Jultipsen...

Krossa cornflakes och blanda ner i ischokladsmeten. Supergott och krispigt.

Knäckformarna vill gärna välta när man fyller dem. Om du först smörjer brickan eller plåten med smör, så står de stadigt.

 

 Spara plasten från uppätna julkalendrar och gör egen supergod julchoklad. Fyll de små formarna med hälften nougat och hälften ljus blockchoklad som du smälter i vattenbad. Ta loss figurerna när de stelnat och förvara i kylen.

Glöggslattarna som blivit kvar efter advent passar perfekt att ha i revbenspjällskoket. Här är ett klockrent recept på supermöra revbensspjäll. Koka spjällen i glögg, sedan penslar du på en glaze som gjord på bland annat glögg, ingefära, sirap och sambal oelek.

 

Använd glöggkryddor även i bakverk som chokladkakor och lussebullar. Det är mumsigt och doftar ljuvligt i juletid.

 

Gratis juldoft i huset får du om du lägger apelsinskal och kryddnejlikor i tvättpåsar och hänger dem på elementen.

Gör som på krogen! Ha röror, majonnäs och såser till julbordet förberedda i engångsspritspåsar i kylen. Några röror som passar bra för det är löjroms-créme fraiche, gubbröra och skagenröra. Se bara till att hacka fint och att klippa ett tillräckligt stort hål på spritspåsen. Sen är det bara att klämma på

 

Alternativ till julpapper: Köp små dukar på loppis att använda som omslag. De kostar ingenting och du får unika paket. Mottagaren kan dessutom använda dem en gång till.

Borra 3­-4 hål om ca 5-7 cm nerifrån och upp i julgranen. Detta gör det mycket enkelt för granen att suga upp vatten och den håller sig fin hela julen!

Smält blockchoklad och pensla i botten på mandelmusslorna innan du fyller dem med grädde och sylt. De blir extra goda och inte så mjuka.

Gör dukningen både roligare och snyggare genom att klippa av några grankvistar nedtill på julgranen och pynta bordet med. Ingen märker om du tar några kvistar längst ner, och så kan du passa på att göra granen lite mer jämn. 

 

Udda dukning gör du lätt med lite pynt från naturen. Personligt och vackert. Ta vad du har hemma, nötter, kvistar, grenar m m.

Guldfärgade löv blir en vacker effekt. Enkelt att göra. Guldspray hittar du i hoppyaffären. Fint att dekorera julbordet med eller lägg dem bland julblommorna.

 små läckra julbakelser....
 
Eller varför inte en annorlunda och personlig  gran i år ?
 
De flesta av er sitter nog inne med ett eller annat jultips så bara kom loss, dela med er och berätta !!
 
Kram & kärlek

 

 

Jobbehunden...

 
Vad  har ni i era matlådor ? undrar Mannabonne Glenn som tycker att man faktiskt ska dela rättvist.
Han skickar slabbig puss till er alla !

Ekologiskt eller inte ??

 

Molekylärbiologen Annika tycker att miljörörelsen lurar konsumenter att köpa eko. Enligt henne är Svensk eko-odling mer skadligt för miljön än vanlig.

– Tittar du bara på det du stoppar i munnen, då har du en ganska liten syn. Tittar du på hur mycket resurser och areal som krävs för ekologiskt, så har du en mycket större miljöbelastning, säger hon.

Annika Svensson från Eldsberga är utbildad molekylärbiolog och har arbetat med växtförädling. Hon har engagerat sig i debatten om ekologiskt och vill påverka politiker och konsumenter som vurmar för eko.

– Inga djur i Sverige får antibiotika. Inga djur äter GMO-foder. Inga djur äter tillväxthormoner. Inget svenskt kött innehåller MRSA eller salmonella. Det behöver du inte välja ekologiskt för. Men de ekologiska är duktiga på att marknadsföra sig.

 

"Inga miljöfördelar"
Engagemanget började för 20 år sedan när hon gick på lantbruksutbildning. Hon reagerade på dispenser till det ekologiska jordbruket och tyckte att konsumenterna blev lurade.

– Det är en helt bidragsberoende produktion. Jag tycker att kommuner och landsting ska sluta köpa in det. Eftersom det är dyrare, det har inga miljöfördelar och det har inga fördelar för våra barn.

Men hur tänker du kring gifter i maten?

– Man måste börja med att ställa saker i sin rätta proportion. Det finns naturliga och onaturliga gifter i maten. Oavsett om du dricker ekologiskt eller vanligt kaffe får du i dig koffein som är giftigt för kroppen. Och dricker du tre koppar kaffe på en dag har du fått i dig mer gift än vad du får av eventuella bekämningsmedelsrester under ett år. Och alkohol behöver vi inte ens nämna hur giftigt det är.

Gillar inte subventioner
Hon säger att de konventionella jordbrukensällan smutskastar ekologiskt. Men miljörörelsen har drivit ekologiskt så hårt, att man hellre ska välja ekologiskt än svenskt, så nu krävs andra metoder.

– Nu måste de konventionella dra fram det som är negativt med det ekologiska. Det är inte jag med mina skattemedel som ska se till att de finns.

.........................

 

Allt enligt Annika.

.....................

Jag säger inte vem som har rätt eller  fel.... allt beror ju på vem som är beställare av  utredningar och vad syftet med dem ska bevisa.

 Däremot tror jag vi är rätt kvicka på att anamma sådant som är PK.... och att vi kanske skäms lite om vi inte handlar eko...ifall nån skulle se... och somliga av oss smyger omkring på Willys och plockar ner det billigaste i vagnen i största hemlighet ...för man ska ju ha råd att handla Eko också.

 

Som sagt... jag vet inte rätt eller fel.... jag vill bara att vi ska tänka efter och inte direkt anamma allt som man försöker tuta i oss. Oavsett från vilket håll det kommer.

 

Kram & kärlek