Kombucha !!

Kombucha – som jag trodde var ett slags äckligt djur från  början😱

Döttrarna hade fått små bebisar av sina vänner  för länge sen och nu var det noga att ta hand om den vita geleklumpen.

Den skulle ha socker att äta  och te att dricka – och den växte i rekordfart.

Men det var ju inget djur så klart.

Utan mer som en slags svamp  eller jäst och bakteriekultur  och nuförtiden är den jättepopulär… men den liknar en slemmig manet !

 

Det var under 60-talet som österrikiska forskare började intressera sig för kombucha. De kom fram till att den var minst lika nyttig som yoghurt tack vare sin mjölksyrabakteriekultur.

Det stora genombrottet på senare tid kom 1993 när den slog igenom i USA då Tom Valentine, grundaren till en av USAs största hälsokostkedjor, skrev en lång artikel om kombuchans nyttiga egenskaper.

Men i Asien har den använts i tusentals år och dryckens hälsofrämjande egenskaper anses vara stora.

Kombucha har en avgiftande och renande effekt på kroppen, samtidigt som den förbättrar matsmältningen (på grund av levande bakteriekultur) och stärker levern.

De som använt den under många år säger sig ha fått finare hy, minskning av smärtor i leder och kropp, ökad energi och förbättrad sömn.

B-vitaminerna ser till att hår, hud och naglar håller sig starka och friska, och antioxidanterna anses höja immunförsvaret

Tack vare organiska syror och enzymer som bildas under bryggprocessen kan kombucha ha detoxande effekt på kroppen samt öka mättnadskänslan, och fungerar därför bra i samband med träning och yoga.

Alla b-vitaminer i svampen hjälper dessutom kroppen att ta upp energi ur maten och bryta ned fett. Det gör den också som bra komplement vid önskan om viktminskning

Jatack, säger jag !

Kombucha-te är har tillverkats under flera tusen år i både Japan, Kina och Ryssland. Enligt en del forskare användes kombucha-te så tidigt som 200 år före Kristus.

Redan under Tsin-dynastin i Kina kallades den för ”Livets Te.” Troligtvis har kombucha sedan nått västvärlden via Ryssland. Enligt traditionell kinesisk medicin betraktades kombucha-te som odödlighetens te och livets elixir.

Här hittar du recpetet om du vill skapa din egen Kombucha:

https://mittkok.expressen.se/artikel/kombucha-recept-pa-hur-du-gor-halsodrycken/

 

 

 

 

Tycker du det är lite äckligt att ha denna jättesvamp i ditt köksskåp så kan du numera köpa färdig den som  brygd !  Jag fick tre flaskor av en väninna häromdagen.

Nu dricks det alltså  Kombucha  varenda dag !

Någon annan som har erfarenheter av detta ?

Kram & kärlek