Är du normvänlig.. eller inte ?

De sociala normerna är många och avancerade – ibland bör de följas och ibland kan man skita helt i detta...........beroende på situation och beroende på vilken personlighet man är.

Rädda och försiktiga människor kan gott träna  lite på att avvika från normen och inte bara falla in i ett givet mönster… och människor som i fullt ståhej gör allt för att avvika från normen  kan ta det lite lugnare för annars är risken stor att det uppfattas som tröttsamma och förvuxna  tonårsslyngel.. 

 

I vår värld finns normer för hur vi ska interagera med varann och det finns olika mönster inom familjen, bland vänner, på arbetsplatsen och i parrelationer.

Vi lever i en en djungel av unspoken roules.

  Interagerar man med en stark person som tar alltför mycket plats då har man tre val….nummer ett är att man faller in i ledet bakom och nummer två, att man påtalar för den här personen att den tar  för mycket plats & att det är klädsamt om hen dämpar sig en aning.  Nummer tre innebär att man tar kampen på samma nivå och blåser upp sig och käftar på.

Man ska välja det alternativ som man ÄR… och vara sann mot sig  själv. Däremot ska man aldrig välja med rädsla.

 

 

Sociala normer mellan olika kulturer kan vara tufft.

Min son  gjorde att arbete på gymnasiet just om kulturskillnader och besökte en fattig masaifamilj  i Kenya under några veckors tid.

Vid hans första dag där  gullade han med en söt liten get och kort efter brakade det loss.. man skar halsen av geten, blodet sprutade och knivar blänkte.. och sonen erbjöds att äta en bit ångande inälva….. och allt det här fixade han. Det var okey.

Han gjorde det som förväntades av honom och tog seden dit han kom.

Däremot hade han svårare för att acceptera att folk hela tiden tog hans mobil och hans kläder och skor och när han själv  skulle ha sitt eget så var det puts väck eller så var batteriet i telefonen urladdat.. och det  var en tre timmars promenad till stället där man kunde ladda.  På detta blev han lite lack och röt ifrån  - och ingen begrep varför han surnade till.

 

 

Är man uppfostrad efter normen att vara söt och hålla truten – då  får man som regel problem. En sådan norm är falsk och bygger på  rädslor och Jantelag … och den bör man  i rappet jobba på att förändra. Annars sitter man där med en enorm passiv agressivitet som  kan göra folk sjuka, på riktigt.

 

Befinner man sig på fel plats i de sociala normerna – så kan det hjälpa om man skaffar sig en ny förebild….så att man kan socialisera sig i den riktning man vill ta

 

 

Själv fungerar jag så att när jag blir nervös så pratar jag på.. och träffar jag någon nervös stackare som blir tyst av sin nervositet då blir det en rejäl kollision.. och vi  kan ha svårt att släppa in varann i  den sociala processen… jag som får panik av  tystanden och hen som får panik av mitt tjattrande !

Träffar jag någon som inte är blyg utan bara mindre pratsam då kan den här personen säga åt mig att herregud människa vad du tjötar.. och då håller jag med och säger att ja, det är förbannat vad  jag mal på och sen är isen bruten och lätt att mötas på en rätt nivå.

 

 

Det där sociala är inte alltid så enkelt ! 

Jag bryter rätt ofta normen själv och gör lite tossiga ting… ställer kanske frågor som folk tycker är påflugna och närgångna …. kramar nån när det inte ska kramas…..bjuder ut en karl på dejt istället för att passivt vänta…beställer en Irish coffee till frukost… och är lite som min mormor var kanske.

 Lyhörd för sociala normer YES.. men lust att röra om lite i grytan. Fast bara till en viss gräns. Självinsikten får man inte tappa, då blir man en pain in  the ass.  Och det vill man ju inte.....

 

Kram & kärlek

1 Bk:

skriven

Är nog oxå lite som du, pratar gärna och gillar inte tystnaden. Tycker nog att jag är rätt så bra i det socialaspelet. Har lätt för att anpassa mig i alla situationer.

Gillar möten med människor.
Längtar nu efter tvåsamhet, ser du något möte för mig, och är det inomhus eller utomhus? Kram

2 Mirre:

skriven

Godmorgon Es!
Vad betyder min dröm som jag nyss drömde? Den var väldigt obehaglig, ringde till polisen flera gånger i drömmen och jag och mina vänner försökte undkomma någon slags farlig gärningsman som lurade i områden där vi befann oss/skogen. Hade en stark obehagskänsla när jag vaknade upp,och det var väll mest den jag reagera på. En riktig stark illamående känsla i magen när jag vakna. Kunde inte somna om. Betydde denna drömmen någonting eller var det en simpel mardröm? Kram

3 Skorpan:

skriven

Ja vad är jag, tyst ibland då jag inte passar in, pratsam då det känns att jag passar in. Påstår mig kunna ”upoföra” mig, men ibland kan jag också få nåt ryck o inte göra det ;). Under året har jag träffat många som inte kunnat det här med att uppföra sig o så är det ju bara, en hög utbildning ger inga garantier i detta fall... Kanske tvärtom t om..

Två dåliga nätter i rad o det känns av att inte ha fått sova ut. Kommer jobbstressen att släppa nångång eller hinner jag byta jobb innan den gör det? En intensiv januarimånad väntar...
Ha en bra dag!
Kram Skorpan

Svar: Du reder ut det du måste men det blir tufft bitvis och sedan släpper det o nytt kommer..... styrkekram
Esmaralda

4 Cattis:

skriven

Godmorgon Es!
Jag har haft en jobbig tid även om det hänt lite nytt inom arbetslivet som är rätt riktning för mig. Nu inatt drömde jag att min yngste son skulle dö. Jag undrar så vad detta kan betyda.

Önskar dig och alla på bloggen en riktigt fin dag🌸

5 Helena Ir:

skriven

Inte så lätt alla gånger..tänkte på hur jag pratade med en väninna..mycket ville jag ha sagt..och snabbt som en kulspruta skulle jag få ur mig det jag skulle ha sagt. Längre tids tystnad med nya människor..gör att jag måste hålla igång samtalet..lyssna..prata..ställa motfrågor,alltså hålla ett samtal igång. Som barn skulle jag mest vara tyst..måhända att jag tar igen det nu!

Det där att tiga..och vara tyst för husfridens skull..när det gäller familjen..har jag gjort en hel del. Den normen är jefligt falsk..där har jag ju trampat i klaveret..och får lida för det..
Men jag tycker inte det är sunt att bita sig i tungan år ut och år in. Jag som har tuffat till mig en hel del genom livet..på andra sätt lugnat ner mig..fastnar i den där falska normen..ursäkta men det luktar illa!

Tids nog så glömmer människor vad de surat över..så tror jag ..om det inte är livsviktiga frågor det handlar om..som i det fallet jag tänker på..ja,då borde saker ändras med tiden.

Tvätt och annat pyssel..står på programmet idag..

Ha det så bra!
Kram :)

6 EPM:

skriven

Godmorgon!

Jag uttrycker mig på ett vis som tydligen är provocerande, jag upplever att jag skäms över den jag är då jag mött någon som jag inte passar med-att jag är plump.
Folk reagerar eftersom jag ser väldigt söt och snäll ut, flickig, men jag har aldrig varigt särskilt flickig.

Jag fick jobbet!
Nu håller jag tummarna att mitt arbete kan släppa mig snart.

Jag upplever att en hämnd tar form, egentligen inte en hämnd för att skada utan en ärlighet för att jag ska kunna gå vidare.
Ser du nåt om detta..?

Svar: Grattis till jobbet !! Du går vidare även om jag inte ser exakt hur det går till.. kram
Esmaralda

7 Dunegull:

skriven

Ser du ngn positiv förändring för mig på jobbfronten 2018?

8 Fjäril:

skriven

Hejsan. Det får bli ett kort inlägg från mig eftersom jag fyller år idag! Men ser du om Sebastian kommer vilja träffa mig igen eller om vi ses snart? Krsm

Svar: Grattis på födelsedagen ! Ni ses snart men jag ser inte er som ett par framöver.. kram
Esmaralda

9 Berg:

skriven

Jag är egentligen ganska känslig för sociala normer, och vill väl helst flyta med. Däremot har jag inte låtit normerna styra livsval, så nu lever jag på ett sätt som inte är norm. Det går bra det med.

Es, nu fick exet en anmälan mot sig, och det var skönt att den inte kom från mig. Jag är tveksam om det kommer bli någon förändring. Mer frostigt bara... kan du se något?

Svar: Nej här ska du nog lita på din känsla... det finns en gräns hur mycket personen är kapabel att förändras.. kram
Esmaralda

10 Hej:

skriven

Hej Esmaralda
Jag har blivit mer så att jag inte kan hålla truten. Beter någon sig illa så har jag inget problem att säga det och stå för vad jag tycker. Man blir trött på att hålla truten för visst finns de dem som inte beter sig schysst och det bör få höra det då. Jag är ingen som går runt och stör mig på folk i vanliga fall eller i onödan, på det sättet har jag nog mycket tålamod. Men när det väl smäller då smäller det. Vissa verkar tro att jag inte kan säga ifrån?

Es, verkar han förbi helt okej med distansen mellan oss?
Kram

Svar: Jag tror människor respekterar dig på ett sunt och bra sätt... och ja, han verkar inte ha problem med distansen.. kram
Esmaralda

11 Helena Ir:

skriven

Ja just det..jag är nog också så att jag kramas rätt mycket..ibland kan jag tänka efteråt..att jag nog borde frågat innan..men känslorna tar över där..får jag höra en sorglig historia..så måste jag ju bara kramas.
Jag har träffat en kvinna på gymmet..hon är där när de öppnar..6.30..pga den sociala fobin hon har,har hon berättat..henne var jag ju tvungen att också krama om! :)
Igår träffade jag henne igen..och önskade henne en riktig god jul..och det gick bra med kramen :)

Tror jag tar igen lite efter hur min uppväxt var..jag är så olik min familj..

Okidoki..ha det gott.. :) igen då!

Kram :)

Svar: Att vara äkta och att i detta vara sig själv.. det brukar bli rätt.. kram :)
Esmaralda

12 Smulan :

skriven

Jag har tappat bort mitt telefonfodral med kontokort o körkort mm. Ser du vart den skulle kunna finnas? Hittar den inte någonstans

13 <3:

skriven

Tack för läsning idag.
Testar och frågar igen om du kan se vad som hänt med min påse med shoppingen som försvann från hotell receptionen. Tror du att den kommer tillrätta? Har någon i personalen tagit den ? Har både ringt varit dit och mejlat.
Vad kan jag göra ?
Kram

Svar: Chansen minskar att du får påsen tillbaka... kram
Esmaralda

14 Fanny2:

skriven

Kan identifiera mig själv som den som är uppfostrad till att vara söt och hålla tyst... Det händer dock att jag får nog och ryter till. En dag hoppas jag kunna få bort detta beteende helt. Det känns alltid bättre att säga vad man tycker och känner i såna situationer. Din son hanterade det ändå rätt bra... De flesta svenskar skulle bli tokiga om det hände dem. Kanske behöver alla den typen av miljöbyte någon gång i livet.

Es, tror du att min soulmate närmar sig?

Kram

Svar: Ja det är nyttigt att inse att världen kretsar inte kring mig och mina svenska värderingar.. kram :)
Esmaralda

15 ThereseC:

skriven

Hej Es!
Oskrivna regler är inte alltid så lätta att lista ut. När jag var i Nederländerna till exempel så var folk mer direkta med att säga till om jag gjorde något som retade dem eller något som var"fel". Jag var inte van vid det så jag trodde att folk ville säga upp bekantskapen med mig hela tiden. Men så var inte fallet.

Igår var det trepartsmöte med min coach på arbetslivsresurs och min Arbetsförmedlare. Shanti var med och hon levererade. Jag har haft en idé som jag inte riktigt vågat uttala högt. Jag hade tänkt att jag skulle ta upp den med arbetsförmedlaren och fråga om det var möjligt att genomföra den. Jag började berätta lite om vad jag skulle vilja göra när arbetsprövingen är slut och plötsligt nämner han den idén som jag hade tänkt. Det betyder ju att han är inne på samma spår som jag. Vilket känns positivt. Jag är säker på att Shanti hade ett finger med i spelet.

Kram ThereseC

Svar: Ja, sådant där är Shanti bra på... att tyst förmedla vidare.. kram :)
Esmaralda

16 Jennifer:

skriven

Hej! Nej inte det enklaste med sociala normer, särskilt om man bor i ett annat land! Då jag bodde i Kirgizistan blev jag en gång hembjuden till en familj på middag, där sitter man på golvet runt en duk då man äter. Jag satt med fötterna så att fotsulorna syntes (hade strumpor på!), och familjen blev alldeles förskräckt! Det anses fult och oartigt att visa fotsulorna åt någon, fötterna ska helst gömmas undan.

En annan gång var jag i mitt arbete uppe i bergen i en liten avlägsen by i Tadzjikistan. Det hölls en minnesstund för offren som hade omkommit i en lavin för några veckor sedan. De andra satt ner på huk och stirrade i marken medan byäldsten läste en bön. Jag tänkte att jag vill visa respekt på mitt sätt, såsom vi gör i Europa, och stod upp, men böjde på huvudet och knäppte händerna. Oj vad de blev arga på
mig efteråt för att jag hade gjort så och inte suttit på huk som man borde ha gjort, byäldsten skällde ut mig och sa att då du är i Rom, gör som romarna gör... Och snabbt lärde jag mig!

Numera är jag väldigt lyhörd och flexibel på mina resor och observerar snabbt hur man "ska" göra. Gud vad jag längtar efter att resa igen.

Esmaralda, är det helt upp till mig att bestämma om jag nu ska flytta utomlands? Om jag väljer det, kommer det då att ske?

I hjärtat vill jag det, men hjärnan säger att det inte ännu är rätt i tiden, för mitt barns skull. Det är ännu inte rätt för henne. Ska jag lyssna på min hjärna och förnuftet i detta? Det känns starkt att jag ska göra det, men ibland har jag fel. Kram

Svar: Har du stabilitet tillräckligt för både dig och ditt barn - och en plan kring hur livet i nya landet ska se ut, arbete, barnomsorg osv... då kan jag inte se att det skulle vara fel. Lyssna till din magkänsla.. kram :)
Esmaralda

17 Cattizz:

skriven

Min kollega har sjukskrivit sig för att hon har gått runt l varit arg på arbetsgruppen o missförstått oss. Tror hon verkligen det eller är det annat i hennes privatliv som ligger bakom? Det verkar nästan så

Svar: Känns som att det ligger mer bakom... kram :)
Esmaralda

18 Virrhönan:

skriven

Godmorgon!
Emellanåt lever jag nog efter normerna, gör vad som förväntas göras men ibland...eller okej då, ganska ofta kan jag nog röra o lite i grytan, till vissas glädje och andras förtret. På jobbet har jag hängt ihop med en person som jag gillar mycket men på sista tiden har vi glidit isär och jag har kommit närmre två andra och vi har jättekul ihop. Vi skojar och pratar om så mycket annat än jobbet som dom andra sitter och maler om hela rasterna och det är så tråkigt. Jag har markerat att jag inte vill prata jobb men så häromdan kom ett meddelande att min vän inte orkar längre och i stort sett vill säga upp bekantskapen. Har pratat med henne och vi försöker börja om. Hon var helt enkelt avundsjuk på min relation med mina andra kollegor. Hon vågar inte markera och följer med i jobbsnacket och allt det negativa som diskuteras. Det är sånt som är så tråkigt att folk har svårt att se att andra vill göra annorlunda när man kanske förväntas sitta där och hänga med i deras tråkiga samtal. Då är man knäpp och knasigt och Gud vet allt. Skiter i vad de säger, sån är jag. Det blev visst ett väldigt långt inlägg idag men jag måste fråga också om det kommer nåt roligt för min del på jobbet, allt är så tråkigt och malkört, behöver piggas upp.
Kram

19 Fågel Grön:

skriven

Kloka tankar har du Es! Har bett änglarna om hjälp med att en hundvakt ska komma in i vårt liv och som kan hjälpa oss om det skulle behövas med vår käre fyrbente kompis. Häromdagen mötte jag en kvinna som bor längre ner på gatan och som är långtidssjukskriven. Hon har själv haft hund och längtar efter promenader med en hund igen. Så nu ska våran lille kompis få vara med henne idag två timmar när jag är iväg. Jag är nervös eftersom jag inte känner henne än, men har tillit i att det kanske är meningen att hon kan bli vår framtida hundvakt. Vad känner du Es?

Svar: Tveksam om hon orkar i längden... men hon ser vänlig ut och tycker uppriktigt om hundar så funkar det.. ja då är det bara bra.. kram
Esmaralda

20 Cattizz:

skriven

Tack för ditt svar Esmaralda. Jag vill inte att nån kollega ska känna sig utanför o må dåligt. Men hennes argument är verkligen inte hållbara så det var därför jag misstänkte att det är något annat som låg bakom. Tack! Och Tsck för intesssnta och läsvärda blogginlägg!

21 Loj:

skriven

Hej Esmaralda.
Tack för ett bra inlägg! Så intressant varje gång.

Verkar han tänka sig en fortsättning med henne?
Kram

22 åsa:

skriven

Hej E!
Ja jag är nog lite av varje att säga ifrån o tiga.

Sk jag söka den lägenheten som går ut idag? el fråga i samma trappuppgång om någon vill byta lägen. Ligger i köket prg av grannensbarn skrik vägg i vägg med mitt sovrum. så trött
kram Åsa

23 Loj:

skriven

Hej Esmaralda.
Tack för ett ännu bra inlägg!!
Är det henne han tänker sig en fortsättning/ framtid med? Är han kär i henne och bilda familj?
Kram

24 Smöla:

skriven

Hur ska jag göra för att barnen ska må bra? Hjälp! Dom gråter å skriker å mår skit av separationen.

25 Moj:

skriven

Hej Esmaralda
Verkar någon komma som är intresserad utav mig snart? Verkar något inom kärlek vara på g? Något som kan vara lite positivt för mig..
Kram

26 Linnean 🌸:

skriven

Tja, när folk är tysta och blyga...då pratar jag på och försöker få med dem. När det blir tyst så babblar jag ännu mer 🙄 När väldigt dominanta personer håller låda kan jag backa men om det handlar om elakheter och skit så kan jag gå i taket för att försvara svagare som blir utsatta. Har ganska lätt att prata med folk. Kan börja prata med vem som helst var som helst. Kanske ses som lite ding ibland 😉
Men har även fått passa min tunga ganska länge nu i en familjegrej. Det är inte lätt! Är inte så mycket för att hyckla. Detta kommer att testas å det grövsta på just...julafton! Då får jag fan passa truten rejält!! Där kommer ju det där att acceptera att andra tänker och gör på sitt sätt och det är ok...bara de inte klampar innanför mina privata ramar. Då blir jag drake!
Jag gillar att dra med folk i samtal och få dem att skratta och släppa loss lite. Kan väl säga att jag inte håller mig helt inom alla ramar som man bör och ska. Nix! Ibland blir jag förvånad att folk kan bli såå förskräckta över små oskyldiga ”övertramp” Skaka loss lite mer! Våga och bjussa på er själva! Ett garv är verkligen förlösande allt som oftast! 😁
Nu ska det bakas! Ha en glad dag! Kram!
/Linnean 🌸

27 H:

skriven

Hej Igen!
Jag gjorde som du sa tog intiativ och försökte prata men det verkar som om han inte vill prata med mig eller han gjorde det men brydde sig inte riktigt vad jag sa. Jag vet att jag inte gjorde fel inte denna gång. Blir så ledsen för jag trodde han kände samma som mig..
Det känns som att det är slut på riktigt! Är det det?
Jag mår piss dåligt! :(
Kram

Svar: Acceptera att det är slut.. och ta dig ett stort kliv vidare.. kram
Esmaralda

28 Jossan :

skriven

Första dagen på lovet och jag ligger fortfarande i min säng. Men ska ta mig upp snart för att börja städa! Hela lägenheten är upp och ner 😴😰

Igår var det julmiddag med jobbet. Det var riktigt trevligt. Jag har verkligen så bra rektorer. Jag är så nöjd med dom.

Nu har jag planerat att jag och systerdottern ska baka lite till julafton. Så mysigt vi ska ha det :)

Inget nytt om den eviga kärleken? Tycker han borde hoppa fram nu..

Kram

29 G.H:

skriven

Spännande inlägg!! Och lustig nog något jag funderat mycket på sista tiden.

Har på jobbet fått höra att jag är ganska laid back och passiv i positiv bemärkelse ?!
Jag är på en amerikansk arbetsplats och har inte jobbat på ett tag så försöker att ta det lugnt och kolla in ett tag. När jag jobbade i Sverige var jag precis tvärtom, lite ledartyp och gillade diskutera . Funderar på om jsg förändrats eller om det är kulturkrock?
Känns som de flesta på min arbetsplats har åsikter om allt och snackar (skit) om allt och alla hela tiden. Vissa av mina amerikanska vänner påstår att detta är lite amerikanskt ,,,
Spännande att man kan vara så olika beroende på kultur.

Kram:)

30 Milla:

skriven

Roligt och intressant inlägg, jag behöver ha lite kul, längtar efter det, jämt varit skötsam o t ex fått ordna upp efter min exmake som aldrig kunnat sköta sig. Därför börjar jag bli trött på karlar. Nu är det så att en kille skriver till.mig ibland, men han tyckte jag var intensiv, jag höll mig inte inom normen, haha. Jag vet inte om jag orkar med förhållanden då de stjäl energi samtidigt som jag längtar efter kärlek, har ju bara varit mamma o fått passa upp på exmake, bortskämd som bara den av sina föräldrar. Så jag undrar, är Anders en klok person som kan ge mig nåt, lite tråkig verkade han vara o pratade mkt om sig själv.

31 Michaela:

skriven

Är din man i sin " man cave " nån gång och hur hanterar du det i sådana fall? Nu har min varit tyst sedan i lördags. Undra hur länge han tänker hålla sig undan. Vill ju bla veta om han tänker avsluta eller om han bara behöver lite tid för sig själv efter mkt som har hänt. Frustrerande! :/ Kram

Svar: Nej, min man har inte riktigt det behovet.... jag tycker inte att du passivt ska vänta på hans beslut... tänk själv igenom... på hur du mår i detta.. och dra dina gränser.. kram
Esmaralda

32 Tisa:

skriven

Ser du om någonting hemskt händer mig det kommande dagarna, eller kan jag vara lugn?

33 Liverpool:

skriven

Hej Esmaralda
Ingen rolig läsning om gruppvåldtäkterna som ökat lavinartat med stolpskott som inte kan bette sig som normalt folk gör i Sverige
Nu blev ett gäng friade i dag och flera går lösa i Malmö och sprider oro bland kvinnor.Kan du se vilka dessa stolpskott är och åker dom fast någon gång?

Svar: Någon hinner ställa till med mer innan det blir frihetsberövande... och det är så förbannat hemskt !! Kram
Esmaralda

34 Alex:

skriven

Hej Esmeralda,
Ibland blir jag tokig på M, det är så jäkla svårt att kommunicera...man får liksom inga vettiga svar. Om man får svar alls. Blir så less. Men själv måste man ha raka svar tillbaka...Vet inte riktigt var jag har denna person ibland. Känner mig alltid som att jag blir idiotförklarad hela tiden eller ibland kanske talas illa om mig efter att vi pratat. Har ingen lust att konfrontera någon, jag vill bara ha lugn och ro.
Vad ser du? Varför är hon sån?

35 Louise:

skriven

Jag borde kanske byta bransch istället för att jobba med barn.
Gårdagens föräldrakontakt gick bra tyckte jag i alla fall. Jag informerade föräldrarna om dagens händelser. Vet inte vad de andra tyckte.
Idag mötte jag barn och föräldrar i kapprummet.
Idag gjorde jag en rörelselek med Mora träsk med 4 åringarna och det gick mycket bättre denna gången.
Igår frös en flicka och jag sa till henne att vi kunde hoppa lite och lite rörelser. Där var min ledarroll.
Men idag var min ledarroll bra med rörelseleken.
Så jag har tre dagar kvar och jag hoppas att min handledare skriver ett bra omdöme.
Jag har ju tagit tag i det nu ju så jag borde ju bli ett G eller?

Ha en fin dag och tacksam för svar.. Kramar

36 Erika.F:

skriven

Först tack för det du skrev om resan som kommer att gå bra samt, att julen blir fin. Tack tack. :)

Det finns en person i området där jag bor som jag alltid lyckas stöta samman med. Personen är inte otrevlig men, herre min gud vad hon pratar, väntar liksom aldrig på ett svar från varken den ena eller den andra, en person som älskar sin egen röst, som också bara är så tröttsam. Vid något tillfälle undrade personen om vi skulle tar en fika tillsammans, jag avböjde kände inte för höns-hus-kackel den dagen, sedan vandrade jag vidare.

Ibland vill jag bara har tyst omkring mig och den dagen var en sådan. Undra ofta hur jag alltid lyckas stöta på den personen som jag helst vill undvika, på grund av detta evinnerliga tjattrande, är så jag nästan andas åt henne.

Däremot en viss person jag hoppas möta varje gång jag är nere i centrum den personen möter jag inte. Lite mysko det där, det man försöker undvika det har man ständigt framför näsan. :)

Kram

37 Solstjärnan :

skriven

Hej 😊

Om jag är normvänlig eller inte..?
Kan tänka mig som lite både och.Det beror så på situationen.

Har varit på en date.
Ser du Es ,något äkta intesse från hans sida?

Ha en bra dag!
Kram Solstjärnan 🌟

Svar: jag ser intresse men väldigt tveksamt om ni passar för varann.. kram
Esmaralda

38 k:

skriven

Varför kan han inte sova på nätterna, vad är det som rör sig i huvudet på honom ?

Säger att det inte är något, men för mig om man inte kan sova så är det "något".

kram

39 Hedwig:

skriven

Tänkvärt! Jag har märkt att livet egentligen är en enda stor social anpassning. Vem får vara sig själv på riktigt? Även om man tror att man är sig själv påverkas man ofta av omedvetna mönster. För att bryta igenom det krävs mycket medvetenhet och en inre resa vilket många inte vågar göra eller inte har tid till. Även om vi tror att vi har fått större frihet finns det samtidigt allt mindre utrymme för dem som avviker från normen. Den (enligt mig) överdrivna diagnostiseringen med hjälp av DSM listan av människor med psykisk ohälsa är ett exempel på det.

Själv har jag problem med att låtsas vara en annan/ljuga. Jag har en undersökning hos Försäkringskassan på torsdag och många säger till mig att jag ska spela lite teater och låtsas inte förstå frågorna och sådant. Men det kan jag helt enkelt inte. Så jag tänker alltså vara ´mig själv´. Varför skulle jag inte göra det? Läget kring hälsan är så pass allvarligt att jag inte behöver överdriva eller spela teater anser jag. Vi får se hur det blir...

Svar: Exakt.. var ärlig och tydlig... det ger dig bäst feedback !! Kram :)
Esmaralda

40 Smöla:

skriven

Vet inte vart jag ska ta vägen.. mår så dåligt över att mina barn lider! Vad ska jag göra? Blir det bättre? Ge mej något positivt!!

Svar: Lyssna till din magkänsla... gör vad den säger... det kommer bli så mycket bättre.. kram :)
Esmaralda

41 Moj:

skriven

Hej Esmaralda.
Tack för ett bra inlägg! Så intressant med verkligheten som fokus. För detta händer hela tiden med alla människor omkring oss.
Kommer någon som är intresserad utav mig snart? Verkar något inom kärlek på g? Något lite positivt för mig...
Kramar

42 Skorpan:

skriven

Tack!
Gäller att hugga tag i jobbet då, men före det blir det tack o lov mellandagsledigt :).
Kram Skorpan

43 Lydia💕:

skriven

Jag är också sån som pratar när det blir tyst och kom till jobbet idag och pratade på som vanligt och är väldigt social och alla sa nu är hon tillbaka det har varit tyst ett par dagar!!!!
Är jag på rätt väg nu med allt och med han?
Lydia💕

Svar: Ja det känns som rätt väg.. kram :)
Esmaralda

44 h:

skriven

Hej!
Han gillar mina bilder på instagram o tittar på mig på jobbet..
Är han J någo intresserad? Lr varför håller han pä såhär..
Kram!

45 <3:

skriven

Hej kära Es nu börjar det lacka mot julafton...mysigt att börja koka knäck, kola, Snickers och mintkyssar med små sockerhjärtan i mitten.
R B med den fina beiga rocken.Varför är han så himla snäll och generös mot mig? Blir så rörd av hans vänlighet och omtanke nu när jag har det tufft på många sätt och viss.
Kram
💗💗💗

Svar: Han har nog en egen liten agenda med detta men det behöver inte vara fel.. kram
Esmaralda

46 Erika.F:

skriven

Vet inte om jag missuppfattade ditt inlägg idag i det jag skrev i min förra kommentar. Strunt samma det är som det är, när det inte var som det skulle, ungefär så kanske. :)

Kram

47 Analis:

skriven

Hej Es!

Kommer jag gifta mig och få barn innan jag blir 40?
kram

48 Misstjejen:

skriven

Hej

kommer jag hitta kärleken av årstid på den hösten men kan det vara nästa år om det stämmer eller några år sedan till? jag kommer väl träffa personen i jobbet? det kommer utvecklas långsamt från vänskap till kärlek så stämmer det?

ha det bra

49 Misstjejen:

skriven

Hej

kommer jag hitta kärleken av årstid på den hösten men kan det vara nästa år om det stämmer eller några år sedan till? jag kommer väl träffa personen i jobbet? det kommer utvecklas långsamt från vänskap till kärlek så stämmer det?

ha det bra

50 Lotta:

skriven

Det är ju det svåraste som finns i livet skulle jag säga. Att vara normvänlig :) En balansgång...Jag är riktigt bra på att småbabbla och småprata om det är tyst. Ibland pratar jag för mycket, ibland för lite...Något jag tänker på.

Vad i hela friden är mannen i mitt liv. Jag vill inte vara själv längre.

Kram L

Svar: Han är ny för dig när ni möts och det känns inte som om det skulle dröja väldigt länge innan detta möte sker.. kram
Esmaralda

51 Boudica:

skriven

Vad är jag?
Jag vill egentligen kalla mig för tystlåten, men jag tål ju inte tystnad! Jag kan ju inte vara så normal när jag hojtar till passerande medarbetare bara för att! Och i vissa fall när jag är riktigt trött så kan jag bli en riktig pratkvarn! Men då kommer det mest bara nonsens från min mun, som jag själv knappt förstår.

hade så konstig dröm i natt, drömde om min barndomsväninna, vi spenderade en helg tillsammans någonstans, av någon anledning så bara visste jag att vi skulle ha sex innan helgen var slut, men jag tvivlade att det skulle ske, för hon verkade inte vara speciellt på.
Att tillägga är ju att jag inte haft sånna tankar om henne i vakna livet, i de 25 år vi känt varandra, och hon är ju lyckligt förlovad!
Vad menas med denna oväntade dröm?

Igår hade jag också "wild thing.. you make my heart sing..." i huvudet hela dan, av ingen anledning. Kanske hör det samman med drömmen. Kanske har min kropps längtan bara blivit allt för stark!

Jag bryter annars nästan ihop här, så här trött har jag inte känt mig på länge, kraftlös, över en vecka nu. Jag sover mer än vanlig, men det hjälper itne. Jag bedjar min ängel om hjälp!

KRAM!

52 Tintin:

skriven

Hej Es!

Det är dags för 50-årsresa i höst :). Kan du se hurdan resa vi åker på, min man och jag. Spa-resa i t.ex Lettland eller s.s. bussresa i Europa?
Jag är i valet och kvalet - behöver lite vägledning ;).

Tack och kramiz!

Svar: Oavsett vad ni väljer så blir det riktigt bra och ni ska satsa på nåt som ni verkligen vill.. kram :)
Esmaralda

53 Erika:

skriven

Hej! Ska jag tacka ja om jag blir erbjuden jobbet imorn? Känner mig osäker.

54 Agnes:

skriven

Bara dela med mig lite av ngt annat än kvinnor som slår sina barns far inför deras barn...nu irriterar jag mig på Frälsningsarmen!

Japp...kära, gamla frälsis...gediget o foträtt med en lätt doft av präktighet o hjälpande händer o omtanke för de små i samhället...nu har jag faktiskt, som sagt, lackat ur när det kommer till dem...

Snikna tiggare, helt enkelt..ger man dem lillfingret så är de där o anser att "hela armen, ja helst hela din kropp, vill vi minsann ha..."

Jag gjorde tabben att skänka 200 spänn till dem...o vad händer...jo, först kommer det ett brev om hur snäll o god jag är...och hur vore det om jag inte skänkte ÄNNU lite mer...för att få känna mig så där go o präktig, igen...jag som har, lixom...men för fan Agnes, komigen nu...tänk liiiite på alla de som inte har...seså. upp med lädret o banka ner några hundringar till..."

Så kändes det, när brevet med ett inbetalningskort damp ner i lådan..

Nepp...

När sedan en dam med torr o sprucken stämma ringer o med knaster i rösten talar om att hon ringer från "Frälsningsarmen" så visslar det till i öronen hos mig...men snälla, jag HAR ju redan skänkt...jo, det hade jag ju....då lade jag på luren...

Idag gick proppen...ännu ett brev från Frälsis...med "önskan" om ännu ett "litet bidrag för de svaga i samhället..."

Nu jävlars var det sista gången jag skänker något ALLS till Frälsis...så nu har de med sin retorik lyckats med att bli av med en givare...för jag tycker det är jävligt magstarkt att efter att ha fått en gåva, visserligen "bara" 200 spänn, återkomma, än så länge, TRE gånger till för att tigga MER pengar...

Skamlöst beteende, tycker jag..."Håll grytan kokande"...jo jävlars, säger jag...

Känner mig utnyttjad...

Kram!

Svar: Nu blev jag besviken... på Frälsis... jag trodde inte de jobbade på det fula sättet... har alltid tyckt de gör en hel del bra.. det blev lite av en kalldusch... precis som du så hade jag också känt mig utnyttjad... kram
Esmaralda

55 Mysan:

skriven

Hej Esmaralda.
Verkar det vara helt slut från hans sida med mig ? Kram

Svar: Ja det känns faktiskt så men något mycket bättre väntar dig.. kram
Esmaralda

56 Måne:

skriven

vad har johan på agendan gällandes mig?

57 Muminmamma:

skriven

Hej Esmaralda.
Kommer något positivt inom kärlek till mig? Känns som jag väntat ett tag nu...
Kan du säga inom någon tidsgräns?
Kram

58 Lusan:

skriven

Hej Esmaralda.
Kommer det bli en fortsättning mellan han och henne? Är det henne han är kär i? Ser du barn och familj mellan dem?
Kram

59 Ghostwriter:

skriven

Du kunde se igår, en "resa" senare för mig, och även i min seans skrev du att en resa inte verkade vara så långt borta att ske. Och min fråga är då självklar vad detta är för resa/med vem/vilka?



Kram!


Svar: Det ser jag tyvärr inte.... men en resa verkar det bli.. kram
Esmaralda

60 Missan:

skriven

Hej Es

Hur stor är chansen att jag möter kärleken 2018?
kram

Svar: Mycket stor chans att du möter någon men jag ser inte om det är the one and only eller om det är mer tillfälligt-- kram :)
Esmaralda

61 Mossen:

skriven

Hej Esmaralda.
Tror du att han kommer ändra sig?
Kram

62 Muminmamma:

skriven

Hej Esmaralda.
Kommer något positivt inom kärlek till mig? Känns som jag väntat ett tag nu...
Innan sommaren? Nästa år möter jag någon då?
Kram

63 Missan:

skriven

Tack snälla för svaret Es kram:)

64 Alex:

skriven

Hej Esmeralda,
Jag kanske inbillar mig att jag eller vi blir åsidosatta jämt i familjen. Jag ser bara inte samma respons som när någon annan tar initiativ. Är det inbillning eller vad är det?
Tack!

65 E:

skriven

Hej!Ser du om jag kommer att flytta under 2018?

66 Catarina :

skriven

Så intressant o tänkvärt! Kände igen mig själv o andra. När man går mycket för sig själv tex långvarig sjukskrivning etc så tappar man mycket av det sociala o jag har märkt att ju äldre jag blivit desto mindre bryr jag mig.. konstig känsla. Kul att du tar upp det o från olika håll. Kom att tänka på Enkelstötarna från tv 4 :)

jag har fått kontakt m min far nu o känslan är stark nästan fysisk, jag har bokat en hemresa när han fyller 80 i mars men samma dag har jag fått kapitulera o ska ansöka om hjälp med ekonomin. kommer det att vända med ekonomin ?
kramen Catarina


-*-.-*-.-*-.((¯`♥´¯)).`*.¸.*´✿¸.•*¨`*•..¸.-*-.-*-

Kommentera /ställ fråga här: