Överlevnadsmanual

 

Människor med personlighetsstörning är inte alltid en förälder... det kan vara en  partner, en arbetskamrat eller vem som helst.  Skaffa dig insikt och ett förhållningssätt. Källa: vuxnabarn.nu

Lär dig så mycket du kan om narcissistisk personlighetsstörning (antisocial och borderline) och de strategier som människor med dessa störningar använder.

Bland annat manioulation lögner, känslomässig och ekonomisk utpressning, dubbla budskap, härskartekniker, projektion och mer eller mindre förtäckta hot.

 

Sluta förklara dig och försvara dig mot lögner (”Tråkigt att du tror att… det här är vad jag tycker, vill,behöver, känner…”)

Låt inte N, eller någon annan, inbilla dig att du har någon skuld eller att det är du som är störd (f ö N favoritstrategi, att skuldbelägga andra för ALLT och att projicera sina egna brister och dysfunktionella beteenden på andra)

Ta till dig att det inte är ditt sätt att reagera som är onormalt, utan att det onormala är N sätt att agera.

Ingenting du gör eller säger kan få N att förstå eller ändra sig, du har att göra med en störning – som du inte kan ”bota”.

 

N kan inte ändra på sig även om han/hon säger sig vilja det. N anser inte att det är något fel på honom/henne.

I detta fall är det ”eNs fel att två träter”, den andre försöker bara försvarar sig, ”överleva”. Det enda du kan påverka är att du väljer att sluta försvara dig och lämnar relationen, situationen eller arbetsplatsen. Blir du sen förföljd och trakasserad så är det ”bara” N som kränker dig, inte du själv.

Bryt tystnaden (och isoleringen?) och tala med andra om misshandeln, ett nätverk av folk som ”vet” är ovärderligt. Du har inget att skämmas för även om N jobbat hårt för att få dig att tro det.

Lär dig (först intellektuellt och sen känslomässigt) att du inte har någon skuld till den misshandel du utatts för, du är drabbad, PUNKT!

Läs och lär dig så mycket du kan om trauma kris,sorg ochposttraumtisk stress

Återupplev relationen, i detalj, utifrån dina nya kunskaper och insikter.

 

Ta bara hjälp av andra som kan lyssna och bekräftar dig, sunda vänner, stödgrupper och terapeuter som är kunniga på området. Fel bemötande kan förvärra situationen!

Undvik att tänka ”jag borde ha insett/förstått/gjort…N är mästare i att manipulera och ljuga. Tänk istället ”nu förstår jag att/varför/hur…”

Sluta leta efter det du förlorat. Det fanns aldrig! Du kommer aldrig att ”nå fram”, få en förklaring eller någon ursäkt – acceptera att det inte blir något avslut.

N är inte intresserad av att reda ut konflikter. Det rör sig inte om några missförstånd utan om mer eller mindre medvetna manipulativa strategier.

 

Det finns ett svar på frågan ”varför?” Du råkade befinna sig på fel plats vid fel tillfälle och var ett medel för N att få vad denne ville ha (makt, pengar, sex, familj, spänning, status, en position, en titel, en egendom…)

Det kan vara bra att ta till sig att Dr Jekyll inte är den goda sidan. De är inte två, de är ett – partners in crime. Och om du är på väg att avslöja/avvisa Mr/Mrs Hyde så kommer N att använda alla medel för att försöka få dig på kroken igen

Gå inte in i några diskussioner, det är N försök att dra in dig igen/behålla kontrollen. ”Never argue with an idiot. They’ll only drag you down to their level and beat you with experience.”

En ärlig, ansvarsmedveten och välvillig person har inte en chans mot en lögnaktiv, manipulativ, skamlös och empatilös N.

 

Reagera inte på provokationer i mail, sms eller brev. Måste du svara?! Om det krävs att du svarar, skriv ett svar och ”censurera” det (ta hjälp av en god vän) så att det blir kortfattat, formellt och objektivt innan du skickar det.

Praktisera ”Ingen kontakt” – Get out, and stay out! Ta ut skilsmässa, avsluta alla relationer och alla affärer, säg upp dig, säg upp bekantskapen, gå ur föreningen, flytta, gör det som krävs för att skydda dig själv från fortsatta övergrepp, de kommer alltid som ett brev på posten förr eller senare.

Lämna inte ut någon information om dig själv och ditt liv, N finner alltid på ett sätt att använda detta emot dig.

Om nödvändigt/möjligt så se till att det finns ”vittnen” om du måste ha ett möte med N.

 

Måste du ha kontakt med N, för att ni har gemensam vårdnad, så håll en mycket formell distans. Dokumentera om möjligt all kommunikation, förslagsvis via mail. Uppgörelser bör förhandlas fram, skrivas ner och undertecknas i närvaro av en utomstående oberoende person (försök behålla tålamod och lugn samt att presentera Win-Win scenarion).

Om möjligt undvik vårdnadstvister. Undvik att gå in i konflikt (svara på projektioner) och komma med motanklagelser. Om N tvistar om enskild vårdnad så försök behålla lugn och tillit. Tänk långsiktigt och lägg energin på att visa vem som har barnets bästa för ögonen.

 

Prata inte illa om den andre inför barnen. Det är barnmisshandel! (bekräfta barnets känslor ”objektivt” och samtala kring handling/beteende, inte person)

När du kommit ut på andra sidan kan du börja titta på de saker du förhoppningsvis har lärt om andra och om dig själv. T ex att det finns folk som inte vill en väl och andra som lyfter en och bär en när man inte orkar själv om man tar mod till sig och ber om hjälp. Samt att du antagligen är för ”snäll”, mer värdefull och starkare än du trott.

Du är en ”överlevare”, kanske ända sen barndomen, nu är det dags att LEVA!

Den andre kanske inte släpper taget men du kan välja att göra det. Släpp taget!

 

När du kan sluta ”skvallra” om narcissisten vet du att du äntligen är FRI! Att den personen inte stjäl någon energi alls från dig längre. Att du gått vidare även om han/hon aldrig gör det.

 
Kram & kärlek
1 Oxelina :

skriven

Hur visste du att jag på arbetet mött en sådan person under tio år....men först sista året som poletten trillat ner. Men nu kämpar jag på vidare och har raderat bort denna person så gott det går. Känslan är ljuvlig, men det har haft sitt pris. Jag är på väg tillbaka från halvtidssjukskrivning som blev resultatet efter tio år med en arbetskamrat som visade sig vara en mrs hyde. Och jag känner igen vartenda ord, varenda mening du skriver. Det kan bara bli bättre nu, känns riktigt bra. Men visst nog är det jobbigt ännu vissa dagar, men det är inte konstigt efter allt som jag fått utstå och vara med om.

En stor varm kram till er alla som behöver en.

Svar: Ja, nu kan det bara bli bättre... stor kram :)
Esmaralda

2 Cissi32:

skriven

Intressant läsning. Tänker på mitt ex. Tror inte han kanske är narcissist just men nån diagnos har han ju. Lite av ovanstående som stämmer in.

Jag hade ju bestämt mig för att inte tacka ja till en utbildningsplats i höst om jag kom in. Men nu blir jag lite osäker. Om jag tackar nej i höst, hur stor är chansen att jag kommer in till januari istället? Vill inte missa min chans....

Kram!

Svar: Vill du vara HELT säker.. tacka ja nu ... kram :)
Esmaralda

3 Dunegull:

skriven

Ser du mig med egna barn i framtiden?

4 Prillan:

skriven

Bra text... känner igen mig i mycket. Men att gå ur en sådan relation och genast när man gjort det känna sig som en vinnare är svårt. Jag känner mig bara som en förlorare. Jag stannade väl för länge, har börjat tvivla på mig själv. Sååå jobbigt. Kan du se om det hade fungerat mellan oss och om han kan/hade kunnat förändras... eller är det som hjärnan säger att han är obotlig från det han gör?

5 Skorpan:

skriven

Säg upp all kontakt, ja det är väl lättare sagt än gjort. O låt mig slippa såna typer, eller har jag kanske ändå råkat ut för någon? Det var en som påstod att exet skulle ha variet en sån typ, men nja, hmm...

Tack för svaret Es! Jag vet att min kompis uppskattar mina öron ;), jag har ju två stycken. O vad gäller sommaren ska jag försöka göra upp planer kring den. Väntar nu besked gällande jobbet jag intervjuades för. Får se hur det går...

Kram Skorpan

6 ensam:

skriven

Jag kämpar och kämpar för att komma rätt i livet. För att känna glädje, lycka och kärlek till livet. Jag försöker ser och vända allt som händer mig till något positivt, men just nu har jag tappart orken med att kämpa.
Tänkte kolla om du kanske kunde se ifall det kommer ske någon förändring i mitt liv dem närmaste tiden som kommer att ge mig motiveration igen till att fortsätta kämpa vidare?

7 Lil:

skriven

Ja, antar att jag haft min beskärda del av "n" både genom barndom och vuxna relationer och vissa blir man ju inte av med så lätt... även om påverkan mattas av och t.o.m blir på gränsen till obetydlig genom bland annat val, tid och självarbete.

Det sista jag vill är såklart att ha en relation igen med "n" typen. Är det därför dumt av mej att tro att jag kan ha en så lättvindig (sexuell) grej med denna ofullständiga man utan att bli känslomässigt påverkad alls? Eller kan det faktiskt bara funka så en sekund eller två?

Kram :)

8 Jessica:

skriven

Es, jag har två frågor, ser du om min kompis verkligen vill vara kompis med den där tjejen på min skola? För hon har typ börjat dissa mig och jag känner mig väldigt utanför... Snackar dom skit om mig när jag inte är där? Det känns så men jag vet inte om jag kan lita på den känslan.


Och en sak till: ska jag satsa på han? Ska jag samla mod och gå fram å prata med ham? Är han något och ha eller är han en player?


Jag börjar snart tappa hoppet om kärleken. Jag håller ögonen öppna och så, men det verkar som om ingen vill ha mig och jag vet inte varför. Det är väldigt tråkigt, man känner sig verkligen hopplös. Kram

Svar: Prata du med honom... mod är en viktig egenskap !! Din kompis vet inte riktigt vad hon vill just nu men jag tror inte hon pratar skit om dej.. kram :)
Esmaralda

9 Kämparkramen:

skriven

Jag dejtade en kille med dessa tendenser ett tag. Det var ingen vidare upplevelse, speciellt inte då han inte förstod när jag ville släppa taget.

Men det e som du säger E, att bryta kontakten helt å hålla sig till det är det enda som biter. Personer jag inte vill bryta kontakten med är däremot mina barndomsvänner, tror du Michelle lr Emilie vill vara med oss i helgen?

Kram, o extra kämparkram till er som kan relatera till dagens bloggämne!


Svar: Ja det känns som att de vill det.. kram :)
Esmaralda

10 Nyfiken gul:

skriven

Hej

vad kan du se om min närmsta framtid?
kram

11 F:

skriven

Hur ser min kommande pojkvän ut utseendemässigt, är detta någon som är min "typ"? Är det någon jag kommer träffa snart? :)

12 Lotta:

skriven

Så tänkvärt. Ska försöka komma ihåg detta. Fick ont i magen av att läsa det. Usch så jobbigt.
I och med detta undrar jag om det bara är jag som blivit/blir illa behandlad av "mannen".

Ha en fin dag i värmen.
Lotta

Svar: nej, det är inte bara du inte.. kram :
Esmaralda

13 Helena Ir:

skriven

Denna person har jag träffat, varit gift med. Jag hade inte en chans..jag var helt chockad ibland,förstod inte att det fanns så vidriga människor..men jag var arg också! Tror det var den som hjälpte mig till slut..
Och jag är tamejtusan en ÖVERLEVARE ända från barndomen!

Helt fri är jag dock inte,för jag önskar fortfarande denne person ett mycket plågsamt liv..men i tankarna får det bara finnas ett kort ögonblick!
Han är gift igen,stackars kvinna!

Kram :)

14 Morran:

skriven

Viktiga texter idag! Har haft mer än en narcissist i mitt liv, verkar dra till mig dem på något vis. De kan väl lukta till sig ett "lätt byte" på lång väg... Men just nu är jag mest arg för att jag misstänker att granngubben tog kort på mig när jag satt och solade 😡 Fy fan! Fattar inte varför för jag hade ju alla kläder på mig. Men skumt betedde han sig i alla fall.

Drömde konstiga drömmar om katter, tog hand om några katter. En var min favorit, den var väldigt kelig och gosig och hade sån vacker teckning. Men när jag lyfte upp den för att gosa med den så upptäckte jag att den var full med loppor, och hela jag blev också full med loppor. Fick panik och försökte få bort dem, någon lugnade mig med att de sätter sig inte på människor, så det var ingen fara. Men jag tyckte ändå det var äckligt och ville få bort dem, tog av mig de loppfyllda kläderna och upptäckte att jag fått bröstvårtor längs med hela magen. Någon förklarade att det var för att jag var gravid med kattbrbisar och det var så för att jag skulle kunna dia dem när de föddes. Jaha, helt normalt alltså. En man kom in och han hade också fått kattbröst, de var svullna med mjölk för han skulle snart föda berättade han stolt. Vaknade sen, något förvirrad. Vad i hela friden kan en sån dröm betyda? Jag saknar min katt?
Det här var inte ens en av mina konstigaste drömmar, en helt vanlig natt i min hjärna med andra ord...

Kram!

15 Tjejen som fick seans förra året:

skriven

Hej!

Efter vår paus, hur tror du att det blir? Kommer det bli ett försök eller vill han lägga det på is?
Är det som hans syster tror, att han kommer inse hur bra jag är för honom?

/Emma

Svar: Jag vet faktiskt inte hur det blir i nuet.. men när jag ser längre fram så ser jag en annan kärlek vid din sida.. kram :)
Esmaralda

16 ❤️:

skriven

Trenger jeg bekymre meg for at kjæresten min har vært utro, eller tolker jeg alle signalene rundt det feil?

Svar: Ni behöver prata ut... kram
Esmaralda

17 Mossen:

skriven

Hej

Kom hon smsar mig snart? Har vänta nu iallafall och ska jag vänta lite mer?

18 Skytten:

skriven

Hej E, ser ju en del typer av den sorten eftersom jag jobbar inom psykiatrin. Jobbiga typer. Kan du se hur min ekonomi kommer att vara här framåt? blir den bättre?

Svar: Japp den blir bättre.. sakta men säkert... kram :)
Esmaralda

19 Jessica:

skriven

Tack för svaret, kram:)

20 <3:

skriven

Tack kära Es för inlägg idag. Det känns så rätt nu att jag brutit med Y. Hon var en sån person jag tror skulle använda privat information emot mig.
Har lärt mig en läxa nu att jag inte ska vara så godtrogen och öppen med mitt liv.
Kan du försöka se/råda mig om F. Vet inte hur jag ska tolka honom längre. Han skriver sms och håller kontakten och frågar frågor. Han verkar vilja fira midsommar med mig.Om inte nya jobbet kommer emellan. Tror du fortfarande att det blir bra mellan oss som du såg tidigare om vi tog det sakta men säkert ?Förstår inte vad som håller honom tillbaka ?Vill inte slänga bort det vi har heller med och pressa honom på något sätt. Jag hade behövt lite mer tid med honom efter semestern och att jag känner att han är lite mer engagerad i vår relation. Kanske borde vända på klacken och gå. Han brydde sig inte ens om att jag fyllde år förra veckan fast jag frågade om han ville komma och jag tror att han var ledig.
Kram & Love
<3 <3 <3

21 T:

skriven

Väldigt viktig information. Jag har erfarenheter av denna typ av person, det är en nyttig erfarenhet men den tog mycket kraft. En fråga till dig esmaralda. Stod här om kvällen och skulle söva min son vid hans spjälsäng, när jag stod där fick jag plötsligt en känsla av att jag var han när han är vuxen och han nattar sitt barn. Fick en känsla av att han hade två små flickor. Vad var detta? Bara fantasier i mitt huvud eller var det en sann framtidsvision? Tack för din blogg!

Svar: Det var helt enkelt en framtidsvision.. han bli pappa till två flickor.. kram :)
Esmaralda

22 Sheri:

skriven

Es, Ser du om jag förlovar mig inom närmaste framtiden (dvs 1-3 år) eller ser det ut att dröja längre??

Svar: Bör bli inom 3 år.. kram
Esmaralda

23 AnnaK:

skriven

Kan ha och haft personer med de dragen i min närhet men svårt att veta riktigt! En är avliden iaf och inte ett bekymmer för nån längre och den andra vet jag inte riktigt....mycket av det du skriver stämmer in. Mycket möjligt iaf...

Funderar mkt på en sak just nu utan att komma fram till något! Får jag någon klarhet snart? Blir det bra?

Kram :)

24 Mimi:

skriven

Hej! finns det något jobb till mig inom ett halvår??? vet inte om jag klarar ekonomin mer än ett halvår till. Hoppas innerligt att jag får ett jobb.

kram

25 Amelie:

skriven

Hej Es,
Intressant inlägg.. Jag har en chef som är en typisk N. När jag nu bestämt mig att aldrig ta fighten börjar jag få min energi tillbaka och fokusera på annat..
Söker mig vidare till annat och trevligare arbetsmiljö, har sökt en tjänst, kommer jag att bli kallad till intervju och hur ser chanserna ut att få tjänsten?
Kram :)

26 Elise:

skriven

Hej Es

vem är min nästa kärlek?
kram

27 Frågade :

skriven

Mitt ex har hittat en annan tjej efter att vi avsluta för 1,5 vecka sen. Kan du se om de kommer att hålla mellan dem en längre tid eller om de bli kortvarit mellan dem?

Svar: Inte så långvarigt.. kram :)
Esmaralda

28 Tjejen:

skriven

Kommer jag ha en intim relation med honom igen?

Kram

29 Pöm:

skriven

Ja min försvunna ryggsäck är nog försvunnen.. Stulen. Först hittad men nu vet ingen något längre.
Ska jag fortsätta söka? Dra in polisen eller får jag min väska?

30 Li:

skriven

Vilka bra inlägg!
Hur vet man om man själv är narcissistisk? Ska ju nu separera och är nu förvånad att vi inte gjort det tidigare. Min sambo gör ett rätt bra jobb med att skuldbelägga mig. Men jag har väl en del andra brister. Kram

Svar: Ja hur vet man ? Man passar inte in riktigt.. man bli ovän med folk.. ganska ensam... kram :)
Esmaralda

31 solstrålen:

skriven

Hej Es

vad ser du om sommaren för mig?
kram

32 Hönan:

skriven

Väldigt intressant läsning idag. Tycker du skriver så klokt och självklart. Inget krångel utan rakt på sak. Sånt gillar jag. Även om jag inte alltid lyckas leva efter det. Tror du han önskar att jag tog mer kontakt?

Kram

33 thess:

skriven

Finns det någon chans att jag och min kollega t får ett förhållande?

Svar: Jag ser inte chansen som stor.. kram :)
Esmaralda

34 Mareli:

skriven

Hej!
Vad tycker han om mig?
Kram


-*-.-*-.-*-.((¯`♥´¯)).`*.¸.*´✿¸.•*¨`*•..¸.-*-.-*-

Kommentera /ställ fråga här: