Middagen.....
I går hade jag gäster… parmiddag som det så vackert heter !
Och paret är gamla vänner här i byn
De har en son lika gammal som min brandmansson och som 6 åringar hittade dessa två varann och bestämde sig för att ha fredagsmys tillsammans… vilket de hade i flera år, växelvis hos varann.
Det blev ju så att vi föräldrar också började umgås och hittade varann och det är en vänskap som än i dag håller i sig.
Till den stora frågan, vad bjuder man på ?
Det ska vara lättlagat men se lite fint och komplicerat ut och man ska kunna greja det i förväg.
Så här ser menyn ut:
Kronhjortskavgryta med pressad potatis, pressgurka och råröda lingon och krispig grönsallad
Hemgjord citronmousse till dessert och efteråt en stor binge blandat smågodis!
Så enkelt att ALLA kan fixa det och jag lovar, det blir uppskattat
Kronhjortsgryta
Grytan kan du göra flera timmar i förväg.
Till och med dagen innan.
Till 4 personer köper jag tre paket fryst kronhjortskav
Jag bryner skaven o kryddar med salt och svartpeppar.
Upp med skaven och sen bryner jag färsk svamp och lök & purjolök.
I med allt i grytan och häll på en liten burk creme fraiche, ett par dl vispgrädde, 1 fond du chef biff, lite gele,minst en tesked god soya.
Låt puttra en stund så svamp och lök blir mjukt och smaka dig fram. Du kan ju ta i egna kryddor efter smak och behag. Vill du ha sting i grytan så ta i en aning sambal oelek.
När det är klart, i med ½ burk syltlök.
Innan du serverar grytan så strö gärna över lite hackad persilja och lingon.
Där har du alltså kött & sås & grönsaker, allt i ett och det kan fixas långt innan gästerna kommer.
Till detta rårör jag lingon… och du köper en ask frysta lingon, rör i socker enligt recept på asken.. och så är det klart. Ser lite finare ut än färdigköpt lingonsylt
Pressgurka… jag gör en lag av socker, ättika och vatten och smakar mig fram. Sen tar jag osthyveln och hyvlar minst en halv gurka. Lite finhackad persilja i.
Detta kan du också göra klart i förväg.
Allt du behöver göra när gästerna kommer är att koka potatisen och sedan pressar du dem i en potatispress.
Desserten, citronmousse finns det massa olika recept på men jag gör det enkelt och lovar att det blir supergott
1,5 dl grädde
1/2 citron
3 msk socker
1 st äggvita
Börja med att vispa upp grädden med socker och rivet citronskal från 1/2 citron.
När grädden tjocknar kan du hälla ner citronjuicen från citronen. Fortsätt vispa lite
Vispa upp äggvitor snabbt och rör försiktigt ner i grädden.
Häll upp i skålar och låt stå och dra sig i kylen. Toppa med lite citronskal , en citronskiva och ett lakritsflarn
Flarnet gör du enkelt genom att du köper ett Kick ( Käck hette det förr) och du skär det i fyra lika stora delar och lägger bitarna på ett ugnspapper och in i varm ugn. Håll koll och när det smält och ser ut som ett flarn tar du ut det.
Och även desserten kan du göra klar i förväg.
Jag kan tala om att gästerna blev jättenöjda !!
Kram & kärlek💖
skriven
Hej
Jag är lite nervös men jag ska väl köpa yvkort och presentkort för fikastället till C kvinna. Jag tänker på att kommer någon inte ens märks något när jag fixar såna? Så senare gömma jag dom och skicka iväg i februari.
Min fråga att kommer alla inte märks något av det? Eller ska jag bryr mig inte om dom och bara köra på?
Ha det bra