Arv & miljö....

 

 

Somliga människor blir kriminella och  missbrukare - andra inte.

Troligtvis en mix av arv  och miljö.

Även om man har de sämsta förutsättningar och taskiga gener – så innebär ju inte detta per automatik att man måste bli  kriminell och en outsider.

Jag har mött en hel del människor som är gravt belastade.. särskilt som terapeut när jag  fått uppdrag via socialtjänsten.

Och jag har mött människor som  levt sig igenom ohyggliga barndomsförhållande – utan att för den skull ha behov av att ta igen det på någon annan eller som agerar ut och skyller sina handlingar på andra.

 

Connie är ett  speciellt exempel.

Redan  när hon var 6 år  utförde hon kriminella handlingar nästan dagligen.

Hon snattade i butiker med mamma och syskon, hon lärde sig att ljuga och hon stal som en korp och helt utan dåligt samvete för hon hade ju inte fått lära sig att det är fel. Hon lärde sig precis tvärtom.

 I skolan var hon aggressiv och ofta i slagsmål. Hon slogs med tillhyggen utan minsta tvekan.

  I hennes familj flödade missbruket, såväl mamma som äldre syskon missbrukade plus  de vilsedrivna existenser som kinesade på soffor och madrasser i lägenheten.

Alla väntade på att det skulle gå käpprätt åt helvete med Connie, de var bara en tidsfråga men så hände det oväntade.

 När Connie var 15 år sade hon stopp.

Hon  gick till socialtjänsten och gjorde klart att hon ville ha en fosterfamilj, hon ville ha terapi och hon ville bryta med sitt gamla liv och lär sig hur man lever ett mer normalt Svenssonliv.

Det var då jag kom in i bilden, som terapeut.

Connie var en smart tjej, såklart streetsmart men också booksmart, skulle det visa sig.

Vi hittade ingen perfekt fosterfamilj åt henne – det var ju inte många som ville ta sig an  uppdraget eftersom familjen var välkänd vida omkring.

Men en ensamstående mamma med två barn och rätt inställning erbjöd sig.

Och så började Connie den mödosamma vägen mot det vanliga livet.

 

Det gick upp och ner. Bakslag kom men så rättade det till sig igen.  Och det var ju bara vad man kunde förvänta sig.

Ingen går sin väg rakt fram.

Hon avverkade högstadiet och slutade gymnasiet med riktigt bra betyg.

Hon valde att inte ha mycket kontakt med sin familj. Fostermamman och fostersyskonen var hennes trygghet och rättesnöre. De har fin kontakt än idag.

De tillfällen då hon vacklade och det blev bakslag, kom allt mer sällan för att till sist helt upphöra.

Hon hittade en ny identitet, hittade sina styrkor och kunde göra sina framtidsval.

Hon ville bli ambulanssjuksköterska – och det är precis vad hon är idag.  Det har hon varit i 12 år nu.

 

 

Mitt budskap är att om någon vill ha en chans att räta upp sitt liv, oavsett ålder, så ska man få den chansen.

Ingenting är försent.

Men de som inte vill, de är det nästan omöjligt att rädda.

Många gånger behöver man komma ända ner i botten innan man kan vända och börja kravla uppåt igen och det är lång resa. Somliga klarar det och andra inte.

Men finns bara viljan - så finns det hopp!

Att själv agera som Connie gjorde i ung ålder - är mycket ovanligt.

Känner du till ett utsatt barn - då ska du anmäla för din anmälan kan göra  stor skillnad  för de barn som lever i misär av ett eller annat slag.

Kram & Kärlek

1 Gerda:

skriven

Hej Esmaralda! Vilken intressant läsning och så roligt då man ser att människor kan förändras då de får rätt hjälp. Jag har också hjälpt några barn, småbarn från deras föräldrar som inte kan ta hand om dom. Då dom inte klarade ta hand om sig själva.

jag har träffat någon som jag är väldigt intresserad av, kan du säga mig vad som händer i mitt kärleksliv i den närmaste framtiden?
Hur skall jag hantera min kommande situation? Kram

2 <3:

skriven

Godmorgon Esmeralda, nu har jag äntligen hittat en behandlare. Men jag är så osäker om jag blir nöjd, det kostar en del pengar att göra denna behandling. Ser det ut som att M kliniken blir ett bra val?

3 Misstjejen:

skriven

Hej

Ibland kan jag ser i syner. Det är inte hellre medvetenhet om det och exempel igår. Kan allt kommer händer mig i framtiden?

Är allt stämmer exempel igår?

Ha det bra

4 Therese C :

skriven

Hej Es!
Dagens inlägg får mig att tänka på min brorson. Du har ju sagt att det ska gå bra för honom och jag hoppas det. Nu mår han jättedåligt för han har inte fått sina mediciner som han ska. Hans mamma har snott medicinerna och sålt dem. Fast till O har hon sagt att det är jävla apoteket som räknar fel. Nu har brorsan polisanmält henne och det är uppgjort med BUP att bara han får hämta ut medicinen och att det är han som ska dela ut till O för att säkerställa att O verkligen får sin medicin. Samtidigt vill O vara hemma hos sin mamma eftersom hon blev våldtagen på nyårsafton och hotar med att ta livet av sig.
Jag är lite nyfiken på om O verkligen tror på sin mammas förklaring om att apoteket räknat fel angående medicinerna eller om han egentligen någonstans fattar att det är hans mamma som sålt dem /tagit dem själv, men att han är inne i nån slags förnekelse.
Hon tar ju inte riktigt hand om sig så att hon råkar ut för en våldtäkt känns ju tyvärr inte som något oväntat med tanke på det riskfyllda liv hon lever. Jag förstår att O tar väldigt mycket ansvar som inte är hans. Hon borde ta hand om sig själv och hon borde ta hand om O inte tvärt om.

Kram ThereseC

Svar: Ja, det är en svår situation och ni andra vuxna omkring brorsonen är viktiga !! Kram :)
Esmaralda

5 Jossan :

skriven

Godmorgon

Det var som jag trodde.. de ”kunde” inte göra något. Märkligt att inte ens prefekten kunde hjälpa till utan skicka det vidare.. jag frågade om jag kunde få högre upp vem jag skulle kontakta och fick då tips om studentkåren så jag Maila dit igår. Hoppas de kommer kunna hjälpa mig. Trodde man ville ja legitimerade lärare..

Inatt har jag drömt mycket om J... varför vet jag inte. Asså det är min första kärlek och kommer väl alltid finnas lite kärlek där kvar även om jag inte hade valt honom framför T.

Tänker J på mig ibland?

Nä upp och hoppa... opepp på att jobba idag..

Kram

6 EE:

skriven

Kan man göra orosanmälan anonymt till socialtjänsten?

Undrar om min dotter kommer att bryta kontakten med sin pappa även om det kommer på påverka att hon nog inte får träffa sina syskon där mer? Och kommer pappan acceptera detta?

Svar: Som privatperson har du möjlighet att vara anonym, men det förutsätter att du inte berättar vem du är när du kontaktar socialtjänsten. Ser i alla fall ut som om dottern kommer umgås mindre med sin pappa under en period, kram :)
Esmaralda

7 Alex:

skriven

Hej Esmeralda,
Kämpar fortfarande med att skaffa nya bekantskaper eller ta kontakt med andra men känner att det inte går så bra. Funderar på vad det beror på. Skulle gärna vilja ha fler vänner speciellt andra med barn. Ser du om det är jag som gör fel och borde göra något annorlunda?

Svar: Var tydlig och försök var avslappnad... det har alla chanser att få nya vänner som har barn... kram :)
Esmaralda

8 Misstjejen:

skriven

Hej

Har alltid glömma att fråga om det...

I min lägenhet är alltid annorlunda än andras. Det märks jag direkt. För jag är medvetenhet om det spelas ibland musik i lågt ljudet i min lägenhet. Jag har hörs det massa gånger. Till och med ibland andra kommer inne och funderar vad kan det var för lät... så dom trodde det är någon granne som spelas högt musik.

Jag vet att det är inte så utan det är min änglar som spelas det?

Jag undrar vilka låt är det... det är säker från annan livet som jag har lyssna på?

Fråga är det min änglar som spelas musik ibland i min lägenhet? Och vad är orsak?

Ha det bra


Svar: Jag vet faktiskt inte, får inte in någon känsla kring detta fenomen, kram :)
Esmaralda

9 <3:

skriven

Godmorgon kära Esmeralda,i mitt jobb som lärare sved det i hjärtat många gånger över hur en del barn hade det. Tog emot ibland att rapportera till socialen.

Vad tror du skulle passa oss bäst gulliga Dalecarlia eller fancy Steam. Tror det skulle bli mysigt och komma bort lite. Vågar inte ännu boka en resa till solen.
Hoppas att detta skulle bli uppskattat av A som en överraskning. Han är alltid så generös mot mig.
Kram
<3

Svar: Båda känns bra så välj med hjärtat, kram :)
Esmaralda

10 Skrållann:

skriven

Hej!
Vilken solskenshistoria och vilket mod att själv säga i från och vilja förändra.
Dottern var hos kuratorn igår och de hade pratat om panikångest och självskadebeteende. Jag vet verkligen inte hur stor grej jag ska göra av detta? Vill ju fortfarande tro det är en tonårsfas som på något vis ska bekräftas och jag tycker det är bra att hon pratar med kurator om hon känner att det hjälper men jag har svårt att veta hur stor grej jag ska göra av det hela?! För första gången som förälder tycker jag det är lite knepigt🙄

Kram❤️

Svar: Försök möta dottern där hon befinner sig, varken mer eller mindre... och jag håller med, det ÄR svårt... men hon kommer bli okey... kram :)
Esmaralda

11 Carina ST:

skriven

Så fint att läsa om hur det blev bra för henne. Och jag håller verkligen med om att man ska få chans att ändra sitt liv oavsett ålder om man verkligen vill det. Få stöd och hjälp i det.

Tack för svaret igår Ez. Det gav mig precis det jag behövde för att fatta eget beslut. Du bekräftade min egen magkänsla i det hela. Vet att jag just nu behöver få ha lugn i jobbet och inte "skala upp" för fort. Jag har så lätt för att gå på utveckling, utmaning, skapa och vara 110 procent överengagerad. Det bidrog till utbrändhet. Så nu behöver jag lite tvärtom. Vänja mig vid att vara lite mer, ha det lite lugnare och må bra samtidigt som jag är engagerad. Ditt svar gjorde det mer klart i mig vad jag behöver nu.

Kram, Carina ST

Kram, Carina ST

Svar: Ja, du har som regel en god magkänsla som du ska lita till ! Kram :)
Esmaralda

12 2020:

skriven

Om de håller sig till Europa så verkar det stå mellan Tyskland och Belgien.. ser du om det blir aktuellt med någon av dessa två länder?

Kram

13 Helena Ir:

skriven

Duktig tjej som lyckades vända sitt liv så bra, hatten av för henne!
Mitt eget arv hade kunnat bli "drycken", istället så är jag väldigt sparsam, tycker inte det är speciellt gott, och att dricka ensam är inte heller något som lockar..

Tänk att jag lyckades med det som hände igår :)
Hoppas på mer och tydligare en annan gång..


Det är verkligen fint med vinter, rådjur och harar kan jag se från mitt fönster, som närmar sig huset för att äta av det som lagts ut av snälla grannar. Snön hänger på träden och stora fönstret i mitt vardagsrum som jag tittar på från min plats i soffan är som en vacker vintertavla.

Ha det så bra!

Kram

Svar: Jag kan se vinterbilden framför mig, så fint du beskriver det !! Kram :)
Esmaralda

14 Skorpan:

skriven

En eloge åt Connie som hade styrkan o modet o viljan att förändra sitt liv! O till alla andra som har det kämpigt o ändå orkar kämpa den ena dagen efter den andra! Tur att det också finns bra terapeuter som kan stå människor bi. Men hurudan är en perfekt fosterfamilj, finns det faktiskt sådana? Har jag svårt att tro...

Dylika berättelser direkt ur livet får en att inse hur bra en har o har haft det. O om världen ändå vore en mera rättvis plats, men icke... Kan ju bara hoppas på att jag kan göra världen till en bättre plats för nån då o då :).

Dagarna bara går o går, snart har vi avverkat årets första månad, huj så fort det gått. Ser du eventuellt nåt nytt som kunde tänkas vara på kommande in i mitt liv Es, nåt spännande kanske? Eller nåt mindre spännande ;).

Ha en bra dag!
Kram Skorpan

Svar: I det här fallet ville socialtjänsten ha en familj med både manlig och kvinnlig förebild - men det blev ju bra i alla fall :)Nya året kommer med en hel del bra för dig.. kanske mest i det lilla... men betydligt mer positivt än negativt... kram :)
Esmaralda

15 Cecilia:

skriven

Så bra att allt slutade väl för Connie. Vilken stark resa hon har gjort, förstår att det inte har varit lätt för henne.

Ez, kommer den att komma fram i tid eller är det något som är på tok? Kramar

16 EPM :

skriven

Godmorgon!
En riktig maskros-saga. 😊
Det svåra för allmänheten är nog att förstå och inse att utsatthet kan ta så många uttryck, jag tror det är därför de inte noterar oftare...

A är jättestressad över att vi fortfarande inte fått några bud på lägenheten.
Ser du nån detalj om vår försäljning som kan hjälpa oss? Iallafall som jag kan lugna honom med.

Min nästa vän L:s syster ska operera bort en tumör i hjärnan idag. Den upptäcktes för exakt en vecka sedan. Kommer det gå bra?

Kram ❤️

Svar: Lägenheten kommer bli såld men det kan ta lite tid, kram :)
Esmaralda

17 Seanskunden Emma:

skriven

Hej!!

Ska föda i mitten på mars och det börjar bli tungt och påfrestande trots att jag är väldigt tacksam för vår dotter i min mage.

Känns det som att hon kommer tidigt eller sent? Vore så kul om du kunde känns något. Du hade helt rätt om graviditeten iallafall! :)

Stor kram
Emma

Svar: Kommer nog ungefär när det ska...när hon känner sig redo :) Vad roligt att få en fin liten tjej :) Kram :)
Esmaralda

18 AnnaK:

skriven

Måste fråga om det ser ut som att jag har hemmahörande barn när jag flyttar till hus?

Kram 🤗

19 Skorpan:

skriven

Tack Es!
O på torsdag kommer det väl att hända nåt, årets lyckligaste dag enligt horoskopet ;). Vad månne kommer att ske :D.
Kram Skorpan

Svar: Spännande.. du får berätta för oss sedan.. kram :)
Esmaralda

20 Gerda:

skriven

Hej Esmaralda! Vilken intressant läsning och så roligt då man ser att människor kan förändras då de får rätt hjälp. Jag har också hjälpt några barn, småbarn från deras föräldrar som inte kan ta hand om dom. Då dom inte klarade ta hand om sig själva.

jag har träffat någon som jag är väldigt intresserad av, kan du säga mig vad som händer i mitt kärleksliv i den närmaste framtiden?
Hur skall jag hantera min kommande situation? Kram

21 Lotta:

skriven

Härligt att höra när det ordnar upp sig. Fantastisk tjej måste jag säga som verkligen tog tag i sin situation och löste den.

Jag har återkommande drömmar. Drömmer jättemycket nu. Handlar ofta om olika transportmedel. Jag åker ofta buss i drömmen. Trycker på stoppknappen på bussen men den stannar inte. Alltid jättemycket folk. I natt var det ett nöjesfält med en flygattraktion som jag inte ville åka. Men andra jag kände åkte. Följde med upp konstigt nog och kom inte av när den skulle åka upp.
Vad kan detta betyda? Vädret är alltid fantastiskt i drömmarna. Vattnet är klarblått, solen strålar och en himla massa människor i alla åldrar.

Kram L

22 Anki:

skriven

Godmorgon Es
Så stark tjej ! Rena girlpowern . Så bra att även ensamstående kan bli fosterföräldrar.

Alkoholgenen är nog ärvfligt Björns mamma var beroende om än i smyg .Behöver jag oroa mig för att arvet förs vidare till sönerna ? eller är mina geners inblandning av godo..

På tal om alkohol så ringde en gammal bekant från akuten i går vid 11 Han hade ramlat igen pgav ölintag ,benen viker sig .Denna gång slog han upp ansiktet när han föll...hoppas så att han lärt sig ngt detta var andra ggr benen vek sig .

Ramla det gorde jag igår på vägen snö med blankis under är ingen bra combo...jag hade broddar ..men höll inte på att ta mig upp haha kände mig som en valross på land .Tur jag inte gjorde mig illa

Trevlig Tisdag

Kram Anki med flock

Svar: Får ingen känsla av att dina söner har genen. Vilken tur att du inte skadade dig.. det är lätt gjort att halka.... kram :)
Esmaralda

23 Luna:

skriven

Fantastiskt! Jag har ju också mött dessa människor i jobbet. En ung tjej som blev barnmorska trots heroinmissbruk. Jag saknar att jobba med beroende. Kommer jag göra det igen? Sitter just nu o funderar på om jag ska skicka in till jobbet på privat psykmott. Vart tog dom roliga happenings vägen som väntade mig? Är de fast i snödrivorna?😆 Tycker det är jätte tråkigt att det inte händer något. Vill vill vill ☺ Kram till dej.



Svar: Ja, jag tycker du ska söka... om du vet att du kan tänka dig jobbet... var öppen och mottaglig.. det kommer bra ting.. kram :)
Esmaralda

24 Bjork:

skriven

Hej vilket bra inlägg:)

Är själv jättte glad att jag till slut avslöjade det hemska som min bror gjord mot mig under Mig barndom.

Idag mår jag jätte bra, har hittat tillbaka till mig själv igen.




Kram

Svar: Ja, det allra värsta är att ensam bära tunga hemligheter.... kan man bara släppa ut det hela och få hjälp, då börjar självläkningen... kram :)
Esmaralda

25 blaebaer:

skriven

Jobbig uppväxt har jag haft men man får göra så gott man kan, lätt har det sällan varit och dåligt har man oftast mått men.. Det är det som är det fina med att bli vuxen, man är inte längre barn och kan göra sina egna val, vilja+eget ansvar är a och o, men är inte alla som kan ta det. Andra vill inte eller vågar inte möta förändringar, bryta mönster och vana mot vanligtvis, så kan det oxå vara.. Kan bli lite vad som helst och sluta både bättre och mindre så..

Och på tal om orosanmälan.. En person i min närhet.. Kan som inte släppa tanken på om det kanske blivit bättre för R om sådan hade gjorts då när hon fortfarande bodde hemma? Hade det gjort någon skillnad/varit till hjälp?

26 Mirre:

skriven

Godmorgon Es,

Jag tror både på att arv och miljö spelar in.

Es jag får hela tiden höra ”du måste älska dig själv mer”.. och jag är nu på detta självförverkligande målet. Jag älskar mig själv redan mig själv till en viss grad skulle jag säga men det verkar inte tillräckligt, jag behöver iallafall bry mig mer om mig själv..
Samtidigt känns det som om alla hela tiden drar en åt olika riktningar ”gör såhär, tänk såhär” och man blir bara mer och mer förvirrad.
Es, kan du se om jag når målet? Jag antar att det är ett livslångt lärande.

Hoppas han blev glad över besöket igår har han saknat mig?

Kram :)

Svar: Du når ditt mål men du ska inte lyssna så mycket på andra... bara du själv vet vad du behöver och vill ha och det ska du ha fokus på, kram :)
Esmaralda

27 <3:

skriven

Hej kära Esmeralda, ser du mig gravid i år och lycklig ?
Bör jag ta chansen innan det är försent ?
Kram

28 Mvp:

skriven

Hej

Får stress och ångest över min ekonomi.. Vad finns det jag kan göra för att förbättra den? Kommer jag klara mig..?

29 Marie:

skriven

Så uppmuntrande att få läsa detta idag! Att det gick bra för Connie tillslut. Känner sorg för de barn (även djur)som ingen ser som behöver hjälp.

Sitter själv i en situation med en granne som flyttade hit för 1 år sedan. Hon hade stora problem med alkohol & droger, folk pratade. Ambulansen kom ca 3 ggr i veckan, då hon försökt ta livet av sig eller stoppat i sig olika substanser.
Tog kontakt med henne för att hjälpa henne med hennes 2 katter till att börja med, för annars hade jag sett till dom blivit omplacerade. Då hon försvann hemifrån över 1 vecka mellan varven. Jag fick hennes nyckel.

Hon var i psykos till & från. Tillslut gjorde jag en orosanmälan & fick ett par grannar till att hjälpa till med det, även läkaren gjorde det. Hon var tacksam för att vi såg henne. Nu suttit i fängelse 7 mån då hon snattat påtänd & bråkat med personalen. Jag har tagit hand om hennes kissar under den tiden & nu har hon kommit hem igen.

Nu vill hon ansöka att ha mig som övervakare, men jag är sträng vad det gäller att hon nu sköter sig och jag accepterar inget som helst missbruk. Hon ska ta de mediciner läkaren ordinerat för hon har diagnoser.
Sitter nu här & funderar om jag ska ta detta. Önskar ju henne att kunna inspirera henne leva ett normalt liv utan droger. Hon är nu en vuxen kvinna 28 år.

Kan jag fixa detta att hjälpa henne? Hon behöver "omprogrammeras". Hennes liv blev elände när hennes far dog då hon var 7 år. Jag vet att detta kan bli svårt & det kan bli bakslag, men hon vill inte droga mer hon är trött på det livet, hon vet att hon kommer dö. Hon går på behandling nu i grannstaden. Ska så fortsätta med det flera månader.

Ska jag ta detta tycker du Esmaralda? Eller ser du någon varning inför detta?

Svar: Tar du dig an uppdraget så räkna med att det blir tufft...det blir bakslag.. ni råkar i luven på varann... det blir mycket känslostormar... men känner du att du har tid, ork och den rätta energin kan du ta dig an uppdraget... beslutet måste du själv fatta... kram :)
Esmaralda

30 Browallia:

skriven

Dagens ämne får mig att tänka på böckerna om ”Pojken som kallades Det” som kom i början av 2000-talet. De gjorde ett stort avtryck hos och jag blev smått skakad över att jag kände igen mig så mycket i pojkens känslor och tankar trots att det min narcissistika mamma utsatte mig för inte ens var i närheten av den grymhet som hans mamma använde sig av. Att han inte blev destruktiv utan lyckades bygga upp ett harmoniskt liv trots det han varit med om gav mig både hopp och styrka att även jag kommer klara av att göra nåt bra av mitt liv. Tjugo år senare har jag fortfarande samma känsla och att det inte är långt kvar tills det vänder. Med en vecka kvar till 50-sträcket så är min förhoppning att livet (mitt) börjar vid 50 ;D

Sonen och hans sambo sålde sina bilar för ett par veckor sen och köpte istället en kombi med stort bagage utrymme, mina förhoppningar om att det är barnbarn på gång tändes på nytt. Vad får du för känsla?

Kramar Browallia

Svar: Ja, du kan ta dig själv hur långt som helst... ha en bra plan och gör val som får dig att må bra ! Ja, i alla fall tror jag att de planerar barn.. kram :)
Esmaralda

31 Skorpan:

skriven

Tack Es!

En positiv händelse idag då jag kurvade in till apoteket för att handla. Upptäckte att de hade det preparat som jag kollat in för mitt dåliga sovande o sen upptäckte jag att man kunde gå med i en undersökning gällande detta preparat. Sagt o gjort, är anmäld till undersökningen o ska föra dagbok om hur detta inverkar på mina symtom o sen då första omgången är "uppäten" får jag en till förp., helt gratis iom deltagandet i projektet. Det är bra att hålla ögonen öppna där man vandrar ;). Nu hopas jag bara att detta hjälper mig. Vilken tur jag hade.
Kram Skorpan

Svar: Ja, där hade du tur minsann, ibland får man ha det !! Kram :)
Esmaralda

32 Therese C :

skriven

Hej Es!
Ser att Skorpan kommer att ha sin lyckligaste dag på torsdag. Jag ska ha min på fredag tydligen. Torsdag ska bli speciell och fredag ska bli den lyckligaste dagen. Det ska bli jättespännande. Det kommer antagligen vara något med hästar inblandat för på torsdag är det ridskolan med Jor och på fredag är det två privatlektioner, en på förmiddagen med Mir och en hästcoach som ska prata med både mig och Mir och vägleda oss kring hur vi kan bygga upp en fin relation och på eftermiddagen har jag privatlektion med Jor 👍. Det ska bli så spännande och roligt.

Just nu är jag på väg in till stan för att ha privatlektion på ridskolan där min kompis C rider. Hoppas jag klarar gröna nivån. Det borde jag göra. Jag har tittat på när C har lektion och de har inte gjort något som är mer avancerat än vad jag borde klara. Jag var med och tittade på när C red working Equitation i lördags. Det verkade svårt men man behövde absolut inte kunna allt ifrån början. C kunde inte hur man backar hästen till exempel. Det kan jag. Hon lyckades inte heller trava igenom hela slalombanan, det skulle nog inte jag klara heller, men det var ingen som klagade på C för att hon inte kunde med en gång. Hon hade jättebra precision vid grinden men missade tyvärr stängningen, det var ingen som klagade över det heller, tvärtom, läraren var imponerad med öppningen och att ta sig igenom.
Lite nervös är jag ändå. Fast mest är jag nervös för att jag är nervös. Blir man inte extra darrig och klantig när man är nervös. Eller så använder man den nervösa energin till att prestera perfekt och låta fjärilarna i magen flyga i formation 👍.

Kram ThereseC

33 Bbv:

skriven

Hej e :))
Dröjer det länge eller lite tills jag och r träffas ??:)))

34 Louise:

skriven

Så fick man tillbaka revideringen av intro till kulturmanualen och jag är godkänd :-). Jag är godkänd i allt och kan därmed påbörja sista terminens uppgifter.

I fredags hände något märkligt i alla fall i min värld. Jag gick av bussen och en kille som jag hade haft ögonkontakt med gick av på samma hållplats. Jag hade musik i öronen och han hade kollat på en reklam som sitter i busskuren som handlade om Jönssonligan. Han frågade mig om jag sett den vilket jag inte gjort och då jag hade bråttom för att hämta dottern på skolan så hann jag inte svara något annat. I min värld händer inte detta man frågar inte en vilt främmande människa om en sådan sak. Kände lite varningsklockor där men han verkade snäll. Och han kanske bara ville veta vad vet jag. I still got it haha.

Denna vecka ska yngste sonen söka till gymnasiet. Herregud säger jag bara vad hände där. Han ska söka till gymnasieskola i Helsingborg tar typ en timme från oss med tåg vilket finns massor av nackdelar att gå så långt upp. Söker han i Lund och Trelleborg så är det ju bara att ta buss om tågen skulle sluta att rulla.
Vi får se. Han ville gå på samma skola som storebror fast en annan linje. Idag och imorgon ska äldste sonen vara i skolan. De ska baka idag tror det är det imorgon också.

Och så väntar man på att CSN ska få tummen ur och ta sitt beslut. Vi behöver de pengarna vi kan ju inte låna av föräldrar varje månad heller.

Ha en fin dag. Kram

Svar: Grattis så skönt att du blev godkänd ! Den här killen fattade helt enkelt tycke för dig. Kram :)
Esmaralda

35 F:

skriven

Känner faktiskt en tjej som gjorde detta själv , tog kontakt med socialen och fick en kontakt familj , väldigt starkt gjort av henne och hon trivs jättebra där .

Jag har ju mina syskon som är vuxna idag och behöver verkligen komma ut och börja jobba , vad är det som hindrar dom igentligen ??? Kan du se detta esmerlda kommer det någon bra förändring snart 🙏🏻🙏🏻

Svar: De har rotat sig för mycket i sin bekväma men världsfrånvända miljö, något behövs som skakar om dem.. kram :)
Esmaralda

36 Carolina:

skriven

Tack för en fin blogg, så många kloka ord och inlägg! Jag följer dig med nöje.

Snälla fina kan du se om och när vi kan få möjlighet (framförallt pengar) att bygga ut vårt hus?

Kan du hälsa min fina mormor att jag alltid kommer minnas henne med kärlek och berättar om henne för mina barn. Jag blev så ledsen att jag inte fick ta avsked eftersom personalen var orolig för Corona om hon fick besök på hemmet.

Kramar till dig!

Svar: Din mormor vet precis och hon följer dig och barnen med stor kärlek !! Det ser ut som om ni bygger ut huset.. på ett ganska enkelt men effektivt sätt, dock kan dröja en tid.. kram :)
Esmaralda

37 Camilla:

skriven

Vilken styrka och vilja. En solskens historia även om det inte alla gånger var lätt. Jag ville alltid bli barnmorska men jobbade med dementa i 40 år istället. Livets slut istället för början🙂

Får känslan av att mannen inte kan sluta tänka fastän han kanske vill. Kan det stämma? Varför ingen återkoppling? Kram

Svar: Ja men du jobbade med människor och det gjorde du väldigt bra ! Han tänker och funderar och verkar helt enkelt lite seg.. kram:)
Esmaralda

38 Ghostwriter :

skriven

Kommer jag få jobb inom snar tid? Jag kommer söka så mycket jag kan. Min självkänsla gällande jobb är dock på 0% pga att jag är orolig att inte orka med, de och plugg och livet självt.



Kram

Svar: Ja det är mycket nu, gör upp en hållbar plan, jobb kommer om du söker.. kram :)
Esmaralda

39 Moms:

skriven

Hej, är chansen stor att jag flyttar och köper egen lägenhet iår? Kram !;)

40 Jossan :

skriven

Inatt har jag drömt mycket om J... varför vet jag inte. Asså det är min första kärlek och kommer väl alltid finnas lite kärlek där kvar även om jag inte hade valt honom framför T.

Tänker J på mig ofta? Kommer vi kunna vara vänner i framtiden?

Kram

41 Moms:

skriven

Hej, är chansen stor att jag flyttar och köper egen lägenhet iår? Kram !;)

42 Jojje :

skriven

Du är lika finurlig med bloggämnen som alltid, intressant :-)

Idag hörde en gammal bekant av sig via mess: får du till dig några odds om vi kan upprätta en bra kompisrelation på nytt?

Kaffet sörplades ute i solen idag! I några få sekunder kändes det nästan som vår ;-)

Allt gott 💓

Svar: Det kan ni, om ni bibehåller respekten för varandras olikheter... kram :)
Esmaralda

43 ThereseC :

skriven

Hej igen!
Jag klarade det! Jag är grön och får lov att anmäla mig till Working Equitation om jag vill. Vad glad jag blir.
Något som var lite kul var att jag var bättre på att stanna hästen med enhandsfattningen då jag måste använda sätet för att stanna än vad jag var när jag skulle stanna och höll tyglarna som vanligt. Men det var som att jag drog i tyglarna på autopilot när jag höll dem som vanligt. Det var lättare att koncentrera sig på sitsen när jag inte hade lika många händer att hålla reda på.
Jag är glad att det gick bra och glad att jag gissade rätt när det gällde vilken ridnivå jag är på.
Kram ThereseC

Svar: Vad roligt, då får jag säga grattis :) kram
Esmaralda

44 Hej:

skriven

Hej Esmaralda.

Ser jag ut att komma in på första försöket som jag söker utbildningen? Eller ska jag räkna med att jag kommer att få söka igen? Är den risken mer trolig?
Kram

45 Mam:

skriven

Hej Esmaralda.
Jag vet inte vad som är fel?
Undrar över min som som blir 5 år.
Mår han bra?
Känns som att han behöver / kräver en hel del. Och det urartar sig så att han hittar på hyss.
Jag själv blir så frustrerad då dagarna blir väldigt påverkade utav honom även om jag förstår att det inte är hans fel.
Men vad ska jag göra?
Varför är han så här?
Kommer det fortsätta så att han kräver extra? Eller är den här ”stökiga” perioden övergående?
Kram

Svar: Det är en stökig period, se till så han får fysiskt utlopp genom aktiviteter och också mental stimulans, prata med honom och försök vara lugn. Jagar du upp dig och höjer rösten, då triggar du bara igång mer problem... prata med BVC om du behöver mer konkreta råd, kram :)
Esmaralda

46 Undra:

skriven

Hej Esmaralda.

Ser du varför han inte vill att vi ska träffa och vara delaktiga i hans familj riktigt än? Som det verkar
Kommer det att komma?
Kram

Svar: Känns inte riktigt som att det blir så, kram :)
Esmaralda

47 Luna:

skriven

Någon skrev igår att hon fick kontakt med sin ängel under mediation. Hur gör man för att lyckas med det?

Sprang genom ett villaområde och ser en kvinna i köksfönstret som går i morgonrock. Klockan var ca 13.00. Jo man tackar 😁 Dras för övrigt till det omeådet och vet inte om det är för att jag tycker att det är mysigt eller något annat. Det är i alla fall inte på grund av att förbundskaptenen i fotboll Janne Andersson bor där😆

Mötte en snygg man på en gångväg som fyrade av en varm blick och leende. Oklart varför men jag smälte lite trots minusgraderna☺
Kram

Svar: Är man öppen under sin meditation så kan det mycket väl hända att man får kontakt med sin ängel.. det gäller att träna på avslappningen och våga släppa kontrollen... kram :)
Esmaralda

48 Anonym:

skriven

Tack för att du tar upp och berättar om detta viktiga ämne! <3

Svar: Kram :)
Esmaralda

49 Jennie:

skriven

Hej Esmaralda

Min dotter har sedan hon föddes ett litet rött födelsemärke på högra handleden som är exakt format som ett hjärta. Har det någon betydelse?

Det känns som om det har någon betydelse eller att det finns någon mening med att hon har det, men jag förstår inte vilken. Kan du känna in något kring det?

Kram

Svar: Ja jag tror också att det har en speciell betydelse men kan inte se riktigt vad, kram :)
Esmaralda

50 Vitlilja :

skriven

Var hon i receptionen nyfiken på mig? :)

51 Bjork:

skriven

Kan säga att jag ångrar att jag va taskig mot sanna Helmersson men hon va ju inte bättre själv tog pojkvännen förre vänner.

Ses vi igen

Kram

52 Soffan:

skriven

👍 på inlägget idag !

Jag var med om en obehaglig händelse för några veckor sedan:
Satt hemma hos en kompis och triggades av något oklart när jag skulle gå hem. Rädsla, nästan dödsångest (?!). Jag var på min vakt hela vägen hem. Skrämde jag bara upp mig själv (ovanligt i sådana fall) eller var det en varning?

Stor kram :)

Svar: Jag tror faktiskt att det var någon form av varning.. kram :)
Esmaralda

53 She:

skriven

Hej,
Verkade som att han inte kan lära mig nåt som att han inte är erfaren nog.. Har jag rätt i det eller kan jag få nåt positivt utav det iallafall? Funderar om jag istället skulle söka mig vidare..
Kram

54 Luna:

skriven

Tack för svar Es! Ska försöka under mediationen men tveksamt om jag lyckas då jag tyvärr är kontrollmänniska😁 Jag skickade in en ansökan men känns inte 100. Inte än i alla fall. Får se. Jag är öppen och mottaglig så hoppas verkligen att det sker😊 Kram

55 Skorpan:

skriven

Grattis ThereseC!
Inte för att jag riktigt hängde med där gällande "klasserna" men vad gör väl det :).
Kram Skorpan

56 sus:

skriven

Hej Esmaralda! jag har träffat någon som jag är väldigt intresserad av, kan du säga mig vad som händer i mitt kärleksliv i den närmaste framtiden?
Hur skall jag hantera min kommande situation? Kram

Svar: Ta det som det kommer, ta för dig, känns in känslan... det finns en möjlighet att det kan bli bra.. kram :)
Esmaralda

57 Hmm:

skriven

Hej Esmaralda.
Han har frågat om jag vill följa med till hans familj men vadå ser det inte ut som att det kommer att bli så nu? Att jag inte kommer att träffa dem eller vara delaktig?
Kommer det inte bli riktigt så?

Tycker hans familj att det ska bli konstigt att träffa mig eller känns konstigt? Ser dem det som något negativt?
Jag kan känna att det känns lite konstigt eller som att jag inte riktigt känner mig välkommen men jag kanske inte behöver ha den känslan? Tycker hans familj det känns konstigt?
Kram

Svar: Känns som en bra bit att gå om det ska kunna normaliseras men jag kan inte se att de har något emot dig.. lite konstigt kan de nog tycka att situationen är, kram :)
Esmaralda

58 Misstjejen:

skriven

Hej

Trodde inte verklighet att en mössan som har en stil påminnas om ryssland. Jag köpa det i förra helgen.

Så det minnas jag litegrann om min livet i ryssland. Jag kan upplevas mig själv av hur hårt jag är som person. Är med typ i militär. Vet inte vilka årtalet är det.

Ser ut något som en tid av kriget...

Intressant att det påminnas mig väl



Ha det bra

Svar: Ja ibland kan saker och ting få oss att minnas... kram :)
Esmaralda

59 Boudica:

skriven

Inspirerande! Personer som henne gillar jag, modiga, som går emot det "vanliga".

Arbetade med en tidigare, som vabbade runt 3 dagar i veckan, och de dagar hon kom så var hon sen ca 20 minuter med orsaken att barnet inte ville gå på dagis.
Detta pågick i över ett år. Men olika (dumma) ursäkter. Nu är hon föräldraledig med nytt barn.
Som det verkar så visste de inte felet på barnet, som var sjukt lite väl ofta om man ska tro på det. Och verkar inte som de försökte göra något åt det. Någon gång hette det att barnet hade streptokocker, men även det låter orimligt i ett år. Oavsett vad så tror jag det nu bara var lathet från deras sida, utnyttjande av bidrag, men tanken har ju funnits flera gånger, att om det verkligen är så att barnet är sjukt så mycket och inte vill gå på dagis, måste finnas det finnas ett stort trauma, ja jag har tänkt många gånger att man borde orosanmäla detta! Tog ju upp det med ledningen, men det blev ju inte så mycket bättre, fick byta avdelning efter ett tag, så vitt jag vet så fortsatta det.

Men nu min fråga, i natt väcktes jag av en plog- och sandbil, tidigt på morgonen innan 5 men jag väcktes in i en dröm, så irriterande!
Det var någon festdag, och en gammal flirt var där, en flirt det varit lite on and off med i vakna livet. Han hade med sig en ny tjej dit, och jag tyckte det var så dålig stil utav honom, jag var både irriterad och svartsjuk, och den känslan höll sig kvar ett tag efter jag vaknat. Vad handlar detta om? Betyder den något?

Kram!
Ska tappa upp ett varmt bad och bara vila lite nu! Sån trötthet...

Svar: Nej jag kan inte se att drömmen har någon betydelse.. den väckte bara lite gamla känslor till liv, kram :)
Esmaralda

60 Hej:

skriven

Hej Esmaralda.

Ser jag ut att komma in på första försöket som jag söker utbildningen? Eller ska jag räkna med att jag kommer att få söka igen? Är den risken mer trolig?
Kram

Svar: Möjligheten att du blir antagen vid första försöket är runt 65 % och om inte..så sök igen och kanske läs upp något betyg.. kram :)
Esmaralda

61 liljansinre :

skriven

Tack för att du skriver om detta, det är så viktigt och tyvärr väldigt många barn och unga som lider i det tysta.

62 Hönan:

skriven

Hej,

Finns det några tips till mig för den närmsta tiden med jobb och så?

Kram

63 Rädd:

skriven

Ska jag tacka ja till jobbuppdraget imorn, känns som att gå bakåt i tiden, men de är ju trevliga där. Eller ska jag försöka förhala o hoppas att I eller det andra stället kommer med uppdrag?

Kram och kärlek.

64 Nat:

skriven

Hej Esmaralda.

Kan det gå så långt för oss att vi kommer ända fram att flytta ihop?
Kram

65 Browallia:

skriven

Hoppsan hejsan! :D Tack för de stora orden, jag tror dig även om det känns helt absurt att jag skulle kunna ta mig hur långt som helst med tanke på att jag är i samma skick som en gammal rostig bil utan motor ;D Jag har en plan för hur jag ska börja må bättre och vad jag vill ägna mig åt. Kämpar på och gör mitt bästa i väntan på att få en fungerande motor (rätt medicin mot min ångest) Stor kram Browallia

66 Månskenet:

skriven

Hej Es! Vilken härlig läsning! Så fint att Connie vågade och orkade och träffade de rätta mänskorna! Spänningen i livet får hon säkert i jobbet numera. All lycka till Connie!

67 2020:

skriven

Om de håller sig till Europa så verkar det stå mellan Tyskland och Belgien.. ser du om det blir aktuellt med någon av dessa två länder?

Kram


-*-.-*-.-*-.((¯`♥´¯)).`*.¸.*´✿¸.•*¨`*•..¸.-*-.-*-

Kommentera /ställ fråga här: