jag höra att jag var söt. Eller hade fina kläder speciellt av mina föräldrar båda är väldigt, eller har varit väldigt utseendefixerade. Men jag kan nog inte riktigt tycka att jag blev sedd för den jag var till min personlighet. Det från barndomen har hängt med mig. Jag tror jag blir bedömd efter hur jag ser ut. Men det har jag försökt jobba bort mer nu när jag blivit äldre.

Es, ser du någon större förändring i mitt liv innan jag möter kärleken? Ser du bra förändringar och en kärlek? Familj?
Kram

Svar: En klok insikt som du tagit tag i och jobbar på !! Javisst ser jag både förändringar och kärlek och det ser ut som om du gör en förändring innan ni möts.. kram :)
Esmaralda

14 Helena Ir:

skriven

Alla kan..det låter bra! Det kan jag skriva under på..!
Känner mig som ett levande exempel..jobbar på..
Ett viktigt ämne..alltid lika bra att läsa om..

Så har vi snö igen då..tror jag gillar det :)..det är så mycket ljusare..

Ha det så bra!

Kram :)

Svar: Javisst är det ljusare med snö,, här hos mej är det snudd på vårväder just nu.... hade hellre haft snö... kram :)
Esmaralda

15 Jossan :

skriven

Det är tisdag! Jag har faktisk träningsvärk i armarna. Idag ska jag träna igen.. Dans och cx! Efter en helg med knappt någon sömn alls och en massa ångest som jag verkligen inte hade behövt! Så inatt sov jag så hårt och jah är slutkörd ändå... vårt varmvatten har varit sönder så jag har fått duscha i kallt vatten!

Vill ha helg nu!

Nä dags att jobba!

Kram

Svar: Skön ändå att du fick sova ordentligt.. kram :)
Esmaralda

16 Vi:

skriven

Hej Esmaralda.
Ser han ut att ha släppt mig?
Finns de känslor för mig eller en chans till seriös relation mellan oss?
Kram

17 Christine :

skriven

Hej, kan du se någon ny man i mitt liv? Om han är långt borta eller kanske dyker upp i den närmsta tiden? Kram

Svar: Omöjligt att säga när.. men han kommer... 100 % säkert .. kram :)
Esmaralda

18 AnnaK:

skriven

Löjlig fråga men är mitt Instagramkonto väldigt tråkigt? Tycker jag lägger upp rätt fina bilder ändå men lyckas inte få just några följare. I-lands problem och jävligt oviktigt egentligen men kul att få lite uppmärksamhet ändå då jag är rätt osynlig 😊

Kram 😊

Svar: Det tar tid att nå ut... du får helt enkelt försöka marknadsföra dej på olika sätt... kram :)
Esmaralda

19 Anki:

skriven

Godmorgon Es
Dator haveri...Sessan klev över tangentbordet vid start. .såå svårt att skriva på min gamla telefon. .

Kram Anki med flock

Svar: Usch så trist och själv undviker jag att skriva mer än bara korta meddelanden på telefon.. hoppas datorn repar sig.. kram :)
Esmaralda

20 Helena:

skriven

Hej Ez!

Jag frågade ju dig om min tenta ifall jag skulle klara den eller ej. Jag kom ett poäng från godkänt och fick därför möjlighet att komplettera för att bli godkänd. Problemet är att han sa att jag skulle göra om de tentafrågor jag inte klarade. Men på kurshemsidan finns lösningarna på exakt dom frågorna! Jag var tanklös nog att öppna dom och kom på först i efterhand att han kanske kan se att jag har öppnat dom frågorna och att jag då åker dit för fusk. Jag förstår faktiskt inte hur läraren kunde va så korkad att han lagt upp lösningarna och sen ger mig exakt dom uppgifterna. Jag lutar mot att mejla och säga sanningen att jag sett lösningarna för jag är så rädd att åka dit för fusk. I bästa fall får jag några andra frågor men jag är rädd att jag inte kommer klara dom. Vad tror du?
Kram Helena

Svar: Känns bäst om du är ärlig i detta... kram :)
Esmaralda

21 f:

skriven

hej esmeralda undrar om du ser oss åka utomlands nästa månad. kram

22 ängeln:

skriven

Godmorgon Esmaralda! Mycket viktigt ämne i dagens blogg! Jag är medveten om att jag behöver stärka min självkänsla, men det är sannerligen inte gjort i en handvändning... Tror också att det är viktigt för barnens skull, jag vill att de ska få växa upp med självkänsla! Tänker ofta på att stärka de i det de gör och har även reflekterat över att det inte är farligt att låta de ta plats i sociala situationer. Har man själv dålig självkänsla så är det lätt att överföra det på sina barn och inte låta de ta plats utan istället be barnen backa undan så att andra istället får ta plats. Tack för rådet igår. Får ofta höra att jag är stark och det vet jag ju att jag är men känner mig inte alltid så stark utan liten och ensam. Idag håller jag tummarna för jobbet, nu gäller det! Kan du se något om mina chanser? Kram

Svar: Du tänker så rätt med barnen... kram :)
Esmaralda

23 F:

skriven

Hej Esmaralda.
Självkänsla kan gå både upp och ner.

Blir det en fortsättning och familjebildning mellan de?
Kram

24 Erika:

skriven

Hej! Tror du jag kommer träffa någon snart?

25 M.m:

skriven

Hej Esmaralda.
Tack för svaret.
Ser förändringen innan jag möter en ny kärlek att handla om något större som flytt eller nytt jobb? Jag har inga planer på att flytta just nu och ska börja en anställning precis som sträcker sig 1 år fram.
Men allt känns så segt just nu.. kommer saker att börja rulla även om jag bor kvar här och jobbar där?
Eller ser förändringen ut att handla om något mindre på samma plats?
Kram

26 Bluesky:

skriven

Hur stor chans att jag får jobb i island?=)

27 ThereseC:

skriven

Hej Es!
Ja självkänsla är bra att ha. Jag tycker att min egen är rätt bra faktiskt.

Idag lyser solen och det är så härligt. Min mamma kommer och käkar lunch sen och så ska hon få massage. Jag har plockat fram massagebänken och dammsugit lite. Kaninerna blev förskräckta. Nu måste de undersöka massagebänken ordentligt och bita lite i den.

Kram ThereseC

Svar: Vilka nyfikna små rackare :) Hoppas du hade en trevlig lunch med mamma.. kram :)
Esmaralda

28 Camilla:

skriven

Tack för förra svaret åt mig och tack för dagens inlägg, det behöver jag verkligen läsa! KRAM

29 <3:

skriven

Hej kära Es är det så hemskt tror du att jag kan ha fått någon mer skada i nacken och ryggen ? Kan du se vad som hänt ?
Kram

30 F:

skriven


hej esmeralda undrar om du ser oss åka utomlands nästa månad. kram

31 Lilly:

skriven

Något nytt på väg in i mitt liv du kan berätta om kram

32 Ht:

skriven

Hej!
För ca 6månader sen bestämde jag mig att jag vill byta jobb. Jag vet att jag kommer må så mkt bättre av jobbyte.
Jag söker o söker.svårt att hitta någo. Kommer jag hitta något o när?
Kramar!

Svar: Du hittar något och det ser inte ut att dröja så värst länge.. kram :)
Esmaralda

33 Fitnesskillen:

skriven

Hej ez

Fantastiskt bra skrivit! 😁

Jo jag undrar vad det är som händer runt omkring mig, för jag känner att något positivt är påväg att hända, och är nyfiken vad det är 😁

Kram

Svar: Det handlar om att du själv förändras en liten aning och detta skapar en positiv reaktion... vänta och se vad som händer och fortsätt ta för dig.. kram :)
Esmaralda

34 Undra:

skriven

Hej Esmaralda.
Det känns inte som att jag kan se vägen fram för mig längre... det känns bara segt. jag kan se mig med en ny man men jag vet inte kan det vara så att det dröjer 2-3 år fram i tiden innan jag är där?
Ser du mig som singel 2-3 år till?
Kram

35 Fågel Grön:

skriven

Hej, Es!
Mitt i prick med dagens blogginlägg! Har alltid varit den duktiga flickan som alltid velat vara till lags och haft en vacklande självkänsla. Har dock lärt mig mycket under min vuxentid och har nu insikten i att förstå skillnaden mellan de båda. Jobbar som sagt på det. Har valt att bidra till att dottern fått en bra självkänsla genom att uppmuntra och ösa kärlek över den underbara person hon ÄR och inte genom det hon presterar. Jag ser att hon är stark, tror på sig själv och vågar vara den hon är. Det känns fint! Men som du har sagt till mig tidigare, så kommer jag att fortsätta att utvecklas och ta mig framåt hela livet, så då kör jag på det. Kram och ha en fin dag!

36 Hej:

skriven

Hej Esmaralda.
Tror du att det kommer en dag där det blir förändringar i den relationen? Där det tar slut? Är det en tillfällig relation?
Kram

37 Agnes:

skriven

Jag vet att jag är bra...gäller bara att få även andra att förstå det...haha!

Samhällsklimatet är ur led nuförtiden...folk ger sig själv tillåtelse att skriva vad goja som helst.

Och en sak till..kan ni som envisas med att skriva ut namn på folk ni frågar på, här???

Blir faktiskt JÄVLIGT irriterad över detta!

Det är inte klädsamt att namnge individer som inte har gett er lov till att namnge dem, oavsett vad det nu gäller...

Hur svårt kan det vara med en gnutta respekt för andra, va?

Kram!

38 Agnes:

skriven

Skrutt...märkte att jag glömde det viktigaste i denna mening...
..."Och en sak till..kan ni som envisas med att skriva ut namn på folk ni frågar på, här??? Upphöra med det???

Så...Kram igen, då'rå! =)

Kram!

39 Fytta:

skriven

Hej! Tror du jag kommer få lägenheten kuratorn skulle försöka ordna, eller stannar jag hos min man?

40 Alex:

skriven

Hej Esmeralda,
Inbillar mig att vissa jobb skulle vara för svåra och drar mig för att söka. Är helt enkelt feg. Skulls jag våga satsa?
Tack!

Svar: Ja, våga satsa.. kram :)
Esmaralda

41 PiaS:

skriven

Hej Es,

Viktigt det du skriver om självkänsla kontra självförtroende.
För något år sedan lyssnade jag på ett TED Talks med Brene Brown. Hon forskar om bland annat skam, sårbarhet, samhörighet (connection) etc. En sak som hon säger och som har fastnat hos mig, och blivit nästan till ett mantra är ” I’m worthy of love and belonging” oavsett vad som händer och sker i livet.

Kram Pia

Svar: Ja, det är sanna och viktiga ord.. kram :)
Esmaralda

42 Monika:

skriven

Hej❣️Mitt i prick med självkänsla vilket jag verkligen behöver träna på. Jag har en fråga:Vad skulle det innebära att ta en fika med P, positivt eller negativtt?🙏🏻Är så i valet och kvalet....

Svar: Det kan resultera i båda delar.. kram :)
Esmaralda

43 H:

skriven

Hej Es

Hur ser min tillkommande ut?
kram

44 EM:

skriven

Hej Es

kommer jag få barn?
kram

45 Meliss:

skriven

Hej Es

Ser du något kul som händer mig snart?
kram


-*-.-*-.-*-.((¯`♥´¯)).`*.¸.*´✿¸.•*¨`*•..¸.-*-.-*-

Kommentera /ställ fråga här: