Den jävligaste tiden av dem alla !!!

Medeltiden är den jävligaste tidsepok av dem alla… tycker jag som så väl minns hur det var.  Det var skitigt och fattigt , det stank och  ordet fräscht var inte uppfunnet.

Oavsett jag  var man, kvinna eller barn så var det vidrigt

Det var så äckligt med pottor som tömdes rakt ut i de trånga prång till gator och som barn gick man utan skor och trampade i skit och piss.

Maten var det dåligt med. För att inte tala om hygienen – den fanns inte! 

Jag minns när jag var en liten pojke och badade utomhus i en träbalja en gång och då hade massor av människor badat där  före mig.. i samma balja med samma vatten

Men jag var så uppspelt och lycklig över att få... BADA !!

 

Inomhus var det mögligt och äckligt, loppar & löss och det kröp  och krälade typ överallt. 

Fy fasen säger jag bara.

Sängkläderna var enkla och av en slags väv – och tvättades aldrig. Underkläder fanns inte – i alla fall inte hos mig i nåt av mina medeltidsliv.

 

Fast  en gång var det riktigt livat. 

Jag var man och jag hade vandrat väldigt långt. Jag var luffare långt innan luffare fanns.

Så kom jag till Danmark.  Det var klungor av  eländiga timmerstugor och folk hade det inte så roligt.

Jag  gick hem till de okända och berättade om mina äventyr i världen och det  funkade bra… folk var väl inte vana vid att något extra hände i den trista vardagen.. så man samlades runt mig, lyssnade och bjöd på både mat och dryck.

Så levde jag mitt liv

Man var ju lite som kändis på den tiden - långt innan sociala medier !!

 

Men så kom pesten… i ett annat liv… människor insjuknade och dog på löpande band. Jag  drabbades också  en gång.  De sjuka stank, fick bölder och feber , hostade blod och   man dog nästan direkt.

I mitt liv idag är jag inte rädd för pesten… men däremot  har jag svårt för när det inte är rent och fräscht.

Särskilt i sängen. 

Jag menar.. sover jag borta så MÅSTE det vara kliniskt rent i sängen… och är det inte så… då ställer jag till med ett herrans rabalder.

  En gång i Moskva, under Sovjettiden.. hamnade jag på ett  äckligt hotell. 

 

Kackerlackorna krasade under fötterna och det krälade o kröp i varenda vrå.

Omständigheterna  var sådana att jag var tvungen att stanna kvar där över natten… så jag  fick bre ut min kappa på sängen o sova i mina vanliga kläder och hoppas på det bästa.

Men kompisarna klädde av sig och kröp ner i de skitiga lakanen…  hua !

En annan gång var i  Kairo... jag hade betalat en hel del för ett  4 stjärnigt hotell men det visade sig vara rena loppeboet.   
 
Man ville inte ge mina pengar tillbaka.... och jag ställde till med en scen som hette duga... en annan gäst ringde efter polisen som anlände.. och det slutade  med att hotellchefen blev beordrad att betala tillbaka... och jag fick dubbel upp tillbaka mot vad jag betalat.. av ett rent misstag.. men jag tackade o tog emot och försvann ut genom dörren kvickt som en oljad iller !!
 
Det var på den tiden man luffade och liftade runt och sällan kunde  unna sig att bo "fint".
 
 

Jag är inte heller förtjust i gamla stugor & torp … med sin unkna doft….. sånt har jag ju varit med om i så många liv  så det räcker…

 Jag har en förkärlek för när det doftar klorin, såpa och tvättmedel !!

Kram & kärlek

1 J:

skriven

Fy jag ryser av obehag!

2 Skorpan:

skriven

Nej fy fasen va äckligt! Har inga minnesbilder av medeltiden, men gissar på basen av nuvarande liv, kan ha helt fel, stt jag mestadels varit fattig o haft det uselt ställt?! Trivs också i prydligt o städat, fastän det inte oftast är så här hos oss, men en dag kan det ju vara så ;). Du är bra på att eyta ifrån Es, det beundrar jag människor för. En annan däremot... Tur du nu har det städat o fint!
Kram Skorpan

3 Dunegull:

skriven

Hej E!
Min katt som kom hem var borta en gg till nu efter det. Han är gammal nu, 13 år men äter och är pigg.
Dock är jag lite bekymrad över om han blivit sjuk av ngt slag. Verkar en aning förvirrad.
Kan du få in ngt. Börjar han bli senil eller är det vårkäsnlorna som tagit över.
Behöver vi vara oroliga?
Kram

Svar: Kolla upp honom hos veterinären om du är orolig... jag kan inte känna något speciellt kring den fina kissen :)
Esmaralda

4 Undrar:

skriven

Hej Esmaralda.
Åh herregud det lät inge vidare över huvudtaget. Nog är vi nog lite bortskämda idag med tanke på hur det har varit. Jag däremot kan trivas att vara just utomhus gräva i jord och bli lite skitig!

Men att det är äckligt det vill jag inte vara med om trots att jag tror att jag inte är den som är mest kräsen med sådant faktiskt.

Jag provar min fråga igen,

Ser det ut att bli umgänge mellan mig och F framöver och i sommar? Kommer vi att umgås i sommar och att det kommer att finnas chans att det blir något mellan oss?,
Kram

5 Jennifer:

skriven

Hej Es. Intressant inlägg, den sidan av Medeltiden tänker man sällan på! Häromdagen läste jag en saga för min lilla dotter där medeltiden nämndes, och då jag förklarade att det var för länge länge sedan... så sa hon ” då när mormor var liten?”. Barn kan vara så roliga.

Fina Es, allt i mitt liv står stilla. Du har spått att det ska ske någon förändring i mitt liv som blir bestående nu i vår/sommar... kommer jag snart in i ett positivt flöde? Har varit tungt nu många år och skulle verkligen behöva något positivt som återger mig tron och tilliten på livet, inte detta eviga kämpande. Kram

6 Penny:

skriven

Kära Es!
Jag undrar om min soulmate och jag kommer förlova oss utomlands eller här i Sverige? Blir det romantiskt? Mycket tacksam för svar! Kram Penny 💜

7 Penny:

skriven

Kära Es!
Jag undrar om min soulmate och jag kommer förlova oss utomlands eller här i Sverige? Blir det romantiskt? Mycket tacksam för svar! Kram Penny 💜

8 Lilla M:

skriven

Hej Esmaralda! Vill han kyssa mig? Tänker han på det?

Svar: Jag kan inte känna in att han tänker på det.. han har lekt med tanken men övergående.. som det verkar.. kram
Esmaralda

9 Helena Ir:

skriven

Fy vale..för smuts..och speciellt i sängen! Sen jag förstått det där med vägglöss..så är jag inte lika pigg på hotellövernattningar!..
Jag har också sett till att få byta rum..här i Sverige,faktiskt!

Imponerande med dina "medeltidsresor"..även om de flesta givit en bitter eftersmak..Själv har jag inte varit längre än 1400 talet..men är nog säker på att jag levt även tidigare liv!

Den där unkna källar/stug doften har jag svårt för..tacka vet jag doften av nytvättat..gärna den som torkat utomhus!
Ibland kan dofter ge en som en flash back till något som finns kvar i databanken i hjärnan..



Kram :)

Svar: Ja, dofter triggar igång minnen både från detta och tidigare liv minsann.. kram :)
Esmaralda

10 Sus:

skriven

Hej
Magiskt...
Tack för att du delar...
Undrar vad som är meningen med alla liv....
Jag skulle vilja ha ett liv...
Love sus

Svar: Ja, man kan verkligen undra vad meningen är... om detta tvistar de insatta... man vet inte riktigt förrän vi tar resan över till Alltet.. då kommer det att stå klart ju.. kram :)
Esmaralda

11 B:

skriven

Så spännande att läsa om tidigare epoker och tidigare liv, gärna mer sådana inlägg :D 👍👍👍

Svar: Tack :)
Esmaralda

12 Maja:

skriven

Hej!
Rent, fräscht och härlig doft av rena lakan men får gärna blandas med gammal stug/torp lukt.

Något som jag har svårt för är karlar som inte nödvändigtvis missköter sin hygien men bara tvättar sina kläder sporadiskt. Det luktar inte svett men bara unket o gammalt.

Hade jag fel? Har han aldrig tittat på mej i biblioteket (min arbetsplats) ? Kommer vi närma oss varandra och kan jag göra ngt?

Kram

Svar: Hua för unketdofter!! Jag får en känsla av att det nyligen dykt upp någon annan som upptar hans tankar.... kram:)
Esmaralda

13 Tove:

skriven

Håller med dig till fullo es!! Har du varit medial i tidigare liv också? Ser du om jag också levt på medeltiden? Tack och ha en fin fortsatt dag!

14 Miltons Mamma:

skriven

Medeltiden..Hua..Låter inget vidare! Finns nog andra tidsepoker som lockar mer. Jag har inga problem med doft eller lite smuts.Inte kinkig eller kräsen där inte. Men föredrar ju klorin framför äckeldoft.
Lite problem med "begagnad doft". Det tycker jag är äckligt hehe. Eller som Pettsson och Findus hus på Gröna Lund. Där får jag ångest och kräkningar. Varför vet jag inte men..yäki blä vad vidrigt det är där inne. Men så måste man tvinga sig själv att gå in då sonen vill ta sig en runda där. Om det vore en olympisk gren att ta sig in, runt och ut så hade jag vunnit guldmedalj.

Så har man grinat lite idag och blivit lite rörd.Kikade på "Räddad av änglar" Blev inte jätte imponerad av "fallen" denna gång. EN av mina vänner skulle verkligen behöva vara med men hon blev inte utvald. När hon var 13 år blev hon påkörd av en buss, men mirakulöst nog överlevde hon. Hon fick börja om från början med att lära sig gå och tala.
Birkans ord tar sig rakt in i hjärtat.

Medan jag ändå är här och klottrar så kan jag ju slänga iväg en liten fråga oxå..Hihihi!


4 år och 364 dagar idag....Och faktiskt förvånansvärt välmående och glad. Lyckas jag nappa åt mig en liten hälsning får min lilla kärlek i himlen? Finns det något jag ska kika efter lite extra? Han kan ju det där nu så hoppas få mig lite kärlek denna helg.

Kjam

Svar: Ja, jag tror att du får ett tecken.. ha antennerna ute... han kommer verkligen att försöka nå fram.. kram :)
Esmaralda

15 Browallia:

skriven

Medeltiden verkar vara hur vidrig som helst, undrar vad andra ser så romantiskt i dessa medeltidsdagar som poppar upp lite här och var på sommaren? Precis som dig vill jag ha kliniskt rent i sängen. För några år sedan skulle jag sova över hos en väninna efter en dagstur. När vi kom hem till henne mitt i natten blev jag visad till sonens rum. Till min stora förskräckelse var det inte renbäddat i sängen och det fanns inga rena sängkläder framlagda. Så jag gjorde precis som dig, jag bredde ut min jacka och la mig ovanpå i de kläder jag hade på mig. När jag tog upp det lite fint med väninnan dagen efter att jag hade uppskattat om hon hade lagt fram rena sängkläder tog det hus i helvete för hon tyckte jag var oförskämd och det blev slutet på vår vänskap. Jag saknar henne ibland för vi hade mycket skoj tillsammans men jag har insett att jag inte skulle orka med hennes humörsväningar i längden.

Tack för ditt glädjande svar på min fråga i förra bloggen. Jag med tror det kommer göra både mig och sonen gott när han väl får eget boende.

Svar: En självklarhet i min värld att bädda rent till folk som kommer & sover över !! Herregud, fattas bara annat ! Kram :)
Esmaralda

16 Mn:

skriven

Kommer vi att vara tillsammans ?

17 Fanny2:

skriven

Jag får rysningar bara jag läser om hur människor levde under medeltiden... Det måste ha varit spännande att höra om hur det var utanför ens egna stad eller by. En modig man var du om du vågade resa runt ensam då...

Förstår förkärleken. De lukterna gör att jag känner mig trygg om jag är ute och reser...
Tur att TripAdvisor finns nu för då kan man läsa om kackerlackor och mögliga rum innan man är på plats. 🙄

Tack för svar igår. 💜 Jag är så omusikalisk och osportig som det går så undrar hur det går ihop... 😂 Kanske får lära mig något nytt.

Kram

Svar: Ibland dras olikheter till varann och kan bli hur bra som helst :) Kram :)
Esmaralda

18 Tjejgumman:

skriven

Tack snälla Es för meddelande om/från min hund häromdagen. Hon litade ju på att jag gjorde det rätta, så att hon inte skulle behöva ha smärtor. Det underlättade för mig! 🐕
När jag kom veterinärerna i Norge skakade de på huve't åt dödsdomen från vet. i Mora. Och så sade de att "såna här knölar/cystor opererar vi ofta bort. Det brukar gå bra." Så i stället för insomningssprutan blev det lugnande, lokalbedövning, 4 knölar borttagna, dessutom väck med: en knuta på ögonlocket, massa tandsten, en dålig tand, och så vaccination på det. Penicillin o smärtstillande för en vecka samt en tight body för att skydda såren fick vi med oss. Och massor av glädjetårar i stället för sorg! 😂😂
Det tog två timmar och hela kalaset gick på 1800,-. Nej, det är INTE en nolla för lite! Priserna i Norge är rena drömmen, om du har en sjuk (oförsäkrad) hund/katt, kolla i Norge, det kan vara väl värt resan! Kanske skulle t.o.m. MG gilla en tur dit! 😜
Jag är så himla glad och lycklig för att få behålla min käraste sambo 💞💕 ett tag till!
(Och ingen tvåbent sambo i sikte...)

Tjejgumman

Svar: Vilken underbar solskenshistoria.. stor kram :)
Esmaralda

19 Ia:

skriven

Hej
Ja inte skulle man vilja att den tiden kommer tillbaka. Var och reste på 90-talet och kände igen att man sov på jackan för att den var renare än sängen 😏och i taket hängde det stora dammtussar, fy!

Nu är det helg men funderar mest på hur det blir till valbor??
Har försökt bjuda hem vänner. Kommer jag och barnen att vara ensam till valbor eller .......

Trevlig helg

Svar: Det ser ut som om det blir någonting... att ni blir lite fler.. kram
Esmaralda

20 Birgitta:

skriven

Hej!
Jag har blivit erbjuden en riktigt bra tjänst.
Vi har diskuterat mitt arbete och framtid några gånger och jag undrar nu om jag ska stanna eller ta erbjudandet?
Kan du ge mig lite råd?
Kram

Svar: Gör vad ditt hjärta säger... glöm inte att du har en mycket god kapacitet. .kram
Esmaralda

21 Havets stenar :

skriven

Hejsan i solen!

Jag hade en kille som jag va intreserad av. Fanns det något litet intresse i han i mig ? Skulle det finnes en chans att bli något av oss eller är vi helt olika ? Kram

22 Cecilia:

skriven

Så intressant att läsa om dina tidigare liv. Har du alltid haft dessa minnen eller har det dykt upp genom åren? Minns du många av dina liv? Är så nyfiken!

Har sökt en tjänst som praktikant hos ett företag till hösten. Hur stor är chansen att tjänsten blir min? Kramar

Svar: Det har kommit allteftersom, insikterna om de gamla liven.. chansen till tjänsten är runt 60 %.. jag håller tummarna.. kram
Esmaralda

23 Anki:

skriven

Goéftermiddag Es
Fy vilkenhems tid det var och jag är riktigt glad att jag inte minns...vi har nog alla levt under den tiden...Jag är så kinkig med att tvätta händerna allra helst innan jag ska äta
En gång följde jag med pojkvännen till ett orginal som kallades kaninmannen Han bodde i en torftig stuga och bjöd på kaffe ur de skitigaste koppar jag sett och kaffebrödet kunde säkert användas som mordvapen Vill hon ha mer socker sa han när jag inte drack ...fick tvinga i mig ngr klunkar ...jag överlevde men tackade alltid nej till kaffe efter den ggr och skyllde på magen ;-)..

Kram Anki med flock

Svar: Jag har blivit bjuden på både det ena och det andra... under erbarmliga förhållanden och det fixar jag utan problem.. bara jag slipper lägga mig i en skitig säng.. kram :)
Esmaralda

24 Penny:

skriven

Kära Es!
Jag undrar om min soulmate och jag kommer förlova oss utomlands eller här i Sverige? Blir det romantiskt? Mycket tacksam för svar! Kram Penny 💜

25 Penny:

skriven

Kära Es!
Jag undrar om min soulmate och jag kommer förlova oss utomlands eller här i Sverige? Blir det romantiskt? Mycket tacksam för svar! Kram Penny 💜

Svar: Jag ser inte var... men det ser ut att vara hav omkring er...kram :)
Esmaralda

26 Muminmamma:

skriven

Hej Esmaralda.

Finns det potential att jag finner någon som blir rätt i kärlek i sommar? Ser det ut som om jag dejtar lite olika eller ser det ut att vara något mer stabilt?
Kram


27 Muminmamma:

skriven

Hej Esmaralda.

Finns det potential att jag finner någon som blir rätt i kärlek i sommar? Ser det ut som om jag dejtar lite olika först eller ser det ut att vara något mer stabilt påväg?
Kram

28 Catarina:

skriven

Jag håller med dig till fullo. Medeltiden var en hemsk tid.

29 Linda N:

skriven

Wow, historieskildringen är bland det bästa jag läst. Du har gett begreppet "levande historia" ny mening. Ta gärna med nåt sånt här i din ev bok.

Nu ska jag gå och klappa om mina skor lite extra.🤗


-*-.-*-.-*-.((¯`♥´¯)).`*.¸.*´✿¸.•*¨`*•..¸.-*-.-*-

Kommentera /ställ fråga här: