Vad då Lets Dance ???

 
Det var en rackarns dansglad pippi !!!
 
Njut av lördagen... nu ska jag försöka packa.... ta mej ett skumbad och försöka ladda känslan av nästan-semester!
Kram & kärlek

EN BRA FÖRÄLDER...

Hurdan är en bra  förälder ?

I mitt yrke som familjeterapeut har jag mött många förtvivlade föräldrar som hukar under dåligt samvete och som önskar att de finge en ny chans att vara lite bättre.

Och det bästa av allt är att det får man !!  Man får hela tiden nya chanser – för om ens barn far illa, då lever det hela tiden med hoppet om att det ska bli bättre… att det ska bli bra.

Dock har man inte hur många chanser som helst. Till sist avskärmar sig barnet  och utesluter föräldern ur sitt liv.

 

Några viktiga hållpunkter som förälder är :

MENTAL NÄRVARO!   Det är viktigt att man är 100% närvarande när man  umgås med sitt  barn.  Att man aktivt lyssnar och tar barnet  på allvar.  Att man är nyfiken på hur barnet tänker – att man ställer frågor och visar sitt genuina intresse.  På så sätt " ser" man barnet... och ett  barn som får synas och blir bekräftat.. växer upp med en stark självkänsla.

 

ATT VARA DEN VUXNE!  Föräldrar ska aldrig göra sina barn till  sina kompisar. Vuxenproblematik diskuterar man inte med sitt barn – sådant har man vänner till.  Den vuxne ska beskydda barnet och aldrig tvärtom.  Att  lämna vuxenlivet åt de vuxna skapar förtroende och barnet känner sig tryggt och omhändertaget.

 

GEMENSAMMA STUNDER!  Vardagarna ska inte bara rulla på i sin gilla gång  utan i bland gör man något speciellt tillsammans. Kanske går man till badhuset.. eller på bio.. eller så åker man till skogen och tar fika med sig. Oavsett   vad –  så är det viktigt att ha roligt tillsammans och bryta av från vardagen då och då.

Kan man skratta tillsammans och bygger på det positiva - då skapar detta ett speciellt  band som tenderar att bli bestånde.

 
 

SÄTT GRÄNSER! Oftast underlättar det om man kan prata med barnet om vilka gränser man ska ha och varför – och vad som sker om barnet inte rättar sig efter vad man bestämt.  Gränser skapar trygghet. Ett barn utan normala gränser blir ett osäkert barn.

 

VAR EN BRA FÖREBILD! Tänk på att ditt barn  påverkas av ditt sätt att vara, av dina åsikter och din attityd.

 

UPPOFFRA DIG INTE och säg aldrig till ditt barn ” Efter allt jag gjort för dig så….”  för sanningen är att inget barn förväntar sig att du ska utplåna dig själv för att vara hen till lags. Tänk på dig själv också och få egen påfyllning av vuxna människor.

 

 

BEHANDLA INTE SYSKON LIKA!   Syskon är två olika individer och har olika behov.  Se deras individuella  personligheter och  ta  häntyn till  detta i ditt umgänge med dem.

 

BE OM URSÄKT!   Ibland flippar vi föräldrar ut totalt och säger sådant som vi bittert ångrar. Det är då vi ska be om ursäkt.  Vi kräver ständigt att våra barn ska be om ursäkt för ditten och datten och vi ska alltså inte vara sämre själva.  Barn förstår mer än du tror

 

LJUG INTE!   I svåra situationer är det bäst att alltid vara sann och ärlig gentemot barnen.  Man måste ta hänsyn till deras ålder och deras mognad och välja en nivå  för information som passar dem.

JÄMFÖR INTE! Jämför  inte syskon med varann och jämför inte andra barn med ditt för alla är lika individer med olika förutsättningar, olika behov och olika mognad.

 

 

Vad tycker ni är viktigt i föräldrarollen ???

 

Kram & kärlek

 
 
 
 
 

Det drar med sig....

Asså.. att få en vinkyl i present drar med sig en hel del... och jag kände att jag måste göra lite ändringar i vardagsrummet....
 
 
Observera tapeten... och se att det fins en skylt som pekar mot Stora Hult Strand... yes yes yes !!
Och stranden är knappa 300 meter bort !
 
 
Det där runda bordet liknar en kakburk vi hade hemma när jag var barn !!
 
 
Jag har inte glömt blomman där i mitten på bänken.. det är en ljushållare förstår ni och jag tänker att det kanske blir fint  under kulna kvällar när man tänder på.... så att säga...
 
Och nu undrar ni säkert vad som hände med sonens rum.. som jag började inreda och då säger jag att det är under bearbetning... en hel del är klart.. det mesta faktiskt.. men jag väntar på sängen som blivit lovad att komma nu i slutet av februari... och eftersom jag  drar till  Korea på söndag så lär det inte bli någon säng förrän jag kommer hem igen.... och då  kommer fotona...
 
Kram o kärlek