En liten Märtha ......

En liten Märtha… som  var   senkommen från första början och som inte har det så lätt i Duktiga Familjen.

Märtha är tio  år och har två äldre syskon och ett yngre. 

Alla ungarna är tidigt utvecklade, de har hobbys och ambitioner, de är duktiga i skolan, de argumenterar och är  verbala, föräldrarna högutbildade...… och så Märta då,  10 år  och som nyss lärt sig att prata rent.

Man har tagit henne till otaliga specialister för att försöka hitta felet men inget fel hittas… Märtha är helt enkelt sin egen… och bara sådan som hon är.  Och det tycker jag att man kan sluta fred med.

Istället för att se det som är fel ,  kan man ju välja att se det som är positivt med denna  lilla  tjej.

Hon har till exempel samlat nästan 4000 kapsyler och det är hon väldigt stolt över.

Hon har långt svart och tjockt hår, väldigt vackert och hon  har en söt smilgrop i ena kinden.  Brungröna ögon som man drunknar i.

En fin sångröst och  väldigt kloka tankar kring livet.

 

 

” Tur att hon inte SER utvecklingsstörd ut också” suckar mor i huset som har svårt att förlika sig med ett senkommet barn.

Jag säger senkommet för man vet inte alls hur pass Märtha kan utvecklas.. kanske kommer hon ifatt alla andra och kanske  inte.... och för övrigt så kan inte alla bli ingenjörer på Nasa.

Själv vill hon bli  sjuksyster på djursjukhuset för hon älskar djur och särskilt grodor och   kaniner.

Märtha är glad för sin skola och sin klass och det är bara föräldrarna som tycker det är pinsamt om de måste berätta att hon faktiskt går på särskolan.

Själv är Märtha stolt över sin skola och älskar sina fröknar.

Jag satte ner foten en gång när Märtha skulle ha födelsekalas och bjuda hem skolkamraterna och storebror påtalade att nu skulle det  minsann bli freakshow.

 

 

Jag gjorde klart för honom att han är största freaket av dem alla som snackar sådan skit.

Då skvallrade han för sin pappa – men det hade han inget för eftersom pappa och jag är himla bra kompisar och det har vi varit i 50 år.

Vad jag vill ha sagt är att människors värde sitter inte i  det medfödda  … utan snarare i hur vi förvaltar våra möjligheter… som kan se olika ut… och  att vi framförallt… FRAMFÖRALLT.. respekterar varann och tar hand om varann, vi människor.

Hur jävla svårt kan det vara , egentligen ?????

 

Kram & kärlek från ett  varmt & gott Dubrovnik.. 26 grader ska det bli idag också !!

1 H:

skriven

Fint inlägg. Fina ord att lägga på minnet. Tänk om alla kunde de livet i bredspektra istället för att gräva ned sig i detaljer. Inte för att säga att jag är bättre, men man kan alltid arbeta med förändring, eller hur? :)

Har jag fått upp kontakten med min soulmate eller är han en flirt på vägen? Känner du några varningar kring honom?

Kram, ha en bra dag i värmen.

2 Misstjejen:

skriven

Hej

Finns det något svaret om J som varför jag drömmar om honom och vissa tankar dyka upp även lite av deja vu... handlar det om kommer vi träffa igen i framtiden?

Vad vill dessa som visa för mig om honom i här perioden...

Är det något som kommer händer?

Har det gör med att jag är rädd för något av den situationen så vad kan det handlar om?

Är dom en sanndrömmar eller något annat?

Tack

3 Carin:

skriven

Godmorgon!
Tänk, ett barn som är glad och inte vet annat än att leva i sin värld och tro ska behöva dömas.
Att andra barn reagerar på ”onormalheten” kommer rätt och slätt från vuxna. Och om de andra barnen ser ett avvikande beteende - varför är inte vuxna där och rättar??
Vuxna som skvallrar och pratar illa får skvallrande barn som pratar illa. Så enkelt.
Hade jag varit barn idag eller för fem-tio år sedan hade jag säkerligen fått en diagnos. För att jag - enligt barnpedagoger - inte var som andra barn som hellre vill leka själv än att ansluta mig till grupper. Men jag minns hur dessa grupper var - barnen var elaka och dumma och hieararkin var ett faktum. Jag vill inte ingå där så jag höll för mig själv.
”Konstigt” - tyckte barnpedagogerna...

Gamla minnen som dök upp som bevisar att jag är ok - trots allt...

Upp och jobba idag och ska sedan njuta av solen som börja värma Dalarna nu.

Ha det gott, Ezmaralda och alla er andra!

Svar: Du är så väldigt mycket okey !! Var stolt !! Kram :)
Esmaralda

4 Skorpan:

skriven

Inte lätt att vara sin egen då alla förväntas, typ, vara likadana. Att se varandra med just de ögon som du säger Es ligger långt inne för många, kan inte påstå att jag kan det heller. Försöker noh, men om jag lyckats med det är frågan. I Märthas fall tror jag att hennes pappa åtminstone var mer positivt inställd till sin dotter?

Känns som att jag fick änglahjälp igår då jag var o handlade? Det är x antal dagar tills lönedagen o ett antal munnar som ska mättas i många dagar. Nåväl jag råkade på en massa erbjudanden i tillräckligt stora mängder för flera dagar framåt o det lyfte litet på oket på mina axlar, tack :)! Ska väl klara av de oväntade utgifterna också, såna tycks alltid komma...

Så skönt barnen o barnbarnen har det i värmen, det blir väl mycket sol o bad, eller hur är det med badstränder där? På gångavstånd? Slit inte ihjäl dig med seanserna Es :). Fast kanske du också vilar på söndag...
Kram Skorpan

Svar: Ja, du reder ut det även om det är tufft och efter utmaningarna kommer bättre tider.. kram :)
Esmaralda

5 <3:

skriven

Godmorgon kära Es.26 grader skulle jag också vilja ha.
Har G gått vidare från sina kärleks känslor för mig ? Så himla besviken att det aldrig går att lita på honom. Är som att han inte kan göra saker för att vara snäll eller hjälpa till om han inte får ngt tillbaka.
Tror verkligen att jag ska följa mitt förnuft och inte börja om med den mannen. Nystart pyttsan eller hur. Tror inte min pappa hade velat se mig med honom. Han har inte alltid behandlat mig bra.
Kram

6 Labellavita:

skriven

Hej!

Jag räddade en häst från slakt, har gett den massa tid och ett lugnt upplägg för att den skulle få växa till sig i lugn och ro och lära sig sätta benen rätt.
Allt har känts bra i träning och vi har varit hoppfulla. Men han verkar ha något problem när han blir lite mer ansträngd och orkar inte riktigt hålla ihop traven.
Kan du snälla få en känsla för vad vi bör göra?
Är det bara en "tillfällighet" som rättar till sig, kan vi få hjälp på klinik?
Ska han få bli pensionär eller kan han bli en vinnare?
Han är en så fin och underbar kompis och har så himla bra inställning. En sån stjärna hittar jag aldrig igen. <3

Kram
Labellavita

Svar: Denna häst dyrkar marken du går på och gör sitt allra bästa men jag får en känsla av att du behöver en professionell och duktig person som tittar på honom. .kram
Esmaralda

7 Mimma:

skriven

Åh, så bra bloggen är idag!!
Alldeles extra bra ❤️
I vår stora familj är vi som vi är, med olika variationer, olika intressen, olika förmågor, tex jag själv, med så dåligt minne och koncentrationsförmåga, så jag vet inte riktigt hur saker o ting blir....
Men vi stöttar varandra och vi accepterar att vi fungerar olika❤️
Ha en bra söndag, alla!

Svar: Vad glad jag blir !! Kram :)
Esmaralda

8 Jossan :

skriven

Igår bytte jag däck på bilen. Tur det annars blir det körförbud på bilen... från ingen stans säger L ”nästa gång mamma är nere kan du få träffa henne” jag bara asså är du på riktigt. Efter 3,5 år? Så är du redo nu? Men tjena.. det känns som vi är påväg åt olika håll och blir mindre och mindre kontakt och mer bråk..

Det blev pass för mig ändå! Så ny ska jag gå på pt pass! Igår var jag hos mamma och pappa. När vi sitter och äter säger min systers sambo. Vem vet, efter sommaren så sitter han ptn kanske vid detta matbordet. Jag bara jojo säkert. Det jobbiga är att han inte försvinner ur mitt huvud utan jag tänker på honom konstant.
Ligger det något i det som Syrrans sambo sa?

Kram

9 Sus:

skriven

Hej
Att va som man är när man inte blev som man skulle....
Hon tar inte så mycket av min energi och det är ju bra....
Han den där killen tar mer...
Får vi till något snart?
Love sus

Svar: Det kan dröja... trassel verkar finnas i er väg.. kram :)
Esmaralda

10 Anki:

skriven

Godmorgon Es
Så underbar hon är Märta <3
Visst är det så värna varandras unika existens och ta hand om varandra <3

Igår soligt och varmt ,vinterdäcken vart bytta ..ett vårtecken om något härligt med hjälpsam son!

Fick en konstig kommentar och jag har denna morgon googlat om mitt smidessmycke jag fick för snart 30 år sedan .Ett sk Trollkors Jag har burit det frekvent först de senaste året nu senast ihop med Shanti tills hon gick i bitar. Känns som smycket skyddar mig ...men kanske ska jag inte ha det om halsen om det ger fel signaler ...?
På nätet kan det liknas med den sk Odalrunan ...tydligen en nazist symbol

Ha de gott i värmen

Kram Anki med flock

Svar: Nazisymbolerna är ju symboler som nazismen tog.. som egentligen och i grunden står för annat... en del kan få fel intryck.. men själv vet du ju... hantera det som du tycker är bäst... kram :)
Esmaralda

11 T:

skriven

Klokt skrivet och helt rätt esmaralda! En fråga följetong; grannarna vill inte kompromissa vad gäller häck. Vi funderar på att köra helt vårt eget race och de får köra sitt så har vi inget samröre alls. Vad tror du, är det de bästa? Eller blir det ett herrans liv då?? Tack tack och fortsatt fin resa.

Svar: Ja, det där med grannar är inte alltid så lätt.... informera dem i alla fall om hur ni tänker göra... känns på något sätt bäst så... kram :)
Esmaralda

12 EPM :

skriven

Väl rutet av dig Es!
Verkar vara en kär tös som har en förmåga att se det fina i ting snarare än det andra som är mindre trevligt. ❤️

J har tagit klivet nu. Jag har ju gått vidare på egen hand men tänker ändå ge oss en chans när han är singel.
Han har gjort en kovändning om vissa saker- vilket är bra. Det är som om han insett nu...
So far inte då mycket drama, ser du om det blir det?

Jag har negligerat min forskning länge nu, måste ta upp det och slutföra. Har även fått medel för ett utvecklingsarbete som jag måste göra under året men inte gjort. Kommer jag lyckas knyta ihop allt..?
Kramar

Svar: Bra.. ha is i magen och ta små steg.. forcera ingenting i relation.... och vad det gäller forskningen så ja, du kommer knyta samman... du har vad som krävs, absolut.. men ha fokus.. kram :)
Esmaralda

13 Helena Ir:

skriven

Så sant..så sant..människor är olika..men ändå värdefulla..med lika värde!

Samtidigt som jag skriver det..så vet jag att det aldrig kommer bli så i stora delar av världen..Men om vi börjar se oss omkring och inte har så stora krav på människor runt omkring oss..så har vi kommit en bit på väg. Så bra skrivet Es!

Våren gör en gladare..hopp om något nytt..
Trots att jag inte är det piggaste just nu..så är det som vad som helst kan hända igen..jag väntar på goda nyheter..varför inte liksom :)?..Försöker tänka positivt..

Ha ännu en härlig dag med barn och småbusar :)

Kram :)

14 HSP personlighet:

skriven

Ja fy för folk som ser ner på olikheter... Det är ju det vackra med världen!!

Var på fest igår. Kände mig inte bekväm trots försök till det. Tärande att vara "HSP" person ibland... Då det ofta blir såhär. Att jag blir dränerad, känner inte energi/sinnesstämningar och får problem med större folksamlingar. Lite rädd att det där speciella som skulle svepa förbi snart är missat pågrund av detta? Eller kan det lika gärna ske i vardagen?

Kram :)

Svar: Ja, det kan se i vardagen och när och hur som helst.. oroa dig inte.. kram :)
Esmaralda

15 Anki:

skriven

Hej o tack för svar Es

Ja jag vet ju innebörden av trollkorset och vill ju att den ska skydda mig Är den beskyddande ?

Kram Anki

Svar: Ja det är den.. absolut... bara för dig och bara ditt kors.. kram :)
Esmaralda

16 <3:

skriven

Hej kära Es har G gått vidare nu med sina kärleks känslor för mig? Förstår han att jag inte vill bli ihop igen och inte kan lita på honom ?
Kram

Svar: Det pendlar lite... men någonstans tror jag ändå han förstår.. kram
Esmaralda

17 Orolig 😔:

skriven

Hej,
Kommer han kunna dra ner på öldrickandet på helger (vardagen är inget problem)?
Kan jag göra något?
Vill inte ha det så här och inte han heller säger han...
Kram

Svar: Kan han inte komma upp till bevis.. du bör du tänka över hur du vill ha det.. kram
Esmaralda

18 f:

skriven

Hur ser resten av året ut för mig . Några roliga händelser.

19 Lotta S:

skriven

Ännu inte märkt av någon gåva från andra sidan!

Är Hong Kong med dotterns kompis familj en bra idé för oktober, dumt att dra igång om inte blir av/bra?

20 Lydia💕:

skriven

Bra skrivet som vanligt av dig skönt med sol o värme
Här går det trögt tror jag blev avvvisad av han jag trodde va rätt men man får kavla upp ärmarna igen men fattar inte vad han menade med allt
Lydia💕

21 Gunilla i Oxd:

skriven

Heja Märtha! ❤️🌟
Att vara olika är bra o hon kanske är den klokaste av dom alla i familjen..det tror iaf jag!

Kram o ha en härlig dag i solen☀️Här hemma är det lite småkallt o blåsigt!!!😬

//Gunilla i Oxd🌷

Svar: Kram :)
Esmaralda

22 Skytten:

skriven

Hej!
Vilket klokt och tänkvärt inlägg du har återigen. Det är synd att inte ALLA läser din blogg!!!

Ser du om det kommer hända mig något speciellt framöver?

Njut av dagen och familjen som är på besök🤗👍🌞

Kram

Svar: Ja du får ett förslag.. kanske tvekar du... men du bör absolut säga ja.. kram
Esmaralda

23 Alie:

skriven

Det är ju lite ledsamt när föräldrarna inte kan acceptera när ens barn är annorlunda, oavsett på vilket sett. Se möjligheterna i stället..
Viktigt är att vi vuxna visar vägen för andra barn att det är precis lika bra, att vara annorlunda.

Finns intresse från hans sida eller har han tankarna på någon annan?
Ska jag ha is i magen o tiden får utvisa, eller?
Kram :)

24 Jossan:

skriven

Det gör mig så ledsen när föräldrar och människor runt omkring inte kan acceptera att alla är "normala". Men vilken människa är normal? Jag fick ju höra att jag kunde aldrig bli lärare för jag har dyslexi. Okej så bara för jag har svårt att lära mig kan jag inte bli en bra lärare? Jo men tjena! För ca 2 veckor sen sitter min kollega och vräker ut sig att om man inte klarar tentorna så kan man minsann inte bli lärare. Då får man söka sig andra jobb. Usch jag blev så äcklad!!

Det finns så många barn med adhd, asperger/ autism som inte får sina diagnoser för föräldrar inte kan acceptera det. Är barnen mindre värda för det? Var glada att de hittas så de kan få rätt hjälp. Blir galen på det. Förskolan försökte sätta en autism diagnos på min systerson för han satt nära boken när de läste. Han behövde glasögon. Usch blir så upprörd!!

Igår var jag hos mamma och pappa. När vi sitter och äter säger min systers sambo. Vem vet, efter sommaren så sitter han ptn kanske vid detta matbordet. Jag bara jojo säkert. Det jobbiga är att han inte försvinner ur mitt huvud utan jag tänker på honom konstant.
Ligger det något i det som Syrrans sambo sa?

Nu ska jag städa!


Kram

Svar: Ja hua, det finns mycket att bli upprörd över minsann... och det som gör mig mest arg är när det går ut över barn !! Nja, om jag vore du skulle jag inte ta det alltför allvarligt vad syrrans sambo sade... kram :)
Esmaralda

25 Skorpan:

skriven

Tack Es!
Viill betydligt mer än jag har råd till, tyvärr. Väntar verkligen på den dagen jag inte behöver töja på pengarna ;), hoppas det inte tar alltför länge... Kan ju undra hur semestern blir, har jag råd att göra något alls?
Kram Skorpan

26 Linnean 🌸:

skriven

Så bra skrivet om detta. Det är ett sådant elittänk i allt i dag. Det ska presteras på alla nivåer. Usch! Alla är vi ju olika. Man är väl inte sämre för man börjar talar senare eller inte kan stava eller vad det nu hadlar om. Själv råkade råkade jag ut för stämpling att vara lite knäpp i skolan. Kunde läsa och skriva och matt var ok...när det var kul! Musik...toppbetyg! Men gympan! Jag hade en smal långbent och smidig kropp. Men hatade gympa! Ansågs som perfekt för...friidrott! 🙄
Inga problem att ta sig över sådana där fåniga häckar men jag såg till att snubbla. Höjdhopp, då tog jag ribban i handen och sprang med den 😆 Avskydde det där! Då ringdes det t min mor och klagades och höll på. Jag kunde ha blivit så bra men måste vara koko som gjorde så. Jahapp! Men har klarat mig bra med 1:a i gympa och utan att skutta över häckar och kravla i sandgropar efter hopp. Det var en ganska jobbig tid när jag kände mig värdelös pga allt tjafs om träningar. Låt barnen få utvecklas i sin takt och göra det de tycker är roligt och trivs med. Man kan inte vara bra på allt och alla kan inte vara inom den där jäkla ramen om hur man SKA vara. Inte lätt att växa upp i dag inte!
Nu är superröjt i källarna klart! Skönt. Sitter och tittar på röran i lägenheten nu istället. Bara att börja och dra i möget här nu. Till helgen ska min lilla älskling (katten) hämtas åxå. Kisse och jag är verkligen ett nu. Han är så fin och pigg och sover på min arm på nätterna. Ska den arma karlen någon gång begripa att denna katt hör ihop med mig och ska vara inne och få kärlek och inte drälla runt bland fästingar, få mask och hungriga rovdjur som vill äta upp den lille?
Kommer jag att få ha honom här igen? Får han någonsin stanna hos mig. Är ju så glad för den lilla varelsen. Det är jobbigt det där!
Hoppas att ni får en härlig söndag med solsken, här är det dimma! Ha det riktigt skoj!
Kram.../Linnean 🌸

Svar: Ja, att tvinga ett barn är samma sak som att döda det intresse som kanske finns där från början... vad roligt att din katt kommer... det verkar som om husse håller hårt i katten men inte så mycket av kärlek till den kanske utan mer för att han vet att det är något du vill ha... lite komplicerat detta.. får inte till mig något exakt.. kram :)
Esmaralda

27 Tingeling:

skriven

Tänkvärt!

Här varit mulet hela förmiddagen men nu kom solen fram! Skönt. Min dotter har lekt hos en kompis och dem bor i hus. Tänk så mysigt att bo i hus. Jag vill inte ha ett stort hus, en liten stuga kanske eller radhus. Ser du det för oss inom en snar framtid? Det är ett av mina mål faktiskt att uppnå inom fem år.

Fortfarande ont. Kanske måste ringa i morgon och kolla om det är nåt fel på tanden.... ush!

Hoppas ni har en fin dag!

Kram!

Svar: Ja ett eget ställe med trädgårdstäppa kommer det att bli.. kram
Esmaralda

28 TjejenO:

skriven

Älskade Es,

Du är så himla bra och klok!
Jag blev rörd över inlägget här borta. Så fint skrivet och så sant. Det viktiga är inte bad vi har eller gör utan hur vi är som egna individer. Alla individer behöver få bli sedda och uppskattade för dem de är. Precis som ljuvliga lilla Märtha. Fick dock en stark känsla av att hon är en gammal klok själv med mycket kärlek och värme. ❤️Det är föräldrarna som behöver lära av henne, om sig själva och sina värderingar.

Nu ska jag åka bort en vecka med jobbet utomlands, kul, men jobbigt att lämna dottern sålänge 😭Kommer det gå bra?

Ha en fortsatt din semster! Ser ljuvligt ut hittils 😻(som alltid)❤️

Stor kram och trevlig söndag till er alla här på bloggen!🤗

Svar: Ja, Märtha har mycket att lära ut.. ingen tvekan om den saken ! Det kommer gå bra kring din resa... koppla av och ha roligt.. kram :)
Esmaralda

29 Kvinnan :

skriven

Hur ser den närmaste tiden ut för mig. Något positivt som kommer förändra mitt liv på väg. Kram

30 Pink:

skriven

Undrar om du ser hur den anställde som är hos oss tänker?

31 Milla:

skriven

Hade ett stort bråk med en bekant för några veckor sen, ser du om hon har dåligt samvete för det som hänt? För jag har svårt o släppa fast jag bad om ursäkt fast jag inte gjort något fel det ångrar jag väldigt mycket.

Svar: Hon har också svårt att släppa och ältar detta en hel del... kram
Esmaralda

32 Sus:

skriven

Hej
Va ör de för trassel....
Kan det inte bara flyta på lite nu....
Lite harmoni....
Love sus

Svar: Det är inget stort eller allvarligt.. i det lilla men red ut det direkt det kommer och låt det inte ligga till sig.. kram :)
Esmaralda

33 Anki:

skriven

Tack <3
Kram Anki

34 Mackan:

skriven

Bra skrivet Es helt rätt<3

Es ser du något kul som händer mig?
kram


-*-.-*-.-*-.((¯`♥´¯)).`*.¸.*´✿¸.•*¨`*•..¸.-*-.-*-

Kommentera /ställ fråga här: