Utanförskap....

Man kan hamna i utanförskap på olika sätt och av olika anledningar.

Det kan bero på socialt arv, fattigdom, diskriminering, segregation  osv och det kan vara biologiska eller psykologiska orsaker

Alla passar inte i den flock de hamnat i… privat eller på arbetet.

 Kan man inte ta del i själva livet med studier/arbete.. då missar man den tillhörighet som detta ger och man behöver bygga upp ett eget sammanhang, vilket inte alltid är det lättaste.

Har man hobbys och intressen som innebär att man vistas i grupp.. då kan man skapa en tillhörighet  här.

Jag råkade scrolla in mig på ett TV program med extremt överviktiga personer som besökte doktor Now.. och här ser vi ett tungt utanförskap.  Inte nog med att det är oacceptabelt att väga 250 kilo… man blir också exkluderad från socialt liv eftersom man inte kan delta, man blir isolerad i sitt hem och hälsan tar stryk.

Att inte känna sig inkluderad i samhället, oavsett vad orsaken är.. man passar inte riktigt in i de normer som råder och i de sociala konstruktionerna och detta kan vara förödande

Utanförskap tar på självkänslan….man drabbas lätt av livsleda och depressioner… och det är ingen enkel match att försöka vända skutan på egen hand.

Utanförskap har tråkiga  konsekvenser.

Utanförskap  kan motverkas genom att man accepterar alla sådana som de är.. ett enkelt recept men svårt att uppnå.

Normerna i samhället  är svåra att motverka.

 

 

 Sedan måste man själv också inse sin egen del i varför man befinner sig i ett utanförskap.  Man kanske isolerar sig och därmed inte ger sig själv chansen att hitta sin flock.

En behöver en bra plan för att kompensera anledningen  till varför man känner utanförskap.

Vi andra som inte upplever utanförskap, vi ska helt enkelt vara mer inkluderande gentemot våra medmänniskor

 💖

I dag är en extra roligt dag för vännerna från Finland kommer på besök och stannar till onsdag!

 

Kram & kärlek💖

1 Skorpan:

skriven

Inte är det lätt att vara människa, verkligen inte. Tror ingen känner utanförskap med dig i närheten Es :).

Utanförskap kan jag känna av ibland på jobbet då vissa är som ler o långhalm. Men har väl annars haft tur som hittat mina sociala grupper :)...

Idag blir det ett likadant projekt som i tisdags med annan inriktning. Får träffa totalt nya människor, karlar ;), o se en ny plats som jag inte annars skulle få se. Kan bli en intressant förmiddag, men före det måste jag via jobbet o sköta om nåt.

Ser du månne nåt om denna dag Es, kommer allt att löpa som det ska? Några trevliga typer där? Karlar ;)...

Trevligt med Finlandsbesök!
Ha en bra dag!
Kram Skorpan

2 SarA:

skriven

2 veckor har gått på nya jobbet. Det är betydligt roligare och mer utvecklande än mitt förra. Jag lär mig massor! Men ett stort minus är organisationen och dess rörighet. Blir inte klok på hur man kan bygga en så stor organisation och det känns som ingen riktigt har koll. Känns inte som att jag blir så långvarig där. Men håller ut ett tag till. Härligt med fredag iallafall! Trevlig helg
Kram !

3 Helena Ir :

skriven

Vad roligt att finska vännerna kommer och stannar några dagar. Det var länge sedan du skrev om dina vänner.

Jag har ju tagit beslut att inte ingå i en grupp av släkten och det för somligt med sig så klart! Inte alla som förstår men för mig var det nödvändigt. Som tur så har jag några vänner som är sen långt tillbaka..
Tråkigt ändå att det blev som det blev. Jag kan inte förändra någon..bara mig själv..Men i det här fallet tappar jag bort mig själv om jag accepterar att vara tillags på villkor som inte är mitt rätta jag! Dessutom kan jag inte spela teater när det gäller verkliga livet!

Det gick bra igår..kom iväg och det var okej!

Snart gå till gymmet!

Kram

4 <3:

skriven

Vad kul att vännerna från Finland kommer. Kommer J läsa kortet idag och bli varm i ♥️? Hoppas att han är på rätt kontor idag och att ingen kollega norpat det. Hur går hans känslor för mig ? Blir lovely med en mysig aktivitet nästa vecka och liten resa . Bara vi två.
Kram

5 Anonym:

skriven

Godmorgon,
Bra inlägg. En sak jag lärt mig under mitt arbetsliv och nu på senare tid när jag jobbar inom psykiatrin, är att alltid bemöta varanda med respekt för du har aldrig gått i den andres person och kläder och du vet aldrig des bagage.
Att se en annan människa och bjuda in vad den nu än kan vara i för grupp är viktigt, det kunde ju varit en själv som stod där och kände sig bortkommen.
Vi måste alla sluta vara dömande och exempelvis gå på utseende för att inkludera, den finns en person en individ där inne under skalet som vi alla kan höja och inkludera.
Glad fredag allesammans!
Kram :)

6 Solstjärnan:

skriven

Tack för blogginlägget.Utanförskap är tyvärr vanligare än man kan tro.Du har rätt den som drabbas måste själv i nån form göra nåt för att få ens en liten ändring som sen till slut blir större i nån form.
O vi medmänniskor borde se så mycket mer än oss själva,vara mer inkluderande som du säger😊
Vad roligt med långväga gäster från Finland 😊
Vi hoppas ju att vi får läsa om deras vistelse här på bloggen 😊
Så skönt att det äntligen är fredag 😊
Nytt jobb tar energi.Mycket att ta in.Hoppas verkligen att de känner att jag passar in i teamet.För detta är ett tidsbundet jobb till slutet av året med ev. chans till förlängning.
Det osäkra känns jobbigt... Så får hoppas att chansen till förlängning finns.

Ha en bra dag!😊
Kram Solstjärnan ☀️

7 Jossan :

skriven

Godmorgon

Fredag! Och det ska bli skönt med helg.
Jag har alltid känt mig utanför.. alla mina vänner är ju i förhållande och det har varit en jobbig känsla även om jag försökt passa in och trycka bort de känslorna. Nu har ju alla dem barn eller är gravida och nu känner jag mig ännu mer utanför.
Jag känner lite att jag inte orkar umgås med dem längre… iallafall inte så länge jag är ensam. Känner mig bara utanför och misslyckad att jag inte är där.. folk säger ”din tid kommer” det hjälper inte att höra. Att vara 32 och inte ha något av det som de har är tufft och ja de finns de som är äldre som är utan det. Men det känns fortfarande jobbigt allt.
Känns som jag nästan ger upp nu…
Har drömt hela natten om hur jag gör saker för alla gravida men får inte göra det till mig själv.

Hur ska man ens kunna träffa någon? Det känns så långt bort och kämpa på med att lita på universum känns svårare och svårare för varje dag..


Detta blev oerhört deppigt! Ser fram emot den stora AWn om 2 veckor. Hoppas så han finns där. Tycker det är min tur nu…

Kram

8 Dunegull:

skriven

Hej E,
Var hos läkaren igår. Vi bestämde att jag ska bli sjukskriven från månadsskiftet. Sen blir det operation innan sommaren. Jag hoppas på i maj.
Känns det för en gg skull att jag gör rätt nu med min arbetsgivare osv?
Känner mig helt utnyttjad och detta är min räddning. Stökar dem mer nu eller jag kan få följa min plan i lugn och ro?

Ska berätta idag för min chef om att jag snart ska bli sjukskriven.

Kram och trevlig helg på er ❤️

9 Bjork:

skriven

Hej sker det något spontant i helgen?


Kram

10 Sara:

skriven

Hej Es,

Hur ser möjligheten ut för jobb direkt efter att skolan är klar? Finns det chans för ett på min nuvarande praktikplats?

11 Hemlig:

skriven

Hej Esmaralda!
Nog är det bedrövligt att det finns så mycket utanförskap och ensamhet. Hur har världen blivit en så ensam plats för oss människor? Så trevligt med besök i flera dagar.

Utanförskap finns också i min familj och det är sorgligt. Kanhända behöver vi i familjen växa lite till? Medla eller inte medla, det är frågan. Det blev inte så bra som jag trodde att det skulle bli.
Tack och kram!

12 Jennie:

skriven

Hej Esmaralda

Jag har känt mig utanför till och från hela livet. Som barn ofrivilligt, som vuxen ibland då allt varit för mycket och jag valt att dra mig undan just på grund av det.

Jag ska göra en resa i juni med dottern, men har knappt alls fått ihopsparat till reskassan. Alla pengar verkar gå till räkningar och mat.

Blir vår resa ens av? Blir den isåfall väldigt knaper? Trist att jämt måsta vända på slantarna, men tacksam förstås om vi ändå får resa.

Kram

Svar: Chansen finns att det blir resa trots allt, kram :)
Esmaralda

13 Hon:

skriven

Hej,
Tyckte han försa sig igår då han irriterat sa att jag är en halvtimme mindre på mobilen om jag kör bil en halvtimme istället.. är det tecken på att han fortfarande har koll på hur jag använder min mobil?
Kram

14 Anonym:

skriven

Hej E,
Han förstår inte hur man behandlar eller uppför sig mot sin kvinna? Håller du med?
Kram

15 J:

skriven

Gomorgon,
Trevligt att ni får besök av era finska vänner.
Kommer vi få en bra helg? Vi ska bo på hotell!
Kram

Svar: Ja, jag tror absolut ni får en fin helg, kram :)
Esmaralda

16 Mercan :

skriven

Tack så mycket söta Esmaralda för allt som du gör för oss 🤗 💞 🙂 har inga frågor kvar Esmaralda 😊 ska titta efter larph lauren byxa 😂 sedan går jag dit den 18 de 😅🤗😎😹

17 L:

skriven

Ja, livet går ju lite fram och tillbaka, upp och ner och hit och dit och då får man ta tag i det så gott det går. Inte alltid så lätt.

En fråga. Jag vågar inte berätta för ”mannen” om hur jag känner för jag är rädd för att få ett nej. Hur blir det om jag berättar? Hur reagerar han?

Kram

Svar: Exakt, livet är ingenting för veklingar minsann !Osäker på hans reaktion men tror du behöver berätta, kram :)
Esmaralda

18 Alex:

skriven

Hej Esmeralda,
Kan vi fortsätta åka till aktiviteten vi har i det området där det var skjutning? Det vara precis där och nu vet jag inte om jag vågar åka dit med min dotter längre. Vad ser du? Ska vi hålla oss borta?

Svar: Jag ser ingen fara kring dig och din dotter men förstår hur obehagligt det måste vara. Det som hänt är fruktansvärt. Kram
Esmaralda

19 Anki:

skriven

Godmorgon Es

Ååh va roligt med besök från Finland !

Här fyller äldsta sonen år och besök blir i morgon

Ha en ljuvlig Fredag alla

Kram Anki med flock

Svar: Grattis till sonen :)Blir en härlig morgondag för er !
Kram :)
Esmaralda

20 Mimi:

skriven

Hej!

Ja, man kan väl säga att jag har hamnat i utanförskap. Kan bara hoppas att det ordnar sig. Man mår inte alls bra av att ha det så här. Kommer jag in i den så kallade gemenskapen igen??

Kram






Svar: Ja, det gör du, absolut, kram :)
Esmaralda

21 Vb:

skriven

Ser du om hans vänner styr B..?
Han svarar inte när han är med dem när jag ringer .. är det därför?

Kramar

22 Maria :

skriven

Hej
Hur blir det med min brorson? Kommer han hem snart?
Kram

23 Lotta S:

skriven

Heja Finland! Vännen i Alltet är säkert med på besöket.

Utanförskapet orsakar så mycket elände i samhället. Och det börjar tidigt. Jag brukar säga att lärarna behöver kunna sköta om sig själva så de orkar se sina elever, det skulle vara prio nr 1. En utbränd lärare kan ju inte det. Och det är kanske i värsta fall den enda tillhörigheten vissa elever får känna om dagarna.
Något positivt på ingång?

Svar: Ja, det tror jag absolut att hon är !!Lärare som mår bra är A och O och deras roll oerhört viktig.
Positiva och trevliga ting verkar vara på väg, kram :)
Esmaralda

24 Mercan :

skriven

Esmaralda kommer jag träffa mannen med gott hjärta snart 😌 💞 🤗 😌

25 Anonym:

skriven

Hej,
Priorernas han andra före som jag känner ..

Kram

26 Bjork:

skriven

Hej finns det en chans att jag har en cavalier nästa år?

Kram

27 Minna:

skriven

Hej Ez,
Jag ska på södernresa snart, undrar om det see bra ut - har lite ångest och oro över resan, men kanske det är obefogat?
Kram

Svar: Finna ingen anledning alls att vara orolig, kram :)
Esmaralda

28 <3:

skriven

Har Maya varit inne och snokat på min fb ?
Kram

29 Igges matte 🐈‍⬛:

skriven

Tack för att du uppfyllde min önskan om en blogg om utanförskap, suveränt bra skrivet. :) Jag har inte valt att födas med mina funktionsnedsättningar och alltid gjort mitt bästa för att nå upp till de förväntningar som finns för att bli accepterad inom normen men det har aldrig varit tillräckligt. Jag har aldrig velat någon annan människa något ont men ändå har jag hamnat utanför och det gör fruktansvärt ont i själen. Jag brinner för att sprida kunskap om mina funktionsnedsättningar och på så sätt öka förståelsen för vad det innebär att leva med Npf.

Trevligt med besök av vännerna från Finland, önskar er en trevlig helg. Kramar 🐈‍⬛

30 Rädd:

skriven

Hej!

Måste fråga, gjorde jag bort mig något igår på jobbet? Sa jag något dumt på mötet eller var det bra att jag var öppen? Kommer saker lösa sig? Du sa att kjag skulle vara avslappnad, vet inte riktigt om jag var det?

Kram och kärlek

Svar: Jag tror det var bra att du var öppen, kram :)
Esmaralda

31 . :

skriven

Hej Es!

Jag har sån extrem ångest över min ekonomiska situation angående Klarna. Fysisk jobbiga symptom. Bara för att vissa där inte kan sköta sitt jobb ordentligt. Kan du se om dom här av sig snart? Jag blir så otrolig kring allt det här!

32 AnnaK:

skriven

Vet att du inte spår i sjukdom men verkar jag vara uttorkad eller kommer min huvudvärk från nacken/axlarna? Ger sig inte oavsett vad jag tar för piller.

Kram 🤗

Svar: Blir det inte bättre inom närmaste tiden så tycker jag att du ska söka hjälp, kram :)
Esmaralda

33 Liljan:

skriven

Godmorgon 🌄☕💕
Utanförskap är något man själv känner, när man inte blir förstådd och vill så gärna känna tillhörighet med någon som förstår ens sätt att tänka, som ger en tid att få vara med.
Men någons externa syn på min självvalda ensamhet behöver inte betyda utanförskap.
Jag har den fysiska hälsan med mig, och är tacksam för det. Jag har vissa människor omkring mig, men inte alltid. Jag trivs att låsa om mig på kvällarna, ta min morgonpromenad om jag orkar. För just den mentala vilan ifrån omvärlden är väldigt viktig fpr mig. Med det så har jag fortfarande ett ansvar att hålla mig uppdaterad med de som jag vill ha kontakt med.
💕
Mäter upp mina koppar kaffe

34 Månskenet:

skriven

🇫🇮 Heja Finland! 😊
Kul att du har kontakten kvar!
Ha det så gott!

Svar: Ja, det är kära vänner... kram :)
Esmaralda

35 <3:

skriven

Vad kul att vännerna från Finland kommer. Kommer J läsa kortet idag och bli varm i ♥️?Når det honom denna gång ? Yellow lady hihi ;). Hoppas att han är på rätt kontor idag och att ingen kollega norpat det. Hur går hans känslor för mig ? Blir lovely med en mysig aktivitet nästa vecka och liten resa. Bara vi två. Låter honom styra nu som du gett mig rådet. Det är bäst. Jag måste kunna vara lite flexibel för hans skull med som har mera tid än honom.
Kram

Svar: Kortet ser ut att komma fram men ser inte riktigt när, kram :)
Esmaralda

36 anonym:

skriven

Hej E!

Han känner inget behov utav att ha gemenskap eller samarbete?
kram

37 vb:

skriven

Är han som han är, eller gör han bara rätt?
Han tycker det är ingenting jag borde reagera på ang igår.. tog jag i lite för mycket?

kramar

38 anonym:

skriven

kommer fler vänner som består?typ grupp?
jag har två stycken jag tkr om innerligt.. men vill gärna ha fler:)

Svar: Fler vänner kommer, kram :)
Esmaralda

39 anonym:

skriven

HEJ,

hur stor är chansen att jag får rollen i reklamfilmen i Rumänien?

40 anonym:

skriven

Hello.

lutar det mer åt han eller mig som har svårt att prata om viktiga saker ?..
kramm

41 anonym:

skriven

Hejsan E,

Blir det bättre snart med allt?
kram

Svar: Ja, det vänder mot det bättre, kram :)
Esmaralda

42 vv:

skriven

är hans beteende rätt mot kvinnan över lag?
kommer det vara någon som accepterar honom för just så som han är?

43 Ghostwriter :

skriven

Vaknade upp av lite tårar från min dröm. Det var många människor som kom & gick, dem kändes som familj.. nån dröm skulle vi gömma oss från en kvinna men det kändes inte som en jobbig dröm. Mer än att jag kände saknad när jag vaknade och därför fick jag tårar

ser du några budskap?




Hoppas du får en fin dag!
Viktigt och bra inlägg

Svar: Verkar handla om ett avsked av något slag, kram :)
Esmaralda

44 K. :

skriven

Pågrund av situationen på jobbet och delade meningar med kollegorna, upplever jag att jag själv känner mig utanför. Tycker inte jag är sprudlande glad (för där jag jobbar måste jag tona ner min positiva attityd pga patients mående). Jag kan skämmas för att jag lägger hårda ord, för jag vet att dem inte förstått mig ännu (troligen, inte varit där så länge). Jag är hård i tonen när jag vill framföra något viktigt, något jag jobbat på. Däremot har de varit svårt att inte vara hård med tanke på att jag måste kämpa för min rätt att inte bli misshandlad på jobb. Eller att alla ska klaga på när vår grupp ber om hjälp. Då var jag tvungen att vara hårdare och sätta ner foten. Jag ångrar det inte. Men känner att de skapat jobbiga känslor inför mina kollegor. Att dem inte verkar tänka som mig. Så länge de är bra för dem är det bra. Så fort man kliver in i dörren är det klag, jobbiga nyheter osv. Det har fått mig påverkad för nu klagar jag. Jag vill vara glad och sprudlande positiv men man får inte vara det här!

Finns de några råd?

Kram

Svar: Det känns bra om du kan förklara dig för kollegorna om du märker att du blir missförstådd, kram :)
Esmaralda

45 Lydia💕:

skriven

Vad roligt med Finlands besök för dig ❤️
Ser du om något roligt händer på kärleks fronten för mig i vår ?
Kram
Lydia💕

Svar: Ligger nära till hands att något positivt sker, kram :)
Esmaralda

46 Emlis :

skriven

Hej Es!
Försäkringskassan ringde ang min ansökan. Ett möte inbokat sedan kommer beslutet om de godkänner eller ej, om det ska kompletteras eller ej. Jag är sååå nervös! Ser du om de kommer att besluta till min fördel? Om det blir positivt för mig. Så nervös 🙈💕.
Kram

47 Ally:

skriven

Det här med att jag ska fatta ett beslut, kan det ha med kärlek att göra? Jag vet ju vad jag vill där.., blir det på något sätt där som jag tänkt, en liten tid iaf?
Kram :) 🌷

48 Mercan:

skriven

Esmaralda jag tror på mig ska aldrig mera köpa sigg😁🤭🙂‍↔️Esmaralda jag ska gå till andra hand butiken Onsdag Torstag du såg att jag hottar fin byxa som ska ersätta tiger söt randiga byxan som jag missade,Esmaralda min fråga ser du om det blir larph lauren byxa,min önskan🙂‍↔️💕🤭🥹🙏

49 Mercan:

skriven

Säta Esmaralda jag vill såella två rader extra euro jackpot mina siffror ser du smått vinst på dem🙂‍↔️🤗🥹🙂🙏

Svar: Ser ingen vinst av betydelse, kram :)
Esmaralda

50 Rebecca:

skriven

Jag känner inte att jag är i utanförskap på t.ex jobbet. Folk vill umgås med mig där. Men jag känner mig ensam väldigt ofta på fritiden och helger. Har ett fåtal vänner men de är upptagna med sina liv eller bor långt bort så träffar dem väldigt sällan. Blir inget spontanhäng eller en vin på stan liksom. Idag är en sån dag som jag känner mig väldigt ensam. Jag vet att det delvis är mitt eget fel, för jag har svårt att öppna upp mig inför nya människor samt att jag inte vågat gå på kurser som jag vill gå på för att jag får ångest. Det är en ond cirkel. Har varit så i 35 år ..vet inte hur jag ska göra. Gått på KBT som ej hjälpte. Önskar att jag kunde hitta några vänner att hitta på saker med i alla fall.

51 Mercan :

skriven

Tack så hemskt mycket söta Esmaralda 😊 💝 👍🤗

52 Vb:

skriven

Blir det bättre mellan han och mig?

53 Emlis :

skriven

Hej Es! Ser du om beslutet kommer vara positivt för mig?
Kramis💕

54 Jeanette:

skriven

Tack!
Jag vänder och vrider på hur jag ska ta beslutet men just nu sitter det fast. Att ta ett jobb med så mycket lägre lön gör jag inte, även om jag känner mig glad och tacksam att hon hade mig i sina tankar om jobbet. Jag ska gå på mötet och se om det finns möjlighet att få mer procent om inte så måste blir det nog att tacka nej.

Önskar dig mysiga dagar med besöket!
Kram


-*-.-*-.-*-.((¯`♥´¯)).`*.¸.*´✿¸.•*¨`*•..¸.-*-.-*-

Kommentera /ställ fråga här: