Gör dig fri från rädslor...

Kemisten Marie Curie sa en gång något klokt: ” Det man lärt sig förstå fruktar man inte längre”

Jag funderar över rädsla. 

Vi människor är så upptagna med att vara rädda att vi  ibland inte förmår att leva.  Vi är rädda för   terrorister, för våldtäkt och för att bli bestulna, skrattade åt, för att misslyckas, för att  bli lurade, baktalade, vi är rädda för naturkrafter, spindlar,  hundar och ensamhet.   Och väldigt mycket mer.

 

Att gå omkring och vara så förbaskat rädd hela tiden – tar massor av vår energi.

Rädslor hindrar oss från att nå vara mål och våra drömmar.

OM man bara vågar konfrontera sina rädslor – så  kan fruktan reduceras  så att nya möjligheter i livet öppnas.

Det finns bara TVÅ rädslor som vi har med oss från födseln och det är höga ljud och rädslan för att  falla.  Alla andra rädslor har vi lärt os själva. Utveckling av rädslor eller inte  är till viss del genetiskt betingat. Men framförallt beror det på sårbarhetsfaktorn, som bygger på varje människas upplevelser.

 

 

Varje rädsla måste mötas

Att fly undan  är värsta strategin för då  vinner rädslan och växer.

Den som ständigt flyr från sina rädslor blir fast i dem och underminerar sig själva och sina liv.

 

Beta av rädslan i sina beståndsdelar… varför är du rädd.. är det logiskt ? .. finns det verkligen någon anledning..?  vad är det värsta som kan hända…?

Det är så man bearbetar

Man kan prata med vänner om sina rädslor och få lov att älta dem en stund och ta emot en annan persons åsikt.

Och sedan LEVER man sin rädsla… även om det tar emot.

Man kan utsätta sig för vad som kallas flödning och det betyder att om man tex är livrädd för hundar så umgås man intensivt med hundar under en period.. tex på ett hunddagis eller hos vänner som har undrar.. och så pass länge att man helt enkelt inte orkar vara rädd längre

 

Är du rädd för att bli sviken och ensam… då  tänker du efter om det finns någon vettig förklaring till detta.. du har kanske blivit sviken i ett tidigare förhållande och måste då inse att det gamla är inte nu…allt är en sak för sig.. och att samma elände upprepas två gånger är väldigt ovanligt. 

Tänk också på de vänner du har, släktingar och arbetskamrater och inse  att det faktiskt är orimligt att du skulle sitta där helt ensam och  övergiven.

Ta kontroll över dina rädslor... möt dem och tänk igenom dem och bemöt dem med ett intelligent tänk och relevant action.

Kram o kärlek

1 55:

skriven

Bra du tog upp om rädslor.......

2 /B:

skriven

Hej!

Min sambo trivs inte på sitt jobb och vill säga upp sig i höst för att satsa på sin sidoverksamhet. Jag stöttar henne men oroar mig samtidigt lite för ekonomin. Hon är duktig på det hon gör men det är en tuff bransch. Kommer hon att göra slag i saken och i så fall, kommer det funka?

Hälsningar



Svar: Med ditt stöd gör hon slag i saken.. och ska hon satsa så är det nu.. men man måste räkna med en relativt låg inkomst de första åren.. som successivt blir bättre.. kram
Esmaralda

3 <3:

skriven

Godmorgon lära Es, Min sömmerska trodde att Anders F som är från vår hemstad kanske skulle vara en kille för mig. Slå för honom. Hon trodde att han var singel och i 41 års åldern utan barn och behövde en seriös och bra relation.Han bor i Stockholm och reser mycket. Hon visade kort på honom rakat huvud såg rätt bra ut men det såg ut som mycket party tjejer och yta där. Men man kan ibland få fel bild av och bara se några bilder på någon annans FB. Kan det vara någon för mig ? Tror inte alls han är som hockeymännen jag träffat sista åren.
Kram
<3 <3 <3

Svar: Nja, han är en bra kille med det känns inte som om det kan bli något mellan er.. kram :)
Esmaralda

4 Varis:

skriven

God morgon!
Bra skrivet. Viktigt oxå! många rädslor har jag mött, många har jag kvar. Tror min mamma och pappa fått mig att bli såhär. O jag vill inte att mina barn ska bli likadana så jag möter rädslor för att visa dem motsatsen. Man stärks så oerhört mycket av att möta rädslor som skapat blockeringar i ens liv.
Som sagt, bra skrivet!!

Jag vill fråga dig en sak. jag ska på utbildning snart, i mediumskap. Fixar jag det? Jag är nämligen rädd för andevärlden men Vill lära mig förstå den.

Svar: Ja, bland det bästa man kan ge sina barn är att INTE föra över sina rädslor.. att man är medveten om hur det fungerar... och att man är en god förebild.. och det gör du riktigt bra. Kursen du ska gå kan hjälpa dig att bli kvitt rädslan o saken är ju den att du bara har gott från andevärlden att förvänta dig.. kram
Esmaralda

5 Tanten:

skriven

Har varit rätt så rädd av mig förut, men har hänt så mycket under årens lopp, en del bisarra saker som varit svårt att fatta, väldigt mycket stress. Fått nog av allt som hänt, och skrattar numera mest åt det som händer, kan ju i alla fall inte göra något åt. Då är ett skratt bättre, skaka av sig och sen gå vidare, än att gräva ner sig. Livet är ju som en filmduk, det som ska ske, ska ju ske. Man lär sig.
Det som finns framför mig vet jag ju så lite om. Undrar ibland hur jag ska klara saknaden och det praktiska om maken lämnar jordelivet före mig. Vi har kamperat ihop länge, firar 50 år som gifta nästa år. Vi skojar mycket om detta, vem av oss som går först och har lovat vem än, att komma tillbaka och hjälpa till. Tror jag blir ett busigt spöke, hehe. Den som lever får se.


Ha det riktigt bra alla och skratta mycket.

Kram

Svar: och detta är en rädsla som du delar med många... en rädsla som är naturlig och inte av den sorten som förlamar dig och upptar hela din tid... men det är ju tur att ingen av er ska gå över än på länge.. kram
Esmaralda

6 Jessica:

skriven

Es, varför drar sig katter så mycket till mig? Det skulle vara jättekul att få veta. Kram:)

Svar: helt enkelt för att du är en vänlig och god själ.. sånt känner katter.. kram :)
Esmaralda

7 Smöla:

skriven

Tack, detta behövde jag läsa!
Men hur bearbetar man rädslan mot andevärlden? Jag är så lättskrämd, och det vill jag verkligen inte va! Jag vill kunna prata med dom.. Min farfar på andra sidan är sååå försiktig, för han vet att jag ä lättskrämd. Men när jag ber honom visa tydligare så händer inget, även fast ja säger att jag inte är rädd just för den stunden. Hur ska jag göra? Kan man umgås intensivt med andar oxå?:)

Svar: Är man rädd så är man inte redo...och det vet din farfar.... fundera inte över andevärlden, gör annat.. och din rädsla kommer att ge vika.. kram
Esmaralda

8 Smöla:

skriven

Vad betyder den fantastiska drömmen?

9 ss:

skriven

Hej Esmaralda!
Tror du deras förhållande är bestående?
Kram

10 N:

skriven

Hej Esmaralda!
Gör jag rätt i att redan nu börja små köpa lite möbler? Eller ska jag vänta med att köpa allt till inflytt?
Kram

11 Anonym:

skriven

Hej Esmaralda!
Ser det ut som om jag får bostadsbidrag?
Ungefär så mycket jag räknat med?
Kram

12 Känsla:

skriven

Finns det känslor från M sida för mig?

13 Skrållann:

skriven

Hej!
Känner mig inte rädd och osäker men det är sällan jag tar några större risker så förmodligen är jag skiträdd för det medta;)
Drömde i natt att jag kom in på utbildningen och blir det en sanndröm blir jag nog lite rädd men framförallt oerhört glad. Jag är så redo för att göra något annat och även om inte stöttningen runt omkring är den bästa så känns det ändå rätt;)

Kram❤️

14 P:

skriven

God morgon!

Ja det är tufft att möta sina rädslor men känns lättare efteråt, tack!

15 Tanten:

skriven

Tack för ditt svar. Skönt att veta att vi är näst intill "odödliga" gubben och jag. Ibland känns det som vi levat närmare 100 år, förmodligen för att det hänt så mycket. Känns som det kommer mycket kul framöver och mycket är ogjort.

KRAM.

16 Fians:

skriven

Hej,
Att vara rädd är en hämmande känsla som jag tror grundar sig i många saker, minnesbank, tappa kontroll osv.
Förr tog jag rädslan i affekt blev arg. Tack och lov har jag blivit äldre och idag blir det först en rädsla som jag bär en stund men sen ser jag lösningen och lägger upp en planering som jag sedan följer. Det funkar för mig iaf. Jag känner mig som en glad kvinna och det finns så mycket glädje omkring mig. Ibland måste tårarna få komma för att lätta på trycket! Men sen tar jag tag i planen och kör.
Jag har den positiva känslan idag :) med så jag njuter...
Kram

17 Maria:

skriven

Intressant ämne detta med rädslor. Att använda rädsla hos människor är ett otroligt starkt maktmedel. Media spyr ut alla möjliga hemskheter som gör människor ängsliga och rädda. Och döden.....hua vad hemsk den har målats ut till att vara här i väst. Medans i somliga kulturer firar man ju döden. Som vikingarna gjorde, det var ju ynnest att få komma till Valhalla:).

Kan du om jag får tag i nytt boende för mig och barnen snart? Har en sån stark känsla att det börjar bli bråttom nu, innan allt går åt pipsvängen.

Ha en fin dag!

Svar: Gör en kraftansträngning nu och även om det inte blir det perfekta boendet först.. så kan du söka vidare sedan i lugn o ro.. kram :)
Esmaralda

18 mae:

skriven

Hej Esmeralda!
Man måste ju våga för att vinna...
Får jag ett ja innan året är slut?

Kram <3

19 Dunegull:

skriven

Tycker du jag ska beställa en seans nu eller vänta lite?

Svar: Oavsett vilket blir det bra.. så bestämt själv.. kram :)
Esmaralda

20 Camilla:

skriven

Det är så sant detdär!
Och jag vill tacka dig Es för att du finns, du har hjälpt mig så många gånger, tusen tack ock KRAM!

Svar: Kram tillbax :)
Esmaralda

21 Anki:

skriven

Godmorgon Es

Rädslor är jobbiga....är livrädd för tandläkaren ...men har lyckats få pojkarna att gå till tandläkare...och fortsätta gå...jag ljuger som en borstbindare...när det gäller tandläkare...sen får jag panik när jag kör bil i stan...något som jag lyckats dölja till de vart större...nu kör sonen om vi ska in till city ;-)...om jag ska in själv...tar jag pendeltåget :-)

Kram Anki med flock

Svar: Nu skrattar jag lite.. jag är som du där.. hatar o köra bil i city... oavsett vilket city det gäller... på landsbygden går det fint.. kram :)
Esmaralda

22 EPM:

skriven

Hej!
Hur kommer det bli i slutändan i min relation med B?
Kommer jag klara av och uppnå mina mål i min nya karriär?

Regniga kramar

Svar: Jag tror inte det blir du och B om jag ser in i framtiden... och dina mål kommer du att klara även om det kärvar ibland.. kram :)
Esmaralda

23 EPM:

skriven

Hej!
Hur kommer det bli i slutändan i min relation med B?
Kommer jag klara av och uppnå mina mål i min nya karriär?

Regniga kramar

24 EPM:

skriven

Hej!
Hur kommer det bli i slutändan i min relation med B?
Kommer jag klara av och uppnå mina mål i min nya karriär?

Regniga kramar

25 Louise:

skriven

Det jag är mest rädd för är att jag inte ska få jobb och att jag inte ska klara av mina VFUperioder.

Idag blir det en intervju till och jag vill faktiskt jobba på den förskolan då jag varit där innan och jag gillar den förskolan. Den andra förskolan som intervjuaren har som ansvarsområde har jag aldrig varit på, jag skulle men det kom sjukdom i mellan då.

Intervjun är kl.13.00.
Jag hoppas att jag klarar alla mina kurser så jag får min legitimation nästa år.
Hur kommer det gå för mig under intervjun? Och under resten av min utbildning?
Hoppas på svar.

Gårdagens intervju var jättebra öppna intervjuare och de ville verkligen ge mig tjänsten men ville ha en mer erfaren förskollärare då de skulle börja om från början med verksamheten. Men de önskade mig allt gott och skulle hålla tummarna att jag fick en av tjänsterna idag och hoppades att jag skulle komma till en bättre VFUplats.

Ha en bra dag i regnet.Kramar

26 Mamman som varit med från början:

skriven

Godmorgon Esmaralda och alla bloggläsare! Oj då vilket "sommarväder" vi har här i Skåne ;) regn och rusk var varannan dag. Ett riktigt "sitta inne och läsa en bra bok" väder. Dock bär det iväg på thaimassage för mig idag.
På tal om rädslor!
Jag vaknade i natt av en mardröm, eller rättare sagt något som borde ha varit en mardröm eftersom jag är rädd för vatten. Drömmen inkluderade nämligen en massa vatten men konstigt nog var jag inte rädd!
Esmaralda, är du bra på drömtydning...?
Jag tycker att det är väldigt spännande med drömmar och tror att de betyder något speciellt eftersom jag så extremt sällan minns mina drömmar! När jag väl minns en dröm tror jag att de betyder något speciellt för mig!
I natt drömde jag att jag befann mig på ett fartyg. Och fartyget fylldes med vatten mer och mer och det verkade mest som att det var jag som uppfattade detta och började säga till folk att "ser ni inte att det börjar fyllas lite väl mycket nu!" och någon sa "vi borde ha öppnat upp för länge sen" och sedan styrde jag upp det hela med att vi alla skulle samlas och typ ge healing eller fokusera på att båten skulle hamna i harmoni igen dvs vattnet skulle åka ut ur båten. Genom i princip tankekraft och en gemensam fokusering av intention. I drömmen var det jag som alltså hade lösningen och trots att båten var så överfylld med vatten a la Titanic så var jag helt lugn och förvissad om att det skulle ordna sig - och sen vaknade jag, icke upprörd, men med en förvissning om att denna drömmen måste jag ha en tydning på.
Vad tror du Esmaralda och ni bloggläsare att denna dröm betyder....?
Kram till er alla :)

Svar: Ja huva vilket väder vi har !! Drömmarna visar att du är i en stark utvecklingsfas... och de knackar dig också på ryggen och påminner dig om din potential... kram :)
Esmaralda

27 Smöla:

skriven

Vad betyder det när man drömmer att man har sex med nån som man aldrig haft det med?

Svar: Att man är öppen för sådant som är nytt.. kram :)
Esmaralda

28 Fanny2:

skriven

Mycket bra inlägg och definitivt mycket tänkvärt. Att leva utan rädslor som hämmar måste vara en enorm frihet... Folk som vågar möta sina rädslor lever väl mer fullt ut. Hoppas komma dit någon dag.


Jag känner mig så nere ibland och undrar jag varför alla dessa dåliga tankar på döden kommer tillbaka. Måste få tillbaka livsgnistan... Det här var ett välbehövt inlägg.

Svar: Du behöver lyfta dig ett snäpp... så planera in och gör något roligt.. kram :)
Esmaralda

29 EA:

skriven

Hej!

Kommer jag vara i Helsingborg den 28/10?

Kram

30 Lasse :

skriven

Hej det är så att jag har träffat en tjej. Men hon kommer från ett förhållande som hon har blivit misshandlad i. Nu är hon livrädd att det ska bli samma sak igen i vårat förhållande så hon får panik och inte vet om hon vill fortsätta vårat förhållande. Så kan du se om det kommer att hålla i mellan oss.

Svar: Hon behöver söka hjälp för att bearbeta och komma över det gamla.. annars sätter det käppar i hjulet för henne... tveksamt om det kommer att hålla.. kram :)
Esmaralda

31 Cajsa:

skriven

Hej,

Ser du om vi kommer att förlova oss inom närmaste halvåret eller så ?

kram

32 Sus:

skriven

Hej
Ibland kan det vara bra att vara lite rädd....
Och övervinna rädslan....
Först då är man modig....
Mod gör att man växer.... 😀
Är så trött....
Vad är fel?
Love sus

33 Föredetta fegis:

skriven

Jag jobbar på det här med rädslor, å jäklar vad man växer när någon av dem trotsas!!

Nu senast trotsades en gammal, djupt inrotad goding; att hamna upp och ner. Jag har t.ex aldrig vågat göra kullerbyttor, och det var en plåga på gymnastiken förr. Den trotsade jag genom att åka berg och dalbanor kors och tvärs tills jag tröttnade och normaliserade känslan.

Till något helt annat; vad tror du om Felix, kan det kanske bli en romans där? Ser du någon detalj?

Kram å heja er som också kämpar för att krossa era rädslor!

34 Birgitta:

skriven

❤️

35 TjejenO:

skriven

Rädslor ja, inte att leka med, men kanske sitter de också i från tidigare liv?! Jag fick en spådom av dig då du beskrev varför jag var flygrädd och du skrev sedan stt jag aldrig kommer vara med om någon allvarlig flygincident i detta liv och vet du vad?! - sedan dess har jag kunnat flyga UTAN problem. Jag kan med andra ord varmt rekommendera Es stt hjälpa er för stt minimera rädslor!❤️😻👌🏼😊

Es, vi funderar på att gifta oss på en strand i Florida i mars, bad tror du om det, blir det bra? När jag kollat på paketpriser finns det hyfsade billiga priser för bröllop och jag blir helt rörd av att titta på bilderna.

Stooor kram!!😻❤️😊

36 Michaela:

skriven

Bra och lägligt inlägg! Skall kasta mig ut och träffa några tjejer från en av de "kompissidorna" du skrev om för ett tag sen. Känns väldigt konstigt och smått pinsamt men kan bara hoppas att det går bra. Kram

Svar: jamen vad roligt... men klickar ju inte 100% med alla men det kan vara okey i alla fall.. du får skriva här och berätta hur det går.. eller kanske en gästblogg ? kram
Esmaralda

37 YR:

skriven

Tack för svaret igår.Detta är min rädsla,att inte få vara med längre. att inte få fullfölja dessa underbara barn. Som du skrev har jag barnens gillande. Jag känner att jag e omtyckt av dem. Det e värre med rektorerna. De verkar inte vara så intresserade av min tidigare insats. person kemi-nä fy faan. Lönekostnad räknar vi högre...Det e väl bara en utgift man varit,inget resultat... Kommer jag någonsin få erkännande från dem? Vete faan.. Kram

38 Maleficent:

skriven

Känner mig mer osäker än rädd, oftast när det gäller att göra saker på egen hand. Vill gärna ha någon med mig som en backup. Men när jag väl gör saker på egen hand så går det hur bra som helst.
Denna kvinna som du spått att jag ska möta, finns det något kännetecken att hålla ögonen öppna efter?

39 Maleficent:

skriven

Känner mig mer osäker än rädd, oftast när det gäller att göra saker på egen hand. Vill gärna ha någon med mig som en backup. Men när jag väl gör saker på egen hand så går det hur bra som helst.
Denna kvinna som du spått att jag ska möta, finns det något kännetecken att hålla ögonen öppna efter?

Svar: Det är vanligt att man känner som du.. och handlar om att du helt enkelt ska fortsätta göra en hel del på egen hand.. och till sist minskar obehaget... jag ser en kvinna med glada ögon , kurvig, öppen och pratsam.. kram :)
Esmaralda

40 Smöla:

skriven

Vad betyder det när man drömmer att man har sex med nån som man aldrig haft det med?

Svar: Det har jag redan besvarat,,,
Esmaralda

41 Karin:

skriven

Hej,

Kommer vi att förlova oss snart ?

42 Esset:

skriven

God morgon från denna sjukstuga!

Tror du det kan bli nått mellan mig och F? I alla fall för i sommar?

Kramis!

43 Fråga:

skriven

Jag skulle vilja ha en hela sensa utav dig, men vet inte hur man går tillväga? :)

Sen undra jag om killen jag träffar idag om det kommer bli något allvarligt mellan oss?

Tack på förhand!

Svar: Maila mig på: [email protected] och jag mailar info tillbaka till dig och berättar hur det fungerar. Läs igenom infon i lugn och ro innan du bestämmer dig för att boka seans. kram
Esmaralda

44 Queen :

skriven

Jag förstår ämnet så väl som du tagit upp, halva mitt liv har bestått av rädsla, det är en fruktansvärd känsla, som kan bli större eller mindre.... Ser du om det är ifrån mina förra liv det kommer... 💞💞

45 Emla:

skriven

Hej Es!
Har bett om tecken från ovan när det vänder sig med jobb.
Nu har det börjat dyka upp siffran 8 överallt. Telefonen hakar upp sig när sista siffran på klockan slår sista siffra 8.
Och nåt säger mig att titta på klockan och då är också sista siffran en 8a.
Vad betyder 8an?
Kram

46 Lizette:

skriven

Hej:)
Jag har en rädsla för att göra av med pengar... rädd att jag inte ska kunna försörja mina barn..ibland går det bra att handla/köpa men i vissa fall känns det som en ångest och det påverkar livet skulle jag tro..
Kommer jag nå drömmen om ett större boende( hus) med kärleken, när den väl kommer?
Kram

Svar: Ja, ett rymligt hus kommer... och du kommer dessutom alltid att kunna försörja dina barn så oroa dig inte.. kram :)
Esmaralda

47 Livsglädje:

skriven

komer det alltid vara som det är nu Es:(?
kram

48 Michaela:

skriven

Absolut! Jag informerar om hur träffen gick :) Börjar dock få lite kalla fötter nu. Orkar bara inte med ännu en misslyckad kväll. Kramis

49 Linnean:

skriven

Hejsan!
Rädslor har vi nog lite till mans. Tror att jag har rädslor kvar som jag inte är riktigt medveten om ens. Kanske att bli övergiven...det blev jag ju redan i unga år och har sedan blivit det om och om igen. Tycker väl det räcker med den träningen nu! Att vara ensam var nog åxå en rädsla som jag fått en bra träning i det åxå. Höjdskräck har jag! Men vad fan...den kan jag ha kvar, tycker jag! Den stör inte så mycket 😀
Brukar inte krascha särdeles ofta men i dag mådde jag kasst och tvingar igång mig. Så ringer det trevliga A:et och pratar...kul! Sen spelas en låt som är så förknippat med det försvunna H:et och då börjar jag...lipa! Det händer inte så ofta! Varför jublar hon inte när en ny genast knackar på dörren när den andre (dumme fan 😈) slog igen den och försvann, undrar nog en del. Ja, det undrar jag åxå!! Vilken sommar! Det är lika rörigt i kropp och själ som i vädret, just nu.
Kommer det verkligen soligare dagar? På alla olika sätt? Ja, ja...dammar väl vidare. Ha det så gott allesammans! Kram.../Linnean 🌸

50 Anonym:

skriven

Hej
vem är min soulmate i detta livet?
kram

51 Vägkorsning:

skriven

Hej

kommer jag hitta rätt väg och bli lycklig?
kram

52 Tamara:

skriven

Hej Ez

Kan du se något glädjande som händer mig:(


-*-.-*-.-*-.((¯`♥´¯)).`*.¸.*´✿¸.•*¨`*•..¸.-*-.-*-

Kommentera /ställ fråga här: