Live and let live....

Människor gör fel ibland och förmår inte alltid känna av.

 De kan vara rädda, blyga, sura, gå  i försvar eller ha en helt annan personlighet är din och då kan det vara svårt att förstå sig på  dem.

Men detta behöver inte per automatik betyda att du inte ska respektera dem.

Det betyder inte heller att du har rätt att prata skit om dem eller trycka ner dem.

Somliga accepterar bara personer som är som de själva är.. eftersom de känner sig trygga i detta och vet vad som ska komma.

 

En person som reagerar tvärtemot dig .. kan vara lite FÖR överraskande ibland och du vet inte hur hen ska reagera och det blir lätt ett orosmoment.

Just let it be !!

Låt var och en vara som de är… och ska du vara nåt kring de som är annorlunda dig, så låt det vara nyfikenhet.

Tolka dina medmänniskor positivt  - det gör dig själv till en större människa.

Jag vet inte hur många gånger i livet som jag varit med om att folk snackat skit bak ryggen på människor som  är annorlunda… dvs annorlunda än den som startat skitpratet

Den stora massan hakar på och nickar och snackar vidare. Rädda att själva hamna under luppen och bli den som det skitsnackas om.

När jag var  16 år hade jag ett sommarjobb  på fabrik  och kunde i lugn och ro studera hierarkin  bland de anställda. 

 

Det var bitska Mona som snäste av folk, som hittade de andras svaga punkter och där satte hon nitiskt in sina stötar, som skvallrade om folk och som genom detta bestämde vem som skulle vara ute  i kylan och vem som skulle accepteras.

Alla svansade kring Mona. Hon var kingen på jobbet !

Sen var det den stora massan – som hela tiden bara själva jamsade med av rädsla för att själva bli utsatta

 

 

Det fanns en som avvek från alla mönster, som sa ifrån på ett naturligt och självklart sätt som hade sitt eget moralkodex och ingen känsla av att hon skulle följa flocken.

Hon var den mest intressanta , en outsider –  och det var som om allt bara rann av henne och att hon tvångsmässigt måste säga sanningar. 

 

Och så fanns det de som var hopplöst förlorade. Som det snackades skit om, de som fick de sämsta uppgifterna, som man skrattade åt och som var lovligt villebråd.

Jag tänkte att den bitske som bestämde,  hon var bara en person på golvet hon också, utan utbildning, uppenbarligen helt utan klass,  en vuxen kvinna som fortfarande trodde hon slogs på skolgården. En störd bitch. Kort & gott.

Den grå massan var intressant som fenomen.  Att de var så många och så likriktade.

Hon som avvek och sade vad hon tyckte och som inte hade behov av att tillhöra flocken… hon  var udda.

När hon sade något som retade flockledaren så höll hela flocken andan.  Hon var ett orosmoment men ett väldigt spännande  wildcard.

 

Man lierade sig inte med henne – det vågade man inte eftersom det var lugnast att hålla sig till flocken. Men ändå, man såg upp till henne. Hon var en främmande fågel och ingen kunde relatera till hennes beteende.  

Och de utsatta, de finns överallt. Både då och nu.

I skolan,  på arbetsplatserna ,i din släkt och det är precis som om de växer i sin roll… de lär sig att hålla sig undan, att smälta in i tapeten , att inte ta plats, att inte ha åsikter utan bara håller med och de blir tradiga och ointressanta.

Och med sin hukande själ blir de lätt ett lovligt offer igen på nästa arbetsplats, och nästa.. för det finns ju en Mona överallt !

Så tänkte jag när jag var 16 år och det var det som lade grunden till att jag sen började läsa psykologi.

Människors beteende är  fascinerande !

Kram & kärlek

 

 

 

1 Alexandra:

skriven


Heja alla o
utsiders & wildcards med hög moralkodex som inte följer fårskocken.


I adore you all!!!


Svar: Kram :)
Esmaralda

2 Rebecca:

skriven

God morgon :)
Väntar på spänning på talismansläpp :D
och så har jag en fråga också...
Fattar hK att jag tycker han är attraktiv? Eller döljer jag det för väl? (han är i och för sig sjukt snygg så alla tycker väl han är snygg haha).

Svar: Han har nog inte riktigt snappat hur du känner.. kram :)
Esmaralda

3 Helena Ir:

skriven

Ja,människors beteende är fascinerande..rätt lika många gånger,men så förvånas man. Jag har nog haft en hel del lite udda människor i min bekantskapskrets,människor som säger sin åsikt och anses lite udda! Undrar om jag inte är det själv!
Minns en del av mina arbetsplatser..minns de som ansågs udda..ofta lite sämre behandlade..Flera som jag trivdes rätt bra med! Tror vi skräms av det vi inte känner igen.
Men som sagt ..jag tror jag smälter in med de flesta..är väl lite udda själv :)

Lite för lite sömn igen..behandlingen för axeln gjorde gott,men det behövs minst en till..Känner att kroppen svarar på lasern. Kan rekommenderas!

Ha det så bra!

Kram :)

Svar: Skönt att behandlingen gör sitt... kram :)
Esmaralda

4 Skorpan:

skriven

Vad kan man annat säga än att människan är ett djur, ibland av värsta sort. O ja, en Mona finns på varje arbetsplats, tyvärr :(. Varför kan folk inte vara snälla otrevliga med varandra? Det är viktigt för mig, att vara trevlig mot andra o få dem att trivas, hos oss om de kommer hit, eller på jobbet eller på kursen... Undrar om jag i flera tidigare lliv varit riktigt jävlig o elak, ser du nåt om de Es?

Husflugan har inte setts till på flera dagar. Gissar att ananassaften o vattentvätten var sista droppen :(. Vila i frid o kom på besök igen, i nån annan skepnad kanske..

Löptid på jobbet, åka hit o dit, nåja...
Ha en bra dag!
Kram Skorpan

Svar: Jamen det var ju trist med husflugan.. men de blir ju inte så gamla.. ett par månader max....detaljer kring tidigare liv ser jag bara i personliga seanser eftersom man måste gå rejält på djupet... kram :)
Esmaralda

5 Lotta:

skriven

Intressant. Det fanns en Mona på mina två senaste arbetsplatser. Hoppas det inte gör det på nästa...

Tror du att jag snart är i jobb igen där jag kommer trivas?

Ha det fint
Kram L

6 En Ängel med stort hjärta:

skriven

Gomorron kära du!
Ja tyvärr finns det de som inte vågar ta ställning själv, utan sällar sig till den som styr o ställer! Och precis som du skriver de finns tyvärr överallt o förpestar Livet för de som inte är högljudda o bråkiga! Men jag tror ju personligen att de som styr ställer mår ganska dåligt inombords o av nån anledning, som gör att de blir starka av att göra illa, såra, mobba eller snacka en massa osanningar om andra i sin närhet. Jag har alltid o ännu mer i vuxen ålder tagit parti för de svaga trots min ”blyghet” för jag kan inte se på sådant!! Jag har ju också studerat människors beteenden i många år o jag har jobbat för o med människor i mitt yrke. Som Medial ser jag igenom personer när de inte talar sanning o märker direkt när de har taggarna utåt! Har också läst Psykologi o fick även en spännande bok av en chef en gång som handlar om Kroppsspråket intressant. Så visst är det intressant med människors beteenden...!

Fråga hur tolkar du en taxi svart som står utanför huset precis när du blundat för att försöka sova? Precis innan jag somnat. Vad ville den visa? Det fanns ingen därute i verkligheten.
Tacksam att få höra din tolkning kära Es kram o trevlig onsdag🙅‍♀️💜🌞

Svar: Det här med kroppsspråket är kul... jag var en gång i på en kurs i kroppsspråk och vi skrattade mycket.. mest igenkännande ! Budskapet med taxin handlar om att gå vidare... att ta ett steg till... kram :)
Esmaralda

7 Agnes:

skriven

Så sant som det är sagt.
Det där med att jamsa med flocken...att inte våga stå för sig själv...ställa upp på att bli överkörd, i rädslan i att inte "få vara med".

De flesta har väl hört talas om "Jean Claude Amault". Eller "Jean Claude Kladd", som de kallar honom. Med en fru som verkligen är en tvättäkta Mona. Där detta par styrde bland vulvor o syltryggar under flera år. De som nu hade en åsikt, blev utfrusna.
Men förr eller senare, som jag brukar säga...har ju kommit en bok nu som heter "Klubben".
Frågan är, om nu Herr Kladd fortfarande ses med vördnad?

Är själv en udda fågel...eljest, som jag kallar mig själv. Har aldrig passat in, o för det mesta inte fått leka med de där som sett sig själva som Guds svar på de förvirrades bön.
Har inte saknat detta det minsta...går min egen väg, o den/de som vill, är välkomna att slå följe.

I min värld är Monas sådana som anser att om en person inte gör som hon vill, så är de emot henne...oxå en mindre smickrande egenskap.
"Om de inte är med mig, så är de emot mig!" Ett synsätt som sakta men säkert eliminerar bekantskapskretsen över tid.

Vad kallas män som är Monas? Allan?

Jobbade med en "Allan" och fick bl a veta att i hans värld så är det kvinnornas fel att prostitution existerar? Det var orättvist att "bara" männen kunde bli straffade för att de köpte sex...hade det funnits en "rättvisa" så skulle även kvinnorna bli straffade...
Hade ett elände med denne person, blev totalt överkörd, och då jag inte hade de åsikter han ansåg att jag skulle ha, så slutade han att prata med mig. När han ansåg att jag behövde information om vårt, tyvärr, gemensamma jobb, så hade jag rätt att öppna käften...annars var han tyst. Däremot så han att hans "vänner" skaffat sig andra liv, så han kunde inte längre gå ut o ta en öl...för "inte fan kan en riktig man gå ut själv..."!
Jag fattade ju mkt väl varför hans "vänner" var upptagna "jämt".

Jag anmälde honom helt enkelt. Det som hände, var att han blev ombedd att säga upp sig själv. Isf att få sparken. Min anmälan var sas droppen av ett flerårigt agerande från hans sida som inte synkade med företagets värdegrund.

Förr eller senare...

Dessa Monas...Allans...är de så utan förmåga till insikt, så de tror sig ha rätten till att förminska andra människor enbart i syfte att tro sig styra andra?
De orkar inte ta tag i sina miserabla liv och då ska lixom ingen annan heller göra det...
När de märker att någon är glad, snäll o empatisk, ja, då ska den personen elimineras...som kollegan "Allan" sa till mig, en bitter o bortvald 54-årig singelman.
"-Här går det inte att vara positiv, så du kan sluta upp med att nynna...!"

Då sjöng Agnes för full hals.....=)

Kram!






Svar: Bra, förbaskat bra gjort av dig men så har du också ett sunt hederskodex och mod att sätta ner foten... klart du sjöng för full hals :) Kram
Esmaralda

8 Kulla:

skriven

Mycket bra skrivet, jag är då den som inte följer flocken, säger då vad jag tycker, och står upp för det och dom svaga, därav sitter jag oxå i den fackliga styrelsen. Tycker så illa om skitsnack.. usch vilket vuxendagis.
Händer det något kärleksfullt snart? Kram

9 Agnes:

skriven

Glömde att tillägga...Det påstås att jag är tondöv...

Mohahaha!!!

Kram!

10 —————:

skriven

Livet bara ett enda stort lidande. Ser ingen mening med livet. Ska man bara lida och ha smärta?

Svar: Nej, men man måste själv ta ansvar för sitt mående och förstå hur man ska göra detta... kram
Esmaralda

11 <3:

skriven

vad har hänt min vän a
hon tror sig blivit ögad
jag tror mer hon behöver närhet
överreagerad hon eller är det på tok...? och vill läkaren något sexuellt med henne eftersom han beter sig annorlunde för o va läkare

12 HuldaMaräng:

skriven

Godmorgon
Arbetsgrupper är intressanta! Jag försöker att inte köra mig för djupt i min, men lyckas inte alltid..
I morse kände jag som att jag fick blickar från chefen. Kan du se om jag ligger illa till på något vis?
Kram, ha en fin dag!

13 <3:

skriven

Godmorgon kära Es, tack för ditt inlägg idag.
Gillade han mig igår som serverade vinet ? S. Han var så himla trevlig mot mig.
Känns som jag får mer uppmärksamhet om jag går ut nu än tidigare. Ser jag med singel ut än förr om man nu kan göra det.
Var det en pik av min mamma igår att hon tycker att jag är lite knubbig ?
Kram


Svar: Jadå, han tyckte du var intressant och fin att titta på... och nej jag får ingen känsla av att din mamma pikade dig.. kram :)
Esmaralda

14 CA :

skriven

Hej
Jo jag håller med
Men just retar mig nåt såpass på den nye killen på jobbet
Han är lite IQ befriad samt inte lojal med sin arbetskamrat för han fattar fortfarande inte den egna rollen eller nåt
Tidigare när något varit fel på en person som jag jobbat med var det en hustrumisshandlate och en narkoman
Jag tror bara att han inte har IQ med sig
Han är inte trevlig heller
Jag försöker verkligen bara ignorera honom
Uh
Kram

Svar: Ja du kan inte förändra honom så du måste helt enkelt förhålla dig till honom på ett sätt som innebär att du behåller din energi till annat.. kram :)
Esmaralda

15 EPM :

skriven

Godmorgon!
Så sant. Önskar jag vågat säga ifrån mer när jag var yngre... men man har inte riktigt den styrkan att vara den udda fågeln i tonåren. Iallafall hade inte jag det. Har dock tagit igen det...
Härom dagen var jag på ett möte och innan mötet småpratade vi lite. En av personerna som är polis berättade om stalkers och kom in på en kvinna som upprepade ett beteendemönster vari hon även anmälde one night stands för våldtäkt. Han raljerade om detta ett tag och sa sen att killarna fortfarande var ”kanonfulla när vi tog in dem- men det var de tvungna att vara för hon var inte snygg”
Jag sa inte ifrån till denna osäkra man. Jag skrattade inte heller, jag tittade på honom med svart blick och lade upp planerna på min kommande föreläsning i psykiatri: en bild med detta citat för att studenterna ska tänka djupare och längre än denna snubbe, som en förklaring till varför de behöver lära sig om psykiatri, beroende, kriser och bemötande.

Kram

Svar: Javisst har du tagit igen.. på allra bästa sätt ! Och polisens åsikter.. bra att du kan använda dig av dem och sprida information... ibland blir man rent mörkrädd ! Kram
Esmaralda

16 Dunegull:

skriven

Jag har rekommenderat en gammal kollega in på detta bolag då hon skulle behövas så mkt. Kommer hon få jobbet? Kram

Svar: Hon ar en chans i alla fall, runt 60-65 %.. kram :)
Esmaralda

17 Ghostwriter :

skriven

Jag är som dig där, älskar människor, beteende och tänk. Sen har det hjälpt enormt att studera mitt egna beteende också, lära sig genom andra och sig själv. Jag älskar utveckling och att inse saker hos mig själv för att bli en bättre version av just mig. ⭐️

Enda sedan liten har jag fått stå upp för andra människor. Det som tyngde mest var att hela tiden vara på vakt. Då blev det ibland situationer där jag med mina taggar alltid utåt, kanske startat mer ”aggression” än det behövdes. Bara för jag var så mån om att skydda, helst i förväg. Nu har jag nog lärt mig att förhålla mig bättre och taggarna är inte ute hela tiden, vilket gör att jag är mer avslappnad .... kan tänka mer i förväg på hur jag tänker kring saken, än att bara tänka på hur jag brukar reagera och utgå från mig. Bara för man reagerar på ett sätt i en specifik situation, betyder inte att man ”måste” reagera exakt samma sak på exakt samma situation varenda gång. Utan ibland händer samma sak, utan att vara exakt samma sak - eftersom det kan vara med nya personer eller ny tid i livet helt enkelt!


Även om jag alltid har perspektiv från olika/andras håll, så kan jag också glömma ibland hur man ska vara... borde vara... ville vara.


Under hela min uppväxt fick jag höra att jag inte tillhörde någonstans för ingen ville ha mig. Samtidigt fick jag höra att jag tror jag är så perfekt. Samtidigt som jag fick kraven på att vara helt perfekt, annars ”j*vlar”... samtidigt som när jag väl gjorde allt rätt, då var jag återigen inte värderad som människa. Förvirrande va!

Jag står alltid upp för rätt och fel. Jag bokstavligt hatar dåligt beteende där man inte respekterar (oavsett olikheter eller att man inte respekterar oavsett om man gillar varann eller inte). Om någon inte tycker om mig så kan jag bara beklaga att personen missat mina positiva sidor - men jag lägger inte större vikt på det. Känner inget hot eller lust att prata illa om denne för det. Men jag har ju också lärt mig att vara mer tyst i de lägen som det inte hade gett något av att ryta till och så länge personen inte talar illa om mig, så får personen tycka vad den vill.

Så det är viktigt det du säger i inlägget. Finns många olika budskap ser jag iallafall!





Hoppas du får en fin dag,
Kram :)



Svar: Ja, du har verkligen gått igenom en stark utveckling och än är den inte slut... tvärtom, så kommer du fortsätta utvecklas och du hittar den väg som är så rätt för dig... det väntar en hel del glädje runt hörnet... kram :)
Esmaralda

18 Jennifer:

skriven

Godmorgon finaste Esmaralda.
Jag har alltid varit dendär udda som går min egen väg, på gott och ont. Som barn var det ibland tufft, trots att jag gick min egen väg hade jag dålig självkänsla och upplevde ofta i klassen att jag inte dög för de andra. För att jag var annorlunda.

Som vuxen har det varit en tillgång och styrka att vara udda och gå sin egen väg, för jag har levt sådana drömmar som många andra aldrig gör.

Men sen finns det sådant som fattas mig i livet. Ibland verkar det som om de flesta människorna tar för givet allt de får - hitta en partner, uppleva kärlek, gifta sig, köpa hus, få drömjobbet, skaffa familj. De liksom bara tar för givet att de ska få allt detdär - och det får de också. Och sen är det vi andra, som inte har något av detdär. Det känns som att man står lite på sidan om av livet och ser hur andra lyckas, lever och går framåt i livet.
Kram
Jennifer

Svar: Ibland kan det vara så att man har tydliga mål och strävar mot detta...såpass att det tar all ens energi.. och man glömmer leva i nuet... och du ska veta att lång ifrån alla med partners och hus är lyckliga... bor glädje och trygghet inom oss själva så mår vi bättre oavsett var vi befinner oss i livet.. kram :)
Esmaralda

19 Lola:

skriven

God morgon, önskar dig en varm och fin höstdag.

Hur detta än låter, börjar jag misstänka att min partner har narcissistiska drag. Jag flyr från själva tanken på det för jag känner mig dömande och älskar honom.

Det har varit tufft omkring oss i samband med att dessa sidor förvärrats hos honom så pass att jag inte känner igen honom, men det har tillslut gått utöver oss. Har känt varandra i väldigt många år innan det blev vi.

Jag har växt upp med en narcissistisk mor och hade det traumatiskt med henne, vill inte gå igenom nåt liknande igen. Har svårt att veta vad som är normalt i bråk och oacceptabelt längre. Kram

Svar: Ja tror mer att det handlar om olika personligheter och du kan behöva dra dina gränser som du inte tillåter honom att passera över... kram :)
Esmaralda

20 EllaBella:

skriven

God morgon! Det är superintressant med olika personligheter. Jag har insett att jag har svårt att förstå dominanta personer, men försöker tänka att inte irritera mig utan att vi helt enkelt fungerar olika, men tänker också på vad jag kan göra för att inte bli överkörd av denna typ av personer.

Tack för tipsen senast om att se det jag faktiskt har 😊. Allt vart bättre och hösten har varit bra. Nu har bakslag kommit då det ska sparas på jobbet och det drabbar mig. Jag försöker tänka att det inte är ett nederlag utan en möjlighet till nytt 🤩.

Ser du om jag kommer att hitta nytt arbete?

Jag har också börjat dejta igen och tänker att det som händer det händer. Tar det inte så allvarligt.

Vad ska jag tänka för att attrahera män emotionellt? 🤔

Svar: Ja, det är viktigt med ett eget förhållningssätt ! Javisst är det en möjlighet till nytt som kommer.. såväl arbete som i kärlek... det kommer hända en hel del minsann ! Tänk på att studier kan vara en tanke... i att komma dit du vill... kram :)
Esmaralda

21 Anki:

skriven

Godmorgon Es
Du som har läst och studerat människan har det inte blivit mer ego nu i samhället ? Jag upplever det som empatin mot folk och fä har bleknat..eller är det jag som börjar bli gammal ;-)

Igår gick glasögonen sönder ...och som om det vore meningen gäller rabattkupongen på nyöppnade optikern i närort fortfarande och dom kunde boka in mig idag ! Man ska ha lite flyt i oflytet :-).

Kram Anki med flock


Svar: Jag tror att det handlar om att det finns så många olika riktningar i livet att ta nu för tiden men empatin finns kvar när man möter människor öga mot öga... i den stora massan tror jag inte vi riktigt förstår att vara empatiska eller så hinner vi inte och det är tragiskt.... ja, tur i oturen ska man ha ibland :) Kram
Esmaralda

22 ThereseC:

skriven

Hej Es!
Rådjuret som jag berättade om igår blev av med ett av sina kid igår.
Jag såg henne i trädgården på förmiddagen men hon hade bara ett kid med sig. Jag tänkte att den andra kanske ändå var i närheten, de är ju ganska kamouflagefärgade och det är lite snårigt i skogskanten så de kan lätt gömma sig.

Senare skulle jag åka och träna. När jag kom fram till gymmet insåg jag att jag hade glömt mina träningsskor. Jag blev hemskt upprörd över hur det ens var möjligt. Jag hade ju kollat väskan tre gånger för att kontrollera att jag hade med allt. Jag ringde J-O i förhoppning att han skulle kunna köra mig hem för att hämta skorna. Men nej det var så dålig koppling på linjen så han kunde inte höra vad jag sa.
Jag svor och tog bussen hem för att hämta skorna. Jag tänkte på hur irriterande meningslöst det var att behöva åka fram och tillbaka så där.
Jag hämtade skorna och på väg tillbaka till bussen började det mörkna så jag fick tända pannlampan. Plötsligt reflekterades ett par ögon i ljuset när jag såg ner i diket. Det var kidet som saknades från i förmiddags.
Den var skadad. Hade förmodligen blivit påkörd. Jag måste ha gått förbi den redan första vändan till gymmet men då såg jag den inte eftersom den var så väl kamouflerad. Tack vare lampan och att den tittade åt mitt håll så såg jag den.
Jag fick ringa polisen så att viltvårdaren kom och avlivade den. Tänk om jag inte hade sett den stackaren. Då hade hon fått ligga där och ha ont och långsamt svälta ihjäl. Plötsligt blev jag glad att jag hade glömt gympaskorna.

Kram Therese C ❤️

Svar: Ja, vilken tur att du glömde skorna ! Djur som lider, det finns knappt nåt värre.. och det var nog meningen att du skulle skickas i detta ärende för när du hamnar i sådana situationer då vet du att hantera dem på rätt sätt.. kram
Esmaralda

23 Hmm:

skriven

Hej Esmaralda.
Ja väldigt fascinerande med människors beteende.

Kommer jag att komma dit så långt?
Eller stannar det någonstans på vägen?
Kram

24 F:

skriven

Godmorgon ja det finns folk till allt ,jag träffar mycket konstigt folk på min arbetsplats.

Ser du något som jag bör uppmärksamma kram.

25 Solen:

skriven

Godmorgon!
Ja ibland kan jag ångra att jag inte har läst mer psykologi för det är ett riktigt spännande ämne!
Ha en fin dag! ☀️

Svar: Ja, det är intressant och ett brett ämne.. kram:)
Esmaralda

26 Sol:

skriven

Hej Esmaralda.
Jag har ett deltidsjobb.
Har en chef där som jag börjar känna att det börjar bli nog.
Hon snackar skit om alla. Kollegor på arbetsplatsen. Kunder. Och även andra i omgivningen.
Hon gnäller över saker jag gör fel som hon tycker. Det kan vara allt ifrån att jag stått med en kund för länge. Använt för mycket tejp osv. Hon är liksom på en. Kanske en chef måste vara så? Men jag tar åt mig av all negativitet som gör att det inte blir roligt. Har man gjort ett fel är fokuset inte positivt att rätta till det utan hon pratar som om man borde fatta själv hur man ska göra. Vissa arbetspass är 3 timmar långa och då får man lyssna på hennes gnäll 25%- 50% av den tiden.
Skitsnack har jag aldrig varit något för och jag gillar det inte hur hon pratar om kollegor. För då gör hon samma sak om mig.
Varför är hon såhär? Kan jag förstå henne bättre?
Jag börjar känna att jag börjar få nog av den negativiteten.
Kram

27 Aj:

skriven

Blev ganska ledsen då chefen sa att jag inte får komma på personalfesten på fredag.

Kommer jag att missa något?

28 Heaven:

skriven

Kära es,
Hur blir det mellan oss?

29 Lenafena:

skriven

Var outsider-och är fortfarande. Det skrämmer när människor så lätt går i ledband för att inte sticka ut. Medlöpare! Kan du snabbkolla min aura idag...tycker jag blivit osynlig .....vad ser omgivningen? Heja dig för bästa läsningen alltid

Svar: Jag ser lite mer osäkerhet hos dig.. men det är temporärt.. du behöver ge dig själv lite god påfyllning.. kram :)
Esmaralda

30 S:

skriven

Hej Esmaralda.

Ser det ut som om jag kommer att få en tätare närmare kontakt med den familjen framåt?
Kram

31 Browallia:

skriven

Tackför en mycket intressant blogg. Det var bara för några år sen jag första gången hörde talas om att man kunde utbilda sig till beteendevetare. Om jag hade vart yngre med ett läshuvud så hade jag utan tvekan satsat på det yrket. Men det hindrar ju mig inte från att lära mig om beteenden på egen hand för intresse skull :)

Min dator gav upp i somras efter lång och trogen tjänst. Jag har hittills hankat mig fram med mobilen men insett att det inte kommer funka i längden med tanke på allt man faktiskt gör på datorn tex. betalar räkningar och dyl. så jag funderar på att köpa en enkel och billig laptop på avbetalning. Ser du någon varning kring min ekonomi för ett sådant köp med min tunna plånbok? Kram :)

Svar: Jag tror också att du skulle behöva en laptop... en billig.. välj en sort som har gott omdöme och googla dig fram och se.. kram :)
Esmaralda

32 Mercan :

skriven

Hej Esmaralda 🤗 😘 ❤️ Kan du se när, vilken månad vi ska vinna stor vinst på euro jackpott 😌 😣 🤗 ♥️ 😗 ♥️ 🙏 ♥️ 🙏

Svar: Jag ser ingen storvinst på väg... tyvärr....i alla fall under under detta eller nästa år.. kram
Esmaralda

33 Mikael:

skriven

Såna som är Mona är möjligen patetiska, ska man jobba och få något gjort har man inte tid hålla på sådär :)

Tiden för sådana börjar väl rinna ut...

Kolla in en extra gång på den där lilla blå punkten, det är där vi bor, Elon säger väl mer eller mindre att det finns ingen i rymden som kan höra oss skrika :)

https://youtu.be/ANyD8DMqNuU


en som brukar tala i FN besökte Sverige för 25 år sen och talade om hur det troligen skulle gå


https://youtu.be/9piIziXU9RE

Idag är det 45 grader varmt , blåser 90km/h och brinner samtidigt, i Australien, snudd på alla stater på östkusten kommer högst upp på nya katastrofskalan, mycket varmare än så och helvetet kan man nog inte få det...

https://www.bbc.com/news/world-australia-50483410

Kram
Mikael

34 Maria:

skriven

Fullkomligt älskar att läsa om detta ämne, och det du skriver är spot on!
Människans beteende är extremt intressant, och med det jobbet jag gjort i mitt inre har fått mig mer intresserad av just detta och förståelsen är en helt annan än den var för några år sedan. Kul läsning, tack! 🙌🏼😊

Stora kramar

35 Snödroppen :

skriven

Godmorgon
Folks beteenden kan man många gånger bli förvånad över och väldigt fascinerad. Vi har en bitchig Eva på jobbet, en jäkla surbitch. Gnäller på allt och alla och ser sej själv som fröken duktig. Nej fy för folk som henne. Sen finns dom som håller med och sen säger nåt helt annat när de vänder på klacken.
Nu ska jag göra mej redo för en promenad, jag tror solen gör ett tappert försök att stråla mellan molnen..
En fundering också på morgonkvisten..Min känsla säger att mannen mitt hjärta klappar för, är han hos mej snart? Kan det stämma?
Kram💗

36 Mirre:

skriven

Kan det bli bra resultat som jag önskar om jag skriver provet imorgon? Eller är det bäst att skjuta upp? Kram😊

37 Jen. :

skriven

En man har bjudit mig på dejt men avslöjar inte så mycket om sig själv "jag ska vänta och se". Vad kan du se om honom? Vågar jag ge honom en chans?

Svar: Lite märkligt beteende.. det är ju alltid viktigt med så mycket info som möjligt innan man beslutar sig för om man vill bränna tid på en dejt.. dejta någonstans där du lätt kan bryta upp om det visar sig vara tummen ner... kram:)
Esmaralda

38 Lola:

skriven

Tack för svar fina du, sänder dig ljus. Kram

39 Michaela:

skriven

Människor är verkligen faschinerande! Tänk så många olika det finns och vilka typer man stött på genom åren. Apropå det så sa jag nej till träff med exdejten. Fick ont i magen bara av tanken och vår kontakt tillhör det förflutna. Vill träffa nya människor!

Sovit som en kratta i natt men hoppas att det bara är tillfälligt. Pressade mig nog lite för hårt igen och press är något som jag inte riktigt fixar ännu.

Lill - lördag och skogspromenad med mamma. Tur att jag har henne att hänga med nu när jag är sjukskriven då hon är pensionär. Bonde söker fru ikväll.

Hoppas att du har återhämtat dig efter helgen! Kram!

40 Oro:

skriven

Hej Esmarslda.

Ser det ut att finnas chans för oss att vi blir tillsammans?
Eller känns det som om det inte blir någonting av någonting?
Kram

41 Skorpan:

skriven

Tack, jo sorgligt med husflugan vår.
Jo seanser ger ju djupseende..
Kram Skorpan

42 Mig:

skriven

Hej Esmaralda.

Ser jag ut att komma ända fram dit? Blir det så? Eller stannar det någonstans på vägen?
Hur ser det ut?
Kram

43 <3:

skriven

Hej kära Esmeralda, blir det lyckat om jag köper biljetterna till Carolas konsert till min bror i julklapp ?
Julen är inte viktig för honom men för mig är den det. Så är besviken att han återigen väljer att fira julen utan sin familj.
Kram

44 Helena Ir:

skriven

Tack :)
Det här med kroppen är nog en varningsklocka..vill bara inte att det ska lägga sig på mitt humör..solen skiner så jag ska ta mig ut,beställt kuddöverdrag,blir fint till de guldgula gardinerna i vardagsrummet! Jag gör av med pengar just nu..men ibland måste man förnya lite i hemmet! Små saker för någon annan,men stort för mig!

Kram :)

45 En Ängel med stort hjärta:

skriven

Tack kära Es för ditt svar idag, men vad är det jag ska ”gå vidare med o ta ett steg till”?
Skulle bli jätteglad om du kan förklara med vad🤗
Kram igen🙅‍♀️💜🌞

46 Mercan :

skriven

Tack så mycket söta Esmaralda 🤗 😘 ❤️

47 Fråga:

skriven

Hej Esmaralda.

Ser det ut som om jag når vägen fram dit? Att det blir så?
Eller stannar det på vägen dit?
Kram

48 Jessica:

skriven

Hej Es!

Hur stor är chansen att jag kommer hitta släktingarna i usa inom de närmsta månaderna?

Kram! :)

49 <3:

skriven

Hej kära Es, är Anders singel ? R tror att den mannen skulle vara ngt för mig.
Hon har träffat honom flera gånger och tycker han är snäll och go som gäst.
Kram

50 Jennie:

skriven

Hej Esmaralda
Detdär syns redan i klassen, när barnen är små. Sådana där störiga typer finns i varje klass, de flesta hör till den gråa massan och så är det någon enstaka som sticker ut.

Har en stark känsla av att min lilla dotter är en sådan som kommer att gå sin egen väg. Stämmer det? Kommer att göra allt jag kan för att stärka hennes självkänsla så att hon kan förhålla sig till alla de Monor som finns därute.

Känner mig ruskigt besviken att inget boende ännu dykt upp. Hade så sett fram emot att få fira julen i nya hemmet, pynta och göra det mysigt.
Kram

51 Dalkulla :

skriven

HelenaIr: Har kikat på dina gardiner hos "Linea"
Dom är så fina med fåglarna. Har handlat en hel del där. Mycket fint dom har.

Kram

52 Dalkulla :

skriven

Det finns många underliga människor i vår herres hage. Ett uttryck min mamma ofta sa, och det stämmer verkligen. Minns en arbetsplats en gång i tiden, där var det verkligen gruppdelning. När några kom ut till rökrummet, tystnade de som redan satt där och, därmed också avlägsnade sig. Inte svårt att förstå vem det ventilerades om just då.

En gång när jag gick till r-rummet (förr fanns det rökrum på arbetsplatser) tystnade de som satt där. Jag frågade om jag skulle gå ut igen så de fick fortsätta med sitt skitprat, nå sa jag hur ska ni har det. Ingen sa ett knyst. Den tog reellt vill jag lova. Har aldrig sett några bli så röda i facet som dom den gången.

Det pratas och det pratas så det är ett under att en del klara av att stå uppträtt. De som måste hävda sig på ett eller annat sätt har med all sannolikhet problem i grund och botten. Inte skulle jag prata på det sätt många gör, och allra helst de som vänder kappan efter vinden.

Kram

53 Marita:

skriven

Hej Es!
Intressant med människors beteenden.Har träffat en och annan Mona på olika arbetsplatser.

Kommer det in pengar oväntat i år?

Kram

54 Lola:

skriven

Det hade varit intressant med ett inlägg om dina åsikter eller om du kan tipsa från andra källor kring hur man drar en gräns i relationer för vilka beteenden man inte vill tolerera.
I många inlägg som jag skrivit här ser jag ett mönster som upprepas, och det är att dina svar ofta involverar mig som borde sätta en gräns för min mans beteende.
Jag har inte haft många förhållanden och har inte utvecklat någon "metod" för hur man ska göra. När jag varit i liknande sits som yngre har jag oftast bara suddat ut personen ur mitt liv.
Men om det handlar om en person man faktiskt älskar många sidor hos? Och den personen sedan har visat vissa beteenden man absolut inte mår bra av eller ser sig själv kunna leva med i längden? För när man väl tar upp något som sårat en, och den andra alltid ska vända med "men du sa ju detta, du gjorde ju detta" och aldrig erkänna sina misstag. Särskilt när den andra personen säger och gör betydligt värre saker än en själv. Allt detta, blandat med att man tror att det är en själv som bara är överkänslig kanske och ska bita ihop?
När det kommer till kritan önskar jag att man visste lite mer kring hur man uttrycker på bästa sätt att man inte vill leva med vissa saker. Inte bara "gör du inte såhär så kan du glömma vårt äktenskap". Känns dock som att det krävs personlig mognad från den andra personen, finns inte det så kvittar det kanske hur man än säger det...

Kram. Tack för att du lägger ner din tid på att svara på inlägg dagligen.

55 Tingeling :

skriven

Intressant inlägg! Jag gillar psykologi, har läst det extra tidigare och kan tänka mig det igen. När jag pluggar färdigt det jag gör ny, kan jag absolut tänka mig att fortsätta plugga. Jag tycker att det är roligt och jag gillar friheten. Känns som man varit i ett ekorrhjul i flera år och känt mig instängd, men detta passar mig bättre.

Jobbet har hört av sig varje dag och frågat om jag kan jobba men sagt nej (Jag kan inte just nu). Måste bestämma mig här nu om jag vill fortsätta eller inte.

Kommer han inte snart, min framtida man? 🙂 har jag träffat han? Eller nån helt ny?

Kram!

56 Fyrkantigrund:

skriven

Ja, det är onekligen intressant ämne,att studera betende samt grupp/individ dynamik och se hur det ter sig. Själv är jag nog lite av en udda fågel för tillhöra den stora massan är inte riktigt min grej, iaktar hellr än deltar. Ser ingen större nytta/mening med att bara hålla med o vara taskmört med flit. Bättre att då säga ifrån och markera inte ok. Göra rätt så gott de går.

Fråga..
Om jag hör av mig till J för att få veta mer om det som hänt osv, kommer mitt kontaktsökande tas emot på ett bra sätt trots att det gäller något beklagligt? Tänkte så jag inte verkar mer udda än vad jag redan känner mig.. Skulle J uppskatta att jag ringde helt enkelt?

Tack och ha det fortsatt gott 🌱

Svar: Ja, det skulle uppskattas innerst inne men kanske inte direkt vid kontakten.. kram
Esmaralda

57 N:

skriven

Hej Esmaralda.

Känns det som om jag är själv närmaste månaderna? Eller känns det som om något förhållande finns vid min sida?
Kram

58 Jennifer:

skriven

Fina Esmaralda, hej igen! Fick reda på lite mer kring min arbetspraktik och jag får inte ha ledigt under den. Den kan vara antingen 3 månader eller 6 månader lång. Lutar det åt att det räcker med 3 månader för min del? Skulle så gärna vilja hitta ett riktigt jobb som jag klarar av. Det känns mer och mer som att det inte finns någon återvändo till mitt nuvarande jobb.

Saken är den att jag hade inplanerat en resa till Vitryssland i februari. Tror du den blir av eller måste jag skjuta fram den? Dröjer det innan jag kan resa igen?
Kram,
Jennifer

59 skogen :

skriven

kommer jag få tillbaka min energi? tappat den helt just nu.

Svar: Den kommer tillbaka - överraska dig själv med positiva happenings, snarast... kram
Esmaralda

60 Mirre:

skriven

Hej Es,
Tänkte fråga dig hur man påminner sig själv om att faktiskt leva sitt liv och vara mer i nuet? Jag har kommit till denna insikten många gånger men lyckas alltid glömma bort det när jag rycks med i stressen, prestationsångesten, oron osv från andra. Och det är så lätt hänt att man plockar upp dessa känslor och energier och utan att man vet ordet av det så har man nästan blivit en helt annan person som man inte alls är och så mår man dåligt. Jag är väldigt känslig för press, stress osv och jag plockar lätt upp detta av mina vänner runtomkring mig även fast jag försöker att stå emot men det liksom smyger sig på. Utbildningen som jag pluggar nu är väldigt krävande och alla i min klass är väldigt resultatinriktade och det är lätt hänt att man jämför sig med dom. Men det är viktigt att komma ihåg att inte glömma bort att leva också (iallafall för mig) livet enligt mig handlar inte om skolan och att få bra betyg utan det handlar om att finna glädje, tacksamhet och njuta av sitt liv inte bara flyta med.. men det är så svårt att balansera detta och distansera sig mentalt från alla andra som inte tänker som jag. De är ju mina vänner och jag vill inte sluta umgås med dom. Men jag märker att när jag tar på mig dessa energierna blir jag väldigt negativ och deprimerad och börjar ta avstånd från folk och det är inte alls en sån människa jag är. Det slutar med att jag sätter enorm press om att lyckas på mig själv när jag egentligen tycker att det är okej och till och med bra att misslyckas ibland, man lär sig och går vidare och blir bättre. Har du några tips till mig? Kanske kan vara ett bloggämne att skriva om med. Kram😊

61 skogen:

skriven

när får jag min kraft och energi tillbaka?

62 En Ängel med stort hjärta:

skriven

Till dig Epm!

Kära du så himla bra!! Jag gillar ditt inlägg och tyvärr är det så för en del, att man inte vågar säga ifrån när man är yngre! Jag önskar med att man hade gjort det! Jag beundrar dig från mitt hjärtats innersta! Du kommer att nå många och lära många hur man beter sig! Och för en del kommer det att etsa sig fast på rätt ställe!
Wow Lycka till kramisar från mig till dig!

63 Freyia:

skriven

Orolig för min vän här!
Är allt som det ska i hans förhållande? Han beter sig märkligt på senaste, är inte sig själv. Har en stark känsla att det är kopplat till förhållandet!

64 Lina:

skriven

Ska jag ge Robert en chans till?
Kommer det fungera? Finns det varningar kring det isf?
Han är saknad..

Ha en fin onsdag <3
Kram

65 Camilla:

skriven

Ja är man 69 år som jag så har man träffat på den ena sorten efter den andra genom åren. Härligt med människor som går sin egen väg.

2019 lider sakta mot sitt slut. Ser det bra ut sista tiden för mig och barnen? 2020 är häftigt att skriva bara i text 😊

Ha en fin onsdagskväll. Idag har solen äntligen lyst 😊

Kram

Svar: Ja det ser positivt ut kring dig.. jag ser inga varningar... kram
Esmaralda

66 Shade:

skriven

Finns nog en Mona på de flesta jobb! Försöker själv undvika sådana personer. Tar bara energi.

Åh Es! Du sa för ett tag sedan att lite mys är nära, just nu längtar jag stort, i denna ensamhet!

Men kan jag få någon liten detalj om personen jag får mysa med, miljön omkring, eller dagen som vi möts?
Så att jag vet vart jag ska rikta mina ögon ;)

67 Browallia:

skriven

Tack för ditt råd :) Jag har ett favoritmärke på mobil och dator de har bra grejor till en rimlig peng.
Sonen ska hjälpa mig att se vad som finns och påminde mig om att det är Black friday nästa vecka, då kanske det går att göra ett riktigt fynd! :) Helt otroligt egentligen att det knappt går att klara det vardagliga med räkningar odyl. utan att ha dator och internet.

Önskar en trevlig kväll. Här blir det Bonde söker fru, vilket mysigt gäng bönder de är i år :)

68 Emelisa :

skriven

Hej Es!
Läser psykologi nu och är snart färdig, intressant är det.

Husköpet som du spådde fram i en seans för par år sedan. Ser du när det sker? Är det nära nu? 😁🙏.
Längtar efter talismanerna 😍.
Kramis

69 Khaleesi:

skriven

Ett gammalt ex ploppade plötsligt in i min hjärna och fick massa minnen av oss. Tänker han på mig ibland? Jag har fått för mig att man kan börja tänka på någon för att den tänker på en. Lite som telepati. :) Vore spännande att få veta om han faktiskt tänker på mig. Var helt klart en av de jobbigaste perioderna i mitt liv när han dumpade mig.

Svar: Det händer att han tänker på dig men inte så ofta.. kram
Esmaralda

70 Mum:

skriven

Hej Esmaralda.

Ser det ut som om vi kan komma att bli tillsammans med varandra?
Eller kommer allt bara bli dåligt och inte bli så alls?
Tror du han vill och kan vi få det att funka?
Kommer det bara bli ett tappert försök som sen visar sig att inte gå någe bra? Finns det risk för det?
Eller tror du att vi kan bli tillsammans?
Kram

71 Ice:

skriven

Jag vet inte varför jag alltid blir så ”uppspelt” så fort man känner ett intresse för någon... jag försöker ändå tänka att d bara är en kul grej och inte ska räkna med att finna någon kärlek. Meeen jag blir ändå alltid lika besviken.. fruktansvärt besviken. Antagligen för att jag så gärna vill hitta rätt men försöker ha is, is som inte ens existerar här när d gäller att hitta rätt.

Jag vill ju ändå ge d en chans, för riskerar man inte att förlora så kan man heller inte vinna...

Jag ska träffa K.C inom kort och undrar om vi kommer ha någon seriös kontakt efteråt eller ser d också ut att rinna ut i sanden?
O mötet känns d som att det går bra o känns bra?

Kram

72 Jullisw:

skriven

Hur kommer min chef reagera när jag berättar att jag är gravid?
Kommer han missgynna mig i arbetet? Några av mina kollegor tror ju att han är kär i mig, men jag vet inte om han bara ser mig som en god vän. Känns som det kan bli väldigt jobbigt det här.

Jag funderar på om det finns något jag kan förbereda mig på.

73 Undra:

skriven

Hej Esmaralda.

Kommer jag att komma hans familj närmare framåt?
Eller hur ser det ut?
Kram

74 Anonym :

skriven

Nu kommer han riskera fängelse och jag är helt förstörd för hur långt det här har gått. Han skulle få hjälp men dom lät han vänta lite till fast fallet var akut och det såg dom! Hur orkar man leva med sig själv när man sitter på en plats där man hjälper människor utan att hjälpa dom.
Nu är allt åt helvete.

Du såg att han skulle få hjälp. Detta var inte vad jag tänkte.
Detta känns inte som rätt hjälp och är så rädd att det ska förstöra hela livet 😭😭😭😭😭


Vad ser du? Blir det straff eller får personen hjälp via behandling? Förstör det hans liv?

Han är allt jag har och kommer inte leva ett liv där han inte är med.


Kram

75 Kvinnan :

skriven

Kan du känna av var den tjejen som är saknad är någonstans??? Som alla letar efter, usch undrar vad som hänt stackars flickan. Hoppas att dom hittar henne.

76 F:

skriven

Undrar om det finns något budskap till mig kram

77 MissMilla :

skriven

Psykologi är intressant. Läser nu boken Energitjuvar av Roos. Tog nu ett vik i klass 1 fyra veckor. Kommer jag fixa det?

Svar: Visst fixar du det.. kram
Esmaralda

78 sus:

skriven

hej
aldrig problem med jobbarkompisar....
men chefer....
hon jag har nu tex.....
vad är problemet?
love sus

Svar: Hon kan ha svårt att lita på sig själv emellanåt och därför kan det bli lite knepigt.. kram
Esmaralda

79 Boudica:

skriven

Jo jag håller med psykologi är fascinerande, jag är rätt högkänslig av mig så jag känner på mig hur folk är lätt rätt, både personlighet och känslor. Oftast stämmer det, bara att jag inte inser det, eller litar på min känsla förrens det är försent. Som med lagergrabben jag kände att något inte stod rätt till redan i början, men självklart jag ville inte ro på det, och valde att inte se det.
När det gäller honom fick jag en insikt igår, jag tror det var CBD-oljan han tar, som fick honom att dra sig undan, det var i samma veva som det som det började.

På jobbet har vi nog ingen riktig Mona, men jag gillar att iakta folk, var jag än är, och jag märker många på mitt jobb gillar inte ändringar.
Från att vi fått en ny chef, så klagar folk på hur han styr, men ingen gillade den som var innan. Jag förstår ju att den nye försöker anpassa efter sitt synsätt, och det drabbar mest mig som är en av slutet på arbetskedjan, för där kan man göra lättast förändring. men förstår inte annars varför de har så svårt för hans sätt.

Minns en från gymnasiet, skolans "tuffing", lärde känna honom då han var ensam, då var han en trevlig typ, men när det var en kompis i närheten, då skulle han agera så tuff att han verkligen blev en idiot. Och de två kompisarna, de gjorde typ allt för honom, tror att de ville bli tuffa de med ;)

det var längesen det, har försökt kontakta mig ett antal gånger efter gymnasiet, men jag har inte svarat. Kanske ta upp kontakten och se om han är samma typ! haha

Min kurs avklarad nu, tomt, väntar bara på tenta-resultat, nervöst! Ja vad ska jag göra nu? Näh jag tror jag vet vad nästa steg är, men jag tar nog det i en seans.

Här väntas ett varmt bad, skönt avkopplande, men känns trist att återvända till jobbet nu, men bara två dagar kvar tills helgen!

Har inte riktigt kunna släppa honom så mycket som jag velat dessa dagar, men måste fråga nu, tror du CBD-oljan kan ha haft något med att det blev som det blev mellan oss?

KRAM!

80 Maria:

skriven

Ja väldigt intressant tycker jag också!! Kram

81 HS:

skriven

Tack för ett bra inlägg idag. Jag har alltid känt mig som en outsider fast ändå haft lätt att få nya vänner.

Den här veckan händer plötsligt allt. Igår sålde jag lägenheten på väldigt kort varsel efter flera månaders segande. Idag möte på jobbet där min chef berättar att hon har en tanke om att lägga ner den ena avdelningen. Jag kände spontant att jag ska kasta in handduken för jag kommer att få en dålig psykosocial arbetsmiljö. Har inte bestämt mig 100 %, ska kolla upp olika alternativ men det kändes plötsligt mer brådskande att köpa en ny lägenhet innan jag (eventuellt) säger upp mig från min tillsvidareanställning. Fast ett skäl till att jag skulle flytta var ju det här jobbet även om det inte var hela anledningen.... Lite märklig situation. Men det reder sig nog.

Ser det fortfarande ut som en bra idé att köpa lgh på norra sidan av stan i det område jag tänkt?

Kram

82 Signe:

skriven

Hej!

Ber om möjligt om lite framtidstankar, igen;

Blir min rehab från operation tillbaka igen mer än det förväntade? Känns så, och arbetar därför mentalt med att ställa mig in på, och hantera den med ett längre perspektiv. Har jag rätt (jag fortsätter på mitt spår, och mobiliserar allt tålamod jag kan uppbringa😊)?
Vore så skönt att veta vilket. Jobbigt nog med rehab, och livet runt om. En hint om rehabtid vore så hjälpsam...🙏Livet framöver behöver ändå planeras, och kanske kan jag få en knuff framåt i att ta tag i saker, som jobb, barn, rutiner, framtida möjligheter etc.

Trevlig helg🙏🌿!


-*-.-*-.-*-.((¯`♥´¯)).`*.¸.*´✿¸.•*¨`*•..¸.-*-.-*-

Kommentera /ställ fråga här: