Manligt & kvinnligt ?

Vad är manligt och vad är kvinnligt ?

Begreppen var väldigt tydliga  när jag växte upp för 60 år sedan

Då lagade kvinnorna mat, städade och handarbetade och om man arbetade utanför hemmet så var det i ett typiskt kvinnoyrke som  inom vården eller så expedierade man i en butik.

 

Männen arbetade med sina mansjobb, de  tog sig en bläcka om lördagskvällen och hemma betedde de sig som om de bodde på hotell.

Stereotyperna var starka.

En av kvinnorna på vår gata var en dag ute med spett och spade och skulle sätta upp staket och de andra damerna ojade sig över detta  att MajBritt minsann var mer karl än kvinna. Och man rynkade på näsan.

Och så var de Sixten som broderade och sågs över axeln av både män och kvinnor. Man menade att jaja, där ser man vem som  bär byxorna i  den familjen.

Tant Elin som var hemsamarit, som det hette, himlade med ögonen och sa teatraliskt : Män , man kan inte leva med dem och man kan inte leva utan dem "

Sen kom 60 och 70 talet och den stora revolutionen… man brände sina bh i flock på stora bål och plötsligt skulle det inte vara några  skillnader alls och det blev en viss oro i lägret.

 

 

För det ÄR skillnad mellan män och kvinnor…  men när jag var i tonåren var det inte PK  att påtala detta. 

Det var som om kvinnorna skulle ta över mansrollen... som om den var BRA och  något att stå efter.... och nåde den kvinna som lät en man hålla upp dörren för sig eller som  lät honom  betala krognotan.. då var man snudd  på prostituerad

Man lyssnade på Röda Bönor ( jag kan fortfarande alla texter utantill)  och alla kvinnor med lite självaktning var aktiva  rödstrumpor.

 

 

 

I dag har det fallit lite mer på sina platser… man får lov att vara stolt över att vara kvinna.. och man… och en  kan liksom passera ut och in över könsgränserna utan att någon höjer på ögonbrynen.

Sen,  så klart ska det inte finnas ekonomiska eller  sociala orättvisor  på grund av kön eller annan tillhörighet – det  är en självklarhet. Människor har samma värde oavsett och det ska man inte ens behöva påtala.

Begreppet kvinnligt och manligt känns överflödigt och förlegat… man kan väl bara säga mänskligt.. och sen är man som man är  !

Hur ser ni på detta  intressanta ämne ?

Kram & kärlek

1 Caroline:

skriven

Hej!
Kan man bli personligt spådd av dig, hur går man till väga då?

Svar: Maila mig på: [email protected] och jag mailar dig tillbaka och berätta hur det funkar ! Kram
Esmaralda

2 Misstjejen:

skriven

Hej

Ifjol var det blindtarmen brustet på den 25 maj men kan det var en bra dag på den 25 maj i året?

Jag har ser emot fram till det. För hela veckan kommer var bra? I hår året? Ifjol var det värsta på en veckan men kan det var en bra veckan i året?

Ha det bra

Svar: Ja veckan i år kan vara mycket bättre... veckan när 25 maj infaller är generellt ingen olycksvecka för dig.. kram :)
Esmaralda

3 Mikael:

skriven

Jag har aldrig tänkt i de banor som manligt kvinnligt, till för ett tag sedan, det började tidigt med arbete bland män och kvinnor och alla var lika, så vitt jag kunde se, likadant i skolan, vi var alla lika, det fanns plugghästar av bägge könen osv. , jag satte dock länge kvinnor lite högre, så fint som det nu heter om kvinnor och barn i krig, vilket är ett misstag, vuxna kvinnor är precis lika mordiska och våldsamma osv., som män, det kanske yttrar sig lite annorlunda men kvinnor kommer ikapp i likhet med snabba steg, och män blir mindre våldsamma.

Nu är ju Sverige ett väldigt litet land men när man kommer ut i världen och försöker beskriva vad man är uppväxt med, som att man kan bli utskälld av en kvinna, ifall man öppnar dörren åt en, så blir man misstrodd och de tittar konstigt på en! haha

Det blir lite märkligt när man inte får tvätta sina egna kläder längre och maten är alltid serverad, allt det där går ju på rutin annars,så får man inte längre för det sköter kvinnor, då är det bara kompromissa och anpassa sig även om det är lite jobbigt, som det är med alla vanor men det går att lära en gammal hund att sitta :)

Jag tror minsann att det flirtades i bloggen häromdagen :)

Kram
Mikael

Svar: Jag älskar män som öppnar dörren för mig, som drar ut stolen och som hjälper på med kappan... men så är jag ju old scool också:) Kram :)
Esmaralda

4 Tingeling :

skriven

Jag håller med till det mesta, jag gillar att vi har kommit rätt långt i Sverige med detta, jag gillar "friheten" som tjej, men jag vill faktiskt att killen ska betala notan på dejten, jag vill att han ska vara mer manlig än mig, som att vara händig, och kunna byta däck på bilen osv. Jag har inget behov av att kunna det eller häva mig bara för att jag är tjej och det ska vara jämställt. Och jag gillar att städa, vill inte att nån annan städar mitt hem... däremot får han gärna laga mat! Att killen ska betala notan på första dejten handlar inte om att han är kille "och ska göra så" Och det handlar inte om pengar/summan, utan jag tycker det visar på vad han är för slags person helt enkelt. En kille som inte betalar för båda på en dejt skulle jag inte fortsätta träffa.

Trevlig måndag!

Kram!

Svar: Eller hur !! För mig skulle han bara kännas "snål" men jag respekterar alla som tänker annorlunda och känner att jag är lite old school :) Kram )
Esmaralda

5 Kram:

skriven

Jag ser det som två människor som bor i hop. Sedan har man olika intressen som man tycker är roligare att göra hemma. Det som båda tycker är tråkigt kan man dela på. Men jag vet inte om jag och min sambo har kommit så långt😅 Då jag bara har jobbat i mansdominerade yrken ser jag inget som typiskt manligt...men jag kan ha fel.

6 <3:

skriven

Godmorgon kära Esmeralda, funderar över RW hur är han som person ?
Hur stor är chansen att han kommer bli intresserad av mig ?
Är han lite som min vänninas Majas man i en relation romantisk, generös och omtänksam.

Tror nästan R är det lite mer stil och klass på.
Kram

7 Skorpan:

skriven

De begreppen får mig att tänka på egenskaper hos könen, på hur de ser ut. Ex det är kvinnligt att ha långt hår o manligt med breda axlar. Sen tänker jag på kvinnojobb o mansjobb, vilket ju inte finns idag, knappt, alla gör ju allt ;) o det är bra. Idag är jag nog förvånad över "könsbestämningen", nån som jag ansett vara en flicka är plötsligt inte en flicka utan mera "könlös". Ahaa, det blir lite svårt att sadla om för mig o kalla den personen nåt helt annat också, men visst, alla får vara som/vad de är...

Själv är jag gammaldags vad gäller kön, antingen är man flicka eller pojke, o dem kan man uppfostra lika o hoppas på att de har föräldrar som ger dem modell för det som är kvinnligt o manligt ;). Jag är glad att få vara kvinna, o hjälplös ;), när det kommer till bilar o andra maskiner, o tar gärna emot hjälp när det gäller sådant. Uppskattar när någon, man, håller upp dörren åt mig o har inget emot att han betalar notan... Frågan är nu om jag i framtiden kommer att få uppleva detta med mannen, eller fortsätter det som förr, jag gör allt det där själv, ser du nåt Es?

Vad jag ser så är klockan mycket o det är dags stiga upp. Första jobbsamtalet emottaget i sängen denna dag, jösses hur kommer denna vecka att te sig om jag blir kontaktad en dryg timme innan jag ens officiellt börjar jobba?

Hs en bra dag!
Kram Skorpan

Svar: Nejdå du kommer inte få gör allt själv på sikt... du blir två !! Kram :)
Esmaralda

8 Obehagliga saker händer :

skriven

Gomorron rara Es!

Idag annan sign. Men du vet ju vem jag är!

Bra inlägg, jag tycker att var o en gör vad de kan o härhemma hjälps vi åt det blir lite roligare då🤗 Jag är t.ex. mer teknisk än mannen o mannen kan så mycket annat och det är kul när man kan hjälpas åt utan att det ska kännas som att det ska en man göra o kvinnan står vid spisen visserligen gillar jag det - att laga mat alltså. En väns man broderar helt underbara tavlor o det är inget konstigt med det!

Jag undrar om du kan se vad som händer härhemma? Igår var det precis som om nån ville mig ”illa” fick en konstig känsla! Saker välte utan anledning, någon försökte fälla mig, min man sa flera gånger vad sa du gumman men jag hade inte sagt nåt. När vi la oss att sova tyckte jag han sa nåt åt mig men han sov så gott??? Tidigt imorse när mannen kom in innan han skulle köra till sitt jobb berättade han att microns dörr var öppen o plattan snurrade för fullt så han fick ta av kontakten så inte det skulle börja brinna. Vi har inte använt den på några dar o det låter väldigt högt när man öppnar luckan!! Efter att mannen åkt så har det svischat mörkgrå skuggor inne i sovrummet och jag förstår absolut ingenting!?!
O just nu är det väldigt konstiga släpande ljud härhemma jag är rädd på riktigt !!!!!

Kan du kanske hjälpa mig se om det är ett budskap OM vad är det jag ska vara uppmärksam på? Det känns inte bra alls är det kanske nån som håller på med något för att skada mig?

Kram ❤️

9 J:

skriven

Gomorgon,
Vaknade imorse och mådde dåligt igen över situationen med A. Skrev för två veckor sen i ett sms vad jag kände . Hade hoppats få tillbaka ett från honom. Varför svarade han inte på mitt meddelande?
Kram

10 Jennie:

skriven

Hej Esmaralda

Tror du det dröjer länge innan jag träffar någon man som är intresserad av mig och som jag är intresserad av tillbaka? Jag börjar bli så himla trött på att försöka träffa män. Om jag vore yngre skulle jag ta en rejäl paus från alla män, men nu brinner det i knutarna då biologiska klockan tickar och det snart är försent att få barn.

Det är en sådan oerhört stressande och pressande situation att befinna sig i. Varje dag tänker jag på det. Kanske det finns någon annan här på bloggen som är i samma/liknande situation som jag.

kram

11 HuldaMaräng:

skriven

Godmorgon!
På mitt jobb har vi en hel del manliga arbetskamrater från förra flyktingvågen. De är artiga och öppnar dörrar och har sig. Jag tycker det är lite gulligt men mina andra arbetskamrater anser att det är nedvärderande.

När jag valde man till min sista relation i livet var jag noga med att välja en man som klarar sig själv så vi skulle kunna ägna oss åt att vara just människor, men se det glömde han samma minut jag flyttade in. Nu är könsrollerna helt uppdelade och han hittar knappt till kylskåpet. Ännu mindre tvättmaskinen såvida han inte ska tvätta åt sig själv. Sanningen är att jag börjar krokna en smula... Snacka funkar inte och jag är trött.
Ser du någon förändring i min boendesituation framöver?

Ha en fin dag!

Svar: Det är inte nedvärderande utan bara artigt om en man öppnar dörren för en kvinna ! Du och mannen behöver göra klart era uppgifter om det inte flyter naturligt på.. och på ett sätt som ni båda är nöjda med.... ja det blir en förändring i boendet så småningom.. kram :)
Esmaralda

12 Solen ☀️:

skriven

Godmorgon! Ja det är ett ämne det. Jag kan väl säga att jag hade blivit totalt galen om jag hade haft så som du säger att det vad på 60-talet, att mannen betedde sig som om han var på hotell när han var hemma och kvinnan förväntades serva i hemmet. Jag hade inte stått ut en vecka med sådana normer. Hjälpas åt tycker jag är självklart, sedan hur man fördelar uppgifterna utifrån vad man är bättre eller sämre på är en annan sak. Men jag tycker ju också att man får försöka hjälpa till med och även försöka lära sig lite av det man inte kan också. Det duger ju inte att utgå från att partnern alltid ska laga mat för att man varken kan eller vill lära sig. Att lära sig några rätter då är ett måste...i alla fall om man ska leva med mig. Och att hjälpa till med att skruva och hamra lite även om man inte är expert...
Själv har jag ganska svårt för att bli bjuden om jag inte sedan får bjuda igen...jag får en känsla av skuld. Detta gör att det oftast slutar med att jag alltid betalar för mer och bjuder på mer bara för att jag inte ska känna mig skyldig på något sätt...Hmm undrar varför det blev så?

Det känns lite som livet går på repeat just nu...tillbaka till att sonen igen inte trivs i H och vill flytta och byta skola...och jag går igen och väntar på svar analysen av vävnaden som togs. Känns som en tråkigt trall...
Hoppas detta kan bli en positiv vecka.
Helgens väder var i alla fall magiskt....nu får man klä på sig lite igen när temperaturen sjunker igen.

Ha en fin dag! Kram ☀️

13 Kvinna:

skriven

Hur går det med seanserna nu, är det en lång väntan?

Svar: Ungefär en vecka får man räkna med innan man får sin seans... kram :)
Esmaralda

14 Helena Ir:

skriven

Jag tycker det där är svårt,för enligt min uppfattning är inte skillnaden så stor..och det tyckte jag redan som ung,det jag gjorde kunde mycket väl mannen göra också..i den mån kunskapen för detta göromål fanns. Så mycket handlar mer om det personer har i sig,mer än manligt och kvinnligt. Och jag betalar själv på restaurang :) Kanske att jag borde blivit född till man..en del av mitt humör påstås passa en man bättre..har jag hört! Alltså inte helt PK..Konstigt det där..hmm..

En lite udda dröm i natt,jag var någonstans med mitt arbete med kollegor och chef(förmodligen var jag yngre ) I en kaffekö på morgonen,kom ett flertal människor fram till mig och pratade,precis som att de kände mig..jag förstod inte riktigt vad de pratade om men jag var ett ansikte de kände till. Till slut förstod jag att de tagit mig för någon annan,för det pratades om mig..det fick jag veta av en av männen i denna kö.Det kändes trevligt och positivt att vara så i blickfånget av de andra..att dra till sig uppmärksamheten. Ett flertal män dessutom :) Börjar förmodligen sakna gubbarna på gymmet..

Ha det bra!

Kram


Svar: Märkligt med mans & kvinnohumör.... fast du är född i helt rätt kropp :) Drömmen är en bra dröm...den ger dig energi. kram :)
Esmaralda

15 Bella:

skriven

God morgon 🤗 såg att dom behöver personal till en av bodarna i hamnen i min lilla stad, han som äger de har varit här på fest en gång och vi hälsar på stan så jag är ett bekant ansikte.. skulle jag kunna få en tjänst där? Om jag söker. Kram

Svar: Ja du har chans om du söker.. kram :)
Esmaralda

16 Cecilia:

skriven

Nu har vi sökt en lägenhet som vi verkligen vill ha. Hur stor är chansen att vi får den? Kramar

Svar: Chansen finns och är runt 70 %.. kram :)
Esmaralda

17 Anki:

skriven

Godmorgon Es
Jag håller med dig ! Vi är människor och har olika skills Jag var inte bra på matlagning Björn var jättebra självklart fick han laga maten ..MEN vi får inte godta det kvinnoförtryck som förekommer i religionens namn ! Alla småflickor som stympas alla småflickor som gifts bort Alla småflickor som måste täcka sin kropp för att inte fresta män...Där finns hur mycket som helst att göra Vi får inte godta detta kvinnoförtryck som förekommer i Sverige idag och kallas religions "FRIHET" .....ha skit på er patriarkatet säger jag !

Måndag igen...och ny vecka !

Kram Anki med flock

Svar: Och det stämmer jag in i, fullt o fast och till 100 %... kram :)
Esmaralda

18 Bjork:

skriven

Hej kommer jag få träffa min gamla kompis Jerry igen?

Kram

Svar: Ja så ser det ut att bli men det dröjer.. kram :)
Esmaralda

19 Linda:

skriven

Ja lite skillnad mellan könen måste det väl få lov att vara. Huvudsaken att alla får vara som de vill och känner för. Att det är skillnader i löner, status etc, det gillar jag däremot inte. Lika lön för lika arbete, utbildning etc.

Har största delen av mitt liv bott själv, så att ta tag i en hammare eller byta däck på bilen är inga problem, har heller inget emot det :) På samma gång piffar jag gärna till mig, klär mig i klackar och sminkar mig fint då jag ska ut.

Det bästa är om man kan plocka det man gillar bäst från "båda världar" !

Hoppas ni får en fin start på veckan, Ez och alla bloggläsare!



Svar: Lika lön är en självklarhet och enkel matte ! Och du tänker rätt... man plockar det man vill och känner sig bekväm med.. skit samma vad !! Kram :)
Esmaralda

20 HS:

skriven

Jag håller med, vi är väl människor först och främst. En del stereotyper lever kvar även om det blivit bättre. Jag har fått höra att jag "borde fötts som man" när jag lagt om däck på bilen själv eller "den där orkar du inte lyfta" när jag ska flytta en stor stege etc. Jaha, vad konstigt tänkte jag, jag har flyttat den här stegen 100 ggr tidigare.

En period hoppade folk på mig och undrade när jag skulle gifta mig eller skaffa barn. Med vem då liksom, ser du att jag har en stabil partner i närheten? Nä men en karl behövdes ju inte, fick jag höra, jag kan ju åka till Danmark och inseminera mig. Blev så irriterad på detta att jag drog i att jag inte vill ha barn utan då skaffar jag hellre katter.

Tycker det är ett ofog att påpeka för andra hur de borde leva sitt liv, eller att du har minsann begränsningar och klarar inte av att utföra x eller y eller z. Sista åren har det blivit bättre får jag ändå säga. Numer får jag oftast vara ifred med mina idéer och min livsstil.

Osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män inom samma yrke förekommer fortfarande och det ska inte glömmas bort.

Kram

Svar: Ja, man ska vara försiktig att pådyvla andra människor sina "sanningar" . Löneskillnader är ett ofog och gör mig arg och att yrken som förr i tiden var "kvinnoyrken" har lägst betalt ! Kram :)
Esmaralda

21 Mam:

skriven

Hej Esmaralda.

Det har ju blivit betydligt bättre..
Men man kan ändå känna av en viss omedvetenhet vad en kvinna eller man ”får” göra. Fast det har blivit bättre.

Kommer dottern och fadern få den här nära självklara relationen med varandra?
Kram

Svar: Ja, men det kan dröja.. kram
Esmaralda

22 Fråga:

skriven

Hej esmarslda.

Ser det ut att bli en fortsättning med henne och blir det mer helt seriöst?
Kram

23 Mumin:

skriven

Hej esmarslda.

Jämlikhet är bra. Jag är för det.

Tror du det blir en chans att vi flyttar dit och att vi gör ett försök ? Att det blir vi ett tag?
Verkar det bli att vi umgås mer? Kram

24 Naturvän:

skriven

Hej!

Självklart, inga orättvisor pga kön. Lika lön för lika arbete, är liksom självklart.

Själv tycker jag om att bejaka kvinnligheten. Ngt utslätat neutrum är inget för mig. Bara en sådan enkel gest som att en man håller upp dörren uppskattar jag till fullo.

Vi är ju olika, kvinnor och män, ren fakta. Nej, rödstrumporna var och är aldrig ngt för mig. Vi måste mötas som männsikor och inte krångla till det onödigt.Lära oss att komplettera varandra.

Ser du om min utstrålning börjar ta form igen? Vi vill ju alla vara attraktiva, men det kan ju gå i vågor pga hälsan. Undrar om män finner mig attraktiv igen?

Kallt och blåsigt hos oss, blir ändå en cykeltur och sedan skall jag stålsätta mig och träna på att måla. Måste få lite ny stimulans....

Ha en härlig dag!




Svar: Ja, visst är du attraktiv.. och nu när du själv börjar landa så lyser du mer.. kram :)
Esmaralda

25 EPM :

skriven

Godmorgon!

Ja, mänskligt är ett ord jag gillar väldigt mycket. Manligt och kvinnligt är så fyllt av stereotyper.

Det är fysiska skillnader, det är dock viktigt att vara medveten om vad som är rent biologiska skillnader och vad som är socialt anpassade och påförda skillnader. Ex i mitt arbete så har denna hopblandning av begrepp många gånger lett till att kvinnor inte får rätt diagnos då sjukvården tänkt att mannen/pojken är norm- exempel vid ADHD...

Mysig helg som går alltför snabbt.
Jag tror iofs att A:s dotter gillade mig. Lagom försiktig.
Jag är så lycklig med honom. Jag tror det är väldigt ömsesidigt, han har en tydlig blick.
Vågar jag ta initiativ om vidare steg eller är ska jag låta honom göra det..?

Kram

Svar: Ja, att följa den manliga normen i sjukvården har ställt till det rejält för en hel del kvinnor ! Hon gillade dig :) Skynda långsamt... kram :)
Esmaralda

26 Flytt:

skriven

Hej Esmaralda.

Vi bor ganska bra nu. Men jag undrar om det verkar ligga en flytt nära i tiden ? Är den tillsammans med en tillkommande?
Kram

27 Lotta:

skriven

Vilken tur att det inte är som på 60- och 70-talet längre. Det har verkligen utvecklats åt rätt håll fast löneklyftorna är ju tyvärr kvar. Det känns ju oerhört segt att jämna ut så det blir lika lön för män och kvinnor som gör samma jobb.

Ser du om jag får jobb snart eller om jag träffar kärleken? Allt är ju så trist just nu....

Kram L

Svar: Båda delar du önskar kommer ske men jag ser inte vilket som kommer först.. kram :)
Esmaralda

28 2020:

skriven

Den nya killen jag pratar med är allt jag inte brukar stöta på hos killar. Vi kommer att ses när möjligheten finns men redan nu känns han som en enkel person. Några detaljer kring vår träff?

Kram

29 Elin:

skriven

Har han tänkt på mig ngt i helgen?

30 Jer:

skriven

Ja, det här är ingen liten fråga. Jag har märkt att vissa manliga chefer riktar sig mer till mig än min kvinnliga kollega. Hon är äldre, kunnigare och mer erfaren än mig på alla sätt. Hon är som en mentor och utan henne skulle jag inte klara jobbet. Och så bemöts hon så här av vissa förstockade gubbjävlar! Vad är det för fel på folk?

En fråga om själsfränder. Kan du se om jag träffat min? Jag är inte så dum att jag skulle avbryta allt om du säger nej. All glädje och lycka är bättre än ensamheten.



Svar: Du kan mycket väl ha träffat rätt... fortsätt utforska och snart vet du helt säkert.. kram :)
Esmaralda

31 Skorpan:

skriven

Tack Es!
Då får jag bara vänta då, på det manliga könet ;).
Kram Skorpan

32 Tingeling :

skriven

Eller hur! Ge och ta liksom! Jag träffade en kille för ett par år sedan som inte betalade på första dejten. Och jag tänkte, ok, jag träffar han igen... Jag lagade mat hos mig. Sen senare frågade han om vi skulle ses igen och köpa med mat och äta ute då han hade sin hund med sig. Och han sa att jag fick köpa min mat först och sen gick han och köpte sin och jag fick hålla i hunden. Och efter det tänkte jag bara, en sån här kille vill jag inte ha. Fick ju en inblick hur han är och hur ett liv med honom skulle va. Nej tack!

Svar: Är man snål på det sättet har man ofta en snål personlighet också... kram :)
Esmaralda

33 Fiskaren:

skriven

Att bjuda ut och betala notan är en självklarhet för en man som är stolt över att vara man. Jag tror på teorin "Happy wife happy life" .

Svar: Den teorin gillar jag :) Kram :)
Esmaralda

34 MH:

skriven

Hej!

Lika lön för lika arbete,en självklarhet.Som man hoppas få uppleva en dag.Att hjälpas åt,göra det man är bra på.Hoppas nån gång träffa en man som betalar notan,har inte hänt än.
Gillar män som får en att känna sej kvinnlig.

Blir det nått möte om jobb i veckan Es?
Kommet jag kunna bo kvar i min lägenhet?

Kram

35 Barbie:

skriven

Kära goda E!
Jag står och tänker på hur det kanske kan bli efteråt!. Men kommer det att förstöra mellan han och mig oavsett mitt val eller ser du att det blir mer åt rätt håll?
Kramar

36 Michaela:

skriven

Är också old school. En man ska bjuda ut och betala notan. Vara händig och beskyddande. Och det är mannen som ska fria. Inte kvinnan! Samma lön om kompetensen är lika. Får inte vara skillnad pga kön. Ja lite sånt :)

Sovit piss i natt. Hoppas att det är tillfälligt pga PMS ... som för övrigt inte existerar enligt Kristove i Robinson. Bara placebo. Knip igen truten tänkte jag!

Ha en fin dag!
Kram

Svar: Ja herregud, den där KristOve.. han börjar bli lite för mycket nu tycker jag... kram :)
Esmaralda

37 Moms:

skriven

Hej! Kommer jag höra från honom någongång? Kram

38 Flytt:

skriven

Hej esmarslda.

Känner att vi bor ganska bra nu.
Men ser du någon flytt nära i tiden? Blir den med en tillkommande?
Kram

39 Mam:

skriven

Hej esmarslda.

Min 4 åriga son har ett ganska stort behov av uppmärksamhet. Även närhet har jag märkt.
Min fråga är, ska man ge efter för hans uppmärksamhets behov? Om han inte får den uppmärksamhet om han tex ser att jag gör något annat som sitter med telefonen eller läser en tidning kan han få för sig att börja härja runt för attt just få uppmärksamhet. Det jag märker är att hans behov är ganska stort och har alltid varit det även som bebis.
Ska man ge efter och ge honom det när han visar tecken? Eller ska man ”lära” honom att han får vänta genom att markera tydligt för honom när man tex vill läsa en tidning? Har också en känsla att han är ganska känslosam kille.
Idag slog han sin lillasyster och jag frågade varför och han svarade att han tycker det är roligt när hon är ledsen. Är det helt normalt beteende för en 4 åring? Jag paratadr med honom efteråt. Hur ska jag bästa agera?
Kram

Svar: Nej du ska inte ge efter och ge omedelbar behovstillfredsställelse när du är upptagen med annat. Tala om för honom att du är upptagen men så snart du är klar då lyssnar du på honom. Och sedan är det viktigt att göra det också.. att tydligt säga, nu är jag klar, vad var det du ville ? Jag tror det är viktigt att barn lär sig vänta och respektera. Han verkar vara en helt vanlig och normal och jättefin 4 åring.. kram :)
Esmaralda

40 Mamm:

skriven

Hej Esmaralda.

Ser du vad min dotter som ännu är bebis har för typiska personlighetsdrag som är viktigt för mig som är mamma att känna till?

Ser det ut som om min dotter kommer att behöva glasögon som barn?
Kram

Svar: Jag får en känsla av att hon är en känslig, glad och stark själ :) Kram
Esmaralda

41 <3:

skriven

Godmorgon kära Esmeralda, funderar över RW hur är han som person ?
Hur stor är chansen att han kommer bli intresserad av mig ?
Är han lite som min vänninas Majas man i en relation romantisk, generös och omtänksam.

Tror nästan R är det lite mer stil och klass på honom bara.
Det yttre polerat. Han såg så snäll ut på en bild hans affärskompis visade mig.
Kram

42 Nat:

skriven

Hej esmaralda.

Ser det ut som om han kommer att komma med ett förslag till att umgås med varandra?
Ser du någon chans att det blir ett seriösare försök mellan oss?
Kram

43 Anonym:

skriven

Chokladbollarnas dag idag mums.
Hur stor är chansen att jag vinner tävlingen med mega chokladbollen?
Kram
😋😋😋

Svar: Ja just det... blev chokladbollar till fikat i eftermiddags här... chansen att du vinner är inte så stor tyvärr.. kram :)
Esmaralda

44 SusanneAmalia :

skriven

God förmiddag..
Jag har läst dina inlägg och här kommer lite kommentarer.
Först till picknicken.. Vad mysigt.. Och mg ser supernöjd ut..
Pannkakstårta är min favo också.. Mina barn ska ha det när de fylker år.. Det går inte att komma med något annat.. 💕

Sen till skuld och skam..
Många som söker mig för hypnostherapi.. Bär på så mycket snuld och skam att jag bestämde mig för att gå 3 kurser i skukd och skan för Anu Rosentjärn för att djupare förstå.. Det var de mest utvecklande kurser jag har gått..

Uppmevde att jag blev en bättre therapeft av detta..

Kunde hjälpa mina klienter på ett mer mångfakdit sätt..

Så till dagens ämne i bloggen..
Min mormor och morfar kevde i skärgården. Min mormor var nejerinna och min norfar var svarvare. Tillsammans drev de mejerit i skärgården. De kyffte stora fat kannor och ystade smör ost sattestora tunga ostar på lagring.. Det var ett tungt yrke men de arbetade tillsammans. Bonden brevid mjölkade sina kor. Harvade hö. Sådde odlade tillsammans med famijen. Så kombErlander på att vi skulle ha folkhem. Med mannen som huvudinkomstförsörjande och kvinnan som en biinkomstflrsörjande de dkulke bo i små lägenheter med modern spis rinnande vatten. Konserver och kyl. Alla skulke ha en hover. Familjen var ett och mannen hade huvudansvar. Kvinnan skulle putsa hemnet och ta hand om barnen. Lönenerna blev haltande för de kvinnor som ville jobba. Men historiskt sett var vi kvinnor varit byteshandel på stenåldern. En bra eggad yxa kunde man få en vacker kvinna för.. Så vart det lite färskt blod till stammarna bland urbefolkningen.
En bra ballans var tillsammans.. Tillsamnans gör alla sitt bästa för att allt ska fungera..
Önskar alla en fabtastisk dag.. Världen blir bättre om vi tillsammans gör vårt bästa.. Kram


Svar: Ja eller hur ! Det gäller att hitta en partner som man synkar mer.. oavsett hur man vill ha det.. och att såklart vara stolt som kvinna och över att vara just kvinna... vad intressant med din mormor och morfar.. tack för att du delar.. kram :)
Esmaralda

45 Hanna:

skriven

Hej Ez!

Intressant. Jag var inte med på 60- eller 70-talet. Menar du alltså att kvinnornas revolution bestod i att leva upp till en ny norm som alltså var MANNEN? Man möttes alltså inte på mitten. Det har inte jag fattat...

Kram

Svar: Det var nog olika hur man såg på det.. men de mest radikala rödstrumporna tävlade i mycket mot att ta mannens gamla roll och utan att ifrågasätta hur pass bra den var.. kram :)
Esmaralda

46 Rika:

skriven

Hej jag håller med om det du skrev om manligt och kvinnligt jag vill gärna känna att det finns lite gränser som inte suddas ut helt när det gäller kvinna och man jag vill nog utifrån min syn ha det så. Skulle han röra min foundation skulle det kännas konstigt eller att jag går ut och byter däck på bilen men nu är det i min värd. Med vänlig hälsning Rika.

Svar: Jo jag håller med... och jag tar det steget längre och blir liksom lite misstänksam om en karl är handfallen inför däckbyte eller inför att hantera en borrmaskin...:) Kram :)
Esmaralda

47 HS:

skriven

Håller med, många typiska "kvinnoyrken" är underbetalda fast de fyller mycket viktiga funktioner i samhället, en del kräver dessutom en lång utbildning med studieskulder och ändå syns det inte i lönekuvertet.

Jag är otroligt imponerad av alla som arbetar inom barnomsorg och som lärare (min mamma till exempel), jag skulle aldrig palla det.

Kram

Svar: Jag delar helt det du säger och är väldigt impad av alla de som sliter inom barnomsorg och skolor.. kram :)
Esmaralda

48 SusanneAmalia :

skriven

Förlåt alla stavfel men jag har opererat ögonen så jag har lite svårt att se.. Det tar ungefär 6 veckor till jag kan se alla tangenter nu gissar jag lite..kram

Svar: Så underbart att du skriver till oss fast du har problem... tack för det, krya på dej nu och stor kram :)
Esmaralda

49 AnnaK:

skriven

En liten fråga.....blir det något ligga eller annat mys inom en inte alltför avlägsen framtid? Någon hint om med vem isåfall?

Kram 🤗

Svar: Känns som att det hyfsat snart ska kunna bli lite ligga !! Kram :)
Esmaralda

50 Liverpool:

skriven

Hej Esmaralda
Roligt att du tog upp det här,igår sitter vi på jobbet och en kvinna från Syrien och en ung man från Afghanistan diskuterar om detta ämne,mannen säger att när han får hit sin fru till Sverige ska hon inte jobba utan vara hemma och laga mat och städa diska mm och han är den som ska försörja henne för han är mannen i huset,Kvinnan från syrien som varit här sedan början på 90 talet säger att i svrige är vi jämnställda och båda får göra som hon han vill.Den unga mannen bor i egen lägenhet men det är hans mamma som lagarmat tvättar mm åt honom tragiskt nog.

Svar: Ja, det är olika och bara man är överens om hur man vill ha det så är ju inget fel.. kram :)
Esmaralda

51 Bellagio:

skriven

Spännande fråga. När jag levde heteronormativt, man, hus och hela kittet, var det skrämmande enkelt att ramla in i det "manliga/kvinnliga". Han bytte däck på bilen, och jag tjatade om bristfällig städning. När jag sedan insåg att jag ska leva med en kvinna, och även gjorde så. Fanns det ingen gammal norm att ta hänsyn till, behövde däcken bytas fick någon av oss göra det helt enkelt. Det är såå mycket som är styrt av normer, även i det lilla, och befriande att stå utanför.

Jag blir inte klok på det vi har, jag och den tjejen jag träffat. Vi har kommit fram till att vi är ett par. Och det känns bra, fantastiskt faktiskt. Är det trygghet, lugn och självklarhet som är det rätta? Vi kan prata i telefon i timmar, varje dag. Men det där superpirret finns inte, och det gör mig osäker. Måste det finnas? Hon finns i mina tankar, jämt... Och jag blir osäker på vad hon känner... Suck varför ska det vara så svårt..

Svar: Ge er lite mer tid och känslorna kommer falla på plats, på ena eller andra hållet... kram :)
Esmaralda

52 Mikael:

skriven

Haha, nu börjar det roliga med att inse hur stor världen är med 8 miljarder olika kulturer..

Som man är det inte lätt, ena gång är det uppskattat när man öppnar dörren för en kvinna, andra gången kommer det ”jvla man, jag kan själv!”

Man behöver inte bli utskälld många gånger så låter man bli :) fast då går man där en dag i sina egna tankar och då får man helt plötsligt skäll för att inte ha öppnat dörren, alla kvinnor borde bära en färgkod så man vet hur de vill ha det och man inte behöver gissa :)

Det är inte lätt det här och än värre blir när man åker ut i världen, efter ha växt upp i en värld med KVINNOR KAN haha

så kom då skäll på patriarkatet.., jag lovar att det finns kvinnor som röstat på partier som godkänt att det ska finnas andra religoner i Sverige och även varit med och beslutat om bygglov och dylikt för det med, att bara skylla på patriarkatet fungerar väldigt dåligt...

Tar ungefär 2 sekunder så inser man att det blir väldigt komplicerat det hela, roliga vi människor är :)

Kram
Mikael

53 Laura:

skriven

Hej Es, klantskalle som jag är råkade jag skicka en lång kommentar på ditt förra inlägg om vad jag hade uppskattat ett inlägg om ifall du har tankar kring det.. Har du tid och möjlighet att titta på kommentaren från ditt föregående inlägg hade jag uppskattat det.

Apropå manligt och kvinnligt så har jag en ganska gammaldags syn på det, jag tycker om "rollerna", det är inte samma sak som att tycka om orättvisorna som t.ex. kvinnor tjänar lägre inom samma verksamhet som män.

Jag tycker om rollerna där kvinnan får behandlas som en kvinna, där männen visar omtanke genom att hålla dörren, betala på första dejten (ja, det ska dem anser jag men vi kvinnor kan åtminstone erbjuda oss att betala), män ska ta initiativet till kontakt och bjuda ut kvinnan, det är inget fel på om kvinnan gör det en av erfarenhet vet jag att ju ihärdigare man låter en man få vara desto tydligare ser man deras egentliga motiv vad de är ute efter. Inte "ge dem vad de vill" så lätt som kvinna. Detta beror på naturligtvis vad man är ute efter själv.
När jag hade haft en förstadejt med en man för några år sedan, frågade väninnorna om vi hade pratats vid några dagar senare, vilket vi inte hade, de uppmanade mig till att höra av mig till honom och fråga om vi ska ses igen. Aldrig i livet sa jag, det är på hans bord. Usch vilken hemsk kvinnosyn jag hade, fick jag höra, haha.
Jag har bara mina principer och jag anser mig vara humanist, dvs. ser oss alla som lika värda. Är bara realistisk och vet hur män oftast resonerar. Feminismen må vara utvecklad, tacka gudarna för det. Men män består män, ha ha. Menar inget nedvärderande, jag älskar män och världen (och vi kvinnor, även andra män) behöver dem.

Kram

54 Elin:

skriven

Jätteintressant ämne att ta upp! Allt har ändrats så mycket!

55 Hm:

skriven

Hej esmeralda, varför är hon så jävla elak?
Tänk att ens egna familj beter sig sådär

56 Jennie:

skriven

Hej Esmaralda

Min lilla dotter ska få glasögon och hon blir jättefin i dem. Som mamma känner jag mig dock lite ängslig hur hennes skolkompisar ska reagera, om nån kanske säger något dumt eller så.

Tror du att hon behöver ha glasögon för resten av sin barndom? Synfelet är inte så svårt. Har läst att det kan växa bort hos barn.

Kram

57 Mht:

skriven

Hej!
Är permitterad fortfarande,ångesten att gå hemma är så jobbig. När tror du jag är tebax på jobbet?
Kram!

58 Helena Ir:

skriven

Tack :)

Kvinna är jag född till,och tänker så förbli..att jag kan svara för mig har nog mer med min person att göra!

Tog mod till mig,och åkte till blodcentralen,de har kallat mig 2 gånger..gick nog bra tror jag. Om inte annat så blev jag på bra humör,en sån fin och go tjej som satte in nålen..Sånt som jag uppskattar så mycket,den där kontakten människor emellan!

Kram

59 Månbarnet:

skriven

Hej Ezmaralda,
När kommer det jag har önskat och jobbat för i nästan 3 år att bli verklighet? Ser du att det sker inom min närmaste framtid (nutid- 2mån)?

60 Månbarnet:

skriven

Hej Ezmaralda,
När kommer det jag har önskat och jobbat för i nästan 3 år att bli verklighet? Ser du att det sker inom min närmaste framtid (nutid- 2mån)?

61 Stintan:

skriven

Kan det bli allvar med han jag träffat några gånger? :)

62 Månbarnet:

skriven

Hej Ezmaralda,
Kan du se när jag kommer att få det jag har kämpat för i nästan 3 år? Finns det i min nära framtid, dvs nu och 1-2månader framåt?
Hälsningar, Månbarnet

63 Marie:

skriven

Nu har jag ställt samma fråga tre gånger och inte fått svar. Det är dåligt. Skärpning tack.

Svar: Här blir det ingen skärpning ! Jag svarar som det faller sig och passar det inte så ställ inga frågor - och varken du eller jag blir störda. Kram
Esmaralda

64 Stintan:

skriven

Haha, ditt svar på #63! 😂

65 Nat:

skriven

Hej Esmaralda.

Ser det ut som han kommer med ett förslag snart till att umgås?
Kram

66 Muminmamma:

skriven

Hej esmarslda.

Vad tror du, Ser det ut som om vi gör ett försök? Kommer det ett försök?
Kram

67 Michaela:

skriven

Eller hur!! Gillade honom i början men nu börjar känns han kännas skum och en man ska ALDRIG uttala sig om PMS!

Fick svar på blodprover som jag tagit och det ser bra ut så lever ett tag till. Hurra :)

Kram

68 Ma:

skriven

Hej Esmarslda.

Idag när jag var och handlade med båda Två barnen och kom hem till ett lite stökigt hem så tänkte jag, herregud vem kommer vilja leva i detta ”kaos” . Alltså hur lätt är det att hitta en kärlek som vill kasta sig in med en mor till två barn.

Ser det ut som om det kommer en kärlek in i mitt liv?

Hur ser det ut i sommar? Ser det ut att vara någon kärlek och romantik?
Kram

Svar: Visst kommer det en kärlek oavsett det praktiska runt både dig och honom.. kram :)
Esmaralda

69 Fiskaren:

skriven

Att ha mage att kräva svar här och bli irriterad när det uteblir säger ju en hel del om den personens IQ. Jag är tacksam över att den här bloggen finns, att man kan ventilera, att det bloggas om intressanta ämnen och som grädde på moset om man har tur kan man få svar på en fråga.Gratis dessutom.

70 Browallia:

skriven

Ett ämne som jag aldrig förstått mig på eftersom för mig så är skillnaden mellan kvinnor och män rent biologisk. Jag ser på mig själv och mina medmänniskor som personer med olika sorters personligheter och förutsättningar men alla är lika mycket värda.

Apropå manliga och kvinnliga stereotyper så har jag kommit på mig själv med att ha förälskat mig i serier som utspelas på 50-talet. Mina favoritserier Hemma igen, Barnmorskan i East end och Sjuksystrarna på Fredenslund har alla tre återkommit på olika playtjänster till min stora glädje så för mig blir det favoriter i repris ett tag framöver :) Men nu ska jag fixa nåt att äta till kvällens Robinson avsnitt.
Kram Browallia

71 C:

skriven

Hej Ez!

Jag älskar skillnaden mellan manligt och kvinnligt. Det är så naturen ser ut i alla dess former och situationer!
Släktet Människan har ställt till det för sig ordentligt att skapa regler kring detta då det inte finns några egentligen enligt mig. Det bara... finns...
Att Människan sedan väljer att kategorisera och förhöja stereotyperna till absolut max att man sen ska beskyllas för och känna skam för vad man är född till, vare sig man är man eller kvinna, är helt gaalet!
Vad jag vet idag så är det i djurriket som de flesta hanarna ska vara de mest präktiga som gör sig till för honorna och svansar runt, har massa färger i sin skrud och gör sig till för att honorna ska visa sin nyfikenhet och intresse. Fyy vad "orättvist" för djurrikets honor! Haha...
Så kommer man till Människan.... Där kvinnorna ska (enligt "stereotypen") sassa runt och gå som på lina med sina ben för att svansa runt med rödmålade läppar och målade ögon. Fyy vad "orättvist" för Människosläktets karlar! Haha...

Min f-dag idag - jag backade tillbaka den vardagliga stressen när jag fick ett oväntat samtal som gav både mycket glädje och en del sorg. Gjort att det är det enda jag tänkt på idag. Inte av sorg men av att jag blev fascinerad att jag normalt sett inte blir berörd av dödsbud som skett långt bort ifrån min bekantskapskrets. Denna gång har jag varit lite frånvarande och hur jag kände att den som gick bort var med mig när hennes syster gav mig informationen.
En märklig f-dag idag men jag är glad att jag tar det lite chill idag - ska ju snart unna mig lite bubbel på bemärkelsedagen <3

Kram

72 EE:

skriven

Fick just veta att min nya kollega som kommer till hösten, som jag ska lära upp, kommer få mer än mig i lön. Något jag inte tycker känns okej alls. Tänker ta detta med min chef snarast. Men hon kommer garanterat inte höja min lön till en nivå som är vettig. Dvs hon bör öka min lön med 2-3000 kr/månad. För att det ska bli rättvist mellan mig som enda tjejen på avdelningen och killarna.

Känns mig så oerhört kränkt och nedtryckt pga att jag är kvinna. Detta skriker ”du får kass lön för du är tjej”

Min kollega jag började samtidigt som och som kan lika inom yrket har mer än mig med. Plus att chefen fjäska/kladdar med honom.

Ser du om det kommer hjälpa att säga till henne??

Så oerhört ledsen och missnöjd och nere. Märkte dessutom att vissa stressrelaterade symtom jag haft innan kom åter iom detta.

Varför är jag mindre värd än mina manliga kollegor??

73 Bellagio:

skriven

Förlåt att jag tjatar 😂. Men hur stor är den procentuella sannolikheten att hon är min stora kärlek?

74 Bellagio:

skriven

Förlåt att jag tjatar 😂. Men hur stor är den procentuella sannolikheten att hon är min stora kärlek?

75 Hmm:

skriven

Hej esmarslda.

I min seans såg du 60% chans att den mannen kontaktar mig igen.detta var dock en tid sen

När det tar slut med hans nuvarande tjej, tror du att han skulle ha ett intresse utav mig igen då? Att han kontaktar mig och vill att det kanske ska bli något?
Kram

76 S:

skriven

Hej esmarslda.

Ser det ut som om den relationen kommer att fortsätta? Och ser det ut som om den blir helt seriös?
Kram

77 Ma:

skriven

Hej esmarslda.

Ser det ut som om han kommer med något förslag till att umgås med mig snart?

Vad tror du, Kan det bli ett försök mellan oss?
Kram

78 Mam:

skriven

Hej esmarslda.

Jag tycker väll att jag och mina barn bor ganska bra för att vara i vår sits.Så jag flyttar väll inte härifrån utan anledning.

Hur ser det ut, ser det ut att bli en flytt nära i tiden?
Och blir den tillsammans med någon?
Kram

79 Hedwig:

skriven

Män och kvinnor är likvärdiga men inte lika..Jag tycker exempelvis att det är helt okej om kvinnan vill ta den traditionella kvinnorollen och vara hemma med barnen. Om hon inte vill det är det också okej, förstås. Man skulle leva mer utifrån sina egna känslor och inte utifrån samhällets/mediernas krav. Jag tror att det på jorden ska vara en balans mellan manlig och kvinnlig energi. Flickor verkar ofta inte kunna vara flickor längre och pojkar inte pojkar. Det finns exempelvis alltfler ´unisex´ kläder i butikerna. Sedan sprids budskapet att man kan välja sitt kön själv vilket ju inte stämmer. En pojke kan aldrig bli en riktig flicka och tvärtom går det inte heller. Hoppas inte att vi blir tvungna att bli könslösa robotar i framtiden som håller 1,5 meter avstånd...

80 Mirre:

skriven

Intressant ämne!
Jag är ung men jag är mer old school i mitt tankesätt. Jag gillar manligt och kvinnligt, det ena könet är inte bättre än det andra. Män och kvinnor är olika så är det, vi är olika rent biologiskt vilket medför olikheter i andra aspekter i livet. Jag tycker inte att man ska försöka släta över könen att manligt ska bli kvinnligt och kvinnligt bli mer manligt. Utan jag tycker man ska hylla könen för vad de är, båda är lika fantastiska! Varför ska de bli så himla homogent för? Isåfall hade vi väll alla fötts med ett kön. Att vi är olika är inte något negativt. Däremot är jag självklart för en jämställdhet mellan könen men det är en annan fråga.

Jag själv uppskattar när mannen betalar notan på första dejten, en man som är händig, som håller upp dörren för en när man ska in i bilen. Som ”tar hand” om en, köper blommor och choklad etc. Alla dessa saker enligt mig är bara sätt att uppvakta en kvinna på och det är såklart att man vill bli uppvaktad. ALLA vet att en kvinna inte behöver en man utan kan betala för sig och fixa saker själv etc. Men det är ju inte det som det handlar om. Blir bara irriterad när kvinnor säger ”jag kan betala för mig själv”. Ja alla vet att du kan betala för dig själv. Men det är ett sätt att uppvakta, herregud.

Es, jag undrar om kråkan fortfarande är med mig? Har den nått budskap till mig? Den känns magisk på något vis😊 kram!


-*-.-*-.-*-.((¯`♥´¯)).`*.¸.*´✿¸.•*¨`*•..¸.-*-.-*-

Kommentera /ställ fråga här: