Stå där med hundhuvudet....

När människor runt  oss behöver  hjälp – då ska vi hjälpa

Men villkorslös hjälp är inte alltid bra – säger terapeuten !

När någon mår dåligt tenderar vi att gå all in – så pass att  vi tar över och styr -  och som regel av ren omtanke.

Mår man inte bra och någon annan går in och tar över ens liv – då kan man faktiskt må ännu sämre. Man kan tappa den sista lilla kontrollen och tappar man den.. då finns alltid en risk att man går djupare in i sitt elände.

 

Vad som är bra är om man kan känna av dels situationen och dels personligheten hos den man hjälper.

  Ett misstag är  om du tänker hur hade velat att någon agerar gentemot dig  om du vore i samma situation. 

Det är ju inte dig det gäller.... det är en annan person med andra preferenser och behov och  detta ska du inte blanda samman med dig själv. Risken finns att det blir tokfel. 

Kan man istället ha fokus  på den man vill hjälpa-   hens personlighet och i detta gå varsamt fram.. då kan man uträtta stordåd.

 

 

Ett exempel är det vuxna barnen som inga pengar har- och som förälder vill man hjälpa och varsågod, här är 500 spänn till mat och visst hjälper jag dig med räkningarna.

En gång kan man göra det – men blir det fler gånger så blir det lätt en rutin.. ett mönster som upprepas och blir negativt befäst. Då får man tänka till om det kanske är bättre att hjälpa på annat sätt – för att leda in barnet i positiva mönster

Eller väninnan som är deprimerad…och behöver prata om hur hon mår men drar man det för långt och ältar … då finns en risk att man befäster eländet.  Man får helt enkelt ha fingertoppskänsla – vilket inte är det lättaste.

 

 

 

 

Somliga vill frita sig själva från ansvar och ber andra berätta hur de ska göra/välja  – och i den fällan ska man inte gå.

Man kan hjälpa till att se problemet från olika synvinklar och ställa frågor som innebär att den veliga själv får tänka efter.. men man ska aldrig göra val åt någon annan.

Det är förminskande och blir valet fel.. ja, då står du där med hundhuvudet  fast du bara ville hjälpa.

 

Kram & kärlek

 

P.s. Bara några få  tider finns lediga för  spådom via telefon i  september

Vill du knipa en av tiderna så kontakta Nettan snarast: 070 6661570