Jultipsen...

Krossa cornflakes och blanda ner i ischokladsmeten. Supergott och krispigt.

Knäckformarna vill gärna välta när man fyller dem. Om du först smörjer brickan eller plåten med smör, så står de stadigt.

 

 Spara plasten från uppätna julkalendrar och gör egen supergod julchoklad. Fyll de små formarna med hälften nougat och hälften ljus blockchoklad som du smälter i vattenbad. Ta loss figurerna när de stelnat och förvara i kylen.

Glöggslattarna som blivit kvar efter advent passar perfekt att ha i revbenspjällskoket. Här är ett klockrent recept på supermöra revbensspjäll. Koka spjällen i glögg, sedan penslar du på en glaze som gjord på bland annat glögg, ingefära, sirap och sambal oelek.

 

Använd glöggkryddor även i bakverk som chokladkakor och lussebullar. Det är mumsigt och doftar ljuvligt i juletid.

 

Gratis juldoft i huset får du om du lägger apelsinskal och kryddnejlikor i tvättpåsar och hänger dem på elementen.

Gör som på krogen! Ha röror, majonnäs och såser till julbordet förberedda i engångsspritspåsar i kylen. Några röror som passar bra för det är löjroms-créme fraiche, gubbröra och skagenröra. Se bara till att hacka fint och att klippa ett tillräckligt stort hål på spritspåsen. Sen är det bara att klämma på

 

Alternativ till julpapper: Köp små dukar på loppis att använda som omslag. De kostar ingenting och du får unika paket. Mottagaren kan dessutom använda dem en gång till.

Borra 3­-4 hål om ca 5-7 cm nerifrån och upp i julgranen. Detta gör det mycket enkelt för granen att suga upp vatten och den håller sig fin hela julen!

Smält blockchoklad och pensla i botten på mandelmusslorna innan du fyller dem med grädde och sylt. De blir extra goda och inte så mjuka.

Gör dukningen både roligare och snyggare genom att klippa av några grankvistar nedtill på julgranen och pynta bordet med. Ingen märker om du tar några kvistar längst ner, och så kan du passa på att göra granen lite mer jämn. 

 

Udda dukning gör du lätt med lite pynt från naturen. Personligt och vackert. Ta vad du har hemma, nötter, kvistar, grenar m m.

Guldfärgade löv blir en vacker effekt. Enkelt att göra. Guldspray hittar du i hoppyaffären. Fint att dekorera julbordet med eller lägg dem bland julblommorna.

 små läckra julbakelser....
 
Eller varför inte en annorlunda och personlig  gran i år ?
 
De flesta av er sitter nog inne med ett eller annat jultips så bara kom loss, dela med er och berätta !!
 
Kram & kärlek