Säg ja oftare än nej....

Nu är det varma dagar  - varenda dag är ju snudd på tropisk och det unnar jag alla som har semester !  Själv är jag rätt trött  på solen nu.

Jag minns en gång för många år sedan när jag var i Egypten.

Söder om Kairo  brer öknen ut sig, på båda sidor om Nilen och  där hamnade jag, på en kamel.

Det var ingen sån där turist-kamel-ridning för sånt har jag  aldrig brytt mig om. 

Nej,  karavanen skulle  rätt långt iväg för att  möta en annan karavan i en by  och sluta någon form av affärsuppgörelse.

 

 Jag delade kamel med en annan kvinna vars namn jag glömt men hon bar niqab och  fotsid särk.. som ett svart spöke typ.  

Hon var väldigt trevligt och vi pratade mycket under ridturen och jag fick en känsla av att jag fick följa med lite som sällskapsdam åt denna unga kvinna. 

Själv fick jag en hijab.. typ en sjal på huvudet och hade klätt mig med eftertanke.. för man ska ta seden dit man kommer.  

Det var en vindstilla dag och solen stekte… och i öknen slog hettan emot mig som en mur och jag fick nästan lite panik.

 

På den tiden sa jag ju ja till allting som kunde ge upplevelse och jag tänkte att om jag någonsin kommer tillbaka till civilisationen ska jag tänka ett varv till innan jag säger ja, oavsett vad det gäller.

Nu blev det inte så. Jag fortsatte säga ja. I viss mån gör jag det fortfarande.

Det blev många timmar på kamelryggen men så småningom kom vi fram till en rätt primitiv  by och man fick äntligen sitta av. Det serverades te och söta kakor och som sig bör satt man ju på en matta.

Senare blev det  getkött och platta bröd som doppades i olja.

Männen försvann för att prata affärer och jag satt tillsammans med kvinnorna.  En slags tältduk ovanför oss gav skugga.   Det hela blev lite surrealistiskt och jag tänkte att jaha, här sitter jag mitt i öknen i hijab och ingen pratar engelska.

 

Men plötsligt var det någon som gjorde det, som började prata  och hennes flytande engelska  var som musik i mina öron -  hon tog av sin  niqab  och såg ut ungefär som jag. Hon var en engelsk reporter som  flyttat hit, på grund av kärlek.  Det ser man vad den kan ställa till med.

Nu bodde hon långa perioder inne i  Kairo också och hennes man var upplyst och modern och tvingade henne inte att sitta härute i absolut nowhere, och sakta stekas ihjäl av solen. Hon åkte också ”hem” till England 2 gånger om året.

 

Hon gifte sig sju år tidigare och  var så nöjd och belåten med sitt liv och alla arrangemang kring det.  Vilken stark kvinna !  Att hon bara gitte!

 

Vi övernattade i byn och jag försökte få en blund i ögonen på  mattan med stenhårt underlag

Affärsuppgörelsen var klar och i hamn och alla var glada.

Själv kunde jag knappt hia mig förrän jag nästa dag  var tillbaka på hotellet och kunde kasta mig i poolen !  Och beställa en iskall öl !

Jag tror fortfarande att man ska säga ja betydligt oftare än nej men är man på resande fot ska man se upp för turistfällorna.

 

En vanlig scam är att man blir bjuden på bröllop – och så blir man avkrävd på en massa pengar för olika kostnader och när man blivit rejält skinnad så avlyses bröllopet – som naturligtvis aldrig existerat.

Det finns en uppsjö av olika fällor och det gäller att undvika dem.

 

Kram & kärlek

Magi....

 
Barnbarnet Ozzy... som bor i skogen... och visst är det vackert... nästan lite magi över bilden !
 
 
 
 
Senaste rapporten från Ryssland.....  mexikanarna säljer sina biljetter till matchen Sverige-Schweiz och sonen har köpt en.
 
Finns det någon som akut behöver en biljett hör av er omgående ... sovplats i St Petersburg kan eventuellt också ordnas.
 
Nu blir det tåget ner till Moskva... flyg till St Petersburg... nya planer alltså.
 
Kram & kärlek
 
 
 

Eländet på akuten.....

Mycket funkar bra i vården  och annat fungerar inte alls och man kan  dessutom bli hur illa bemött som  helst

Min vän genomgick en rejält stor ryggoperation för ett tiotal år sedan och har massa järnstag i ryggen nu. 

En dag fick han gruvligt ont – och eftersom det inte gav med sig skjutsade jag honom till akuten.  Tänk om något stag lossnat eller ställt till med problem?

 Han asade sig in och anmälde sin ankomst och då säger sekreteraren  i sitt bås  exakt så här ” Tro inte att doktorn sjukskriver dig ”

” Och tro   inte att du blir långvarig på det här jobbet, din räliga slappsvans ”  kontratade jag.

Jag blev så in i helvetes förbannad ! 

 

 

Tar man för givet att folk  släpar sig in med pinande värk – bara för att bli sjukskrivna ?

Arbetar man  i vården får man väl vara så pass ödmjuk att man inser att folk som söker akut gör det eftersom de har ont och inte är friska. Visst finns det de som luras.. men det är inget man får förutsätta.

Och hur kan sekreteraren uttala sig om saken.. jag menar,  man KAN ha så ont i ryggen att man faktiskt inte kan arbeta…  och sist vännen var sjukskriven var vid operationen för tio år sedan !

Jag funderade också om doktorn kanske konsekvent aldrig sjukskriver  .. oavsett man befann sig  i stadie fyra av cancer i ryggraden eller om man brutit nacken.

 

 

Jag brukar inte vara lättkränkt – tvärtom så tycker jag att man får tåla en del.

Men det finns gränser och här passerades en av dessa för mig.

Läkarnas vakthundar kan det tydligen vara svårt att ta sig förbi !

En annan gång  hade jag en väninna från USA på besök och en dag svimmade hon bara  rakt av och fick sen  en hemsk huvudvärk – så det blev ju till att packa in henne i bilen och åka till akuten.

Han hade alla papper i ordning med försäkringar och sånt… och ett annat miffo till sekreterare säger ” Det här kan du väl vänta med tills du kommer tillbaka till Amerika?”

 

 

Väninnan jämrade sig och kräktes i en påse  och såg suddigt

” Tycker du inte det ser rätt akut ut ? undrade jag

” Det kan vara svårt att bedöma” svarar aset

” Ja nu är det ju inte DU som ska bedöma och det är jag förbaskat tacksam över” sa jag och  sen vägrade vi gå därifrån. 

Hon fick hjälp och det visade sig vara ett migränanfall  men det hade ju kunnat vara betydligt allvarligare

Att man ska behöva fajtas för sådant som är självklart

 

Kram & Kärlek