Pantofflor.....
En gång i tiden sommarjobbade jag i hemtjänsten
Eftersom jag hade bil blev jag tilldelad gubbarna på landet. Och jag gillade verkligen ”mina” gubbar.
Vi kunde slänga käft.. ibland fick man sig en klatsch på ändan och det störde mig inte det minsta… det var ju bara att klatscha tillbaka… måhända att skämten kunde bli lite råa och vi skrattade gott och ofta.
Sådär hade det inte kunnat funka idag tror jag.. och jag tror inte heller att den sortens gubbar finns längre.
De gillade potatis…eller pantofflor som de sade !
På den tiden fick hemtjänsten laga mat och jag brukade ringa gubbarna och få en lista och så handlade jag maten med mig och lagade den.
Gubbarna fick såklart bestämma menyn själva.
Allt annat hade varit övergrepp, i min värld.
Maten var ett av de få nöjen som de hade kvar i livet.
Det fanns en kvinna i 50 års åldern som besökte gubbarna när jag var ledig, vi gick liksom omlott i våra scheman. Margit.
Om henne tyckte gubbarna inte .
Hon tog över. Hon bestämde vad som skulle lagas och ätas.
” Tocken kärring” sa ena gubben surt ” Ho lagade mad som ente ens grisen skulle eda.”
Jaså, vad då för slag ? undrade jag
Jo han hade blivit serverad ris och höns med currysås.
Det var på modet då.
” Di därninga rised, va precist som maskarna som kommer udå röven på katta”, sa en gubbe och skakade på huvudet.
Åt man ris så skulle det vara risgrynsgröt. Punkt.
Så hade vi möte.. vi som jobbade ute på fältet och där träffade jag kvinnan som serverat ris.
Hon var mycket upprörd.
På mig.
För att jag lagade sån mat som gubbarna ville ha
” Tiderna är upplysta och det finns något som heter KOSTCIRKEL” ( den var ny och på modet då) ) och den borde du lära dig, sa Margit och spände ögonen i mig
Sen berättade hon för de andra att jag kokte potatis och stekte fläsk och sill och serverade detta med GRÄDDE… att jag till och med serverade dem kryddsill till middag eller hela ansjovis.. med potatis och grädde därtill.
” Nåja, men ibland blir det kött med brunsås och kokta morötter” försökte jag.
Men så ilsknade jag till
Det var ju gubbarna själva som bestämde och de älskade sina potatis och sitt fläsk och sin sill och därtill en skvätt kaffegrädde... och skulle det vara kött så var de fläskkotlett de ville ha. Ibland dillkött och ibland kalops.
Sånt där som de kände till och som de alltid ätit
Det här blev en fight hela sommaren… jag handlade och lagade det gubbarna ville ha och så kom Margit och handlade och lagade det hon TYCKTE de skulle ha
Det blev till och med spagetti ibland när Margit styrde och ställde…. och associationerna därtill kom ju direkt. Ris liknande bandmask och spaghetti tog maskproblemet till en helt ny nivå, spolmask.
” De va dä räligaste” sa en gubbe som nekade att ens smaka på moderniteten spagetti med köttfärssås.
Gubbarna slog i bromsen och kastade Margits mat och åt smörgås istället… men hon gav sig inte.
Hon kämpade oförtrutet vidare med kostcirkel och ”modern” mat !
I dag får väl våra gamla gubbar inte heller välja sin mat… den lagas i storkök och kommer i små askar…. men å andra sidan så är dagens gubbar uppfödda med en mer modern mathållning men ofta är det ju så att man gillar det man varit van vid från barnsben.
Kram & Kärlek💖
skriven
Hej
Före vaccinet var jag ogillar min livet men när jag fick vaccinet så ju jag tror på min relation till B kvinna? Den kärlek finns möjligheter...
Det kommer tillbaka och jag kunde inte tänker annat än den
Ha det bra