En mamma vill ha råd....

Dagens gästbloggare är:  En mamma

Hej

Jag befinner mig i en svår situation och är i stort behov av lite råd. Ibland kör man fast och det handlar om sådant som jag inte vill prata med mina nära och kära om.

Saken är den att jag har tre barn.

Mellandottern sitter just nu häktad för narkotikabrott. Hon kommer med all säkerhet att få fängelse men släpps från häktet precis till jul och fram tills hon ska börja avtjäna sitt fängelsestraff.

 

Hon är 26 år,  erkänd musiker och yrkesmässigt har det gått mycket bra för henne men inte privat. Hon har varit i  destruktiva relationer, missbruk har funnits med i bilen, dock är hon ingen ”tung” missbrukare.

 För tre år sedan väntade hon barn och var lycklig och allt funkade bra men hennes lilla pojke dog i samband med förlossningen och detta har hon inte kommit över.

Hon har gått i terapi en period men avbröt själv.

Innan häktet bodde hon på vandrarhem eftersom hon blev vräkt då hon inte betalade hyran.

Hon är i grunden en bra tjej och har aldrig gjort någon illa.

Hennes största problem har hon med sig själv.

 

 

Nu förväntar hon sig att få komma hem till mig till jul och stanna tills det är dags för fängelse.

Mina andra två barn säger att kommer hon hem, så kommer inte de hem till jul.  Jag får välja.

Hur väljer man mellan sina barn ?

Jag vet varken ut eller in

Hennes syskon tycker att hon ska  "lära sig en läxa" och därför inte få komma hem.

Tacksam för råd

Kram och en bra vecka önskar jag er alla

 

En mamma

 

P.s. Nu har alla Änglar hittat sina hem... och på torsdag  är de redo att postas !!

1 Misstjejen:

skriven

Hej

Jag tänker fråga om min glas som jag har 6 st är smiley på. Jag undrar varför andra tre är lätta sönder. Och dom tre som jag har kvar. Jag försöka ju slå dom med på bord för ser om dom kan sönder.

Det går inte. Jag tycker bara det är lite konstig. Känns som om det vill berätta något. Det sönder själv utan jag skadad dom.

Är det något tecken? Har dom glas något speciellt signalera?

Jag har haft dom sedan 2014 år.

Vad kan det vara? Varför just här året ska det hänt? Känns som om jag ska blir uppmärksamma på något sätta men vad?

Ha det bra

2 Läroliv:

skriven

Ursvår fråga. Men om hon förväntar sig att få komma hem, så kanske hon behöver ett nej för sin egen och syskonens skull, att allt inte blir som hon vill och önskar utan motprestation. Att få veta att ta tag i dig själv, förändra det som behövs så kanske syskonen till slut accepterar att träffas och möta sin syster igen. Om hon "bara" förväntar sig att andra ska fixa för henne så är det nog enkelt att fortsätta så. Syskonen måste ju också få ha sin plats. Det vore ju annat om hon var drabbad av en livsfarlig sjukdom. Antar att hon gått hos terapeut, om inte så kanske det vore något. Hon verkar ju ha dålig självkänsla.

Kram

3 Naturvän:

skriven

Hej!

Ledsamt, själv skulle jag inte kunna välja bland mina barn, i det här fallet hade jag tagit emot dottern, klart uttryckt att det är drogfrihet som gäller.
Skulle också vilja veta när fångelsevistelsen börjar, för att ha en plan B när det gäller boende om det inte funkar hemma. Lite ge och ta....

Det är lätt att tycka när man "sitter" på andra sidan, har ingen som helst erfarenhet av ngt liknande, men som förälder, nej, jag skulle inte kunna stänga dörren till ngt av mina barn .

I dag blir det jobb vid datorn och som lite avbräck sticka raggsockor. Kör man fast finns det bra hjälp med stickkurser på Youtube.

Framåt eftermiddagen Ikea besök och vidare till julkonsert på kvällen, det är masker på och avstånd som gäller samt att man är vaccinerad. Hoppas på en lugn bilfärd dit och en trevlig kväll. Musik lyfter ju upp ngt oerhört !

En fråga, ser du om min Soulmate ockå är en stor musikälskare? Finns han i min närhet eller fortfarande långt bort? Drömmer bara lite....

Tänk att det redan är 1 dec...Kram !

Svar: Ja, musik är viktigt... och det tycker din soulmate också. Verkar som om han har en särskild förkärlek för jazz, kram :)
Esmaralda

4 susanne:

skriven

Hejsan! Åh vilken sits du sitter i. Man kan ju inte välja mellan sina barn, älskar ju barnen lika mycket. Har inget råd men skulle nog gjort så att jag skulle säga att endera får alla barn komma eller ingen. Hårt men skulle nog kännas bättre fast man skulle va oerhört ledsen att säga så.

Ser du om han och jag någonsin kommer ha ett förhållande där vi går ut tillsammans och han berättar om oss för sina barn? Kramar till er.

5 Agnes:

skriven

Ditt hem, dina regler.

Upplys dem om vad julen är o att i andra delar av världen blir folk sprängda i småbitar.
Här är det alltså två bortskämda snorvalpar som leker vuxna som skall diktera livsvillkor för sin mor...

Deras syster har haft otur i sitt liv, men överlevt...hur hade de resonerat om hon nu varit död i stället...

Utgår från att din dotter kan uppföra sig o inte tro att hon bor på en serviceinrättning, då jag anser att det även ligger på henne att respektera dig som vuxen.
Med tanke på att du låter henne bo i ditt hem fram till att hon ska checka in på "kåken".

Om nu dina övriga vuxna barn väljer att inte komma till dig, så är det deras val. Förstår att de är välkomna, men skit fullständigt i att bli utsatt för själslig utpressning. Fixar man inte att respektera andra människor om man inte får som man vill, så kanske det är lika bra att de firar jul på sitt sätt o känner sig nöjda med det!

Lycka till o God Jul!

Agnes-satmaran med den vassa tungan som ibland beter sig som en vanlig kvinna! ;0}

Kram!


6 Huldamaräng:

skriven

Godmorgon.
Det låter som att din dotter har en tung börda att bära. Jag är inte på något sätt en psykolog, jag är bara en mamma och såhär tycker jag/skulle jag ha tänkt;
Ditt hem är ditt hem. Dit bjuder du vem du vill och vsist kan dina andra barn välja att inte komma, men deras syster är på väg att ta sitt straff. Kan inte dina andra barn uppmuntras att spendera julen med hela syskonskaran i lugn och frid för din skull? Förutsatt att hon är nykter.. för din skull?

Stor kram och god jul hur det än blir.

7 Västerbottniskan:

skriven

Låt din dotter komma hem till jul, förutsatt att hon är drogfri. Hon ska få veta, och känna, att hon är älskad och en viktig familjemedlem. Hon kommer att få sitt fängelsestraff, men att familjen straffar henne när hon är drogfri ger helt fel signaler. Syskonen vill nog ha henne tillbaka i familjen, men då måste de visa det. Tala om det för dem och låt dem sedan göra sitt eget val. Om hon hamnar i fängelse så tycker jag man ska ringa och skriva brev om att man saknar och längtar efter henne. Man ska inte fördöma henne personligen, bara för att man fördömer något hon gjort. Och ja, man skäms för dem/det de gjort. Samtidigt som man älskar dem. Det är fan i mig inte lätt. Men så är livet. Och delar man med sig till släkt, vänner och arbetskamrater - öppnar upp sig, helt enkelt, så visar det sig att detta är vanligare än vad man tror. Och att nästan alla människor faktiskt har medkänsla.

Mina varmaste kramar till dig och din familj!

8 Pia1:

skriven

Till En mamma

Tycker verkligen inte man ska lära någon en låxa genom att stänga ute från att komma hem till jul.
Däremot om ni tror det kommer ske ett återfall så förstår jag, been there att ställa upp och personen tog tyvärr ändå droger i mitt hem. Den missen vill man inte vara med om.
Annars om hon faktiskt är nykter och ren så kommer hon knappast må bättre av att frysas ut.
Samtidigt som jag förstår att syskonen inte vill ha dålig stämning till jul så är "en läxa" inte okej.
Klarar de verkligen inte att ha henne där tycker jag man kan säga det på ett annat sätt än en läxa.
Jag vet inte hur mycket eller hur länge hon har sårat er heller, mycket spelar in för stämningen om hon försöker och är ångerfull eller mest är irriterad för att ha åkt fast?

9 Frida:

skriven

Vilken jobbig sits för er alla. Frågan är om den läxan hjälper henne? Hon kanske istället behöver stöttning av familjen och känna kärlek från er för att kunna laga sin trasiga själ. Känner du att du vill att hon ska komma hem så är det ju självklart. Valet här är inte ditt. Det är faktiskt dina andra barn som har valet att fira jul eller inte med er. Så tänk inte att du väljer mellan dina barn när det är de som gör ett val. Hoppas hoppas det löser sig på något sätt kärlek till er familj

Kram 💜💛💜

10 <3:

skriven

Godmorgon kära Es, vilken vinterkyla det är nu ❄❄❄
Kan du och MG hålla tassarna att det går bra för mig på det viktiga läkarbesöket idag och att min läkare är förstående.
Hoppas på fortsatt sjukskrivning.
Känner mig lite nervös. Då jag legat lågt under pandemin med vårdkontakter.
Vill min mamma vara lite små dum ? Vad beror det på. Gillade inte skämt kommentaren att jag är lite tjock. Jag kanske överreagerar men känner att hon vill pika med små saker.
Kram

Svar: Ja mamma pikar nog lite menar jag tror inte förstår hur illa du tar vid dig. Håller tummar och tassar, kram :)
Esmaralda

11 smulan:

skriven

Svårt beslut. Men lära sig en läxa är nog fel, hon behöver stöd från sin familj för att komma på rätt väg. Få känna att någon står upp för henne.
Men inte lätt att välja mellan barnen. Dom andra 2 kanske kan fira tillsammans.

12 Katten:

skriven

Hej Mamman,

Vilken svår situation. Men varför lägger dina andra två barn ansvaret på dig att göra detta svåra val? Hur mycket omtanke om dig visar de genom att kräva detta? De borde förstå att du redan har mer än tillräckligt med oro och förtvivlan avseende mellandottern. Men istället för att visa dig omtanke så lägger de ytterligare en svår börda på dig.

Du har redan nog med bekymmer, så varför inte lämna tillbaka valet till de andra två barnen, där problemet hör hemma? Om du bestämmer att alla dina barn är välkomna så får det vara upp till var och en av dem att tacka ja (om de kan närvara utan att bråka) eller tacka nej. Ja, dina andra två barn kanske blir arga, men låt det då stå för dem. De kanske behöver "lära sig en läxa" att inte stapla problem på dig?

Jag tycker att det är stöttning och avlastning du behöver nu, och att i detta läge tvinga dig göra ett omöjligt val tycker jag är hänsynslöst och ett bortskämt beteende.

Lycka till och stå på dig.

Kram

Katten

13 Misstjejen:

skriven

Hej

Jag tycker att det är jobbigt så kan inte visar för mycket om hur lyckligt jag är. Jag valt att avstånd. Jag lyssna på min känsla. Jag tror att jag gör rätt så undvika det och inte blir misstänkt av dom mot mig.

Det känns tråkigt att jag ska var försiktigt hela tiden. Ibland vill jag dela med min glädje kärlek men jag kan inte.

När ska det finns möjlighet at få dela med?

Ha det bra

14 Misstjejen:

skriven

Hej

Jag tycker att det är jobbigt så kan inte visar för mycket om hur lyckligt jag är. Jag valt att avstånd. Jag lyssna på min känsla. Jag tror att jag gör rätt så undvika det och inte blir misstänkt av dom mot mig.

Det känns tråkigt att jag ska var försiktigt hela tiden. Ibland vill jag dela med min glädje kärlek men jag kan inte.

När ska det finns möjlighet at få dela med?




Ha det bra

15 Helena Ir:

skriven

Hej mamman, vilket problem du dras in i, att behöva välja! Önskar jag hade ett råd till dig ,men jag har inte kunnighet och expertis nog för att göra det. Endast du känner till hela historien och vet hur dina barn var för sig reagerar. Vad blir konsekvenserna för dina barn och dig själv av ditt val? Vem ska man välja bort? Du borde inte behöva ta sådana här beslut känner jag.. men nu är så fallet. En liten sak som ändå kommer till mig är om du på något vis skulle kunna dela upp julen så du träffar dina barn under olika tid under dagen/dagarna. Önskar dig en fin jul och hopp om att det blir en bättre framtid för din mellandotter med sina problem så får även ni andra ro i kroppen. Kram <3

Om jag inte vore av den envisa sorten så skulle jag lägga mig ner på golvet och skrika, - Jag har inte tid med det som händer i min kropp!! Kanske jag hade gjort som 3 åring.. men många år sen nu :)

Önskar dig en bra dag!

Kram


Svar: Ja ibland blir man så frustrerad att man lätt blir treåringen igen !!! Kram
Esmaralda

16 Misstjejen:

skriven

Hej

Varför jag drömmar om min pappa är på rättegången. Då det sägs att han är vann mot mig. Men det var tvärtom att jag sagt att jag vann mot honom när jag är halv vaken.

Vad betyder det?

Rättegång? Vad betyder det? Jag undvika allt ju och försöka var försiktigt.

Oavsett jag vet att det är någon som vill om mig. Därför jag undvika dom...

Men rättegången? Handlar det om pappa eller det menar mig som något kan händer mig?

Ser du något tecken som jag borde undvika just nu?

Ha det bra

17 Misstjejen:

skriven

Hej

Måste fråga att är min framtiden säker? Grund av drömmen om rättegång. Kan det var pappa eller mig. Men jag undvika ju alla situationer som jag kan. Försöka var försiktigt.

Kan du ser något tecken av det?

Jag hoppas ju på en ljuset...

Ha det bra

Svar: Ja, jag tycker absolut att din framtid är säker, kram :)
Esmaralda

18 Mm:

skriven

Hej.
Vad tråkigt att höra med det dilemma du befinner dig i.
Jag kan bara utgå ifrån mig själv.
Jag tycker inte att man kan ”frysa” ut någon. Sen att din dotter haft det jobbigt och hamnat fel men det kan vara just då man behöver sin familj som mest.

Jag tycker inte du ska behöva välja. Jag tycker att alla barnen ska vara välkomna sen är det upp till var och en vem som kommer.
Jag tycker du ska säga till dina andra barn att du väldigt gärna vill att de kommer på jul.
Enligt mig är det viktigt att hålla ihop familjen och stötta varandra när man behöver det som mest även om de nu tycker din dotter ”gjort bort sig”
Att förlora ett barn är nog det värsta en kan vara med om.
Försök prata med dina andra barn. Bjud alla och det blir mitt råd!
Kan syskons göra någonting som kan hjälpa dottern?
Du kan även prata med din dotter angående hur det känns i familjen att hon hamnat i den här situationen.

Es, kan jag känna mig trygg i att det är som han säger att inga känslor för henne finns.
Eller finns känslor kvar för henne?
Kram






Svar: Jag tror han menar vad han säger, kram :)
Esmaralda

19 Maria:

skriven

Jag har och har haft missbruk i familjen. Kan säga att det där med straffa inte alls funkar. Men det fattar inte folk som aldrig haft det svårt. Jag skulle ge dig rådet att främst lyssna på ditt eget hjärta! Man kan aldrig göra alla nöjda, men lyssnar man på sig själv så har man en god grund! God jul och kram! Vad du än väljer så väljer du rätt, tänk på det!

20 Svårt:

skriven

JätteSvårt att ge råd om vad som är det bästa för någon annan...

Fast vet ju såklart vad jag hade kunnat svarat själv ifall mina egna numera vuxna ungar hade ställt liknande ultimatum

Om det är till någon hjälp

Kunnat säga typ -"Min unge mitt hem vi snackar och därför jag som bestämmer vem som är välkommen till mig på Jul"

Respektera så!

Helst alla 'barn' såklart men den som inte kan respektera att jag bestämmer i mitt liv...
Ses en annan dag!

Styrkekram o hoppas du får reda i dilemmat



21 Vallmofrun:

skriven

Kära Mamman...

Jag har inga barn men jag har syskon. Som senare vuxit till även respektive etc.
Jag älskar mina syskon och det känns som att vi kan vara som mest sams vid högtider. Förutom just en gång. Som fick ett intressant slut. Pga konflikt etc mellan olika parter började man ställa krav vilka som fick och inte fick komma.
Inför ett högtidsfirande och en glimt av min inbjudningslista meddelade en av syskonen att dennes familj kunde räknas bort om en annan de inte gillade skulle komma. Vid det laget efter medlingsförsök ledsnade jag. Skulle man vara ett "öppet hus" med planerade möten för att undvika krockar?
"Antingen kommer alla som kan eller så kommer ingen.
VÄLKOMNA"
Det kommer till en punkt (tror jag) att barn som andra nära och kära som ska ställa krav gör att den (som du, Mamman) bara vill vara en god mor måste någon gång ta ett kliv åt sidan och meddela:
Jag firar själv (eller med annan som du kan ha en jättetrevlig jul med) så kan ni lösa er konflikt själva.

Det är något som säkert många slår bakut för. "Själv på julafton?! Utan familj?! Hur fan tänker du?!?!"

Låt mig informera: blod är inte alltid tjockare än vatten. En familj har alla ingredienser för att en jul även kan gå åt helvete. Så fira jul med dig själv eller med den eller de som också söker sig till en fröjdefull jul. ❤️❤️

22 Kristin:

skriven

Jeg har ikke barn, og det jeg skriver er ikke sikkert gjennomførbart.
Jeg ville samlet de to som ikke vil hjem om din datter kommer, og forklart hennes vanskelige situasjon. Litt empati går det kanskje an å få de til å føle. Kanskje du har en god venninne som kunne være sammen med dere når dette skal snakkes om.
Men, dette er sikkert en vanskelig oppgave.
Ønsker deg alt godt.
I dag er jeg i fin form, så det blir vaksinering 10.15, men det var jeg ikke i natt.
Sent på ettermiddagen laget jeg meg salat. Mye chili, fetaost, rødkål, stangselleri. avokado mm. Jeg toppet det hele med havregryn og banan!!!! At det går an å være så dum, men er man sluk nok, tenker man ikke. Galden skrek i natt, og jeg var uten søvn,men nå har alt roet seg.
Jeg må lære å"temme" min sult--
Ønsker en god dag. KRAM!!!

Svar: Även om det ställde till med problem kan jag tänka mig hur god salladen var !Ja jag ser ingen fara för vaccinering idag.
Kram :)
Esmaralda

23 Naturvän:

skriven

hej igen!

Tack för svar, hoppas bara han gillar storbandsjazz.
Själv är jag ingen större jazzälskare annars....oj hur skall det här gå, men han gillar kanske pop och klasssisk också???

Kram

Svar: Tror han gillar musik generellt förutom jazz.. så ni kommer säkert att hitta gemensamma nämnare, kram :)
Esmaralda

24 Yvonne gammal kund :

skriven

Till en mamma!
Hej!

Jag har varit med om en liknande situation.

Men mitt barn hade suttit klart tiden i fängelse då, åtta månader.

Och hade ingenstans att ta vägen. Min filosofi är för att göra en lång historia kort. Att man ska alltid ge människor en chans, så också min unge.

Och jag erbjöd sovplats under en kort tid, under förutsättning att det sköttes bra.

Men se det gillade inte övriga syskonskalan. Så jag blev inte varken bjuden till syskonens bröllop, eller träffa ett nyfött barnbarn och en hel del till. Så jag uteslöts också. Men även om det gjorde ont att dom behandlade mig så. Så stod jag på mig. Jag sa att jag hade gett alla mina barn en chans på samma sätt.

Så råda är svårt, men detta är min erfarenhet.

Önskar dig allt gott i detta.

Kram

Yvonne

25 Lotta:

skriven

Till en mamma!
Direkt när jag läste din fråga i slutet om din dotter skulle få komma hem, så tyckte jag direkt att självklart. Om de andra inte vill vara där om hon är där så är det upp till dom. Din dotter som har det svårt behöver säkert dig mer. Det är vad jag tror.
Lycka till och hoppas det blir bättre för din dotter så småningom. Trygghet och stöd betyder ju allt när det är jobbigt i livet. Då är det bra att hon har dig.

Kram L

26 <3:

skriven

Ser det positivt ut med fondansökan jag skickade in igår ?
Kram

Svar: Ja, chansen finns absolut,kram :)
Esmaralda

27 Skorpan:

skriven

Oj Mamman, det var en ledsam sits du är i. Men ditt hem o dit välkomnar du dem du vill ha hos dig på jul o sen är det upp till var o en att delta, eller låta bli. Har du nånsin tänkt på att fira jul ensam? Eller är det inte ett alternativ?

Om en lider, lider alla, terapi för alla? Tänkte om det finns nåt slags medberoende, jo frågan handlade inte om detta o jag är långt ifrån terapeut, det är Es, det var nu bara något som poppade upp i mitt lilla kontor. Jag tror säkert att du kommer fram till en bra lösning gällande julen, lycka till! O att prata om saken med nära o kära är nog en bra sak...

Onsdag o en till usel natt, undrar om doktorn har nåt att säga om den saken i morgon eller hänger hon upp sig på mitt för höga kolesterol Es? Antar att jag är nära graven enligt henne ;). O hemoglobinet alldeles för lågt, ät piller, ogillar piller ju... Nej ännu är det inte dags att lämna Tellus, har ju inte sexat loss tillräckligt, finns den möjligheten ännu Es? Snart, med mannen? Rullgardinen drogs ju ner igen, precis som du skrev igår...

Lite kolesterolhöjande latte o sen får vi se vad som sker härnäst.
Ha en bra dag!
Kram Skorpan

28 Celinda:

skriven

Hej,
Uppfattades jag mest på ett negativt sätt? Känns lite dåligt såhär efteråt och så pga jag var lite nervös..
Kram

29 Anki:

skriven

Godmorgon Es
Till mamman nu vet jag inte vilken relation du har till dina barn men för mig finns bara att du ska ta emot dottern och ha en god jul <3 <3 <3

Jagat byggfirman med blåslampa och samtalat med försäkringsbolaget som äntligen förstått och nu lovat att de tar det vidare om firman inte åtgärdar det dom fått betalt för Jag kan pusta ut ...på ngt sätt ska jag få det åtgärdat genom försäkringsbolaget som jag gärna rekomenderar ;-) Länsförsäkringar !

-8 och solen kikar fram Härligt !
Stugköparna har fått nippran och budar o budar på Spanjorens stuga såå roligt när det plingar i mobilen för varje nytt bud

Ha en fantastisk Onsdag !

Kram Anki med nöjd flock

Svar: Länsförsäkringar råkar jag också ha.. och de skötte sig exemplariskt när jag hade en vattenläcka ! Kram :)
Esmaralda

30 ThereseC :

skriven

Hej till en Mamma!

Som Agnes säger. Hon formulerar det så bra att jag inte kan säga det bättre. Läs hennes svar igen.
Kram ThereseC

31 Hm:

skriven

Hej Esmaralda.

Kan du se egentligen vad hans familj tycker att jag har gjort?
Vad är det som är fel? Varför fryser de ut mig? Och umgås med hans ex?
Ser du någonting vad de tänker/ tycker?
Kram

Svar: Nej så detaljerat ser jag inte... bara att din partner bör ta ditt parti inför sin familj, kram :)
Esmaralda

32 Anna.L:

skriven

Hej! Jag är ingen mamma själv. Men jag är ett syskon och jag vet att alla är olika, men jag hoppas att mina ord hjälper. Men jag tycker i grund och botten att du som mamma ska försöka vara så öppen och ärlig med det andra två syskonen utifrån ditt perspektiv. Antigen skriva brev med dina känslor, att det är omöjligt att välja sina barn. Kärlek är ovillkorlig och du hade gjort detsamma för dem i en sådan situation. Velat stötta och finnas där. ❤️ Speciellt med hennes destruktiva bakgrund och loss så är grunden till detta inte obefogat utan som du skrivet själv "Hon är i grunden en bra tjej och har aldrig gjort någon illa.
Hennes största problem har hon med sig själv."

Som syskon vill man ofta ta avstånd från allt med varandra och det man själv inte står för i förhållande till sina syskon, jag är tvärtom från min bror. På mer än många sätt. Länge skämdes jag över han. För jag själv och han aldrig hade varit detsamma.
Vi har alltid varit så olika. Tvärtom. Men jag har lärt mig att inte ta något personligen. Speciellt inte andra personers liv - personligen i förhållande till mig, det även vänner, partner, föräldrar, kollegor osv. Det är två olika ting, människor i mitt liv och det andra är mig. Bara för att vi är syskon behöver vi inte kopplas till varandra ens en gnutta. Men det är ett bra samtals ämne att ha med det andra och det två syskonen! ❤️ För alla är vi olika och jag hoppas det öppnar upp till samtal om identitet.

Att syskon och andras val i livet, resa och personlighet är inte kopplade till varandra. Det definierar inte dig som person. Vad ditt syskon gör eller är - definierar inte dig som person! Viktigt att komma ihåg! ❤️

Varför ta avstånd? Är en fråga att ställa sig som syskon.

Vi kan bara utgå från oss själv i mötet med alla våra medmänniskor genom livet. Jag brukar tänka ”Vad är det mest kärleksfulla valet i en (jobbig) situation?" sedan acceptera utifrån det perspektivet. Att jag kan bara styra över min reaktion i förhållande till vad som händer i omvärlden. Inte styra över andra. Men att jag bär på ett eget ansvar att inte låta mig påverkas och ta det personligen vad någon annan i min "närhet" gör/är/har för beteende överlag. Redan under uppväxten möts vi av båda delar. Människor som vill en väl och andra som inte.
Men en sak är säker alla är vi olika. Jag behöver inte definieras av andra eller skämmas på andras vägnar. Om så vänner, familj, kollegor osv.
Genom det… har jag lärt mig att jag endast kan kommunicerar utifrån mig, den jag är och möta andra i det.

"Andras beteende är en reflektion av dom själva" - mitt beteende (mot andra) är en reflektion av mig som person. Hur andra behandlar dig säger mer om dom än det säger om dig.
Jag blev exempelvis mobbad i skolan.
Det fick mig att inse, deras osäkerhet gick ut över mig.
Det var aldrig något fel på mig.
Bara en reflektion av dom.

Så mot andra kan jag idag vara öppen, accepterande, snäll så länge jag möta av respekt. Men andra definierar inte mig.
Det gäller i alla möten med omvärlden.
Öppnar upp för samtal om vad som är personligt och identitet.

Hoppas det hjälper! ❤️ ❤️

Kramar.

33 Lilla m:

skriven

Hej Es, blir det en lyckad träff imorgon? Känner mig lite ängslig. Kram

Svar: Kanske inte 100%, ha rimliga förväntningar, kram :)
Esmaralda

34 Anna.L:

skriven

Hej! Jag vill börja motionssimma nästa år. Ser du någon varning i samband med detta? Tänker på poolen och bara min hälsa överlag. Ser du någon varning i samband med att motionssimma där jag planerat att vilja göra det. Vill dock testa men bara om det är av säkerhet framför allt. 💙

Kram!

Svar: Nejdå, någon varning ser jag inte alls.. tror det kommer bli bra.. kram :)
Esmaralda

35 Miltons ❤️ Mamma :

skriven

Till gästbloggaren: Det svider i hjärtat att läsa att syskonen säger "lära sig en läxa". Usch! Vad är det för familjeanda och empati.
Nu finns det säkerligen andra saker bakom dessa ordentligt. Din dotter har varit med om en stort trauma och befinner sig på botten. Ska man fortsätta sparka på någon som ligger ned.
Kanske familjeterapi med en plan kan vara något.
Din dotter behöver hjälp att bearbeta sitt trauma.
Hon var på rätt väg och sedan förlorade hon sin bebis. Jag har själv varit på rätt väg och sedan "nedsparkad" gång på gång på gång.
Jag själv trampar vatten just nu. Som att ligga i ett stort svart hav med näsan precis över vattenytan så kommer någon och puttar ned en. Gång på gång. Man kämpar och kämpar. Ska man ge upp eller fortsätta kämpa!?!
Din dotter behöver en livboj kastad till sig inte en sten i kedja.
Förstår samtidigt dina andra barn om 26 åringen har varit drama stor del av livet. Vet ju inget däromkring utan utgår från det du skrev i bloggen 😊
Kanske 26 åringen behöver dig just denna jul?
Hur skulle DU må och känna om du säger nej?
Hur skulle DU må och känna om du säger ja?
Vad tror DU är bäst för dig själv, och dina barn?
Är hon farlig för andra (om du har barnbarn)?

Kjam

36 Till författaren från igår :

skriven

Es bad mig att säga att du kunde mejla henne med dina kontaktuppgifter:)

Svar: Ja, maila mig din kontaktuppgifter och jag lämnar vidare... :)
Esmaralda

37 Lenafena:

skriven

Enkelt-ditt hem dina regler! Du väljer själv vilka du bjuder in till julen. Alla dina barn skall känna att de är viktiga och önskade. Jag tror att barnen behöver veta att du finns för alla dina barn! Om något annat av dina barn hamnar i svårigheter finns du där också! Drogfrihet gäller! Och inte en Norenjul där sanningar skall diskuteras! De andra barnen kanske känner att de inte prioriteras men julens budskap om fred gäller! Jag tror att du har kloka barn som fattar! Du verkar vara en jättebra mamma. Stå på dig!

38 SNow:

skriven

Mycket svår sits och jag vet knappt vad jag skulle göra själv. Drogfritt och dina regler i alla fall är det som gäller och om inte de andra barnen vill komma så kanske de i sådana fall kan fira ihop för att bli ensam trots hennes problematik känns inte bra. Usch så jobbigt för dig och jag kan bara hoppas att du finner en lösning på något sätt. God Jul till dig. Mormor och morfar var besök i natt och det är alltid lika mysigt. Ville de förmedla något speciellt eller bara hälsa på? Kompisar frågar vad nästa jobb blir och jag har börjar kolla. Något tips vad jag skall fokusera på? Ha en bra dag. Kram

39 Bella:

skriven

Godmorgon! Blir mitt nya jobb i min hemstad eller någon annanstans?🙏❤️ Kram

Svar: Kan bli i närheten av din stad , kram :)
Esmaralda

40 Lotta S:

skriven

Jag undrar om det är något där mellan barnen som bara de vet? Eller varför verkar de så empatilösa? Förstås har du inte kunnat ge hela bilden här, men också för mig framstår deras reaktion som överdriven, inte minst för att det straffar dig! Har de inte tänkt på dig, eller vill de också straffa dig, är min undran?

Tycker bl.a. Agnes och Pia1 uttrycker det som också rörde sig i mitt huvud gällande detta dilemma.

41 Browallia:

skriven

En Mamma, så starkt av dig att be om råd i denna mardrömslika situation. Jag resonerar pä samma sätt som AGNES och KATTEN. Jag håller mina tummar för att det löser sig på bästa sätt så att du får fira jul med dina tre barnen samlade hos dig. Stor varm kram Browallia

42 Moms:

skriven

Hej :)
Kommer H fråga mig om träff igen? kram :)

43 D:

skriven

Vad bjuder December på?😊 Kram

44 lilla m:

skriven

Hej Es, blir det fler träffar med A? Kram

45 Moms:

skriven

Hej :)
Kommer H fråga mig om träff igen? kram :)

46 Susanne Amalia:

skriven

God lunch..
Till en mamma.

Julen är en tid för kärlek.
Kärlek är större än hat.

Att mista ett barn eller att mista en förväntan om ett liv. Att ge kärleken utrymme.
Att klamra sig fast vid ett misslyckande. Det är vad det handlar om.

Varför använder man droger??
Din dotter självmedicinerar.

Hon ger sig själv utrymme att få göra det genom att klamra sig fast vid en katastrofal händelse
Att hennes syskon inte tycker om agerandet förstår jag. Men din dotter måste förstå att hon är självdestruktiv. Kanske kan hennes syskon hjälpa henne med detta. Hon har ju dock ett fungerande yrkesliv.
Syskonkärlek borde vara helande kärleksfull inte destruktivt söndermalande. Vi är oroliga för dig och vi tillsammans ska se till att alla lever ett kärleksfullt liv. Borde vara budskapet. Att bli besatt av en situation att koma ur detta krävs mod och mycket kärlek. Alla ska hem till Jul och alla ska ta ansvar. Drogfritt är ett måste Men hjälp inte skälp. Skulle jag säga till hennes syskon.

47 Lilla M:

skriven

Hej Es, blir det fler träffar med A? Kram

48 Lilla M:

skriven

Hej Es, blir det fler träffar med A? Kram

49 Pot pat:

skriven

Mammor som ens skriver sådana saker borde inte få fira jul alls. Förmodligen är hon roten till alla jävla problem själv.

50 Lilla jag :

skriven

Hej Es,

Jag önskar lugn och ro. Trygghet.

Ser du ngt på min mans jobb. Kommer han söka sig vidare, stanna och få annan tjänst eller kommer han få ta över och ha det som eget?
Vad ser du?
Trodde det skulle bli bra nu, men sköta allt han gör utan att arbeta över är omöjligt. Siffrorna kommer rasa. Han har levererat så bra men arbeta utan betald övertid är ju inte ok.

Kram!

51 Cecilia:

skriven

Kan tyvärr inte komma med råd om hur du ska göra. Oavsett vad du väljer så finns det inget fel. Tråkigt att ni alla inte kan fira tillsammans, men känner dock att alla förtjänar en chans och att som många skriver så behöver din dotter som mest stöd just nu. Hoppas allting löser sig.

Ez, nu har jag och en klasskamrat kommit överens om att vi vill skriva exjobbet tillsammans. Har kontaktat personen på företaget nu och hon verkade positiv till det. Har vi chans att få detta tillsammans? Kramar

Svar: Jadå den chansen har ni... kram :)
Esmaralda

52 Jessica:

skriven

Hej

Klart din dotter ska få komma hem till jul,
hon mår ju inte bra, det är inget hon ska straffas för. Hon behöver sin familj just nu. Så att hon kan börja må bättre. Det verkar inte som att syskonen förstår läget riktigt? därav de hårda känslorna mot dottern. Det är ju klart att ingen mamma mår bra när man förlorar sitt egna barn, och då tar man till starka medel för att döva de känslorna. Det är en mänsklig reaktion. Ta ett snack med syskonen.

Es, tänker hon på mig något? Kommer dröja länge tills jag träffar henne?

Kram :)

53 AnnaK:

skriven

Sjukt dränerad just nu! Hur ska jag orka? Är väl en kombo av psykiskt och fysiskt. Tänker att jag ska göra saker som ger energi men inget gör det längre. Börjar jag kanske komma till en punkt där det är nog?

Kram 🤗

54 Jennie:

skriven

Hej Esmaralda

Jag dejtar ju en kille som verkar så fin och snäll. Det är ganska nytt men jag gillar honom verkligen. Men märker hur en lång rad med tidigare dåliga erfarenheter och misslyckanden med män gör det svårt för mig att helt slappna av och lita på honom. Jag är rädd att inte duga, att han ska ångra sig, att han ska dumpa mig.

Själv är jag långtifrån perfekt och vet inte hur jag ska hitta tryggheten med en man. Jag har inte vågat ha sex med denna killen heller, just för att jag flera gånger tidigare blivit dumpad precis efter att jag haft sex. Det sätter sina spår kan jag säga.

Samtidigt inser jag också att han inte är dom, och att jag bara förstör för mig själv genom att gå omkring och känna oro. Det finns ju aldrig garantier för något. Hur ska jag göra för att slappna av mer och våga låta honom komma nära mig?

Kram

55 Mercan :

skriven

Esmaralda du såg för nästa år en syssla som jag trivs med för mig Esmaralda 🙂 jag hade frågat dig om jag kommer att bli permanent pensionerad, ser du Esmaralda om min doktor kommer att ordna jobbet eller kommer min systers man shöpa arbetsplatsen i Karlaplan och vi gör buketter där med min mor 😔 du sa att det blir inte avlönat arbete, ska jag inte ta betalning 😐

56 Jas:

skriven

Jag vet inte om jag ser det som att syskonen nödvändigtvis vill straffa henne, kanske vill de sätta gränser? Vi vet ju inte hur hon behandlat syskonen? Personer med missbruk har ju en tendens att manipulera och låna pengar som aldrig betalas tillbaka osv. Det är lätt att bli medberoende och inte sätta de gränser som behövs. Om hon blev vräkt för att hon inte betalat hyran, har hon antagligen köpt droger för pengarna istället? Känns knappast som att hon är drogfri nu? Njaaa jag vet faktiskt inte om jag skulle ta in henne. Men förstår att det är svårt att säga nej..

57 Kundalini:

skriven

Har tyvärr inga råd att ge, men många har bra råd!

Efter nattens dröm funderar jag på om det möjligtvis kan bli något mellan mig och min kurskollega? Har det funnits nå nyfikna tankar där?

58 Celinda:

skriven

Hej,
Tror du det finns möjligheter till bekantskaper på kursen? Med nån av killarna kanske?
Kram

Svar: Känns fullt möjligt, tveka inte att ta initiativ, kram :)
Esmaralda

59 Boudica:

skriven

Oj detta var inte lätt.
Jag skulle vilja säga som dina andra barn att hon får lära sig sin läxa, men nu vet jag ju att det inte är så lätt! Jag förstår att det gör ont i ditt mamma hjärta att säga nej till henne, hon behöver ju faktiskt lite hjälp, hon har haft det svårt. Jadu svårt att ge råd, men jag tror jag skulle gå efter det någon skrev tidigare här, alla eller ingen. inte så farligt att fira jul själv! Jag varit själv många högtider. Men nu har jag inga barn heller.

Just nu har jag stora samvetskval, tog några dagar ledigt och det är mycket på jobbet, min chef inte glad över det, han har min fulla respekt, men jag kan inte ångra mig, vill ju inte göra honom besviken!

Så tidigt på morgonen bär det av här, på väg till min kurs igen, och nu verkar det bli Ullared som mellanlandning, har aldrig varit där! En första gång för allt ;) Rätt nervös för kursen, vet inte varför.

Men Es, jag försöker igen med min fråga, har ju haft flera tidigare liv med min chef, men nu hemsöker nästan ett av dessa liv mig, börjar tro att det är meningen att jag ska ta en lära utifrån det, men vad har jag inte kommit fram till än.
men jag börjar få allt mer starkare känsla av att han känner av det också, att han är medveten om något, och han vet något jag inte vet, så undrar ju hur medveten är han, och vad vet han egentligen om det?
Detta gör mig rätt tokig ;)

KRAM

60 <3:

skriven

Godkväll kära Es, krypit ner under täcket det är så kallt ❄
Ser du någon ny kärlek för mig som består och jag är lycklig i ?
Kram

Svar: Ja, gör du dig fri och landar... så kommer en ny kärlek, kram :)
Esmaralda

61 Ghostwriter:

skriven

Kommer vi bli ett par?
Kram

62 Love:

skriven

Testade dejtingapp men fått nog efter 24 tim. Noll intressanta. Får hoppas på irl istället😊 Kram

Svar: Gör du rätt i :) Irl passar dig bättre... kram :)
Esmaralda

63 Ghostwriter :

skriven

Kan jag och L bli ett par efter lite tid kram

Svar: Det känns tveksamt, men är ingen omöjlighet, kram :)
Esmaralda

64 Alie:

skriven

Hej ”En mamma”
Jag har inga egna barn men jag tänker så här., Du ska gå efter vad ditt hjärta säger. Bjuder du in alla barnen ( om DU väljer att bjuda in alla) är sedan valet deras att komma. Du välkomnar och var och en bestämmer.
Ingenting är lätt, det förstår jag, men om dina andra 2 barn väljer att inte komma pga deras syster, så gör dom det valet.
Önskar en lyckosam jul förser alla!
Kram 🧡

65 Tiss :

skriven

Har du någon hälsning från min mamma och pappa? Jag skulle behöva det nu.

Svar: Så otroligt mycket kärlek och omtanke från dem till dig, kram :)
Esmaralda

66 En mamma:

skriven

Tack snälla ni för er tid och ert engagemang.
Jag tar särskilt till mig rådet som många av er skrivit att bjuda alla barnen och de som inte vill komma, de kommer inte. Alla är lika välkomna.
Jag vet att det inte blir enkelt och i detta finns inga enkla lösningar. Jag måste dock äga problemet..
Tack snälla ni och stor kram och god jul lite i förskott.

67 Mercan :

skriven

Esmaralda ser du något Esmaralda 😞 jag är pensionerad från psykos 😔hade frågat dig i fjöl om jag kommer att vara det permanent men du såg syssla för mig efter mer än ett år inte avlönat 😐Esmaralda ser du något om det jobbet kommer att ordna min läkare till mig eller jag börjar jobba på arbetsplatsen som kommer min systers man att shöpa på Karlaplan eller hos honom på torget 😐hoppas min läkare ska inte belasta mig med jobb för jag känner mig ändå så trött av tabletterna 🙄 jag hade tid hos honom i dag 😳🤔😐

Svar: Jag ser inget "vanligt" jobb för dig men en syssla... något som du gör på deltid och jag tror du kommer att trivas med... kram :)
Esmaralda

68 Boudica:

skriven

Lite snabbt bara...
Es, kommer resan till kursen gå bra?
Vet inte vad min oro och nervositet grundar sig i

Kram

Svar: Jadå, det ser ut att gå fint, kram :)
Esmaralda

69 Lilla m:

skriven

Hej Es, blir det fler träffar med A? Kram

70 Bjork:

skriven

Hej kommer Ella och Agnes lägga till mig på instagram i framtiden?

Kram

71 Love:

skriven

Tack för din bekräftelse att irl är det rätta för mig😊 Nu behöver jag hjälp av min underbara Ängel att föra oss samman då vi båda är redo😍 Kram

72 Dunegull:

skriven

Hoppas allt löser sig för dig En Mamma! Har läst allas kommentarer och inser att det är jättesvårt när man någonstans inte sitter på helheten även om du förklarat en del. I grund och botten tycker jag att alla ska vara välkomna och dem som ej vill-skit i dem även om det låter hårt. Men det är nog mest för din egen skull. Bli tydlig med dina värderingar. Sen är det ett skit med missbruk. Vet av erfarenhet att dessa personer oxå är dem mest manipulativa. Följ ditt hjärta och det kommer bli bäst.
Stor kram

73 Mercan :

skriven

Tack så mycket söta Esmaralda för allt som du gör för oss 😊 🤗 ♥️ 🙂


-*-.-*-.-*-.((¯`♥´¯)).`*.¸.*´✿¸.•*¨`*•..¸.-*-.-*-

Kommentera /ställ fråga här: