Dagens gästbloggare...

Dagens gästbloggare är: Annelie

God morgon på er alla

Jag vill berätta  när jag  var jag på kyrkogården och besökte min döda dotter.

 

Jag hade med mig Rollo kolor som hon älskade och jag satte påsen vid gravstenen. Jag hade också plockat lite snödroppar som jag satte i en liten vas.

Jag pratade med henne om allt som hänt sedan jag besökt henne sist och så brukar jag göra. Jag sa att hennes bror nu hade börjat övningsköra och var jätteduktig och att  hennes mormor hade ont i halsen men  som alltid inte vill till någon läkare.

När jag  berättat om hennes mormor kände jag hur det blev iskallt i magen.   Och så hörde jag min dotters röst  viska i mitt öra lika tydligt som hon vore där att mormor måste till doktorn nu för hon är allvarligt sjuk.

 

Jag blev  först livrädd.  Min  My och hennes mormor stod  varann alltid så nära och jag lyckades övertala mamma att gå till läkare.

Det visade sig att smärtan berodde på cancer i halsen.

Nu är hon opererad och har fått cellgifter och förklarats frisk . Hon kom till läkare i sista stund. Hade hon väntat hade hon inte blivit frisk.  Vi gick tillsammans till Mys grav och gav henne en stor vit nalle och våra tankar och massor av kärlek.

 

När man mister ett barn dör min lite själv och ingenting blir som det varit. Någonsin.

Men vetskapen och beviset som jag nu fått på att My är med oss och inte borta, det värmer och gör så gott i hjärtat.

Kramar på er alla

sign : Annelie

Aktiviteterna....

Någon efterlyste blogg om  kul i vardagen när man har barn :

 

Och ett kul som jag gjort med mina barnbarn är att ha en  ” förr-i-tiden” dag… dvs en dag  som man hade i min barndom.  Då blir det tex  chokladmjölk kokt på riktig kakao  till frukost…  vi leker lekar som ”gömma fingerborg”,  vi hoppar ” twist” , ritar och klipper ut egna klippdockor med kläder…. Spelar plockepinn, gör pappersflygplan… och gör allt möjligt sånt som  man gjorde förr.

Maten är genomgående sånt man åt mer av förr… en gång på vår förr-i-tiden dag hade vi rotmos med fläsklägg till middag och det gick barnbarnet igång på och bara älskade !  Bort med mobiler o TV spel... på TV:n får bara kanal 1 och 2 användas.

 

 

Ett annat tips om man har taskigt med pengar men ändå vill ge barnen en upplevelse under senvåren/sommaren är att  packa varsin ryggsäck och ge sig ut att en bit på Skåneleden… och finns ju liknande promenadleder runtom i Sverige. 

  Man kollar upp i förväg och ser så det blir lagom promenad till ett  vindskydd… där man sover…  helt ute i naturen….vid vindskydden brukar finnas grillplats…. Och går man leden här i Vejbystrand så är ju havet alldeles intill för sol o bad.

 

 

Man kan besöka en 4 H gård… det kostar ingenting och barnen kan i lugn och ro titta och hälsa på djuren och komma nära naturen. Matsäck och gott om tid är ett råd.

Här hittar du 4 H gårdar:  https://www.4h.se/gardar/

 

 

Byt miljö – bor ni i stan så upptäck skogen och bor ni på landet, upptäck stan. Bara att åka buss kan vara en upplevelse för ett litet barn Låt vandringarna ta tid, stanna ofta… titta och berätta. Åker ni till skogen så utrusta barnet med en korg att samla alla spännande hittesaker i och när man kommer hem så pysslar man med kottar och pinnar och blad.

 

 

Gå på fågelspaning
Ta fram kikaren och gå på fågelspaning tillsammans. Vad hittar ni för fåglar? Stora, små, olika färger? Lever de själva eller har de en stor familj? Hur ser pojk- och flickfåglarna ut? Bor de här hela vintern eller har de kanske kommit nu till våren? Och vad äter fåglarna? Ta gärna med en bra bok med bilder på fåglarna. I bästa fall kan ni kanske mata dem och få lite närkontakt med änderna i sjön eller småfåglarna i busken

 

 

Ordna skattjakt
Säg det barn som inte älskar att leka skattjakt. Lägg ett eftertraktat föremål i en liten ask, göm denna utomhus och ge barnen en skattkarta. Alternativt guida ditt barn genom att säga till exempel ”nu bränns det!” när det närmar sig gömstället, eller ”nu blir det svalare”.  Allt beroende på barnets ålder. Till mina stora barnbarn gör jag rätt avancerade kartor.. och de älskar det !

 

 

Ge ditt barn en kokbok för barn och låt barnet planera en hel middag på egen hand.  Allt från att handla själv till att vara ensam i köket och duka bordet och laga maten. De flesta ungar tycker det är kul att överraska mamma och pappa på det sättet !

 

Jag är säker på att ni andra i bloggfamiljen har bra tips att komma med !!

 

Kram &  kärlek

Är du typ A, B eller C ?

 

Typ A :  Livsstil och sätt att reagera i arbetsliv och i det privata som karakteriseras av aggressivitet, otålighet, benägenhet för simultana aktiviteter (att läsa tidningen samtidigt som frukosten intas och så vidare), ängsligt bevakande av social ställning och strävan att uträtta mycket på kort tid.

Typ A-människor tenderar att driva sig själva till extrem fysisk uttröttning. De respekterar ofta inte kroppens naturliga signaler att göra pauser i ansträngande verksamhet. Detta beteende kallas ibland "Sisyfossyndromet" efter berättelsen om Sisyfos, i den grekiska mytologin en jätte som gång på gång rullade en sten upp till toppen på ett brant berg, varifrån den alltid rullade ner igen.

 

 • gillar att tävla, är en tävlingsmänniska
 • jobbar hellre ensam än i grupp
 • är aktiv och gör flera saker på samma gång
 • är noggrann
 • gör ofta mer än vad som behövs "så att det blir gjort"
 • är rädd att bli lurad eller göra fel och dubbelkollar uppgifter

Tillhör du typ A har du lättare för att gå i väggen och bränna ut dig

 

 

 Typ B:  En livsstil som tar sig uttryck i lugnt tempo, avslappad hållning och obenägenhet att konkurrera om social status. Typ B-beteende anses gynnsamt för kroppslig och psykisk hälsa.

 Du känner dig själv och dina begränsingar men du har samtidigt mål som du ofta når. Du  väljer dina krig men underviker inte de som känns viktiga.  Du umgås med människor bara för att du gillar dem.  Du bryr dig om andra men tappar inte fokus på dig själv.

 

 •  prioriterar tid för sig själv
 • - har bestämda mål och visioner både arbetsmässigt och privat
 • - tycker om fysisk träning
 • - är kreativ med många ideer
 • - jobbar gärna i grupp
 • - värdesätter ledig tid och vänner mer än status

Typ B är vad vi borde sträva efter att bli

 

 

Typ C :Reaktionssätt som utmärks av undergivenhet, hopplöshets- och hjälplöshetskänslor, bristande initiativförmåga och låg självkänsla.  Man orkar inte, gitter inte och har svårt för att planera sitt liv. Man lyder minsta motståndets lag. Man känner sig ofta utnyttjad.  Man ser ingen mening med saker och ting.  Livet känns tungt och jobbigt.

 

 • oroar sig ofta
 • undviker konflikter, vill vara alla till lags
 • visar inte att du är arg
 • kan ha svårt att bestämma dig
 • har svårt att säga nej
 • känner dig ofta trött och deppig

Typ C -  drabbas lättare av depressioner och känner sig ofta underlägen, missförstådd och offerkoftan åker på.

 

...........................................................
 
 
 Vill du bli spådd via mail ? Får ställa ALLA dina frågor ?
Då  mailar du mig på: framtidoradgivning@hotmail.com
och jag mailar dig info tillbaka om hur det fungerar !!!