Älskade skolmat....
Alla avskydde skolmaten, utom jag. Jag älskade den !
Den förhatliga fisken med mandel.. mums….leverstuvning, stuvad spenat, kålsoppa och min absoluta favorit, filsåsen !
Bring it on, alltsammans, och jag åt med god aptit.
Före femte klass fick man gå hem och äta eller ha mackor med sig… men inför femman så flyttade vi och på nya skolan fanns skolmatsal.

Att ingen av de andra gillade maten snappade jag direkt… och det var liksom en social kod, man skulle inte gilla skolmaten och särskilt inte somligt, som fisk och lever…. men det gav jag fasen i.
Jag förstod koden men brydde mig inte.
Att jag var allätare berodde nog på att mamma inte var så bra på det där med mat.
Hon fixade och trixade och blandade hur hon tyckte men hon gillade aldrig matlagning. Det låg inte för henne. Ibland blev det konstiga maträtter.
Hon satt hellre med näsan i en bok, uppmuntrade mig i skolan, doktorerade själv och det där med matlagning var ingenting viktigt.
När andra åt söndagsstek, då åt vi i korvkiosken….. varenda söndag och på det sättet var vi lika ihärdiga som familjer med sina eviga söndagsmiddagar.

// Inez korvkiosk med Inez själv //
I och med skolmatsalen efter flytten så öppnade sig en ny värld och jag upptäckte spagetti och köttfärssås, pytt i panna, lapskojs, fisk i olika former och det enda jag hade lite svårt för var Minestronesoppa och det har jag fortfarande svårt för.
Och nej, potatisen var inte äckliga och vattniga, de var alldeles perfekta och på den tiden lagades ju all mat på plats, från grunden.
Specialkost fanns inte i skolan.. man åt det man kunde och var det något man inte tålde eller ville ha, då lät man bli och tog mer av det andra.
En gång bakade vi frallor i hemkunskapen. Jag tog hem receptet och den dag som idag är så bakar mamma då och då frallor efter samma recept !

Själv tycker jag det är rätt kul att laga mat, särskilt när man ska ha gäster och man prövar något nytt och något lite extra. Intresset går i perioder. Jag är inte sån som skulle vilja vara med i ”Halv 8 hos mig”, precis 😅
En sak var mamma superbra på och det var Janssons frestelse, som jag alltid önskade när jag fyllde år. Sen gjorde hon makalös brunkål till jul också.

Det är nog fler som kan laga mat än som doktorerar i medicinhistoria 😊
Mormor passade mig när jag var liten och då lagade hon maten mitt i veckan. Hon dog när jag var 12 och såvitt jag minns så lagade hon god mat, inga moderniteter eller konstigheter utan det var typ kålpudding, ärtsoppa, bruna bönor och fläskkotlett.
Numera kan jag ibland slå till med en avancerad viltgryta en tisdag och färdigköpt Krögarpytt en lördag.. så lite av mamma har jag nog i mig i alla fall 😊
Kram & kärlek 💖
P.s. Idag far jag runt och besöker mina gravar och så ska det levereras kalenderpaket till barnbarnen. I dag kan jag inte besvara frågor.
skriven
Vilket härligt inlägg! Genomsyrad av kärlek till förälder - och skinn på näsan att våga gå mot strömmen gällande andras tyckande och tänkade.
Hurra för den du va' - och den du är i da'
Kram❤️