Vad serveras det i stugorna ?

 På TV svämmar det övar av kockar… det är MatTina och det är Per Morberg & Nakna Kocken & Paolo Roberto &  Jamie Oliver &  det är matprogram som Halv 8 hos mig & Sveriges mästerkock &  Kockduellen och så mycket mer !!

 

Plus alla kockar och recept på  sociala medier… och i mammas Hemmets Journal  och mitt i detta undrar man hur folk utvecklats i sin matlagningskonst ?  Vad lagar man för mat nuförtiden  i stugorna ?

 

 // På lyxkrogarna kan det vara svårt att äta sig mätt //

 

Min mamma har inte utvecklat sitt obefintliga intresse för matlagning – hon har fortfarande några paradrätter  som hon alternerar mellan… och är nöjd med det.

Eller så fuskar hon o köper färdiggravad lax med tillbehör. Och ibland gör jag det också.

 

 // Världens godaste rotmos med fläsklägg kan mamma fixa //

 

Pappa var lite fiffigare med matlagning och improviserade en hel del. Gott blev det.

Ibland blir man bjuden till vänner som  lagat invecklat och krångligt och jättegott  efter ett eller annat recept… men sånt är inget för mig

Det ska vara snabbt och enkelt och inte tokmånga ingredienser

Mina senaste bjudrätter har varit fisksoppa,  thaimat och  Tikka Masala .

Enkelt och gott.

 

En gång för länge i svartaste Afrika.. på den tiden inte många reste dit så var jag där med familjen.. pappa skulle göra ett jobb för presidenten...   och vi var bjudna på galamiddag. I byn lång ut i ingenstans.

Jag var 12 år och petig med maten hemma  så ni kan ju tänka er när  det serverades en slags insekter.. som inte var riktigt döda och rörde sig på tallriken.... eller när jag 1973  var på förlovningsresa och  jag blev serverad tjurtestiklar.. för att  vi skulle  få många barn... fast jag var ju redan gravid !

Smakade surnad fläskkorv, kan jag tala om. Och såg ungefär så ut också.

 

Jag har ätit krokodil,  orm och  hjärna.. gud vet vems.

 

 

Och en gång när jag förlovade mig med en vietnames på  ön som Gud glömde  nånstans mellan Vietnam och Kambodja så  hade vi egen kock som typ trollade med knäna och serverade fantastiska köttgrytor men vad köttet en gång varit... det vill jag inte veta !

 

 // Tikka Masala, spicy så det svider i trutsen !!  Med kyckling eller lamm... mums... //

 

Men faktum är att jag gillar de gamla klassikerna bäst.

Kåldolmar, kalops, köttbullar med brunsås & lingon, stekt sill med potatismos… ja, allt det vanliga som man fick förr !!

Ibland när jag haft utländska gäster på besök så har jag försökt hitta restauranger som serverar  husmanskost och de flesta gör ju det till lunchen men inte när kvällen kommer.. som om den svenska husmanskosten inte skulle tåla  månsken !

Då plötsligt börjar det serveras samma skräp som i övriga världen.. en stekt köttbit med pommes... och  hallå... hur tradigt kan det bli ?

 

 

Det har vuxit upp en ny generation restauranger… massa asiatisk mat och folk sitter till och med och pillrar i sig kimchi och påstår att det är gott,.

Jag försökte häromåret  när jag var i Korea men nej, det funkade inte.

Sambon däremot blev kär i kimchin... så ibland köper vi hem  men vi bråkar inte om burken.. han får så gärna hela !

Det finns japansk och indiskt och mongoliskt och u name it och det finns…  men skulle jag öppna restaurang så skulle enbart de svenska klassikerna serveras. Så är det med den saken.

Och hemlagat från gunden.

 

 

 

I kväll är  familjen här på besök och vi ska gå ner till hamnkrogen och äta.

Här  har det serverats samma meny i åratal.. det är bara priserna som förändrats, uppåt då förstås, … grillspett med bakad potatis och tomat o gurka… eller fryst pressad schnitzel med samma tillbehör och den sorgliga köttbiten får en alltid att tänka på så gott det är med en RIKTIG schnitzel !!

 

 

Hur ser det  ut på er matsedel ?

Kanske du kan dela med dig av ett enkelt och fiffigt recept ?

Vad roligt att ni trycker på gilla knappen :)  Det gör mig glad :)

 

Kram & kärlek

 

P.s. Vill ha personlig spådom ?

  Då  är du välkommen att maila mig på:

[email protected]

och jag mailar info tillbaka till dig om hur det fungerar

1 Skorpan:

skriven

I vår stuga serveras mestadels sånt som alla äter, helt vanlig mat. Ogillar miner som berättar att maten inte går att äta... Malet kött i olika variationer, broiler, potatis som tillbehör för det passar alla. Försöker ha grönsaker/rotsaker till så det ska vara mångsidigt. Det ska gå snabbt o enkelt stt laga, nåja snabbt o snabbt, är man flera i familjen o de flesta är växande bsrn, ja då får nog stå en rejäl stund i köket innan det är färdigkovkst.. Är hjärtligt trött på matlagning o skulle gärna ta emot en kock till oss, när månne nån anmäler sig ;).

Gillar mat, italienskt o sushi är gott. Grillade hamburgare, gjorda på hemmagrillen, med diverse tillbehör är också nice :). Antar att det är dom som gjort mig mycket ”rundad i mitten” denna sommar. En o annan dricka har ju nog också gått ner ;), o hsr man ingen att dela med, ja då dricker man ju själv allt o det är ju mindre bra det. Får väl se om mannen gillar mat o dryck? Kanske jag också kunde träffa min tillkommande på en vinkurs ;D, det har definitivt stått på min ”intresselista” länge. Kanske det vsr en dröm jag skulle leva, rätt enkel att förverkliga, lite pengar o tid.. Hmm...

Här försöker vi hjälpa mamma med allt möjligt efter bästa förmåga. Tror hon försöker vara rationell o på det sättet skjuta upp tankarna?! Hur går det sen när vi farit hem? Hur kommer hon att orka? Jag har ju ändå jobbet o familjen som till en del upptar mina tankar.. Show must go on, så är det väl..
Ha en bra dag!
Kram Skorpan

Svar: Mat är gott...så är det och så lätt att bli lite vackert rundad ! Jag slutade röka ungefär när jag kom in i övergångsåldern och den kombon var inte bra.. la på mig massa kilon ! Mamma kommer in i en period av sorg och det är naturligt... det dröjer lite innan hon landar i detta... kram
Esmaralda

2 TILL URSULA OCH TINGELING:

skriven

Hej!

Ursula: Ja, i vanliga fall håller jag med om att man måste ta chansen när man får den, men i detta fall finns det omständigheter som gör att jag tvekar, främst att jag varit och fortfarande är sjuk i utmattningsdepression. Vilket gör det svårt att fatta ett beslut.

Tingeling: Jobbet skulle vara biståndsarbete på ambassaden.

Kram.
Jennifer

3 Tingeling:

skriven

Jag äter bara sånt jag tycker är gott. Skulle aldrig äta exempel bönor bara för att det ska va bra och nyttigt.... gillar däremot att smaka nya maträtter. äter rätt vanlig mat tror jag, sushi, spagetti och köttfärssås, köttbullar, korv, pannkakor, m.m. älskar olika sallader och all slags bröd och baguetter med goda röror. Plockmat gillar jag också... Är inte så förtjust i att laga mat och bakar inte gärna heller... jag hoppas att min framtida man gillar att laga mat? 😊 jag tar hellre hand om disken efteråt!

I dag blir det en sväng ut i skärgården (Vi bor ju nära den) och äta lunch med en vän jag inte träffat på väldigt länge, med barn. Sen tänkte jag kolla om min pappa kanske är hemma. Han har sagt nej varje gång jag frågar om vi får hälsa på. Inte vill han hälsa på oss heller. Vet inte varför jag fortsätter försöka.

Trevlig lördag!

Kram!

Svar: Är inte heller förtjust i bönor.. fast BRUNA BÖNOR på klassiskt vis är gott ! Din tillkommande lagar gärna mat och gör det riktigt bra. Kram :)
Esmaralda

4 Fråga:

skriven

Hej Esmaralda.
Jag gillar skaldjur och ostar.
Men ibland är det det gott med husmanskost också det beror helt på vad man är sugen på.

Men usch tjur testiklar låter bara inte gott!! Även om deras tanke var god förstår jag.

Es, Ser det ut som om deras relation fortsätter?
Har dem haft något uppehåll eller liknande? Är det så det ser ut att deras relation fortsätter under en lång tid framöver nu?
Kram

5 Virrhönan:

skriven

Godmorgon!
Maten är ett ständigt bekymmer. Det är kul att fixa lite extra ibland men för det mesta blir det det gamla vanliga, nån gryta, mycket kyckling i olika former och en och annan köttbit. Vi trillar ofta dit på samma mat men det är alltid hemlagat, avskyr halvfabrikat. Nån enstaka gång har jag fuskat av ren trötthet och köpt mamma scans köttbullar och då skäms jag! Dom smarriga recepten uteblir, jag tager oftast vad jag haver. Men visst är det gott med mat, älskar god mat men då ska man sitta hemma så man får äta sej mätt😋
Ute gryr dagen, inne puttrar kaffet. Skönt att sitta ute med morgonkaffet då det är lite svalare ute. Snart får jag träffa Han igen, väntar han också, funderar han mycket runt oss?
Önskar er alla en trevlig helg☀️💕

Svar: Han tänker på dig, det gör han.. kram :)
Esmaralda

6 Muminm:

skriven

Hej Esmaralda.
Det kan vara precis lika gott med enkel mat, min pappa är riktigt duktig på att laga mat och kan stå i timmar varje helg. Det skulle jag aldrig tycka var värt men han tycker det är kul och gott blir det.

Kommer jag att få möta hösten ensam som det ser ut eller kommer en kärlek i höst om jag har tur?

Kommer kärleken troligast senast under nästa år eller kan jag få vänta längre innan jag har en relation?

Hur ser det ut till hösten?

Kram

Svar: Hösten ser bra ut.. men om du möter kärleken.. kan jag inte lova... det KAN dröja lite till .. svårt att säga.. kram
Esmaralda

7 CA:

skriven

Hej
Jo, även om vi inte alltid trycker på gilla så gillar vi dig :o)
Kram

Svar: :)
Esmaralda

8 Rosa:

skriven

Vill skicka en styrkekram till Skorpan.

Maten får gärna lagas av den blivande mannen. Och när jag nu behöver laga mat så får det ta en kvart. Men det räcker för att göra lax i ugn eller chilifrästa tigerrräkor. Inga halvfabrikat om jag kan undvika det.

Apropå min blivande.... kommer han känna sig redo för mig? Han fiskar ofta men håvar liksom aldrig in. Jag tyckte också han behövde egen tid och hitta sig själv efter separationen innan man kan satsa ihop. Hur tänker han om mig nu?

Ha en trevlig dag. Kram

9 Helena Ir:

skriven

Jag är jättetråkig vad det gäller mat..äter gärna när det bjuds..och har väl några rätter jag jag kan bjuda på..är nog egentligen rätt bra på matlagning,,om jag ville!! Men det intresserar mig inte..slänger ihop lite varma grönsaker med lax,kyckling eller köttbit som oftast. Några ingredienser som mättar..thats it!

Däremot så har jag massor av recept som jag tror jag ska laga till av,när jag ska göra mig till för någon speciell gäst :)

Lite chockartat det samtalet jag fick igår,tyckte synd om denna kvinna som ringde mig..som du sa..jag har gjort mitt. Men tror du att hon kontaktar mig mer?

Jag ska med på loppis idag..sällskap till väninna..
Köpa har jag inte tänkt..finns så det räcker här hemma..

Ha en trevlig dag och middag med familjen!
Kram :)

Svar: Kan hända hon försöker med mer kontakt.. men du har gjort ditt och bör du vara tydligt med... loppis är kul... kram :)
Esmaralda

10 <3:

skriven

Godmorgon kära Es nu vet jag hur L är på gott och ont som du skrev.
Gillade inte hans lite egoistiska beteende. För ung och omogen. Charmigheten försvann. Tror du han ber om ursäkt för gårdagen ?
Kram

Svar: Det kan du inte räkna med.. men nu vet du... kram
Esmaralda

11 ThereseC:

skriven

Hej Es!
Vad jag äter ja! Jag slutade med fikamat typ bullar, kakor, godis och söta drycker. Eftersom jag vill börja äta hälsosamt så har jag nyligen satt igång att skriva upp vad jag äter. När jag tittade igenom min lista så var min spontana reaktion "Men herregud vad mycket nyttiga grejer jag äter!" Det var havregrynsgröt till frukost och jag åt saker man får skrytpoäng av som syrad morot och surkål. Det var kött, ägg, fisk och kyckling. Alla sorters bladgrönsaker och frukter och bär och kokade grönsaker och råa morötter och råris och quinoa. Jag kände mig jättestolt i säkert 2sekunder innan den där elaka inre kritikern sa "men varför är du så tjock då om du nu äter så nyttigt? Du väger ju faktiskt tio kg för mycket."
Så istället för att glädja mig började jag leta fel och kom fram till att det var grädden. För mycket gräddiga såser och fruktsallader med grädde.

Det kändes hemskt och jag grät en stund över att jag var så tjock.

Men sen såg jag en bild av mig själv när jag badar i bikini. Jag var jättesnygg. Såg tränad ut och lika välformad som de där plus size modelllerna som man kan hitta om man letar efter dem lite.

Jag blev glad igen. Både tränad och modellsnygg och massor av hälsosam mat trycker jag i mig.
Frågan är bara, vad ska jag göra nu när jag är så snygg? Vad är det som ska hända nu när jag uppnått idealet?

Kommer jag bli rik? Bli bjuden på en kryssning?
Träffa en prins?
Det hela är jättespännande. Jag lovar att meddela er alla när det fantastiska inträffar 😀.

Kram ThereseC



Svar: Sluta genast gråt och le nöjt istället... du har en jättefin kropp och du ska vara stolt.. någon rik prins kanske du inte träffar... men en väldigt trevlig prick... kram :)
Esmaralda

12 Västerbottniskan:

skriven

Jag har också mest kört med husmanskost; biff stroganoff, köttsoppa, tjälknöl och kalops när det gäller kött. Tycker att jag är rätt kass på att laga mat, får inte till det där med kryddningen, och är inte så intresserad av matlagning heller. Försöker nu få in mer grönsaker som huvudingrediens, så då blir det ratatouille, grönsaker i ugn och en matig sallad. Ibland när jag är bortbjuden till ett sällskap sitter de andra och ojar sig över hur fantastisk maten är, och själv tänker jag att det här smakar ju inget speciellt? Antingen vill de vara artiga eller så älskar de all form av mat. Jag gillar lite mer spicy eller salt mat numera. Barndomsmaten var ganska snäll i smaken. På jobbet kan somliga prata sig varma om matlagning under hela lunchrasten. Då blir några av oss andra tysta. Men det är okej. Man måste ju få ta plats och prata om det som intresserar en själv emellanåt. Så... mat intresserar mig föga. Men fika och godis! Oh, ja! Det skulle jag kunna leva på. :)

Svar: Tjälknöl är himla gott.. det brukar ena dottern göra till jul ! Godis är gott.. så är det bara... kram :)
Esmaralda

13 Mg:

skriven

Hej
Du har varit med om så mkt,alltid inspererande att läsa!

När tror du den nya tjänsten kommer för mig? I höst lr senare?
Kram!

14 Anki:

skriven

Godmorgon Es
Här håller vi oss till de få rätter jag nu kan laga utan att förstöra maten...Gjorde faktiskt kalops i veckan i värmen...bara för att en bekant kom med köttet och ville ha det till midda .Som tur är han inte kräsen utan middan dög trosts den ngt tunna "såsen"..

Idag står bio på agendan ! Mamma Mia 2 Det är sååå skönt att värmen gett med sig !

Ge matrosen MG en puss på nosen från oss och hälsa att snart så får man grilla igen ..

Kram Anki med flock

Svar: I skånsk kalops ska det bara vara skysås... så det känns helt rätt :) Härligt med bio.... ha så kul.. och MG väntar ivrigt på att grillen ska startas upp.. kram
Esmaralda

15 Jas:

skriven

God morgon! 😊
Älskar mat!!

Kan han som skrivit vara nåt för mig..?🤔 Vet inte om jag har ork att börja försöka lära känna någon, han bor ju en bra bit bort..😅 Får du till dig nåt?

Kram

16 Bubbel:

skriven

Kära Es! Tycker han om mig som vän? Det måste han väl tycka? Kram

17 Jossan:

skriven

God morgon!

Lördag och jag är helt slut! Efter ovädret igår sov jag dåligt på natten. Åkte till jobbet och skulle fixa saker. Var där redan 7 för att bli färdig så fort jag kunde. Men kom hem vid kvart i 3 och somna i soffan innan träningen.

På måndag börjar allvaret... då var semesterns slut. Jag är lite orolig över att helt plötsligt ha en etta... hjälp... men der blir nog bra..

I veckan drömde jag om J.. tycker inte om det... kommer vi ses inom det närmsta? Och vad kommer hända med L?

Nä dax att fixa sig innan gymmet.. inte alls pepp..

Kram

Svar: Visst kommer det gå bra på jobbet !! Kram :)
Esmaralda

18 MalinS :

skriven

God morgon Ezmaralda!
Tycker också om enkla maträtter, svensk husmanskost är gött dock inga fläskrätter.

Den absoluta Favoriträtterna är såklart mammas mat. Vitlöksmarinerad umgstektlamm. Marinera i några timmar med massa vitlök, oregano, chilli, tomatpuré. In i varm ung i 1.5-2 timmar eller tills köttet enkelt lossnar från benet. Servera med ris.

Ezmaralda, egentligen vågar jag inte åka iväg på resan då mamma är så sjuk. Tänker samtidigt att jag behöver vila upp mig.

Nu har jag ångest över att jag inte ens kommer kunna vila när hon är hemma sjuk. Tänk om hon får anfall igen. Kommer det gå bra hemma? Ska jag ändå inte ställa in resan?
Så svårt att avgöra vad som är bäst.
Vilket skit år det varit för oss.

Kram och hoppas maten smakar bra, ta god hand om varandra livet är så kort.

Svar: Jag förstår att det är ett svårt val, prata med mamma om det och välj sedan vad som känns bäst... kram
Esmaralda

19 Rädd:

skriven

Hej E!

Ser du om jag kommer få ett eller två barn till? 💕

Kram och kärlek.

20 Maria:

skriven

Hej Ez!
Jag lagar mest mina vanliga favoriter, blir tacos, gratänger, ibland köttfärsbiffar och potatis. Vi gillar husmanskost i min familj oxå. Finns väl inger godare än en god stek som puttrat länge på spisen och god sås, lite gelé och mjälla potatisar till. Mmm. Vi var 3 väninnor på restaurang, krog vid havet, fint ställe med en helt underbar krögare som charmade oss rejält. Mina väninnor gick loss o flörtade hejvilt med honom.. blev lite generad och tänkte att han undrar nog vad vi är för några hihi☺️😉 lade han märke till nån av oss? Kommer våra vägar korsas igen? Han hade de blåaste ögon du kan tänka dej😊kram

Svar: Han tyckte att ni var väldigt trevligt men mer än så tror jag inte det var från hans sida... kram :)
Esmaralda

21 Sus:

skriven

Hej
Gott med mat...
Här är det husmanskost....
Nu behöver jag pepp inför måndag...
Love sus

Svar: Glöm aldrig att du kan allt du vill.. kram :)
Esmaralda

22 Milla:

skriven

Mat kan fascinera verkligen. Själv försöker jag äta så ren mat o enkelt som möjligt om det går. Jag är inte jätteintresserad men måste ju laga till de tre barn så ett större intresse har det blivit. Tips att ta lite alfalfagroddar innan maten så tar kroppen upp näringen bättre.
Kommer min energi bli bättre, min högkänslighet o tidigare mycket dåligt äktenskap tar mycket. Är nästan jämt trött. Finns det andra högkänsliga här o vad gör ni för att få mer energi o ork?

23 Hmm:

skriven

Gott med god mat, grytor med ris mmmm hade en dröm i natt jag och min man gick förbi ett ställe som hade krims krams vi stannade till lite snabbt och tittade vad dom hade utan för, sen när vi skulle gå då blev jag stoppad av personalen, som undrade vart ljuset var som var på bordet, jag och min man blev anklagade för att ha tagit något vi inte gjort, jag blev så upprörd i drömmen, jag sa att jag skulle stämma dom. Vad betyder drömmen?

Svar: Drömmen betyder att du kommer tveka inför ett beslut.. och du ska vara noga så det inte blir fel beslut.. kram
Esmaralda

24 Undrar :

skriven

Ser du vem som klottrat på våra toaletter?

25 EPM :

skriven

Godmorgon!

Älskar mat! Enkelt, vällagat med respekt för råvarorna och med kärlek oavsett om det är från Thailand, Indien, Kenya, Mexico eller Sverige.
Improviserade ihop en pasta till barnen igår när de kom hem från sin resa med mina föräldrar; högrev, vin, sidfläsk, champinjoner, tomater, vitlök och kryddor-sen koka länge och blanda med kokt Rigatoni. Kanonenkelt!

Känner mig helt matt efter historien med J... Längtar efter att bli mig igen💔

Kramar

Svar: Låter jättegott :) Och du blir dig igen... det dröjer inte så länge.. kram
Esmaralda

26 F:

skriven

Tack för tipset om medicinen för lugnande, jag skulle behöva något som lugnar på dagen, då jag behöver vara lugn inför ett grupp möte. Vore tacksam för svar.

27 Linnean 🌸:

skriven

God Morgon!
Den här sommaren har maten varit kall och enkel. Mest sallader. Mitt kök är för varmt att ens vistas i, än mindre dra på plattor och ugn.
Älskar vanlig husmanskost. Långkok. Rotmos och kåldolmar är ljuvligt. Har en släkt som är gudar på matlagning. Två brorsdöttrar som lagar ljuvligheter, de kan liksom trolla. Så har man vuxit upp på landet i det finaste skafferi. Hemodlat grönt, vilt, nyfångad fisk och glada grisar. Så är jag själv ganska slö med att laga mat. Det var en annan sak när sonen växte upp då lagades det mat och bakades men nu är det inte så kul längre så jag fuskar. Är just nu helsåld på gyros. Kan sakna en gammal hederlig korvbing med hemgjort mos och en redi körv m alla tänkbara tillbehör. Mums! Finns inga vettiga länge. I går åt jag kåldolmar! Det är härligt! Så enkelt och mustigt ska det vara. Min favvobrorsdotters kalvstek är en ljuv dröm för smaklökarna!
Måste nog äta frukost nu! Magen började kurra. Brukar ta frukost till melodikrysset.
En liten fråga...vad beror denna jäkla tystnad på? Kommer den att ta slut? Hörs människan av igen? Har inte fått svar på mitt mail och fattar inte ett skit! Orolig om det är sjukdom med i deg hela eller bara ren...tjurighet, kanske?? Suck!
Ha det så gott med familjen...Kram!
/Linnean 🌸

Svar: Han hör av sig igenom... är inte så socialt inkännande.... mår kanske inte så bra och i kombination med tjurighet blir det lätt så här... ha nu en bra fortsatt helg.. kram :)
Esmaralda

28 HuldaMaräng:

skriven

Hej!
Min pappa pratade om att i lumpen fick man skojs. Det var fiskskojs, köttskojs och så vidare. Så här gör vi restskojs. Den bästa skojsen gör man på tacosrester. Man kokar pasta, när pastan är nästan klar slår man på lite grädde och i med tacosrester och kokar upp. Mums!!

Svar: Vad enkelt o gott det låter :) Det ska jag pröva !! Kram
Esmaralda

29 Petter:

skriven

Jag lagar gärna mat och tycker det är avkopplande och lite kreativt efter dagens arbete. Min tonåring gillar pappas matlagning och det gläder mig men hade gärna lagat mat till en kvinna också så min fråga får bli om jag någonsin kommer att göra det ? Trevlig helg tillönskas.

Svar: Du kommer laga mat åt en vacker och kul kvinna som har en tatuering på ankeln.. kram :)
Esmaralda

30 f:

skriven

Tack för tipset om medicinen för lugnande, jag skulle behöva något som lugnar på dagen, då jag behöver vara lugn inför ett grupp möte. Vore tacksam för svar.

31 kvinnan:

skriven

ushc det känns så jobbigt just nu, för mycket för mig, försöker ta en sak intaget, vet inte vad jag ska göra längre....

Svar: Fortsätt så.. en sak i taget.. det kommer att lätta... kram
Esmaralda

32 Skorpan:

skriven

Tack Rosa!
Kram Skorpan

33 Mu:

skriven

Hej Esmaralda.
Ser du om det ser ut som om sonen får 1 eller två syskon från sin pappas sida?
Kram

34 Ångest:

skriven

Hur ska jag slippa all denhär skiten? Det försvinner inte hur jag än försöker. Ofta känns det som om enda lösningen är att hoppa från ett högt hus. Kanske man då äntligen skulle få lite sinnesro.

35 Hedwig:

skriven

Enkel husmanskost, helst ekologisk, gillar jag också mest. När jag lagar svensk mat, exempelvis Janssons frestelse, blandar jag i dill och lägger jag riven ost ovanpå. Chokladbollar kan också lagas utan choklad och med torkade tranbär och vanilj (riktiga vaniljdroppar) i stället. Trevlig helg allihopa!

36 Michaela:

skriven

Jag tycker att dom här matprogrammen är så tråkiga. Totalt ointresserad! Gillar inte att laga mat men det som gäller för mig är husmanskost och skräpmat :)

Nu fattar jag varför jag är så trött att benen knappt bär. Mitt blodvärde är lågt! Ligger på 90 och det skall inte vara under 120😬 Dags för blutsaft så jag vaknar till liv igen.

Trevlig lördag! Kram.

Svar: Japp husmanskost o skräpmat är en bra kombo !! Ta nu hand om dej och höj blodvärdet.. kram
Esmaralda

37 Louise:

skriven

Jag hatar att laga mat men det är ju ett måste så det blir här ofta korvstroganoff,kyckling, pommes (friterad och i ugn), kycklingsoppa, lasangette, tacos och köttfärssås(när det finns billig köttfärs),kalops ibland,gulashsoppa, bönor(barnen hatar det), fiskpinnar,hamburgare osv.
Idag vet jag inte alls vad vi ska äta men det kommer jag nog på under dagen så jag får springa och handla sen. Om barnen får välja så tacos eller hamburgare. Men tacos blir det nog inte för det finns inget köttfärs som är billig just nu.

Min man har ringt tidningsbärarna och frågat om fler timmar på vardagarna men de har inte hört av sig. han har mejlat en del målerifirmor och på måndag ska han (om de inte kontaktar honom först) åka ut till en målerifirma och se om han kan bli anställd som lärling där. Två av hans kursare är anställda där och enligt dem söker de mer personal.
Hellre att han har ett jobb på dagen än att han springer och riskerar livet när han springer ut med tidningar på natten.

Så får han fler timmar å tidningsbärarna eller blir det lärlingsanställning på målerifirma?

Ha en fin lördag och tacksam för svar. Ska tydligen regna hela dagen idag och imorgon och på måndag. men jorden behöver det.

Kramar.

38 Ångest:

skriven

Vad ska man göra när man faktiskt inte VILL leva längre. Haft känslan länge, den försvinner inte. Tvärtom blir den bara starkare. Har sökt hjälp men får ingen.

Svar: Då ska du söka hjälp igen.. psykakuten .. om du känner att det är akut... och du ska tänka på de som behöver dig och som du ska finnas till för.. ibland måste man fast man inte vill.. och rätt som det är så vänder det o man mår bättre... kram
Esmaralda

39 PiaS:

skriven

Hej Es,

Matlagning till vardags är så att säga nödvändigt och det ska vara enkelt och gå hyfsat fort. Ibland även halvfabrikat (fiskpinnar; pyttipanna etc) när det ska gå riktigt fort när man behöver få i sig och barnen något efter skola, jobb och innan träningar etc.
Jag önskar jag kunde laga husmanskost som min mamma kunde. Hon gjorde skånsk kalops (med skysåsen); soppa med klimp (halländsk rätt); bruna bönor; och sedan hennes kåldolmar 😋😋😋.

Jag funderar ändå på mig och M, vi fick så bra kontakt och synkade så, sedan kunde det vända så snabbt. Undrar om M menade vad han sa till mig, om sina känslor för mig? Vi har haft lite kontakt men jag vet inte om det leder någon vart? Kanske bättre att släppa helt? Så att jag och min livspartner kan mötas 😊...för det längtar jag efter. Skulle kännas lite lättare om det fanns något om på vilket sätt, hur, var vi möts? När i tiden på ett ungefär?
Jag skulle verkligen vilja fira jul och nyår med honom ...inte sitta ensam 😞.

Idag smattrar regnet, det åskar och blixtrar så ligger och myser med bok och barn i sängen.

Ha en skön lördag!

Kram PiaS 🤗

40 Cara:

skriven

Kimchi är ju så nyttigt eftersom det basar kroppen. Jag tycker inte heller om det men det blir nästan gott om man blandar det med creme fraiche och majonäs. Passar till lax eller på mackan:)

41 Dalkulla :

skriven

På grund av vissa orsaker äter jag mest fisk och grönsaker i varierad form, ibland någon potatis till. Men blir jag bjuden äter jag i princip vad som helst inom husmanskost. Jag är uppväxt på husmanskost, då var det inte lönt man sa att maten var äcklig.

Håller med det ska var Kåldolmar, stekt sill med potatismos, eller köttfärssås med potatismos, Kålpudding med lingon, kroppkakor gjord på både kokt potatis eller rå. En mer utbredd maträtt där jag ursprungligen kommer ifrån, Blekinge där är också Ölandskroppkakan vida känd, Rotmos med fläsklägg kan man sitta och äta tills man storknar, Sjömansbiff, då man varvar skivad rå potatis med stekt biff och lökringar.


Det har växt upp så många kockar så det är rent bedrövligt att se alla som florerar i rutan.
Något jag tycker är lite grisigt om jag får använda det ordet, det är när Per Moberg smakar av i grytan och sedan slänger ner det i grytan igen som blev över på träsleven Tycker det är riktigt oppassande allrahelst ut i tvrutan.

Oj, vad olika maträtter du stoppat i dig, det hade jag inte fått ner utan att kräkas, behövs inte mycket förrän det vänder sig i magen.

Den värsta mat jag vet som jag heller aldrig stoppar i mig frivilligt är McDonalds mat. Vedervärdigt.

Kram!

Svar: Well... en big mac kan slinka ner här ibland.. kram
Esmaralda

42 CR:

skriven

Hej,
Ser du varför en gammal vän inte hör av sig,
har det hänt nåt? har ringt och skickat sms men inget svar.
Ge MG en puss från mig.
Kram :)

43 Bellagio:

skriven

Jag brukar ofta hitta på! Lagar med det som finns hemma och det smakar aldrig sammma!

Jag har fått upp ögonen för aktier ich börjat investera. Kommer det gå bra?

Svar: Ja, om du är om dig och kring dig så kommer det gå riktigt bra.. framförhållning är nyckeln.. kram
Esmaralda

44 Hönan:

skriven

Gillar också när det går snabbt och enkelt att laga maten. Blir mycket sallader eller matiga grytor med bönor. Rotfrukter i ugn, ost i stora lass och röror. Är vegetarian sedan 1,5 år men har fortfarande inte riktigt landat i hur jag vill äta. Tänker att det är en resa och att man får testa sig fram tills man känner vad som är rätt.

Jag funderar lite på närmsta tiden. Vill egentligen lägga all min tid på företaget men i bakhuvudet surrar tanken om det ändå kanske vore bra med en deltidstjänst samtidigt. Det som talar för är att det är en trygg inkomst men är samtidigt rädd för att det kommer sakta ner utvecklingen av företaget och att jag inte kommer ha tid att göra det jag vill. Så o grund och botten är det väl rädsla för pengar det handlar om, att jag inte kommer gå runt om jag bara satsar på företaget framöver och därför behöver en extra inkomst. Ser du något som skulle kunna hjälpa mig i dessa tankar?

Kram

45 Bellagio:

skriven

Jag brukar ofta hitta på! Lagar med det som finns hemma och det smakar aldrig sammma!

Jag har fått upp ögonen för aktier ich börjat investera. Kommer det gå bra?

46 Sa:

skriven

En märklig fråga: Menade han allvar när han sa att han kunde ställa upp som spermadonator?

47 Livsturisten:

skriven

Jag gillar oxå snabbt lätt mättande o gott..som tex...steka tärnad kycklingfilé tillsätta tacomixkryddan med Fajitasmak o grädde...puttra o lägg i ananas en stund. Servera m ris eller pasta. Går oxå att blanda o köra i ugn...

Ser du den riktiga orsaken till att han gav upp redan? Köper inte helt det han sa. Var ju själv kluven i var jag stod men vet ju var jag vill vara enligt hjärtat men förnuftet säger annat. Följer nog hjörtat ändå fastän bösta vännen oxå säger stopp åt mig.

Kram!

Svar: Enkelt o helt i min smak kyckling är jag annars rätt trött på.. alla verkar käka kyckling alltid ! Han verkar ha tröttnat... lägg ingen energi där.. kram :)
Esmaralda

48 Kiara:

skriven

Hej Es!
Har du blåstit bort eller har du klarat dig? Hjärna!?! Hur smakade det? Kunde du behålla maten fast du visste vad du åt? Det hade nog inte jag kunnat.

Ser du om jag har barn inom två år? Hur stor är chansen? Tack i förhand! Kram Kiara 💗

Svar: Det var INTE gott... men jag är ju sån att är jag bortbjuden..oavsett var i världen så smakar jag... på gott o ont..... chansen till barn inom två är är runt 60 %.. kram
Esmaralda

49 Rädd:

skriven

Hej Esmaralda.
Ibland blir det så mycket tankar. Känner mig glad och med hopp, men ibland spär oron på.

Känns som om det är dags för mig att prioritera mig själv och höja upp mig själv.

Menade han något med det känslomässigt att ha sex med mig? Eller utnyttjade han bara situationen för han vet om mina känslor?

Kommer inte vara med honom mer om han inte menar något med det och det kommer jag berätta för honom.

Kände igår att mina känslor börjar avta för honom, mycket på grund utav hur han bettet sig.

Är det egentligen henne han har de rätta kärlekskänslorna för?

Finns det en risk att det inte blir några mer kärleksrelationer för mig här? Tänker om det ser ut att kunna bli så att jag sitter där själv? Och han fortsätter med henne och dem får barn medans jag sitter kvar här själv?
Kan det gå så illa för mig
Kram

50 <3:

skriven

Tror faktiskt att det blir stekt strömming med potatismos och rårörda lingon på skärgårdskrog för mig idag innan jag ska på konsert ikväll. Sugen på rökta räkor med och ett glas 🍾innan men det passar ju inte alls ihop. Men vad gör det 😋
Nätbutiken har de satt i system och låtsas att det fattas en vara när man skickar tillbaka ? Eller har lagret bara missat det. Har mejlat med dem fram och tillbaka.
Kram

Svar: Mums :) Lagret verkar ha missat... irriterande.. kram
Esmaralda

51 A:

skriven

Jag älskar all mat speciellt skaldjursoppa ärmin favorit mums:. Mina föräldrar är duktiga på att laga mat med. Själv kan jag tycka det är kul att fixa
efterätter:)

Ser du om min blivande är kock och lagar goda maträtter,eller en duktig massör:)))?
kram

Svar: Vad avis jag blir.. efterrätter är min starka sida.... din blivande kan absolut laga mat.. kram
Esmaralda

52 Josefine:

skriven

Den här mannen jag har känslor för Marcus. Kommer han att komma i underfund med vad han känner för mig och satsa? Det är något som är komplicerat för honom kommer han att berätta vad det är så att han barriär faller ner? Nu finns intresset där men han typ stoppar sig själv och lämnar mig förvirrad.

Svar: Han är nog lite förvirrad själv också... att han får de rätta insikterna är ingen självklarhet.. runt 40 % möjligt.. kram :)
Esmaralda

53 Hjälp panik:

skriven

Hej!

Tror du att det dröjer länge innan jag får jobb?? vet inte vad jag ska ta mig till. Paniken växer.

Kram

54 Browallia:

skriven

Usch, jag skäms för att berätta att jag nästan lever enbart på microlådor och annan snabbmat som är bara är att värma o äta. Jag vill inte alls äta detta skräp men med mitt utmattningssyndrom så orkar jag inte laga mat själv. Just nu är jag i en period när jag sover 18 tim/dygn och den lilla tid jag är vaken går åt till att äta hålla mig själv vid liv. Ibland känner jag mig så svag att jag blir orolig för mig själv att jag ska somna och inte vakna mer. Dessa dagar är det skönt att ha mina seanser att ta fram och påminna mig själv om att detta är en process som jag ska igenom och efter det kommer bättre tider för mig. Utan stödet från mina seanser och här i bloggen vet jag inte hur jag skulle orka ta mig igenom denna svåra period i livet. Stor kram

Svar: Ja, det är verkligen så att bättre tider kommer... sök all hjälp som finns så kan det gå fortare..... kram :)
Esmaralda

55 Monja:

skriven

Dötrist med dessa matprogram!!! Vilken kanal man än ser, vimlar det av dom. Usch! Gillar vanlig husmanskost utan några märkvärdigheter!

Svar: Japp.. håller med :) kram
Esmaralda

56 Mimmie:

skriven

Jag älskar inälvsmat och skaldjur mmm. Men det bir sällan det jag lagar längre utan mer husmanskost. kimchi låter rikgtigt gott, och har kollat upp hur det görs,och bara köpt paprika kryddan hittils:),är för lat och tappar intresset när det tar för lång tid att göra en rätt.

Ser du något speciellt spännande som jag kommer göra innan året är slut?
kram

Svar: Jodå, en hel del gillar ju kimchi.. jag gillar kål... men inte de syrade sorterna.... du kommer göra något lite ovanligt och kul.. kram
Esmaralda

57 Hej:

skriven

Hej Esmaralda.
Trivs så bra att umgås med dem i den familjen.

Ser du om jag kommer att umgås med dem igen?
Kram

58 EPM :

skriven

Skönt att höra Es!
Tack❤️

Ser du nåt om J:s karma...?

Kram

59 Lenafena:

skriven

Gjorde mycket langos förut, helt perfekt när man är många. Men glömmer aldrig när jag serverade lasagne på ett kalas på -70 talet....ingen annan hade smakat det förut och det blev sensation! ...tänk om man kunde imponera lika enkelt idag.......har bara en pyttekokvrå och drömmer om att laga massor av mat i ett riktigt kök....

Svar: Ja herregud.. det var stort med lasagne.. jag minns den första jag gjorde... succé blev det på den festen... idag krävs så mycket mer.. kram :)
Esmaralda

60 IaElisa:

skriven

Min man är på diet just nu, ett 4 veckors program varefter han (vi) ska fortsätta på egen hand.
Jag brukar alltid hjälpa så gott jag kan och fixa salladerna etc till honom, men den här gången bestämde jag att hela hushållet äter samma mat. Jag avskyr att laga mat, och bryr mig oftast blanka röven i vad maten smakar bara den går att äta, men det har ändrat!
Det visade sig att ungen (7 år) föredrar denna hälsosamma mat! Och jag måste erkänna att vi alla mår så himla mycket bättre! Barnet och jag får ju mera kolhydrater förståss, för hon växer och jag blir benrangel annars, men oj så bra vi mår!
Mindre humörsvängningar, sura miner och fräs, och mera glädje och ork!
Så mitt favoritrecept just nu:
100g naturellt kött /person och mycket lök bryns upp i gjutjärnsgryta. Häll på 1 burk tomatkross, vitlök, passande örter och kryddor samt dom grönsaker man vill (brukar ha rotfrukter till nötkött, majs och paprika till kyckling och batat, bönor och chili till fisk) och så bara locket på och låt puttra nån timme! Sen smakar jag av och lägger till det jag tycker.
Det blir aldrig samma mat två gånger, på gott och ont. 😄

Svar: Perfekt... det här lägger jag på minnet.. kram
Esmaralda

61 Fru:

skriven

Hej Esmaralda.
I en seans av dig för flera år sedan så skrev du att en dag flyttar jag hem till ”hemstaden” igen.

Och ja nu bor jag här just nu.
Men du har sett en flytt till annan ort för mig.

Kommer jag efter den inte bo i min ”hemstad” något mer? Eller ser du en ytterligare flytt tillbaka hit sen igen?
Kram



Svar: Längre fram kommer en annan flytt och det kan bli hemstaden men behöver inte bli så.. osäkert alltså.. kram
Esmaralda

62 F:

skriven

Något nytt och spännande på väg in i mitt liv du kan se kram

63 Mej:

skriven

Hej Esmaralda.
Den här första flytten du sett för mig och även den andra flytten ser jag ut att göra någon utav dem själv? Eller har jag en partner då hela tiden?
Kram

64 Kompisen:

skriven

Ja kära Ez jag minns när du bjöd på hemlagad pizza i ditt gamla hus med jätteugn. Väldigt gott. Och vilka fester vi hade där. Jag minns alla underbara temafester med toga, stenåldern o droger och mycket mer. Är glad att jag hittat till din blogg. Du är en av världens underverk och det finns ingen som respekterar sina kunder som du.. kramar från kompisen i Vittsjö :)

Svar: Nejmen va kul.. välkommen hit :) Och ja, vilka fester vi hade :) kram
Esmaralda

65 Lilly:

skriven

Hur ser resten av året ut för mig kram

66 F:

skriven

Något nytt och spännande på väg in i mitt liv du kan se kram

67 Kvinnan :

skriven

Kan du se oss få flera barn ❤

68 Mej:

skriven

Hej Esmaralda.
Den här första flytten du sett för mig och även den andra flytten ser jag ut att göra någon utav dem själv? Eller blir den andra flytten tillsammans med en partner att vi flyttar och bosätter oss?
Är rädd att jag ska flytta runt själv och vara med om separationer eller är det så det ser ut för mig?
Gör jag båda flyttarna själv?
Kram

69 Bumble bee:

skriven

Hej Es!
Åh fy! Kan inte förstå att du har smakat hjärna eller krokodil och orm. Hade jag aldrig gjort. Hoppas du inte mådde illa och spydde bland alla som satt runt dig? Det hade nog jag. Hur smakade det egentligen? Segt?

En liten undran, finns det en chans till flytt till en annan stad innan eller efter att jag har fått jobb? Mycket tacksam i förhand! Kram 🐝

Svar: Såvitt jag minns smakade det betydligt bättre än man kan tro.... i samband med jobb finns det chans till flytt... kram
Esmaralda

70 Vill bli fru:

skriven

Hej Esmaralda.
Gifter jag mig inom 5 år? Det var det du såg i min seans inom 2-5 år. Ser det fortfarande så ut?
När jag väl gifter mig ser jag ut att hålla ihop med den mannen då eller ser du någon separation längre fram för mig?
Kram

71 Tisa:

skriven

Jag känner mig så instabil och min mage har börjat bråka. Har det ett samband?

72 Zita:

skriven

Hej! Esmaralda grannen bjuder på middag o vin i kväll ! 😃☀️Något jag ska tänka på? Kram☀️

73 Mej:

skriven

Hej Esmaralda.
Den här första flytten du sett för mig och även den andra flytten ser jag ut att göra någon utav dem själv? Eller blir det Tillsammans med en partner?
Kram

74 N:

skriven

Hej Esmaralda.
Kommer jag att gifta mig? Inom 1-3 år? Och när jag väl gifter mig blir det för alltid då?
Kram

75 Helena Ir:

skriven

Tack !
Utan att man vet om det kan dagen bli mycket bättre än man kunde ana..loppisen som jag var på..5:- på en vas som jag tänkt länge på att skaffa till en av mina orkideer..det roliga var att jag sa 10:-..och försäljaren sa: Du får den för 5:- :)
Jag lagar mycket mat i ugnen..i en och samma ugnsform,så den formen tittade jag på senast igår och tänkte att en ny borde jag skaffa..På loppisen hittade jag en helt ny även den för 5:-. Så 10:- allt om som allt..helt okej :) Och inget onödigt heller!
Lunchen var god,en typ av kålsallad med kyckling,valnötter och torkade aprikoser..och jättesmarrig kryddsås/dressing till..
Och allt det här intogs på en restaurang i närheten..
Dopp vid bryggan och även ett glas vin ..har hunnits med..
Så helt okej dag för mig :)
Välbehövligt..och det kan jag njuta av länge..

Kram :)

Svar: En lyckad dag med andra ord :) Kram :)
Esmaralda

76 Lilly:

skriven

Hur ser resten av året ut för mig kram

77 M:

skriven

Hej Es

Ser du mig flytta?
kram

78 åsa:

skriven

Hej E!

Jag kan vara periodare på att laga mkt nyttigt mat o frysa ner för 1 mån o ibland blir det färdigköpta portionslådor faktiskt. Men nu känns det som att jag vill endagsfasta o laga mer nyttigt mat.

Kommer jag att få positivt besked om 4 dgr om statistjobbet? Kan det bli fler sådana jobb? El kan det komma in andra ekonomiska möjligheter?

Kram Åsa

79 Mamman som varit med från början :

skriven

Tyvärr kan jag inte dela med mig av något häftigt recept för matlagning är absolut inte min starka sida 🙈☺️ Jag gör det när jag måste och visst händer det att det är gott men pinsamt nog blir det mycket halvfabrikat till vardags 🙈 (skäms)
Du Es...jag är så nervös 😱😱😱 har ju berättat för dig att jag snart ska göra min första föreläsning. Ibland längtar jag och det bara bubblar i mig av glädje att äntligen börja göra detta. Men nu drunknar jag i oro!!! Känner panik och får nästa lust att avboka allting och inse att jag lägger drömmen under mattan 😥 jag får inte ordning på hur jag ska lägga upp det, ändrar mig hela tiden och är livrädd att jag ska stå framför alla och bli jättenervös och bara svamla. Ifrågasätter mig själv och är rädd att det jag ska säga inte blir intressant eller viktigt och framför allt inte bli den inspirationen jag hoppas på🙈
Kommer denna föreläsning verkligen gå bra och att jag är nöjd och cheferna nöjda och åhörarna nöjda så jag får modet och inspirationen att fortsätta med det? Jag är så orolig Esmaralda!!! Vet att jag frågat dig innan men HJÄLP är så nervös nu att jag får lust att strunta i allt...
Snyft 😥

Svar: Det du känner är så normalt och de flesta har känt som du innan de blivit varma i kläderna.. och det kommer du också att bli... det kommer gå bra... rampfebern ger med sig... och du kommer göra det jättebra.... kram :)
Esmaralda

80 Maria:

skriven

Här blir det mycket grytor, enkelt och mycket mat inför veckan :) Gärna med linser i!

Kan du se vad som har hänt mellan mig och S i tidigare liv? Känner starkt att vi har något förflutet och att något måste ha hänt.
Kram och tack för den bästa bloggen på nätet! 😄

Svar: Ja ni har ett förflutet och det ser ut som om ni delar ett trauma... kram
Esmaralda

81 Emma:

skriven

Hej kära Ezmaralda!

Undrar hur framtiden ser ut för min mamma? Är så orolig :(

Kram

82 Helena Ir:

skriven

(79) Mamman som varit med från början: Vet du jag känner och tror också på dig så mycket..du kommer fixa det tjejen! Du har förberett dig och ändrat och haft dig..du är redo helt enkelt!!
Berätta sen..hur det var..stort lycka till!!

Kram :)

83 Anna.L:

skriven

Hej! I ”mitt” hushåll bor med mamma (men lagar all mat själv) så äts de blandade maträtter. Då jag är mjölk- och glutenfri vegetarian försöker jag laga vanlig mat på mitt sätt.
Gjorde en quiz och blev husmans vegetarianen.
Husmanskost går alltid hem. Men Lasagne och sushi är också riktigt mumsigt att äta ibland!! Rekommenderar att inte följa recept ibland, låta sig vara kreativ i köket med kryddor eftersmak. Ett av mina favorit recept skapades just så och blev en positiv påminnelse av pappas skaldjurs gryta som liten. En uppskattad nostalgi som vegetarian att kryddor kan väcka så mycket minnen.
Kram

Svar: Kryddor är viktigt !! Och skaldjur är himla gott :) Kram
Esmaralda

84 A:

skriven

Tack snälla för svaret Es kram:)


-*-.-*-.-*-.((¯`♥´¯)).`*.¸.*´✿¸.•*¨`*•..¸.-*-.-*-

Kommentera /ställ fråga här: