Vad ska man välja ?

Vilken hundras ska man ha ??

Jag brukar säga att man ska tänka efter på vilket sätt man ska använda hunden

Är man intresserad av jakt, ja då ligger det nära att man skaffar jakthund

Är man intresserad av att jobba bruks, då ska man ha en brukshund

 

Somliga vill ha hundar som vaktar och väljer en ras med starka vaktegenskaper men ska detta bli bra behöver man en hel del kunskap om hundar och  man behöver träna dem socialt så att inte rasegenskaperna tar över.

Vill man bara ha en hund som kompis och sällskap , ja då  bör  man välja en renodlad sällskapshund.

Och det finns massor av raser att  välja mellan

Somliga kräver pälsvård, andra inte.

Ska man ha en stor eller liten ras ?

Bor man trångt – kan det vara att föredra en mindre .

En stor hund kräver mer disciplin… det är jobbigare när  en stor hund hoppar på folk än en liten och med en stor hund behöver man koppeldisciplin

Jag vet inte varför – men här i byn ser jag flera  Rhodesian Ridgebacks som är ute och vallar sina ägare som samtliga är äldre damer. De hänger efter hunden som  ett torrt skinn och det blir kalabalik varje gång det blir ett hundmöte. Rhodesian kan ju vara rätt skarp också och är framodlad för jakt och vakt.

 

 
 En gång bodde jag en månad på en liten ö utanför Vietnam och Cambodja  - i en
enkel hydda på stranden. När jag checkade in fick jag min egen Rhodesian som vakthund.
Det var en vass hund men vi kom väldigt bra överens. 

Man ska ha hund som man storleksmässigt kan hantera.

 

ALLA hundar, stora som små behöver känna att de tillhör flocken – familjen !

De ska få vara med. 

De behöver tränas i sociala situationer  från början och de behöver vara delaktiga.

Ingen hund är enbart sin ras eller sin energinivå –  utan till stor del blir de så som vi människor gör dem.

Somliga gillar inte Cesar Millan  -  men för mig är han lite som en husgud när det gäller hundar.

Jag gillar hans metoder  och jag gillar de mål han uppnår med hundarna.

Att han plågar hundar är bara nonsens och skitprat -  istället är det hundägare som inte begriper vad en hund behöver, som är  hundplågarna.

 

 

 

 

Ska man ta sig an en omplaceringshund ? 

Ja, det kan man göra men man måste vara  beredd på hårt arbete. Tro inte att hunden blir tacksam – och försök inte kompensera för det du tror att hunden saknat. 

Att överkompensera – sådant förstår sig inte hundar på och det kan bli tokfel.

Jaha, det blev mycket om hundar den här lördagen !

Med sunt förnuft kommer man längst såväl vad det gäller hund som allting annat

Kram & Kärlek

P.s. Är på barnbarnskalas idag och kan inte besvara frågor !

1 Helena Ir:

skriven

Vad bra du skriver..att läsa på för information är nog väldigt viktigt..det är ett långt åtagande med en hund..det ska fungera och kännas rätt. Vilket jag förstår att de som har viljan också gör..för det är en levande varelse man har hos sig!
Och visst har jag sett damer som hänger efter i kopplet..

Kram :)

2 Haft hund/ djur hela mitt liv :

skriven

Jag tycker inte heller ”hund viskaren” gör så mycket fel. Han ”utsätter” hunden bara genom olika situationer - förklarar hur hunden reagerar och kanske känner - sedan visar han lösningen. Men det är råd och tips som ägaren själv måste fortsätta med och lära känna sitt djur till fullo, annars hamnar dom ju i samma situation igen där hunden kanske biter, springer bort, tigger osv osv.

Jag har nu katt istället för hund. Jag visar dock fortfarande tydlighet gentemot dom, de ska inte vara olydiga genom att göra kaos i hemmet. Tex så äter de plast och jag är noga i vanliga fall med att plocka bort. Men ibland missar man för en sekund och då äter dom det. Jag försöker därför träna dom inför situationer, som att tex inte äta plast om de skulle va framme. Dom får vara glada och längta men de får inte mjaua på ett sätt som att ”nu ger du mig mat annars tänker jag skrika på dig hela tiden”. För att de inte ska slänga i sig maten så försöker jag låta dom sätta sig ner innan, ta de lugnt liksom men ändå se att maten är framför dom. Jag vill att de ska vara sansade innan måltiden så att de inte får ont i magen och lär sig beteendet att om de ”skriker” eller stökar ner så får de mat. Ja, så beter sig mina katter ibland. Den ena är verkligen udda på de sättet och gör allt för uppmärksamhet, om han inte får maten på en sekund.


Jag tycker de är jätteviktigt med uppfostran! Och nej, ibland överreagerar jag och kanske säger till lite för mycket. Men man lär sig om man övar!


Om man ska ha djur:
1. Ha tålamod
2. Du måste inse att tålamodet måste du faktiskt ha hela tiden för de är ett liv vi talar om
3. Mår ett djur inte bra så ta till dig tecknen och beteendet och försök hitta lösningar utifrån djuret. Inte dig själv. Som när jag adopterade ena var den rädd för människor. Jag gav den tid och hade tålamod, och nu ungefär 2-3 år senare är det en gosig katt som knappt vill låta mig vara ifred. Kan säga att den for från hem till hem mellan katthemmen. Ingen gav henne tillräckligt med tålamod!

Finns förstås massa tips men de va några ☺️ jag orkar inte alltid med att ha djur ibland men alternativet att vara utan dom finns inte i min själ! Jag älskar dom så mycket. Och då måste man ge dom vad de behöver. Ibland är man inte perfekt ens där, men man kan alltid göra bättre.


Man ska inte skaffa djur likväl barn bara för att. Eller bara för att prova. Då är de bättre att jobba på förskolor, barnvakt eller gå till djurgårdar - eller vara djurvakt.

3 Skorpan:

skriven

Så sant så, gäller att tänka efter före.
Ha en bra kväll!
Kram Skorpan

4 IaElisa:

skriven

Hej! Jag är litet nyfiken på din tanke kring frågan om rashund - blandrashund? I Finland är det en tabufråga som inte går att diskutera (alls!), men du brukar ju säga vad du tycker?
Jag tycker det är så konstigt att människor är så okej med framavlade rashundar. Varför får vi människor bestämma vem hunden ska få valpar med? De är ju alla hundar, de bara ser olika ut? Är de faktiskt SAKER som vi har rätt att kombinera på de sätt vi tycker är bäst, så de blir sådana vi vill att dom ska vara? Många raser utvecklar ju hemska rastypiska sjukdomar och men, lika som det sker hos människor vid incest i flera led? Vi står och tutar om hur vi är toleranta, och alla människor är lika värda, och sedan går vi och köper en dyr rashund av en uppfödare som för ett år sedan slumpade bort en kull med ”misstagshundar” när grannens hund lyckats ta sig över staketet i smyg. Lika värda verkar bara gälla människor? Och värna och respektera allt liv betyder bara allt människoliv. Hoppas du inte tar detta som ett påhopp, jag menar det absolut inte så! Jag vet att de allra flesta människor har renrasiga hundar, och därför är ju saken inte så lätt att prata om. Men jag skulle vilja höra människors tankar kring det, och veta om det kanske bara är något som människor inte kommit att tänka på? Förlåt ifall jag gör någon upprörd, det är inte min mening.

Svar: Personligen har jag inget emot blandrashundar men är det blandras kan det vara svårt att spåra hundens förfäder.. framförallt för att se om det finns ärftliga sjukdomar... min Kelpie var förälskad i en collie och jag försökte para henne med en renrasig kelpie.. inte en chans att hon gick med på det .. däremot smet hon in till collien och där blev det en kull valpar !! Kram
Esmaralda

5 Mamma:

skriven

Jag skulle vilja veta om han tänker på mig och kommer höra av sig till mig igen? :)

Skulle även vilja att du skickar info till min mail om uppgifter för vidare och ev flera frågor.
Önskar dig en underbar fortsatt kväll.

6 Hon:

skriven

Ser det bra ut att resa tillsammans eller blir det mest tungt? Planen var ju egentligen att resa själv..
Kram

7 Hedwig:

skriven

Jag tycker att Cesar Millan verkar vara väldigt duktig med hundar. Problemet är dock att andra vill vara som han, överskattar sin förmåga att hantera en hund och tar då en kamphund som är svåruppfostrade och farliga i alla fall på grund av sin fysik. Jag har sett det flera gånger faktiskt med ibland allvarliga konsekvenser.


-*-.-*-.-*-.((¯`♥´¯)).`*.¸.*´✿¸.•*¨`*•..¸.-*-.-*-

Kommentera /ställ fråga här: