Annorlunda Måns....

I dag vill jag berätta om Måns.

Jag följde honom  en bra bit genom  mitt yrkesliv.

Alla vuxna var oroliga för honom och oroligast var pedagogerna på förskolan och skolan.

Måns var nämligen utanför.

Han gick alltid ut på  rasterna och utan några som helst problem. Hans lärare upplevde aldrig honom som mobbad, men något var ju fel tyckte man eftersom Måns alltid var ensam och ytterst sällan var med de andra barnen och lekte.

 

Hemma höll sig också Måns för sig själv och busade sällan med något av sina fem syskon.

Han gick till sina fiollektioner  men vägrade fotboll och innebandy och annat som syskonen sysslande med. Ibland lekte han med en grannflicka som var två år äldre och då lekte de mest med lego eller spelade TV spel.

I skolan frågade personalen ofta honom varför han var ensam och han brukade svara att han inte tyckte om samma saker om de andra.

Men kände han sig inte ensam då ?

Nej inte det minsta, tyckte Måns.

Han verkade inte orolig, snarare stabil i den han var och han var väldigt duktig i alla skolämne.

 

 

Hans status i klassen var lite speciell. Han var inte mobbad men udda och de andra barnen förstod sig inte på honom. Han förstod sig inte heller på dem.

Föräldrarna blev oroliga eftersom skolan larmade och BUP kopplades in och för första gången började den här trygga grabben oroa sig över sig själv och ifrågasätta varför han var udda.

Jag hade samtal med familjen, med skolan och med Måns.

” Varför får jag inte vara som jag är?” undrade Måns och det började jag också undra.

Efter en period insåg vi alla att Måns mådde bra.. i alla fall hade han gjort det fram tills att vi började rota i hans mående och beteende.

 

Man måste få lov att vara annorlunda och vara sin egen, på sitt eget sätt.

Alla barn måste inte gilla att leka med alla och pojkar måste inte gilla bus och hårda tag och fotboll och innebandy.

Jag observerade  Måns  när gick på seglarskola, något som han gärna ville.  Han stod alltid för sig och en liten bit från de andra.. men han sög i sig allt vad instruktörerna sade och lärde sig snabbt segla och parera.

Han valde att stå en bit ifrån alla anda och det har varit hans val genom livet – ett val som han inte mått dåligt av.

Vi måste sluta se diagnoser överallt och vi måste låta våra barn vara som de är.. så länge de mår bra och är glada.

Alla är inte stereotyper… varken bland barn eller vuxna och somliga sticket ut lite mer än andra men så ska det få lov att vara, tycker jag !

 

 

 

Diagnos ville han inte ha och det tyckte inte heller hans föräldrar att det  behövdes.

Idag är Måns 24 år och går läkarlinjen och trivs fortfarande med sig och sitt liv.

Personligheten har han kvar, så som den alltid varit.

Han umgås inte så mycket med sina studiekamrater men har  en kompis   han ofta träffar som är skådespelare  och de bruka resa runt till olika kulturella evenemang i världen.

Och det händer att han tittar in , knackar på dörren, skojar och säger att idag känner jag mig social, bjuder du kanske på fika ?

Och det gör ju såklart, med glädje.

Måns kommer alltid vara lite udda och  det gör ingenting, absolut ingenting alls !!

Världen behöver sina Månsar minsann !

Kram & kärlek

1 Läroliv:

skriven

Såklart, tack för att du skrev om detta. Det värmer. Har ju heller aldrig passat in. Om det beror på min barndom vet jag inte, men det jag vet är att jag duger som jag är, det gör vi alla.

Igår gick jag faktiskt med i Facebook. Har funderat länge, men nu var det dags. Få se vad det leder till. Känns lite spännande.

Kram

Svar: Ja vi duger som vi är....och på tal om Facebook så är det faktiskt kul ibland...just att ha kontakt med människor som man inte träffar så ofta... det blir lite enklare.. kram :)
Esmaralda

2 susanne:

skriven

Hej Esmaralda! Så intressant läsning. Ja man måste få vara som man är och bara för man är annorlunda har man inte en diagnos.

Har träffat en man och så avslutade vi före jul. Han var inte redo för ett förhållande och osäker på sina känslor för mig sa han. Nu har vi återupptagit kontakten. Han säger att han tycker om mig. Menar han allvar nu? Vill han nu inleda ett seriöst förhållande? Kram

3 En Ängel med Stort hjärta :

skriven

Gomorron kära Es o stort Grattis i efterskott 🌹🤗

Vilken härlig berättelse o vilken fin kille som vågade stå på sig o vara den han ville vara Kramar o lycka till med läkarutbildningen 🙏🧡🤗
Jag tycker med med ”bokstavsdiagnoser” är tokigt låt alla få vara i den form de är stöpta i! Alla är vi olika o tur är väl det!

Fråga
Varför är mitt barn ilsken o irriterad på mig om jag är där o hjälper till?När jag är där så känner jag mig som en främling får inga svar när jag säger nåt?! Hen svarar aldrig i telefon utan hen skriver ”är upptagen vad vill du, smsa”????Jag önskar inget högre än att vi hade samma fina kontakt som förr. Min intuition säger mig att hen inte mår så bra o inte vill oroa mig eller är det hennes reaktion på min sjukdom? Jag saknar mitt enda barn o just nu känns det som om att jag bara ska hjälpa till med olika saker det är då hen hör av sig inte annars! Jag kan inte ta på detta så jag vore jättetacksam om du kan hjälpa mig förstå varför kära Es🙏❤️✊🍀✊🌷🌷☀️

Kram o kärlek 🤗❤️

Svar: Försök håll en låg profil ett tag .. och låt var tydlig med att du inte orkar hjälpa till eftersom det skapar irritation... det verkar som om hon är rädd och går i försvar... kan delvis vara en reaktion på din sjukdom... men du ska dra dina gränser för om du bara finner dig.. så kommer ingen förändring... kram :)
Esmaralda

4 Juni:

skriven

Så sant, vi fick en signal från skolan om att vår son inte följde samma beteendemönster som andra i hans närhet. Okunnig och ung som vi föräldrar var släpade vi iväg honom till BUP. Väl där då han gick igenom tester så tittade jag på honom och insåg att det var jag som fått panik och ville att han skulle rätta in sig i ledet. Tänkte till och gick aldrig tillbaka till BUP mer. För vem handlade det om egentligen, vår rädsla över att han inte ska passa in eller hur han själv mår? Han mår prima i dag på alla sätt och vis 💕!

Svar: Exakt, mår barnet bra.. då är det bra.... och sen får vi försöka sätta oss över våra egna föräldrakänslor... föröka att bejaka barnet precis sådant det är !! Men det är inte lätt... man känner lätt en press att barnet ska fållas in ! Härligt att din son mår bra :) kram
Esmaralda

5 Helena Ir:

skriven

Precis så är det med oss människor, vi är olika! Jag har genom livet känt en hel del lite udda.. så som jag skrev igår : I vår herres hage får alla plats :)Och det är väl så bra!!

Idag fyller en i familjen år, tänkte överraska med en Grattis hälsing..saker händer, enough is a enough!
Tar det med småsteg..

Sovit som en prinsessa.. ack den där sömnen..bästa medicinen!

Ha en underbar dag!

Kram

Svar: Ja, ta små steg och känn av, det gör du helt rätt i :) Härligt när man sover gott... kram :)
Esmaralda

6 T:

skriven

Så bra och fint skrivet av dig es! Jag fick nästan en tår i ögat. Att de gått så bra för honom och att han fick vara... sig själv. Tack❤️ Och ha en fin dag! / T

Svar: Kram :)
Esmaralda

7 <3:

skriven

Godmorgon kära Esmeralda, kommer förhållande hålla mellan C och P.
Vi upplever att vi tycker mer och mer illa om henne. Att hon kör med P och är missunsam. Blev förvånad att E granne inte hade ngt positivt att säga om henne.
Kram

8 Tuss:

skriven

Hej,
Ser studien ut att kunna bli tillräckligt bra?
Kram

Svar: Ja, kanske någon ändring men bra på det stora hela, kram :)
Esmaralda

9 Skrållann:

skriven

Hej.
Åå vad fint och tänkvärt och jag blir alldeles rörd när jag läser detta. Något annat jag blivit varm i hjärtat kring är en jobbannons jag läste på morgonen. Det är en daglig verksamhet som bedrivs i kommunen på tre olika gårdar som riktar sig till personer med bl.a. psykisk funktionsnedsättning. Man har en del djur att ta hand om, odlar grönsaker och växter osv. Plötsligt blev jag väldigt nyfiken och har senaste tiden funderat på arbete inom vård och omsorg fast på ett annat sätt och detta innebär att man stöttar och handleder personer med lite extra behov. Kan detta vara något för mig och skulle jag ha en chans om jag sökte? Jag älskar ju både djur och människor så detta vore en fantastisk kombo känner jag😊 Vad tror du?

Kram❤️

Svar: Ja det kan faktiskt vara något för dig. kram :)
Esmaralda

10 Pot pat:

skriven

11 Labellavita:

skriven

Hej!

Jag är nog lite av en Måns jag också. Jag står ofta lite vid sidan och betraktar, trivs bra i mitt eget sällskap. Det blir mest jobbigt när man ska göra planer med någon eller när någon pötsligt ringer och vill att man ska bli med på något. Haha :) Nog för att jag gärna skulle ha en bästa vän att resa och hitta på upptåg med.:)

Vi har blivit erbjudna en hundvalp. Men är lite i valet och kvalet om vi ska ta henne eller inte. Det kommer med ett speciellt avtal och vi har rätt mycket som fyller dagarna ändå. Samtidigt som jag saknar tassandet på golvet och en mjuk nos... Hon skulle nog förgylla dagarna mycket.

Vad känner du Ez är lilla Belle vår hund, eller blir det bättre att tacka nej? Jag har verkligen försökt att känna in själv, men får ingen ordning på det.

Kram

Svar: Känns det inte helt rätt är det nog bättre att du tackar nej och avvaktar, känn själv in, kram :)
Esmaralda

12 💕 Zoey 💕:

skriven

Kära Es!
Vet att du har sagt att jag kommer gå ner lite i vikt innan jag möter min soulmate men ser du om jag kommer gå ner lite i vikt före eller efter jag träffat romansen/flingen? Kram Zoey 💕

Svar: Kan vara vilket som, kram :)
Esmaralda

13 Anna:

skriven

God morgon Es!

Har en liten undran:-)
Ser du hur det ser ut för mig när det gäller jobb? Om du ser något arbete för mig innan sommaren?
Har en intervju framöver på ett företag som jag verkligen hoppas kan ge något.

Stor kram!

Svar: Jag ser ju att jobb kommer ganska snart men inte exakt när, kram :)
Esmaralda

14 Misstjejen:

skriven

Hej

Varför jag umgås med snyggningar så sällan? Jag behöver snyggningar också i min livet. Det mår jag dåligt av att inte få umgås med dom.

Ska jag får mer snyggningar i min livet?

Ha det bra

Svar: Det är ju en smaksak vem som är snygg och inte snygg..... ha fokus på människors personlighet istället, det vinner du på.. kram :)
Esmaralda

15 Htm:

skriven

Hej!
Heja Måns, det är absolut inge fel att vara sig själv. Alla är vi olika och världen skulle ju vara väldigt tråkigt om vi alla va lika. Jag kan säga att jag är oxå en Måns, aldrig haft behov av att umgås med andra och klarat mig väldigt bra här i livet. Så skönt!

#VågaVaraSigSjälv
#FöljAldrigStrömmen

Svar: Jättebra att du hittat och gått din egen väg:) kram
Esmaralda

16 Huldamaräng:

skriven

Gomorron!
Det är skönt när barn tillåts vara annorlunda, men också att skolor fångar upp misstankar om ev mobbning hemma eller på skolan och tar tag i det. Jag har på nära håll sett hur det inte varit fallet. Som tur är så lever den personen idag, det var inte helt självklart... men den har fått men för livet i svårigheter med sociala kontakter.

Igår gick även bilen sönder som vi fått låna. Så nu har vi våra egna och en annans bil att laga och fortfarande inga pengar. Jag orkar snart inte mer. Jag har jobbat en hel del med attraktionslagen den senaste tiden och personen jag lysynar på menar att ett tecken på att attraktionslagen börjar kugga igång för en är att allt verkar braka samman. Detta för att lämna plats åt det nya, rika. Jag är väl tjatig på dig med mitt liv och brist på pengar men jag vill inte vädra oron för högt för min familj, för jag är rädd att vi ska elda på varandras inre stress. Ser du om det är som hon säger, att det nya livet är på väg in nu??
Kram, ha en fin dag

Svar: Jag ser ju att det blir bättre.. gör hela tiden de kloka valen som kanske inte alltid är så kul men som gynnar ekonomin, kram :)
Esmaralda

17 Misstjejen:

skriven

Hej

Om hon fråga om min känslor så betyder hon avslöjar sig själv. Men när kommer det händer så jag vet inte.

Jag tror väl hon fråga så betyder hon avslöjar sig själv. Och jag har inte känslor för henne på länge.

Jag har blir hetero...

Om hon fråga så betyder hon avslöjar sig själv? Min tankesätta är det så




Ha det bra

18 Birgitta:

skriven

Godmorgon🙂

Blir glad av att läsa dagens blogg och du har helt rätt...på en gång nån avviker lite så har man en diagnos....varför måste vi alla vara stöpta i samma form...huvudsaken vi mår bra. Min son som är 17år fick diagnosen atypisk autism och ADD själv upplever han att det inte stämmer utan att han har en depression som är problemet. Han har fått medicin mot depression och ADD men upplever ingen skillnad men vi föräldrar upplever att det är mer fart på han och att han verkar må bättre så förhoppningsvis så hjälper dom.

Kram Birgitta

Svar: Ja, ibland känner man inte riktigt själv men närmaste omgivningen märker om medicinen gör nytta.... kram:)
Esmaralda

19 x:

skriven

Hej! Är det bättre att välja T då jag inte kan ge X det han vill ha? Känslorna räcker inte till

Svar: Ja, du ska lyssna på känslorna annars blir det lätt fel, kram :)
Esmaralda

20 Skorpan:

skriven

Ja så är det ju, är du inte som alla andra ja då måste det ju vara nåt "fel" på dig. Vilken tur Måns hade som fick dig till sin "handledare", som ifrågasatte varför han måste falla in i fållan. Gissar att Måns har klarat sig väldans bra i livet? Håller med dig, ge oss flera Månsar :).

Etter värre är det då man blir bortvald o förstår inte varför, trots att man är s a s "normal", vill ha kompisar o gillar det mesta av det som de andra gillar. Så var det för yngsta barnet i lågstadiet o tyvärr sitter det lite i ännu på högstadiet. Ja inte på samma sätt, men den utsattas fula tryne lyfter upp sitt huvud nu o då o gör att dottern väljer att inte sälla sig till gänget för känslan av utanförskap med de gamla skolkompisarna sitter fortfarande i. Den egna bästa kompisen saknas o hon har svårt att lita på folk pga desvek som hon upplevt, hemligheter har spridits ut o de som hon upplevt som kompisar o som hon umgicks med lockades över till ett gäng av tuffisen där. Jag förstår henne så väl, men vet inte hur jag ska få nån rätsida på det hela. Hon har nån hon kan stå o prata med på rasterna, men jag vet inte om det räcker. Det är inget "fel" på henne, hon är otroligt snäll o hjälpsam o vill folk väl även om hon nog kan säga till om det behövs. Vad göra, skicka henne igen till kurator för diskussion? Jag hoppas verkligen på att karma finns o slår till o det gäller rätt så många. Jag vet att jag låter hemsk, men så tänker jag.

Ja det blev ett långt inlägg, igen, gick kanske upp i varv lite ;). Det verkar vara intensivt på drömsidan nu,i natt drömde jag om att byrån skulle flytta till ett utrymme i samma våning o vi stod o väntade där utanför på att få flytta in. I den vevan upptäckte jag att det fanns ett stort bibliotek i samma våning, något som jag inte hade vetat om att det fanns :D. Kanske borde jag gå o kolla, på riktigt, vad som finns i vår våning ;).

Torsdag o lugnt o skönt...
Ha en bra dag!
Kram Skorpan


Svar: Jag har på känn att det kommer ordna sig för din dotter, jag ser henne med vänner... kram :)
Esmaralda

21 Jossan :

skriven

Ja att sätta diagnoser är så lätt när de inte passar in i ramarna.

Igår bokade jag in ett möte med chefen igår kring hur hösten ska vara. Jag kände att jag mådde så pass dåligt över min ångest över höstterminen. Men han lyssnade på mig och förhoppningsvis kommer jag få det jag vill.

Igår sökte T ett jobb som han verkligen vill ha. Hoppas verkligen han får det.

Snart är det lov! Ska bli så skönt!

Kram

Svar: Ja snart är det lov och då kommer barn och yngsta barnbarn i varsin omgång hit och bor i gäststugan och jacuzzibadar... men inomhus kan vi ju inte träffas... kram :)
Esmaralda

22 st:

skriven

Hej!
Till Måns, heja dig, våga vara sej själv! det kommer man långt med!

Es, när hör dem av sig från jobbet och erbjuder mig jobb? får jag besked i mars?

Kram!

Svar: Har du inget hört så påminn i mars, kram :)
Esmaralda

23 EE:

skriven

Tack för seansen och den kris du berättade om verkar kommit tidigare än tänkt.

Nu vill min man ev skiljas och jag känner bara, jaha det blir hans val. Jag är ledsen och tycker det suger. Men orkar inte hålla på att ta hand om en mansbebis mer. Okej vill han kämpa vidare så okej men det får han faktiskt börja hjälpa till mer och bli lite vuxen. Han är ledsen och har känslostorm i sig säger han. Får se vad han väljer. Jag lever med det helt enkelt och lär klara mig fint.

Dock vill jag fråga, huset och hästen. Kommer jag klara detta ekonomiskt själv?

Vill gärna kunna bo kvar för barnens skull och för min egen del vill jag kunna ha hästen för han ger mycket kärlek.

Kramar

Svar: Du klarar dig på egen hand.. ekonomiskt blir det kännbart men det är naturligt och med en god planering klarar du det, kram :)
Esmaralda

24 Kristin:

skriven

Takk for din gode beretning om Måns.
Der er neimen ikke lett å være barn, når man føler at man ikke passer inn i A4-skjemaet.
Det er ikke lett å være voksen å ikke passe inn der heller, men enklere i og med at man da kan bestemme selv.
Jeg har mange ganger undret meg på om noen egentlig passer inn?
Jo da, mange er veldig flinke til å tilpasse seg fordi dette har vi blitt hjernevasket med at slik skal det være i barnehage, skolegang med mer. Men, jeg er ikke så sikker på at så mange hadde fulgt etter bjellsauen om det hadde vært mer frihet.
Ikke alle er like sterke og trygge som Måns, og som klarer å stå i seg selv. Merkelig at det skal lages diagnoser av alt mulig.
Jeg kjenner flere flotte unge mennesker som er narkomane. Dessverre passer mange av de ikke inn i dagens A4skjema, og blir selvdestruktive. Trist dette.
Ellers er vaksineringen i gang her jeg bor.
Det er nå aldersgruppen 75 til 85 år som blir vaksinerte. Men, disse må nå vente, for det er tomt for vaksine og det vil bli pause en stund.
Hadde håpet snart å få vaksine, i og med at jeg har bestemt meg for å ta den. Jeg håper det ikke blir veldig lenge til jeg kan får den. Jeg tar kun vaksine om jeg får den fra Pfizer, noe jeg tror.
Kan du se noe tid her, kjære Esmaralda?
Håper du også får vaksine snart.
Ønsker en fin dag,
KRAM!!!

Svar: Ja, detta vaccin... suck ! Här ska det vaccineras från 65 och uppåt men det sker inte förrän i mars... inget vaccin finns.... och för din del så kommer det nog ganska snart att ske... kram :)
Esmaralda

25 Snödroppen:

skriven

Godmorgon❣️
Tror att omgivningen skulle må bra av fler Månsar. Idag är allt så uppskruvat att är man minsta annorlunda så ska det utredas för olika diagnoser för en diagnos ska man ha om man inte är som alla andra, men alla är vi olika och tur är ju det. Härligt och höra att det går bra för honom idag och att han även umgås och reser med en vän.
Äntligen torsdag och en dag närmare helg. Ser det ut att bli en träff med min nya vän? Känns det som han är seriös med sina känslor?
Ha en skön torsdag, kramiz💞

Svar: En träff är det stor chans att det blir... kram :)
Esmaralda

26 Anki:

skriven

Godmorgon Es
Man måste få vara annorlunda . Känns som det blir svårare och svårare att få vara det i dagens övervakande samhälle .

Ska bli roligt att följa din resa på Göta kanal den blir ngt utöver det vanliga . Jag och pojkarna åkte en dagstur från Bergs slussar med lunch på båten Det är magiskt fint längs kanalen och var lagom då pojkarna var små och kunde springa av sig i Linköping innan busstur hem.

Vi får peppa varandra nu och ta tag i vikten .Jag fick coopleverans igår och det vart lite treats som inte är bra för en annan men såå upplyftande att få unna sig ngt någon gång Tyvärr med höga blodsockervärden idag ...men men..nu tar vi tag i vikten !
Jag börjar åter idag att inte äta frukost , det funkar på mig att ta en fasta på 14-16 tim då går blodsocker ner och vikten sakta sakta ner..Jag går ut på P med hundarna innan jag äter lunch .
Bara knät inte gjorde så för-b ont så ska jag öka längden på turen med ;-)

Pepp Pepp Es mot beach 2021 !

Kram Anki med flock

Svar: Vi åker bara två dagar.. en övernattning och sen buss tillbaka så vi kan hämta upp bilen... inte så långt men säkert kommer det bli härligt :) Ja vikten ska det tas tag i..... inget godis/kakor/efterrätter--- för har jag hemma så äter jag ! Träning varje dag.... och så ska jag undvika alltför mycket av de goda kolhydraterna !! Kram :)
Esmaralda

27 Dunegull:

skriven

Bra inlägg, här måste jag oxå tänka till. Lätt att man tror saker när saker faller ut från det ”normala”. Det viktiga är att man får vara sig själv.
Jag vill alltid väl om alla och då är det lätt att man utgår från sig själv och sin egna personlighet.

Hur ser det ut för bättre tjänst för mig nu på min arbetsplats? Känns som ledningen måste agera inom kort. Vi har så mkt utmaningar. Känns som mitt tålamod börjar tryta men frågan är om jag kan få en bättre tjänst ngn annan stans el om jag måste fortsätta klättra där jag är idag.

Kram

28 Alex:

skriven

Stort Grattis i efterskott!

Svar: Tackar :)
Esmaralda

29 Anneli:

skriven

Ja jag tycker barn ska få vara så som dem är. Tycker det blir mer tokigt om föräldrarna går in och bestämmer, exempelvis föräldrar som lever som veganer och syr sina egna kläder eller liknande, jag tycker inte man ska pracka på barnet det och förbjuda att ha på sig Adidaskläder exempelvis. Sen blir det ju lite hur man växer upp såklart, men jag vet föräldrar som är veganer som skulle bli arga om barnet ville äta kött. Det är svårt att vara förälder, man vill göra rätt samtidigt som man vill ha kvar sina egna värderingar, men samtidigt inte låta barnet vara för udda, men tillräckligt udda för att inte bara göra som alla andra och vara stark i sig själv..... Inte lätt!!

Här har det rensats, storstädat köket, ska idag städa toaletten och åka iväg med grejerna jag rensat. Jag har ringt runt och hört av mig till folk jag inte hört från på länge, och ska avsluta dagen med att simma. I morgon samma sak... Avsluta och fixa och dona. SÅ skönt när det blir gjort!

Trevlig torsdag!
Nu ska jag dyka ner i toalettstolen.

Kram!

Svar: Det är svårt att vara förälder och de värderingar man har som man tycker är viktiga, de försöker man föra över till barnen, på gott och ont ! Men så småningom får ungarna egen vilja, och då kan det skära sig rejält, kram :)
Esmaralda

30 Pia1:

skriven

Känner igen mig, fast visst lekte jag med andra i vissa åldrar, och så småningom fick vänner jag trivdes med, men som är borta nu.
Det är behagligare att vara ensam med sina intressen än att låtsas gilla saker man inte alls vill lägga energi på!

När jag nysd vaknade så låg det pölar av vätska på köksgolvet, luktar antingen kiss eller cedarolja, typ.
Katterna sovit på övervåningen så de är oskyldiga.
Visst hade jag jobbiga och vilda drömmar inatt, men har jag kissat på köksgolvet? 😳😂

Svar: Ja, det är frågan !! Jag ser inte klart.. men någon har gjort det !! Kram :)
Esmaralda

31 Skorpan:

skriven

Tack Es!
Ja det hoppas jag verkligen att det ordnar sig för henne.

Råkade på ett jobb som koordinator hos ett statligt bolag som låter väldigt intressant, det som det kan hänga upp sig på är avsaknade av de utmärkta språkkunskaperna :(. Löns det ens att söka eller är platsen vikt åt någon redan?
Kram Skorpan

32 Luna:

skriven

Härlig historia! Sådana Måns behövs🙂

När jag såg att grannen ska flytta så började jag räkna hur länge jag har bott här. OMG! 14 år! Vart tog de åren vägen?! Blir jag kvar länge till innan jag flyger vidare till något nytt?

Åh vad gulligt att din mamma hälsade till mig😊 Hälsa tillbaka! Pratar ni alla Hbg dialekt?

Drömt att jag skulle gifta mig. Vet inte om det betyder något🙂 Kram

Svar: De blir en flytt för dig men inte än... ja jag tror nog att vi alla pratar typ Helsingborgska.. fast jag gillar att svänga mig med gammelskånska ibland :) Kram :)
Esmaralda

33 Helena Ir:

skriven

Tack :) samtidigt som jag svarar dig får jag en flow effekt och i huvudet hör jag Gösta Linderholms låt, "Rulla in en boll, och låt den rulla" kasta iväg något och det kan komma i retur.. han sjunger också : Glöm bort din ångest,osv..allt din längtan och förväntan..

Häftigt när hjärnan ger en respons :)

På bra humör :)

Kram

Svar: Ja eller hur !!! Underbart :) Kram :)
Esmaralda

34 F:

skriven

Hej esmeralda fick reda på att min vän fick covid igår , kommer hon bli frisk ?

Svar: Ja, så ser det ut, kram :)
Esmaralda

35 Lotta:

skriven

Så fin berättelse ändå. Att våga stå lite vid sidan om är så modigt om man vill ha det så. Modigt att våga vara sig själv. Fina Måns :)

Idag och igår har jag mått så illa. Usch och fy. Nästa vecka jobbig undersökning. Jag är så orolig. Trodde det skulle sätta sig så. Ser du om det blir en jobbig behandling och en massa elände på liv och död eller om det inte är något farligt.

Kram L

Svar: Någon form av behandling ser jag men inte liv eller död... kram :)
Esmaralda

36 <3:

skriven

förhållande hålla mellan C och P.
Vi upplever att vi tycker mer och mer illa om henne. Att hon kör med P och är missunsam. Blev förvånad att E granne inte hade ngt positivt att säga om henne.
Kram

37 Ingela:

skriven

Precis så har jag tänkt många ggr, att människor är så snabba att sätta en diagnos så fort någon inte följer den normala mallen, och vad innebär egentligen det, att vara normal?
Livliga ungar har numer alltid en bokstavskombination, kan ju rimligtvis inte vara så i alla dessa fall.
Samtidigt är det ju bra att man får mer kunskap och kan uppmärksamma och förhoppningsvis hjälpa dem som verkligen behöver det, men vi som inte jobbar med detta ska passa oss för att vara så kvicka med att sätta en ”diagnos”.
Låt människor, så länge dem inte skadar sig själv eller andra, få vara lite udda och annorlunda, så jäkla trist det vore om alla var likadana och ”normala”.

Es, har ju tjatat om jobb och du har sett att det ska lösa sig så det känns skönt. Har en tid funderat på att jag vill jobba med integration på ngt sätt, känns som ett högst aktuellt ämne, men vet inte hur/var jag ska starta detta....
Har nu fått förslag på att kolla upp ett ställe där de jobbar som personliga ombud, PO. Har en tidigare kollega, numer kompis, som jobbar där och hon har flera ggr nämnt att hon tycker att det skulle passa mig. De söker inte personal just nu men funderar på att höra av mig ändå. Vad tror du, kan du se om det kan vara ngt?
Passar mig bäst att jobba med människor men jag passar nog bäst i lite tuffare sammanhang...

Kram Ingela

Svar: Ja, det känns som om du är på rätt tankerspår , absolut, kram :)
Esmaralda

38 Mb21:

skriven

Hej
Kommer jag trivas mer om jag flyttar till en annan stad eller vara kvar i min egna? Kan inte bestämma mig

Svar: Flytta inte förrän du känner dig helt säker, kram :)
Esmaralda

39 Birgitta:

skriven

Es har en fundering...

På vår huvudväg genom livet är det förutbestämt sådant som t.ex cancer o andra allvarliga sjukdomar?

Kram Birgitta

Svar: Ibland kan det vara så exakt och ibland inte... ibland kan man bara känna att det kommer allvarliga sjukdomar och likaså om man ska lämna jordelivet i ung ålder... kram :)
Esmaralda

40 Mandarin :

skriven

Hej Esmaralda, jag har gått vidare till intervju nr 2 för ett jobb jag sökt och jag undrar om du ser nåt kring det? Kommer det bli ett bra jobb för mig? Det är lite annorlunda jobb mot för vad jag tidigare arbetat med... får jag jobbet? 😀 kommer jag orka med det och blir mitt mående och hälsa bättre av det?
Stort tack och kram

Svar: Du har över 80 % chans att få jobbet.. se det annorlunda med jobbet som något positivt och har du bara ett positivt tänk så blir det riktigt bra, kram :)
Esmaralda

41 Mirre:

skriven

Måns verkar vara en fin människa :) med god självinsikt och självkänsla. Det är inget fel med att vara annorlunda, sålänge man trivs i det och det känns bra för en.


Es, jag var med om något jätte obehagligt precis. Var i tvättstugan (som ligger i källaren) och skulle vika min tvätt i torkrummet. Hör att det kommer in någon genom dörren, vänder mig om för att kolla ut ur torkrummet vem det är, då står där en lång medelåldersman mitt framför mig.. han smög alltså till mitt torkrum då jag inte hörde honom komma.. han står framför mig och glor rakt in på mig och min tvätt (bla mina underkläder som olyckligtvis hängde närmast dörren). Och säger hej.. han verkade inte helt hundra om man säger så.. jag blev så sjukt rädd då jag inte hörde honom komma.. och dessutom för att han skulle komma in torkrummet då dörren stod helt vidöppen men han gick därifrån (efter han frågat med obehaglig röst om han skrämde mig) in till tvättrummet.. fick en stark känsla av obehag.
Hade jag beskydd med mig och hade något dåligt kunnat ha hänt där?😟
Det var inte förrän flera minuter senare när jag fick sms ifrån min mamma att ”hiva ner allt i dina påsar och vik tvätten hemma” som jag faktiskt gjorde det, utan istället stod jag där och höll på att matcha ihop strumporna och hade planer på att vika hela tvätten trots att jag var så spänd..🤦🏻‍♀️ så knäpp man kan va ibland..

Kram❤️

Svar: Obehagligt men inte farligt, jag ser inte något hot eller någon fara runt honom... kram :)
Esmaralda

42 Sofia:

skriven

Det här var en trevlig historia, ja någon såg pojken!
Jag letar fortfarande efter en plats där jag passar in, eller efter någon som vill ha mig. Har inte haft ett fast jobb på många år, och nyligen var det inget behov av mig mer där jag var, och jag är igen utan jobb. De säger att de önskar att de kunde behålla mig, men är det bara en lögn?
Finns det ett stabilt jobb på mig?

Många kramar, på det enda sättet vi kan idag.

Svar: Ge dig inte, du kommer hitta rätt, det är jag helt säker på, kram :)
Esmaralda

43 Luna:

skriven

Haha. Hur är gammelskånskan? Då vet jag hur ni pratar. Som ett ex. Förresten. Jag kan ju vaccinera dig. En dos och så hoppar jag på tåget😆 Ska alla vuxna i familjen vaccinera sig?

Din inlägg fick mig att tänka. Jag är ju en person som har lätt till ångest och det är något som jag skäms för både för mig själv och för andra men jag kanske helt enkelt ska sluta med att piska på mig själv för det är ju inget fel på mig och jag duger också😊 Kram






Svar: Ja, här ska vi alla vaccinera oss !! Exakt, det är inget som helst fel på dig och du inte bara duger utan du är hur bra som helst, kram :)
Esmaralda

44 susanne:

skriven

Hej Esmaralda! Fin berättelse och känner igen det.

Menar han allvar med att han vill vara med mig nu? Är det vad han vill? Kram.

45 Jeanette:

skriven

Min arbetskamrat som har såna problem med sin arm efter en strålningsskada har det jobbigt.
Enligt dr ska hon jobba 50 % men det är svårt när hon jobbar natt. FK anser att hon ska jobba 21.15 och ska sluta 02.15, inte många som vill ta över kl 02.15 och inte sluta den tiden heller. Hon har två år kvar till pension.

Hon stångar sitt huvud blodigt och vet inte vad hon ska göra. Hon är nattarbetare och vill fortsätta så. Hennes ena arm är utan styrka och kraft.

Hon är sån fin arbetskamrat och jag tycker så synd om henne. Hon har konstant smärta men vill ändå jobba de två sista åren.

Har du något förslag på, vad hon kan göra.

Kram

46 Camilla:

skriven

Viktigt budskap att vi duger som vi är med våra olikheter. Att bli läkare är inte illa pinkat😃 Undrar när det ska lösa sig för dotra med jobb? Hon är så duktig och tycker att hon väntat tillräckligt länge nu! Lite nyfiken även om det finns några tankar hos mannen över att kontakten är avslutad?

Må så gott från en snömoddig huvudstad. Kram

47 Browallia:

skriven

Diagnos eller inte så kommer jag aldrig förstå mig på de som ger sig själv rätten att bete sig illa och mobba andra bara för att de är annorlunda.

Och inte förstår jag mig på hur man är funtad när man hatar de experter som brukar vara med på presskonferensen om Corona på tv så mycket att man hotar dem till livet så de måste ha polisbeskydd. Hur kan man hata människor som gör allt för att skydda befolkningen från ett dödligt virus. Kommer någon av dem råka illa ut?

Näe nu blev det så mycket hat att jag måste titta på ”Play” och få en dos kärlek, både Tillsammans med Strömstedts och Gifta vid första ögonkastet har säsongspremiär idag. Titta och samtidigt drömma lite om kärleken som du sett att jag ska möta, även om jag inte är redo IRL så skadar de ju inte att drömma sig bort en stund...

Kramar

Svar: Ja, människan är sannerligen en konstig varelse !! kram :)
Esmaralda

48 Tuss:

skriven

Hej,
Har han gett upp om mej nu och kommer inte att försöka kontakta mig mer?
Kram

49 MollyD :

skriven

Hej E
Kommer det verkligen att hålla med min partner? Han är överkänslig och blir alldeles stel och missuppfattar saker som är ingenting egentligen. Blir livrädd att jag ska lämna för ingenting.
Kram

Svar: Du lämnar om du behöver och blir det så, då klarar du det hur bra som helst :) Kram
Esmaralda

50 Louise:

skriven

Jag förstår inte varför man måste sätta någon i bokstavsfacket bara för att denna kan vara annorlunda.
Min dotter gjorde ett test hos skolpsykolog om vad hennes starka och svaga sidor var. Jag har tänkt lite på att hon har dyskalkoli men det finns inga tecken på det för hon kan matte, men det är inte hennes grej liksom. Sen svängde vi in på ADD för hon kan ibland bara stänga av sig och då får ingen kontakt med henne överhuvudtaget. Då har jag sagt till lärarna att ge henne papper och penna så hon kan skriva ner hur hon känner just då och se till att hon lämnar in det så ni kan läsa, låt henne föra dagbok så hon inte sluter sig. Skolsköterskan har skickat remiss till utredning för ADD kanske har hon kanske inte men har hon så får hon all den hjälp hon behöver. Att redan nu se till att hon får en elevassistent som kan hjälpa henne på traven. Jag ska diskutera det med hennes mentor efter lovet och se till att hon får hjälp. Hon vill bli veterinär när hon blir stor och då måste hon jobba hårt och klara alla mål i skolan. Jag har också lovat henne att vara med några dagar i veckan mellan 8.15-10.00 så jag ser till att hon går på lektionerna. Sen får helt enkelt lärarna se till att hon går på sina lektioner. Jag har ju ett miniexamensarbete att jobba på i några veckor framåt i min utbildning. Sen hoppas jag på ett jobb så klart.
På ett sätt hoppas jag att hon får en "diagnos" men ändå inte för då kan lärarna jobba på ett annat sätt. Bara kampen varje morgon att få iväg henne till skolan är jobbig. Men nu kommer ett sportlov så hon kan vila upp sig. Sen köra så¨det ryker fram till påsklovet. Ja du ser jag har en plan. Allt för att min flicka ska få det bra i skolan.

I förmiddags kom vår lilla katt och lämnade en gammal pasta som hon hittat någonstans och jamade. Var bara att kasta den och sen hämtade hon den som en hund och kom tillbaka med den. Knäppa katt. Igår fick jag lyfta upp henne som en bebis och hon riktigt gosade ner sig i min famn. Älskar mina katter.

Nu ska jag börja lyssna på skilsmässopodden. kanske jag får råd där.

Fråga: Kommer jag få jobb snart? Är så trött att skicka ansökningar och allt.

Ha en fin kväll och tacksam för svar. Kramar

Svar: Ja det ser ut som om dottern kommer få det extra stöd hon behöver - bra att du är insiktsfull ! Och så är du ju väldigt bra med djur... särskilt katter tycker väldigt mycket om dig. Du får jobb men jag kan inte säga när, tyvärr, kram :)
Esmaralda

51 Tiss:

skriven

Jag hanterade en situation på ett bra sätt. Lite glad så här efteråt :)

Jag somnade i soffan i natt och sov där hela natten, vaknade till (kändes det som, fast antagligen inte.
Men såg ju vardagsrummet) och ser min katt stoppa om mig med filten jag använder,
Alltså va.. Hur konstigt!! Haha. Men på något märkligt sätt precis då fick jag en trygghetskänsla som jag "somnade om" med. Vad var det som hände egentligen, stod det hela för något eller bara blev det så?

52 Drutten :

skriven

Så bra att man kan få vara sig själv. Som barn och ungdom så är många i tron att man måste passa in.

Vi måste få vara "nalta eljest" 😺.
På landsbygden berättas ofta om original. Känns som om folket är mera tillåtande där.

Alla har en gåva av något slag och är värdefulla ❤️.

Kram Drutten

53 Mercan :

skriven

Esmaralda ser någonting Esmaralda kommer min bror att shöpa lägenhet innan vi åker till Bulgarien eller efter 😅du såg att vi ska åka till Bulgarien lite senare under året 🙂 att det finns shans till lägenhet iår till min bror 😆 😆 😆 jag har slutat röka 🙂

54 Ghostwriter :

skriven

Nu jämför jag med ett djur men den jag adopterade var livrädd för människor o ville vara ifred. Jag började gråta för jag kände ”hur ska jag få den här tjejen att känna sig älskad. Ska hon gå genom livet och aldrig få veta vad närhet och äkta kärlek är?”. Idag ca fem år senare kelar hon mest av alla och det var precis vad hon behövde - både att vara så som hon var ifred o sen ta plats när hon behövde när det var tryggt på egna villkor.

Jag själv har inte varit mobbad, men absolut annorlunda. Populär har jag varit också. Klassens clown. Den med problem. Då hade jag inget stabilt hem, så det var en anledning. Däremot Idag är jag äntligen så annorlunda som jag trivs med! Jag gör saker andra kanske inte ger sig f*n på, jag är oerhört social men också riktigt tillbaka dragen på de vis att jag gillar att stå bakom och se på, lyssna, lära mig för mig själv. Väljer man det så mår man bra och man är trygg, stabil och lugn i det. Har man däremot inte valt de själv är det ju en annan sak.



Heja Måns och fortsätt gå din väg. Sjukt bra jobbat som nått drömmarna och nu finns det bara fler att förverkliga.



Ghostwriter

Svar: Ja, att vara sann mot sig själv är viktigast av allt.. så man inte pressar sig in i ett fack där man inte hör hemma... kram :)
Esmaralda

55 Skytten:

skriven

Hej!

Hur går det med jobbet jag sökt? Om jag inte får det vad tycker du att jag ska göra? Tycker att det mesta känns trist nu😢

56 Rädd:

skriven

Han som ringde idag, kan det leda till ett bra jobb?

Kram och kärlek

57 Susanne :

skriven

Vad fint med Måns, Bra beskrivet.
Kommer mig så sliten efter jobbet. Två tjejer på jobbet slänger blickar till varandra varje gång jag säger ngt på planeringen. Vrf gär de så?

58 Luna:

skriven

Tack snälla Es för dom fina orden!❤ En psykolog sa en gång i tiden att jag var som en domare mot mig själv och det stämmer helt och hållet. Jobbar med det och hoppas att jag kommer att lyckas. Ska vara snällare mot mig själv framöver😊

Förstår att ni ska ta vaccinet. Jag får inte då jag har flertal läkemedelsallergier tex mot vanlig antibiotika och morfin och hamnat på akuten x antal gånger med adrenalin. Får hoppas på andligt beskydd😁

Gick nyss förbi stället där jag träffade den magiska Huskeyn för 1 vecka sen. Inget har hänt men om den har rätt så är ju något på gång☺ Kram

59 A:

skriven

Det finns en kille jag lekte lite med när jag var liten. Våra barn hamnade sedan på samma förskola. Jag flyttade ju sen till grannkommunen. Vi träffar på varandra då och då och växlar några ord (senast idag). Jag gillar honom och han är så trevlig och snygg. Jag är rätt säker på att han känner likadant. Har två till män som är likadant med. Men dem har sambo alla så är "Hit men inte längre".

Kommer han inte snart, han som man inte behöver "stänga av" med?

Har länge, flera år, inte känt något behov av att träffa någon. Blev ju rejält sviken av mitt ex. Är inte desperat nu heller men mer och mer värms mitt hjärta upp för att släppa in nån och en liten längtan finns.

Kram!

60 Willa:

skriven

Åh, vad jag blir glad när jag läser om Måns och ditt ditt stöd, vilken tur han träffade på rätt person som inte dömmer.
Jag har också alltid känt mig annorlunda/utanför /passar inte in. Har stor familj/släkt, många barn och mycket folk omkring mig, jobb med många kontakter. Livet är för mig är ett spel, anpassar mig men trivs alldeles bäst när jag är ensam.

Försöker nu anpassa mig till nya jobbet och kollegor. Kommer dom gilla mig, blir jag accepterad och omtyckt, ? Jag är inte så social som dom andra, men försöker .Alltid svårt i början.

Svar: Det kommer gå fint... snart kan du slappna av lite mer och då flyter det också på riktigt bra... kram :)
Esmaralda

61 Månskenet:

skriven

Försenat GRATTIS till Dej, Es! 💕

Om dagens bloggämne, nästan så jag känner igen mej. Får börja tänka i "normal-banor" 😊😉 Jag har alltid (sen jag började första klass) uppfattat mej som speciell, på ettt negativt sätt. En som inte passar in. Tyst. Egen(sinnig?). Märklig. Svår. Jag är den som inte fungerar i grupp, avskyr mingel, hatar att berätta om mej själv i presentationsform, pratar nog och gärna i små sällskap. Ogillar att lyfta fram mej själv så som man idag bör göra i jobbsöksammanhang. På jobbet vid maten för nån tid sen var det en "pratkvarn", trevlig sådan, som plötsligt diskuterade introverta typer och jag blev så obekväm till sinnes. Men nu, idag, gick det upp för mej att jag är ju sådan,varför ska jag gå omkring och tycka att jag inte är värt något eftersom jag inte pratar nonstop?! Så det blir till att fundera över en ny acceptans, tack för det!
Kram!

62 Mind:

skriven

Vilken härlig berättelse, skönt att det gick bra för honom :)

Kram!

63 Celia:

skriven

Intressant, påminner en hel del om min uppväxt!
Alltid varit annorlunda från andra men är ok med det.

Hur stor möjlighet är det för ett positivt klingande svar?

Svar: Runt 50-60 % chans att det blir positivt, kram :)
Esmaralda

64 ullie:

skriven

i llt som är nu tycker ja det är bra med inte en massa diagnoser o ja tyvärr som det blivit det går till överstyr som att alla ska ha diagnos med adhd o skylla på det typ

min fråga idag ... mitt mellan barn dotter är lite diagnosad med ocd .. har svårt ibland att avgöra i vilken stadium o nu vill vi inte gå till bup mera hur ska jag göra o tycka ? känner du o kan något?
Tack
kramar o kärlek

Svar: Besväras hon av sin ocd.. så överväg beslutet om BUP. Hon kan behöva deras hjälp, kram :)
Esmaralda

65 x:

skriven

får jag träffa norrmannen snart?

66 C:

skriven

Godkväll!

Tack och LOV för detta inlägg!

Jag läste det imorse och blev så tagen av budskapet att jag har fått låta det smälta in.
Jag har aldrig sett mig som annorlunda förrän det påtalades, inte av mina föräldrar men när man skulle samsas med omgivningen. Jag har klarat mig hittills i livet och aldrig känt ett behov av att få en diagnos vilket jag och miljoner andra säkert har. Ja, annorlunda. Ja, förvirrad när interaktion krävdes i sociala sammanhang. "Gäng-mentalitet har jag aldrig förstått mig på och när det väl skulle till blev det överslag av beteenden jag sen inte kunde försvara för att jag levde mig in i roller som inte var jag.
Och på toppen av detta isberg så är jag överkänslig. Och det är en lärdom varje dag.

Kram och trevlig kväll!

Svar: Du har ju en himla bra insikt i hurdan du är... och du är hur bra som helst ! Så är det med den saken . Kram :)
Esmaralda

67 Mercan :

skriven

Esmaralda jag har slutat röka 🙂 Ser du Esmaralda om min bror shöper legenhet innan vi åker till Bulgarien eller efter 😅

68 Mercan :

skriven

Esmaralda jag shöpte sigaretter idag men jag mår illa av det 😕jag ska inte röka, jag la sigaretter na i min resväska undan 🙁

Svar: Det är bara du själv som kan sluta röka, du måste bestämma dig, kram :)
Esmaralda

69 Luna:

skriven

Gällande högkänslig så tror jag att jag har en del av det då jag direkt känner av stämningar och kan läsa personer. Haft stor nytta av det bla i mitt jobb så länge jag har gått på min känsla och inte "gjort som andra" Tycker det var så fint sagt av Dr Anders Hansen när han sa att han avundas detta drag hos människor och att det är en "begåvning". Några kvällsord😁 Kram

70 Hedwig:

skriven

Jag har en beskrivning av mig själv som barn när jag gick i förskolan som gjordes av en praktikant. Då var jag lite grann som Måns. Jag lekte bara med andra barn när de bjöd in mig, verkade frånvarande men brukade ge rätt svar ändå på frågor. Idag skulle jag nog ha fått en diagnos som ADD.
Tyvärr blev jag ofta tvungen till att göra saker som jag inte ville och fick jag ofta känslan att jag inte dög som jag var. Jag växte upp i en omgivning med människor som alla var mycket mer framåt än jag. Jag fick väldigt dåligt självförtroende på grund av det.
Jag tycker alltså också att det är väldigt viktigt att barnens temperament och säregna drag accepteras av omgivningen så länge de klarar sig i skolan och inte verkar väldigt olyckliga.

Svar: Det har du så rätt i !!! Kram :)
Esmaralda

71 Lilla jag :

skriven

Godmorgon,

Vilket härligt inlägg!

Kram!

72 Moms:

skriven

Hej . Känns som jag har förlorat alla vänner och är ensam i kärlek . Kommer detta ändras i något av ovanstående?


-*-.-*-.-*-.((¯`♥´¯)).`*.¸.*´✿¸.•*¨`*•..¸.-*-.-*-

Kommentera /ställ fråga här: