Vi är alla påverkade....

 Vi är alla påverkade av vår barndom.

Barndomar kan vara livsfarliga !!

Jag växte upp under lite  udda förhållanden -  antingen var vi rätt rika,  reste utomlands  ofta  och det fanns gott om pengar  eller så hade vi typ ingenting alls och fick koka soppa på en spik.

Det gick i perioder

Pappa gjorde ömsom bra och ömsom dålig business.

Och när jag nu är 63 år så kan jag se ett mönster i hur detta påverkat  mig i mitt vuxenliv.

Jag har haft det ungefär på samma sätt som under min uppväxt..… jag har aldrig varit  riktigt rik men i perioder haft  sådan ekonomi att jag kunnat  unna mig en hel del och så har det funnits perioder när jag  fått stjäla potatis  på åkrarna.

 

Jag har ju varit singel periodvis under mina barns uppväxt och  mina jobb har skiftat.

När jag jobbade som journalist var det bra.. då åkte vi till Florida och Disneyworld och vi åkte  på kryssning till Bahamas.

När jag sen hade deltidsjobb i hemtjänsten… då kokade jag soppa på stulna potatis och kålrötter och fick använda min fantasi för att ge barnen kul semestrar… vi var med som statister vid filminspelningar…. en gång bodde vi en vecka i en grotta i skogen  och  lekte stenåldersmänniskor… you name it !

Och den konklusion jag kan dra av det hela är att jag inte har någon  ekonomisk ångest.

Jag anpassar  mig lätt till ett liv med gott om pengar och lika lätt till ett liv  med knapert med pengar. Jag är inte rädd för att bli fattig eftersom jag vet att jag klarar det.

Min barndom har alltså på det sättet gett mig en bra styrka.

Fast man önskar så förstås att det varit lite mer stabilt och svenskt  lagom !!

Hur tänker ni andra kring detta ?

 

Kram & kärlek

 

 

1 Följdfråga :

skriven

Förlåt för följdfråga!
Men uppfattade inte svaret riktigt.. kommer F vela nånting mer seriöst eller vill han bara ha ”skoj” med mig?

Svar: Jag ser inte att det blir något bestående mellan er.. kram :)
Esmaralda

2 Misslyckad:

skriven

Hej!

Min barndom vill jag helst glömma. Blev totalt nertryckt av mina föräldrar. Dom tyckte inte om mig det är nog därför min självkänsla och självförtroende är i botten. Känner mig misslyckad och duger inget till.

Kram

Svar: Ja, en trasig barndom skapar en trasig människa.. men du kan resa dig och bygga upp dig.. sök hjälp för det är svårt på egen hand.. kram :)
Esmaralda

3 Skorpan:

skriven

Har alltid haft så jag klarat mig, ibland har jag förtjänat mera o ibland mindre. Kan definitivt det här med att rätta mun efter matsäck, men nog skulle jag vilja ha en bättre lön, för att kunna unna mig mera.. Söker inte efter ett lyxluv, bara efter lite mera lyx i mitt liv ;). Men ja, det kanske kommer iom det nya jobbet? O mannen, som förstår var det är han ska placera sina pengar ;D... Kan ju alltid hoppas o dessutom så behöver jag ju inte en karl till försörjning, så det så... Eller?
Kram Skorpan

4 Jennifer:

skriven

Hej finaste Es! Jag är inte särskilt bra på att handskas med pengar - har jag pengar så använder jag dem (till att resa). Är urusel på att spara.

Som vuxen har jag fått uppleva hur det är att ha det okej med pengar - och också att vara fattig och ha det skralt. Nu ligger jag lite mittemellan - har ett jobb men en lång sjukskrivning och nu arbete på 50% påverkar ekonomin negativt. Ändå har jag lyckats kunna resa trots min ekonomiska situation. Har sålt grejer, hyrt ut mitt boende, etc etc för att kunna bekosta resorna och resa i väg. Trots att jag är ensamstående.

Brukar ibland oroa mig för pengar men tack och lov har det oftast löst sig hittills.

Nu undrar jag om du ser hur min resa kommer att bli? Ser du varningar? Något särskilt att se upp med? Blir det en bra resa?

Kram
Jennifer

Svar: Du reser till land som inte är helt enkla för ensamma europeiska kvinnor.. men det är du medveten om... du är ju inget blåbär när det gäller sådant.. ha huvudet på skaft och kommer gå fint... kram :)
Esmaralda

5 MuminM:

skriven

Hej Esmaralda.
Vilken bra styrka du fått från din barndom!
Det jag är orolig för från min barndom är att jag hade en pappa som inte alltid var så närvarande. Jag fick sakna honom mycket.
I mitt vuxna liv har jag haft tendenser att fasta för killar som inte riktigt bryr sig om mig. Då liksom blir jag helt förkrossad och tror det är kärlek.
Jag har dock jobbat en del med mig själv genom åren och jag vet ju att det inte är såhär det ska vara.
Nu avslutar jag ganska snabbt om jag märker att en kille inte visar kärlek men om jag fått dem riktiga känslorna är det svårare för mig. För det är ju trygghet och omtanke, kärlek jag vill ha. Det är en sådan man jag tänker att jag vill vara med. Där det inte finns en kamp utan där jag bara får vara, känna mig trygg och glad.

Ser du om det är en sådan bra relation jag kommer att ha framöver? Jag vet att det är vad jag förtjänar och vill ha.

Ser du om ”den” mannen tänker på mig?
Ser det troligt ut att jag får ett nytt barn tillsammans med honom? Eller känns det ganska osannolikt att det blir så?
Kram


Svar: Ja, alla lever vi om våra barndomar på olika sätt o de som haft det tryggt.. de har ju en klar fördel ! Du är i färd med att förstå dig själv och hur du funkar och detta leder dig så småningom till en bra man och en fin kärlek.. kram :)
Esmaralda

6 Fina:

skriven

Hej Es! Finns det en chans att han får starkare känslor för mig? Kram

Svar: Det kan jag inte se... kram :)
Esmaralda

7 Hedwig:

skriven

Om man har resurserna för att kunna klara sig när det blir ekonomiskt svårt behöver man visst inte oroa sig. Sådana resurser kan exempelvis vara ett eget hus som är värt rätt mycket, släktingar som ska stödja en när det blir knepigt eller praktiska kunskaper so man kan tjäna pengar med/förmögenheten att i alla fall kunna arbeta heltid. Jag känner mig väldigt otrygg främst på grund av att jag inte har sådana resurser även om jag är rätt kreativ med lösningar. Jag kan knappast jobba på grund av mina hälsoproblem. Ett eget hem saknas och hyrorna blir allt högre här. Min ekonomiska ersättning är låg och ostabil, dessutom ställer Försäkringskassan allt högre krav på mig. Jag har varken släktingar eller bekanta som ska ställa upp för mig när läget skulle bli riktigt allvarligt. Allt som allt har jag faktiskt ingen aning hur jag ska klara mig ekonomiskt. Jag har upplevt att en dålig och otrygg ekonomi är en av de värsta stressfaktorerna som kan finnas i ett människoliv och jag tycker alltså att ekonomisk trygghet borde vara en rättighet för alla!

Svar: Men du klarar det, jag ser ju det ! Det kommer en stabilitet i din ekonomi.. inte så att du får massa pengar men de kommer regelbundet och du vet när de kommer.. men det dröjer en tid till... kram :)
Esmaralda

8 Jessica:

skriven

Hej Es,

Vad tycker dom om mig?
Känns som att dom snackar om mig. Jag vet inte om det är bra eller dåligt. Vad ser du? Vad tycker dom om mig?

Kram :)

Svar: Jag ser inte att det snackas illa om dig.. kram :)
Esmaralda

9 🧐:

skriven

Kan jeg stole på at R aldri kommer til å være utro mot meg?

Svar: Nej... jag tror inte någon kan lita 100% på någon alltid... han har dock inte intentioner att vara otrogen och han är inte den otrogna typen.. kram :)
Esmaralda

10 Linda:

skriven

I min barndom hade vi det väl varken fett eller magert, vi kunde inte resa långväga, det fanns det inte pengar till, däremot hyrde min mamma och pappa sommarstugor, det var lite olika, och vi spenderade sommaren där. En gång fick jag åka på ridläger, det kommer jag att minnas för evigt. Så totalt sett så hade jag nog en ganska bra "landet lagom" barndom :)

Själv oroar jag mig mycket över eknomin, vet inte varför, eller varifrån min oro kommer, ibland kan jag inte ens sova för att jag stressar så över att inte kunna försörja min son. Jag har jobb, och vi har det väl ganska lika som i min barndom, inte superfett, men vi har mat på bordet och tak över huvudet. Dessutom kan jag ge min son möjligheten att spela hockey, något han älskar att göra. Jag kan bli livrädd då jag tänker på att jag inte ska ha möjlighet att ge honom det. Jag har ju levt på makaroner som jag satte en smörklick i, som var huvudfödan då jag studerade, tillsammans med havregrysgröt, och det gick ju också, så jag förstår inte varifrån rädslan kommer, att jag ska bli utan jobb, att jag inte ska ha mat på bordet, att vi måste flytta från vårt hem, som vi just landat i, och trivs så bra.

Det mesta brukar ju lösa sig ändå, på nåt sätt, så man får väl tro på det :)

Ha en bra dag alla!


Svar: Man kan bli extra känslig när man har har barn och ansvar för någon annan... men du behöver inte oroa dig. Grabben kommer fortsätta med sin hockey och du fixar det hela.. så oroa dig inte.. kram :)
Esmaralda

11 Lejonet:

skriven

Hello hello!

Ser du om något intresse finns hos P? Eller har det funnit ett intresse från hans sidan någon gång? Kommer vi att mötas någon gång på vägen ? Hade varit kul att veta vad han tycker om mig... hade gärna tagit kontakt för vänskap. Kram

12 Rebecca:

skriven

Jag har inte haft problem med pengar hittils men har ändå ångest ibland att "tänk om kag inte kommer klara mig i framtiden. Blir hemlös, arbetslös länge skyddsnät" så Hur verkar min ekonomi bli framåt? :) kommer ag ha pengar? Du sa förut att den sakta växer sig starkare, ser du samma nu? Kram

Svar: Ja det ser ut på samma sätt och du har ingenting att oroa sig för.. du kommer alltid att klara dig ekonomiskt.. kram :)
Esmaralda

13 Veronika:

skriven

Hej Esmaralda!
Har tydligen blivit "virrig" på gamla dar´.
Jag är rädd för att ett kuvert med 2.700:- kanske har kommit till återvinningsstationen tillsammans med gamla tidningar. Jag har även förlagt en prydnadsängel före jul till förmån för julprydader.
Den är också borta. Jag kan känna att det är lyx att belasta dig med den här formen av frågor, men jag känner mig så F R U S T R E R A D.
kRAM

Svar: Usch så trist när sånt här händer... och det är ju den mänskliga faktorn som slår till... det ser ut som om pengarna finna kvar i bostaden men inte ängeln, exakt var kan dock inte se... kram :)
Esmaralda

14 Dunegull:

skriven

Intressant läsning och jag tycker man ska försöka anpassa sitt liv efter sina tillgångar.

Själv är jag ganska ekonomisk av mig. Inte snål men försöker vara realistisk. Man kan ha såå kul utan pengar, man kan göra massor av utflykter som inte kostar så mkt. Man måste bara vara lite kreativ.

Tycker det är alldeles för många i Sverige som inte tar sitt ansvar. Tar massa sms lån osv utan att tänka på konsekvenserna. Bara för det ytliga liksom. Att det ska se bra ut att ha pengar. Livet går upp och ner och så är det oftast också gällande pengar. Tänker bara på mig själv. Bor själv nu med min hund i ett hus, det kostar att leva ensam. Då får man dra in på dyrmiddagarna ute på restaurangen. Men en vacker dag kanske jag hittar rätt och kan unna mig det lilla extra. Man får inte bli bitter och avundsjuk på andra. Det är inte bra, utan försöka hitta glädjen i sitt egna liv.

Känner mig lite starkare idag än på länge. Hoppas jag är på rätt väg och inte får mer motgångar. Kan det vänt nu E?

Kram

Svar: Ja, du är på rätt väg... det kan bli ett litet steg tillbaka i bland men det framåt.. helt klart... kram :)
Esmaralda

15 Fina:

skriven

Hej Es! Jag är lite nere idag och A är så extra gullig och omtänksam mot mig... är han det medvetet/på flit eller är han bara sig själv? Blir helt😍😍😍 kram

16 Maja:

skriven

Hej Maja,

Ja barndomen är A och O. Och just därför får jag ibland ångest o tänker att Nej!!!! Så här ville jag inte uppfostra min son. Ville att det skulle vara lugnt och stabilt familjeliv...vilket det är ibland. Men hans pappa har ständigt något på gång o huset efter 3 år är fortfarande upp o ner på vissa ställen.

I min barndom hörde vi till vanlig svensk arbetarklass. Vi hade råd att unna oss en grillad kyckling till middag på fredagskvällen, åkte alltid på semester med tält eller hyrde stuga någonstans. När vi var ute o åt försökte mina föräldrar hålla mig till barnportioner så länge som möjligt. Kommer i håg hur jag satt där o trånade efter den där underbara västkust schnitzeln på B&W för sådär 40 år sedan. Finns många fler exempel.

Jag själv har alltid varit en slösare och älskar att spendera pengar på mat, caféer etc...
Och jag känner ofta en irritation på folk när de aldrig äter mer än en rätt etc etc när vi är ute. Nu är det inte så att jag har massa pengar själv men jag prioriterar detta ofta. Är helt säker på att det är barndomskänslorna av att aldrig unna sig som kommer över mej.

Ser du om en lång flytt är nära?
Kan du se om det är USA el Sverige? Kommer vi ha råd att åka?
Kram

Svar: Och det är trots allt en bra känsla.. du unnar dig.. du hade kunnat utvecklats tvärtom också och blivit snål mot dig själv o tack och lov blev du inte det :) En flytt verkar komma snart.. ser dock inte vart.. kram :)
Esmaralda

17 Michaela:

skriven

När mina föräldrar var gifta - fram tills jag var 14 år - så hade vi det ekonomiskt bra. Sen hade mamma och jag det lite tufft efter men vi hade alltid mat på bordet mm. I vuxen ålder har det varit fram och tillbaka. Lättare när man varit två och nu svårt senaste 4 åren då jag varit singel. Börjar lessna och vill ha en annan livssituation.

Kram!

Svar: Ja, och det kommer en ny situation.. helt klart.. kram :)
Esmaralda

18 <3:

skriven

Hej kära Es, kommer M styra upp en träff nu ?
Han hörde av sig direkt jag kom hem.
Kram

Svar: Ja den möjligheten är stor.. kram :)
Esmaralda

19 Na:

skriven

Hej Esmaralda.
Får du någon känsla om dem har ett förhållande med varann eller om han har känslor för henne?
Kommer det vara längre fram?
Kram

20 Helena Ir:

skriven

Jag har haft det både bättre och sämre än idag ekonomiskt..man kan vänja sig vid en viss nivå ganska snabbt. Tror jag ändå alltid varit rätt bra på att klara mig på mindre ..Någon annan skulle nog varit fattig med det jag har idag..Insett att jag aldrig blir rik..dessutom känns det bäst att kunna försörja sig själv på det jag har. Men det är klart att med pengar kan man göra en hel del. Trots allt står det inte överst på min önskelista..

Ha det så bra..

Kram :)

Svar: Nej, det finns annat som är av större vikt än pengar, så är det.. kram :)
Esmaralda

21 Jonkan:

skriven

Kommer jag vidare i processen för jobbet?

<3

22 Cecilia:

skriven

Jag visst, tror absolut att vi påverkas av barndomen.

I april är det dags för bonusutdelning, tror du jag får ta del av detta? Hälsningar Cecilia

23 Flytt:

skriven

Hej!

Jag blir tokig av att bo i min nuvarande lägenhet. En granne som håller reda på allt och alla och skällande hundar. Trivs inte alls bra. Blir det någon flytt snart eller åtminstone innan årets slut??

Kram

Svar: God chans att det blir en flytt under året.. håll dig framme.. kram :)
Esmaralda

24 Lisa:

skriven

Hej!
Ser jag ut att ångra mig om jag köper dendär dyra jackan?
Kram

Svar: Ja, det finns faktiskt en risk för det.. kram :)
Esmaralda

25 Ma:

skriven

Hej Esmaralda.

Ser någon ny man ut att vara påväg in nu?
Kram

26 AnnaK:

skriven

Varför har han fastnat för just mig av alla? Är ju den som försvinner lite bland alla andra i arbetslaget. Så roligt ändå att han ser mig 😊

Kram 🤗

27 Alex:

skriven

Hej Esmeralda,
Blev satt i en extremt jobbig situation idag på jobbet.
Är detta fel plats för mig?
Känner att det ibland blir övermäktigt. Vad ska jag göra? Vad ser du? Hur ska jag tackla detta?
Tack!

Svar: Prata med dem som blivit berörda.. kram :)
Esmaralda

28 Lotta:

skriven

Jag tänker lite samma som du för jag har haft perioder utan pengar och perioder med en hel del. Periodvis jobbat mycket och plötsligt inte alls. Jag anpassar mig men vill hellre ha stabilitet ekonomiskt. Kan du se om jag får ett stadigvarande jobb snart.

Ha en fin dag i solen
Kram L

Svar: Japp, det kommer du att få... kram :)
Esmaralda

29 Khaleesi :

skriven

Jag har definitivt blivit präglad av min barndom och har själv satt mig i samma ekonomiska situation som min egen mamma var i. Dock så har jag lärt mig att leva på väldigt lite och även om jag älskar att kunna köpa det jag vill såklart så klarar jag mig fint även när det är knapert. Jag känner mig nog mer tacksam överlag än andra kanske gör. Jag hoppas att min ekonomi äntligen är på väg åt rätt håll dock, nu väntar jag bara på slutgiltigt besked så kanske jag kan vara fri om några år och börja leva det liv jag vill ha utan ångest😊

Svar: Ja, det kommer gå åt rätt håll och sedan upprepar du inte dina misstag och du kommer få en stabil ekonomi .. kram :)
Esmaralda

30 Oroliig:

skriven

Hej!

Kan du möjligen säga vilken årstid som jag ev. kommer ut i arbete eller någon form av sysselsättning??

Kram

31 Milla:

skriven

Egentligen har jag själv inte haft det dåligt ekonomiskt men exmaken hade det o ställde till. Jag har fått uppfinna saker typ få in pengar då, korvören på Tradera o billiga biobiljetter o slogans i ngn tävling för att få en semester till barn typ biljetter till Vimmerby.

Tycker sonens lärare att mina sms blir för tjatiga el förstår de mig?

Svar: Men du fixar det.. och det är minsann bra gjort !! Jag tror att lärarna förstår.. kram :)
Esmaralda

32 Kiara:

skriven

Hejsan Es!
Något jag inte har gillat när jag har jobbat inom barnomsorgen är barn som lämnas när förskolan öppnas och går hem när förskolan stänger. Även om man inte kan hjälpa vilka arbetstider man har så tycker jag synd om barnen. Pengar måste man ju ha. Ser du om jag är tvungen att ha mina barn länge på förskolan pga arbete? Tack i förhand! Kram Kiara ❤

Svar: Nej inte från öppningsdags till stängningsdags inte.. kram :)
Esmaralda

33 Tilids:

skriven

Hej Es!
Väldigt intressant inlägg måste jag säga. Själv har jag stort fokus på att få bra ekonomi. Jag har alltid varit ekonomisk och jag mår bäst av att veta att det finna en buffert ifall något skulle hända och det tror jag kommer mycket från min barndom. Inte för att jag har varit fattig men mina föräldrar och framförallt min pappa har pratat mycket om pengar. Detta tror jag har påverkat mig mycket och jag har alltid haft ett stort fokus på att jag själv inte ska hamna i en situation där jag önskar att jag hade gjort med så att säga. Dock så tror jag det är väldigt viktigt att ha levt snålt för att förstå pengars värde.
Igår var jag på intervju och det kändes som en väldigt bra arbetsplats. Har jag chans att få jobbet? Kram

Svar: Du är ekonomiskt förståndig och så kommer du aldrig i utsatta ekonomiska situationer i framtiden heller ! Du har god chans på jobbet.. över 70 %.. kram :)
Esmaralda

34 CR:

skriven

Hej fina Ezmaralda!
Jag blev utkastad av min mamma när jag var 18 år
och fick då leva på ingenting, under ett helt år.
Men jag har haft nytta av detta hela livet.Så vet
också att jag klarar mig på nästan inga pengar alls.
Ser du om min psykopat mamma ångrar någonting av allt hon har gjort mot mig? Jag har ingen kontakt med henne längre. Det är så skönt..
Kram till dig och puss till Mannabonne


Svar: Jag tror inte hon ångrar sig.. hon verkar tycka mest synd om sig själv... och du ska vara glad att du slipper kontakt med henne.. somliga föräldrar förtjänar inte sina barn.. kram o puss från MG :)
Esmaralda

35 Följdfråga :

skriven

Förlåt för följdfråga!
Men uppfattade inte svaret riktigt.. kommer F vela nånting mer seriöst eller vill han bara ha ”skoj” med mig?

36 Fina:

skriven

Hej Es! Varit härlig dag, skrattat och skrattat med A plus vänner. Ler A då han tänker på mig? Kram

37 Virrhönan:

skriven

Goddag!
Har nog en del goda minnen från barndomen och även en del mindre bra. Har försökt med viss möda att ge mina barn en trygg uppväxt och visst önskar man ibland att man kunde ge mer men vi pratar mycket om önskningar och hur det var förr och dom förstår.
Idag är det underbart väder, vårkänslorna spirar och solen strålar. Vad händer med godingen, vill han snart träffa mej?
Kram💕

38 Fina:

skriven

Hej Es, ler A ibland då han tänker på mig? Kram

Svar: Ja det tror jag han gör.. kram :)
Esmaralda

39 Razawa:

skriven

Hej bästa Esmaralda

På måndag har jag blivit erbjuden att gå på en intervju som biståndshandläggare. Jätte nervöst men kul. Hur ser det ut att gå för mig?

Kram

40 Lydia💕:

skriven

Har haft en bra barndom men många systrar så jag fick aldrig allt jag pekade på och jag har väl med mig det fortfarande och jag tror jag har uppfostrat min dotter på samma sätt men med kärlek och jag hoppas på att jag har gjort rätt med henne
Min helg planerad o klar och blir den bra måntro ?
Lydia 💕

41 <3:

skriven

Hej kära Es är P långsint av sig ? Förstår han hur knäppt det är att han vill dejta fast han har flickvän.
Kram

42 Jessica:

skriven

Tack så mycket för svaret! :)

43 Madeleine :

skriven

Hej ez!
För ett tagen sen högg en kompis mig i ryggen och det sårad mig djupt. Hur kan hon göra så efter lång tid som vänner. Vi har löst det men nu har hon börjat med konstig beteende och hör knappt av sig. Vi ska skriva examens arbete snart och det oroar mig att hon ska vara falsk


Kan du se om det blir bättre eller ska jag släppa henne?


Mvh

Svar: Känns som om ni behöver ta en rejäl timeout från varann.. kram :)
Esmaralda

44 Milla:

skriven

Min uppväxt har varit speciell med en pappa som aldrig pratade mig mig trots att vi inte var en skilsmässofamilj. Jag vet inte vad det var för fel på honom men ngt psykiskt blev det nog. Mamma ägnade sig mest åt honom o satte aldrig gränser.
Min kollega är helt blå på kinden. Säger att det är tanden. Är det så el ljuger han, han verkar ljuga om sin lön, fyller i att han inte är sjuk men är sjuk hela tiden

45 AnnaK:

skriven

Varför just jag? Hur kan han ha fastnat för den tystastes och mest menlösa av oss alla?

Kram 😊

46 Mercan :

skriven

Hej Esmaralda 🤗 Jag ska shöpa fem stycken triss från 30 😣 😥 😌 🤔 kommer jag att skrapa tre klöver ikväll 😌

Svar: Nej tyvärr, det ser inte så ut... fast önskar du gjorde det.. kram :)
Esmaralda

47 Tiss:

skriven

Jag har haft en bra barndom, alltid varit älskad. Vår familj har dock haft den stora oturen att drabbas av olika typer sjukdomar, så som mamma sa "jag har så dåligt samvete över att du fått växa upp så fort". Men jag känner inte så. Hon behövde inte ha dåligt samvete.Pengar hade vi som en medelsvenssons familj.

På tal om ekonomi, jag är 100% sjukskriven och för bara 3 månader innan jag fyllde 30 år fick jag 600 kr mer än vad jag får nu, inga förmåner alls, ett busskort jag köpte då kostar 273 kr idag kostar det 565 kr. Plus att csn inte vill dra bort min betalning så länge jag är sjukskriven, som nedsatt trots att jag får lägre inkomst nu med 100% "sjukpenning i särskilda fall", men det är bara dom innan 30år samt dom med sjukersättning som beviljas. D.v.s. nu ligger jag 800 kr back jämfört med bara 3 månader sedan. Jag har sådan ekonomisk ångest just nu. Jag har nu frysen full med mat då jag knappt äter något... Men vad händer sen då när jag väl kommer att börja göra det och den tar slut... Som sagt jag har sån ångest, tror du att jag klarar detta själv? Jag tvivlar på mig själv.

Svar: Problemet är att du tvivlar på dig själv - kan du bara höja din självkänsla lite så ser du din kapacitet.. och du komme rklara dig fint.. kram :)
Esmaralda

48 Lea:

skriven

Hej Esmaralda!
Hoppas du kan hjälpa mig.
Jag träffar en kille . Å de händer saker varjedag för han . E de någon som läst nån förbannelse över han. Kan du se vem de e??Å hur kan jag hjälpa han. Mår så dåligt .
Mvh Lea

Svar: Han får själv försöka ta lite bättre kontroll.. någon förbannelse finns inte.. kram :)
Esmaralda

49 Mannemanick:

skriven

Tror du att jag har någon chans att få jobbet som jag var på intervju för idag?
Kram

50 Smulan:

skriven

Upplevde flera svek och förluster inom familjen har därför svårt att släppa in nya människor. Känner även att min familj har svårt för mig tack och lov så känns min makes familj som min familj

Svar: Ja huvudsaken man har någon så spelar det inte någon roll vem, kram :)
Esmaralda

51 Mikael:

skriven

Såklart påverkas man av sin uppväxt och vad man varit med om, hörde nyligt Aristoteles uttryck för första gången, finns de som är starka nog att bryta mönster och lägga sig till med nya vanor likt hon som skrev om sin WT uppväxt.


When it comes to child development, it’s been said that the most crucial milestones in a kid’s life occur by the age of 7. In fact, the great Greek philosopher Aristotle once said, “Give me a child until he is 7 and I will show you the man.”

https://www.healthline.com/health/parenting/first-seven-years-of-childhood#4


Kram
Mikael

52 Ghostwriter :

skriven

Du skrev att ”jag” bör ha jobb inte allt för långt från att ta mig.... jag håller med men jag hittar inte ens tillfälligt boende i den stad jag fått erbjudande.... får panik för jag får inget här och är så trött på letandet. Verkligen!

Kan jag få något tillfälligt boende så att jag lyckas lösa inför de jobberbjudanden som nått mig?
Det jobbiga är att uag redan har en dyr bostad. Och behöver ta med mina saker och mer därtill....

Annars får jag tyvärr slösa tid och energi på att pendla..... jag får ju ingenting här!



Kram!

Svar: Jobba för det .. och ta de vägar du måste.. det kan bli tufft i början.. men det kommer rätta till sig.. kram :)
Esmaralda

53 Fina:

skriven

Hej Es! Menar du att du inte ser om han kan utveckla känslor för mig eller menar du att du ser att han inte kan utveckla känslor
för mig? Kram

Svar: Jag ser inte vilket.. det blir alltför detaljerat för mig.. kram :)
Esmaralda

54 Kiara:

skriven

Tack för ditt svar, Es! Det var ju skönt att höra att dom inte är från öppning till stängning, men antar ändå att dom kommer var där rätt länge på dagarna?? Jag hoppas ja jobbar korta dagar så ja slipper se dom den lilla stunden innan dom ska lägga sig och bara på helgerna. 🙏🙏🙏 Vill se dom mera. Synd man inte kan bestämma sina arbetstider bättre.
Kram Kiara ❤

55 Nat:

skriven

Hej Esmaralda.

Bör jag ha mött en man och vara i en relation till sommaren?
Visst förtjänar jag det..
Kram

Svar: Klart du förtjänar det och det är fullt möjligt att det sker till sommaren.. kram:)
Esmaralda

56 Rebecka:

skriven

Kära Esmaralda!
Jag skulle verkligen behöva få lite klarhet... Du nämnde en gång en kris i mitt förhållande som handlar om att jag möter en man som gör ett starkt intryck på mig och att vi båda påverkade av varann. Är detta J? Eller är det verkligen bara vänskap mellan oss?
Allt gott.

57 Skorpan:

skriven

Ja jag hoppas ju bara att barnen kommer att ha det bättre ekonomiskt ställt än jag har haft det under deras tid hemma. O så önskar jag förstås att de inte har känt sig fattiga, att det inte unnats något hemma... Men det får jag väl veta först sen ;).
Kram Skorpan

Svar: Jag får ett starkt i intryck av att dina barn mår väl och kommer bära med sig positiva minnen hemifrån:) kram
Esmaralda

58 Tingeling :

skriven

Min mamma hade det sämre ställt (inte när jag var liten då hon var gift men sen när dem skiljde sig) och min pappa haft bra med lön. Så hos mamma fick jag gå till telefonkiosker och ringa till kompisar för hon inte betalat telefonräkningen och med pappa mer stabilt. Mycket hjälp av min farmor.

I vuxen ålder alltid haft pengar, men mer eller mindre. Har alltid klarar mig. Och det är tack vare hjälp från min pappa. Och farmor. Och så vill jag göra för min dotter. Jag vill ha tillräckligt med pengar så att när hon flyttar hemifrån kan jag betala flyttfirma, eller om hon fastnar i en stad nånstans för tågen inte går kan jag betala hotellnatt osv.

Jag har ju en plan ett år framåt som jag följer. Planerar in vad jag ska köpa varje månad. Jag har pengar på sparkontot som jag kan använda i krissituationer men betalar alltid tillbaka dit. Har inte mycket där men den är en trygghet. Samtidigt vill jag inte ha för mycket där heller, jag vill leva mitt liv och inte leva för att spara pengarna.... så är lite delad där.

Hur stor chans att jag träffar honom detta år? Vad har han för sig egentligen? 😀🤔

Kram!

59 Mikael:

skriven

Det är livsfarligt födas, man kan dö :)

Allt kan inte förklaras med barndom och miljö men är intressant och säger väl något om att politiker är naiva när det kommer till invandring från länder med krig, andra religioner och diktaturer, är nog inte helt lätt anpassa sig till ett svenskt samhälle när man är van med helt andra förhållanden.

Bruce Lipton som forskat och undervisat om gener har intressanta perspektiv på hur saker fungerar.

Kram
Mikael

60 Lea :

skriven

Tack snälla Esmaralda för ditt svar .

Kram

Mvh Lea 😊

61 Razawa:

skriven

Hej bästa Esmaralda

På måndag har jag blivit erbjuden att gå på en intervju som biståndshandläggare. Jätte nervöst men kul. Hur ser det ut att gå för mig?

Kram

Svar: Känns som det kommer gå fint.. kram :)
Esmaralda

62 Mercan :

skriven

Tack så mycket söta Esmaralda 🤗 😘 ❤️

63 💕 Zoey 💕:

skriven

Hej!
Absolut blir man påverkad av barndomen. Trots allt negativt som hänt under min barndom så finns det mycket positivt oxå. Något jag verkligen hoppas är att mina framtida barn ska få en lika bra barndom som jag, dock med lite mindre negativa händelser som jag fick uppleva. Hoppas oxå dom kommer tycka att dom har haft en bra barndom. ☺️ Kram Zoey 💕

Svar: Visst får dina barn en fin uppväxt.. kan inte bli annat med en mamma som du :) kram :)
Esmaralda

64 Mercan :

skriven

Tack så mycket söta Esmaralda 🤗 😘 ❤️ Jag önskar verkligen att det händer något 😌 Jag är så ledsen att jag har kastat triss lotten 😥 Hoppas att det händer något på euro jackpott 😌 😣 🤗 ♥️

65 Madeleine :

skriven

Tack för svar. Kommer det lösa sig mellan oss om vi tar en paus? Dock gör vi det typ redan för att vi är ute på praktik och ses knappt eller pratas vid men vi har en tenta vi måste gå igenom och lämna in på lördag.

Förstår inte varför hon gjorde så mot mig när hennes andra vän har gjort värre saker än mig. Så varför tar hon då ut det på mig?

66 Na:

skriven

Hej Esmaralda.

Får du någon känsla om dem är i en relation tillsammans?
Kram

67 Fina:

skriven

Hej Es! Var känslan ömsesidig idag? Lycka, glädje, värme... en varm känsla som spred sig i hela kroppen. Härlig känsla. Kände han samma? Kram

Svar: Ja, idag var en dag när ni kände liknande..kram :)
Esmaralda

68 Alie:

skriven

Upplevde min barndom som fantastisk på många sätt. Älskad av mina föräldrar men kanske lite väl överbeskyddade som på det sättet inte lät mig ta för mig av livet och testa saker, det hämmade mig att vara just jag. Jag blev en ”fegis” blyg, försiktig ect och det tog massor med år att ”våga” ta för mig av livet.
Om jag nu skulle önskat något annorlunda så är det att dom skulle puffat på mig mer och låta mig göra även dom obekväma sakerna...

Es; kommer Hon, att få tjänsten?
Kram ✨

Svar: Ser ut att vara fifty-fifty just nu.. kram :)
Esmaralda

69 Fjäril:

skriven

Hade trygg o härlig barndom,som jag bär med mig. Hur kommer det att gå för min man och mig själv om vi går skilda vägar?

70 Sol:

skriven

Hej Esmaralda.

Ser du om jag har något dåligt rykte om mig bland killar om jag uppfattas som oseriös eller lösaktog finns något sådant rykte? Hur ses jag bland andra?
Kram

71 Mu:

skriven

Hej Esmaralda.
Ser du om han verkar tänka på mig?
Ser det troligt ut att jag får ett nytt barn tillsammans med honom?
Kram

72 Contici:

skriven

Hej kära Ez!

Tack för allt du delar med dig, och dina kloka reflektioner! Utöver det dina underbara kåserier och dråpliga skämt!

Undrar, om än det är svårt med tid, om du ser min nästa operation till sommaren, i höst eller längre fram?? Vore så himla tacksam för en hint, om möjligt? Det tär och äter mig...😔, ovissheten och besvären. Och framtiden - allt stannar upp för mig, i väntan på...
Vet att du inte alltid kan svara, men vill ändå prova att fråga, det är så viktigt för mig🙏.

Kram♥️

73 Jag:

skriven

Hej Esmaralda.
Denna tid är så härlig då vi går mot sommaren. Men det känns alltid då som det känns lite extra tyngt att vara själv. Vet inte som jag längtar efter kärlek. Att få känna sig kär och vilja flytta ihop med någon.

Ser det ut som att något inom kärlek kommer att ske innan sommaren? Ser jag ut att ha en kärlek i sommar?
Kram

74 Rädd:

skriven

Hej E!

Så blev jag smittad av T:s förkylning nu när jag äntligen började må lite bättre. Ser du om det snart är över eller kommer jag bli riktigt dålig igen? Är så ledsen och trött på att va sjuk nu!

Kram och kärlek.

75 Carin:

skriven

God morgon på torsdagsmorgonen!

I grund och botten har allting att göra med vad man har för inställning till pengar och livet!

Om du är en negativ och orolig person kommer du alltid att oja dig för sämre tider och vara rädd för att inte klara dig. Du kanske samlar pengar under madrassen, på vinden, i källaren. Du kan vara rik som ett troll och ändå känna domedagen flåsandes i nacken.

Du kan vara fattig, du kan vara rik. Oavsett vad dur är just här och nu så kan du (precis som du själv och dina föräldrar var) vara otroligt kreativ och låta fantasin flöda.

Så ja, pengar gör att du får mat på bordet, ett hem att gå till och el och vatten så du får vara varm under kalla dagar och ren när du behöver duscha dig varm.

De senaste tre åren har min egna välfärd gått upp och ner. Jag har ibland ätit knäckebröd med smör en månad för att det inte funnits pengar på kontot och vid ett annat tillfälle har jag kunnat spara pengar och åkt iväg för att unna mig en sjujävla förtjänt ledighet. För kreativiteten kan vara tillfällig och den kan vara långsiktig.

Jag är för jäkla tacksam att jag tar mig till varje löning och med 1000 kr eller 1 kr på kontot så har jag iaf livet i behåll och sinnet kvar.

Dags att fila på nytt jobb känner jag. Det jag har nu hämmar mig och jag vet att jag kan mer. Jag har en affärsidé men sitter just nu fast i att komma igång. Jag har kontaktat en kompis som ett bollplank. Kan du se vad jag ska göra härnäst?

Kram och hej!


-*-.-*-.-*-.((¯`♥´¯)).`*.¸.*´✿¸.•*¨`*•..¸.-*-.-*-

Kommentera /ställ fråga här: