Sekten....

Ingen vill hamna på hemmet när man blir gammal. 

  Men somliga gör det i alla fall. 

Och när man kommer dit – inser man att man hamnat  som i en slags sekt. 

Nån slags parallell  verklighet där allting upprepar sig efter samma mönster och så har det varit sedan urminnes tider.

 

  Gröt äter man till frukost. Havregrynsgröt med mjölk och socker och äpplemos.

Hua, säger jag bara.

Det försökte mormor servera mig när jag var liten och inte ens då klarade jag av  det.   

 Det serveras krämer och efterrättssoppor och frikasséer… jag som gillar thaimat och indiskt !!  

Och jatack gärna ett glas rött till maten.

 Ibland kommer  nån som spelar dragspel och jag undrar vad det här med dragspel står för ?  Blir man per automatik dragspelsfantast när man passerat en viss ålder ?

 

Och dansbandsmusik strömmar ur högtalarna… gammeldans ..tjohej ! Det är så man ryser.

 Jag som gillar hårdrock och   R & B och nästan allt utom dansband. 

Det ordnas trevligheter också ibland och då blir det bingo…. BINGO !!!!???? 

 Prästen kommer regelbundet . men jag gick ur kyrkan för 100 år sen och är mer lagd åt det buddhistiska hållet…och psalmsång, nej tack !  

 Jag vet att det finns hem  som är annorlunda.. där personalen SER sina boende… och som moderniserar sig.. men de växer inte på träd !  

 

När pappa hamnade på hemmet sitt sista år i jordelivet så fanns det inte många igenkänningsfaktorer för honom.. så när han hade sina bra dagar gick han ut i trädgården och fixade.   Det fick honom att känna sig lite mer som den människa han var.  Människor var olika förr och alla gillade inte samma sak,… precis som människor är olika idag !!

Det är kanske en överraskning men folk som fyllt 80 är inte mer lika än 30 åringar är lika.

Om jag (hoppas inte) hamnar på hemmet så vill jag få vara ifred på mitt rum med min dator… så jag kan skriva seanser eller se filmer och serier. 

Jag vill ha mat som är mer i tiden och inte tvingas sitta i allmän matsal och äta. Aldrig gröt.  När det blir underhållning som  passar mig – då är jag på ! 

Men ve den som rullar ut mig i stolen för att spela Bingo eller sjunga psalmer.

 
 
 

 Jag vill läsa mina böcker i lugn och ro, jag vill tura till Danmark  och sitta på torget i Helsingör med en  kall öl i näven…..jag vill gå på konserter..…. jag vill ha hundar  på hemmet… jag vill kunna bjuda hem mina vänner och parta lite...  och… ja, det finns så mycket jag vill så NÅGOT av det borde vara genomförbart.

Varför grillar man inte på hemmet om sommaren ?

Varför är man inte ute mer ?

Varför åker man inte på utflykter.. mer än till kyrkan i advent ?

Varför kan man inte ha volontärer som  hjälper till och kan ge var och en av de boende lite personlig service i att göra just  det man vill göra ?

 

Min amerikanska systers mamma.. hon  volontärjobbade som pensionär på ålderdomshem i Lisbon i Connecticut.  Då hade hon två boende som hon  engagerade sig i och  gjorde sånt som de VILLE göra..  hon tog dem i bilen och for till restaurang och pub, till stan och dess vimmel… till diners… till butiker… till konstutställningar….

 

Men här i Sverige vill vi inte ha volontärer som ränner runt för de  kan kanske ta jobben från de anställda… och det blir ett moment 22..  som drabbar vem ? Exakt... de boende !

Hur vill du ha det  om du en dag hamnar på hemmet ?

Kram & kärlek

1 <3:

skriven

Godmorgon kära Es hoppas att slippa hamna på hemmet vill inte tänka på det.
Vad var anledningen att Mikael skilde sig? Han skrev igår att han ville ses. Avståndet är lite långt. Får se om vi får till en liten träff och se hur det känns. Ska jag ligga lite lågt med att svara honom ?
Kram

2 Jennifer:

skriven

Godmorgon. Ärligt talat så vill jag inte leva så länge tills jag blir riktigt gammal och eventuellt skulle hamna på ett boende. Jag är inte så förtjust i detta som kallas livet och tycker oftast att det är ganska jobbigt och tungt att leva. Det är inte så att jag vill dö direkt, men så stor lust att leva har jag inte heller. Om man uppfann ett piller för att leva i i 150 år skulle jag definitivt inte ta det.

Det kanske kan tyckas provocerande för en del, man ”ska” ju älska livet, tänka positivt, ha positivt fokus, bla bla bla. Men jag har alltid haft en stark känsla av att längta hem och få återvända till Alltet, så det är okej för mig.

3 T:

skriven

Hej Es! En kille på Tinder skrev till mig att jag inte alls är söt utan ful och ser tråkig ut. Blev riktigt ledsen. Varför skrev han så? Kunde han inte bara ha scrollat förbi mig då?

Kram och glad påsk.

Svar: Ja herregud vilka stolpskott det finns... somliga hämtar energi genom att såra och göra illa... och ful är du ju inte... lååååångt därifrån... bry dig inte.. sånt är inte värd nån energi nån.. kram
Esmaralda

4 Kicki 🌞:

skriven

Jag har också funderat på hur allt är samma överallt på alla 'hemmen". Meen vi kommer ju nya generationer med ny musik, mat och hobbysmak. Dragspel måste väl ändå vara passerat snart...torsk och potatis (möjligen att jag har yfördomar..) och att virka till kaffetåren? Sitter det i väggarna måntro, att ränderna aldrig går ur? Eller kan det vara så att man blir en ny människa när man blir äldre 🙄 att man helt enkelt formas in i "livet på hemmet"? Hoppas det annars blir jag inte långvarig där 🐣! I dag kalas med faren 84 år och bor hemma.

Svar: Grattis till faren :) kram
Esmaralda

5 Skorpan:

skriven

Jag ska inte hamna på något hem! Ska hålla mig i god form, äta o dricka, ha bra sex ;) o en karl ska jag dela boendet med tills jag dör o det knall o fall. Inga blöjor, tack.Bingo kan jag visst pröva på ;), men det religiösa, nja inte som det känns nu i alla fall... Hade en dröm, för länge sen, om att öppna ett äldreboende där alla skulle delta i göromålen o göra det dom är bra på, trädgårdsmästaren i trädgården, kocken i köket... Krävs förstås att man är i gott skick, men så är det ju bara en dröm :).

Drömmergör jag, om mannen, kan det vara så att vi möts i år Es? Känns så, men jag kan ju ha fel, eller ;)?! Ska han hinna med nåt innan han träffar mig eller är det nåt på min agenda som behöver göras?

Här behöver städas o innan man kommer åt det är det en hel del undanskyfflande, argh. Lite mera förvaringsutrymmen skulle sitta fint ;). Får väl bara gila läget o hugga i, efter morgonkaffet. Och ja, ingen skillnad dör mig om det är helg eller vardag, jag städar då jag vill (måste)...

Ha en bra långfredag!
Kram Skorpan

Svar: Ja, mötet kan mycket väl ske i år... skulle inte förvåna mig.. kram :)
Esmaralda

6 Jennie:

skriven

Hej Esmaralda! Jag fick en seans av dig för någon månad sedan och där skrev du att angående mina sommarplaner, så ser du att jag kommer att ändra dem och att det känns starkt positivt.

Jag skrev att jag har planerat att resa till Balkanländerna hela juni månad. Har funderat och funderat kring planerna, men faktum är att jag inte vill ändra dem, jag vill verkligen resa till Balkanländerna. Så med andra ord kommer jag inte att
ändra mina planer. Borde boka resan snart så jag får billiga biljetter. Ser du om det ändå sker någon slags förändring angående resan? Kommer jag att missa något positivt nu då jag väljer att inte ändra mina planer? Blir det en bra resa? Kram

Svar: Du ska göra exakt det du känner.... du missar något kanske.. men hittar något annat... kram :)
Esmaralda

7 Marie:

skriven

Härliga tankar om ålderdomen och helt rätt.Det verkar som tiden står still på många hem..
Här händer det spännande grejer, varit på intervju och arbetsgivaren är intresserad. Nu till det svåra löneanspråk, fega tankar för att ta ett kliv in i den okända framtiden med nya kollegor osv men samtidigt nyfiken

Ha en super påsk
Men sol, glädje och värme
Marie

Svar: Se ditt eget värde i löneförhandling.. kram :)
Esmaralda

8 Helena Ir:

skriven

Hua..då! Jag vill inte heller..!! Jag vill inte äta maten där..och mig stoppar dom säkert i en massa piller ..så jag håller mig lugn och snäll!
Men om jag måååste dit..så vill jag bestämma maten själv..jag vill dricka något glas vin ibland. Det ska finnas ett gym för oss gamla där...Ingen ska bestämma när jag vaknar eller går och lägger mig på kvällen/natten. Givetvis ska jag ha min laptop att kunna läsa det jag vill på..precis som alla filmer/serier som jag vill se! Jag ska när jag vill kunna ge mig iväg utanför hemmet..jag ska kunna fortsätta med mina resor,som jag gjort hela tiden innan. Min "pojkvän" på äldre dagar han har ett rum bredvid mig på hemmet och vi sitter inte bara och håller varandras händer i varsin fåtölj,även om det också är rart :)
Helt ärligt,så är det nog bäst att jag får göra som jag vill i det mesta..annars blir jag inte rolig :)

Ger mig iväg till gymmet,kanske jag håller mig någorlunda frisk med min livsstil idag..Kärlek ska visst vara bra också..den kanske jag hittar..när de slänger in mig på hemmet..grr..om de vågar!!

Glad påsk...jag ska också försöka vara Glad :)

Kramar till everybody! :)

9 Sus:

skriven

Hej
Så vill man ha de....
Alla är lika olika ....
Nu har jag sökt två jobb...
Någon chans?....
Love sus

Svar: Ja särskilt på ena jobbet är chansen god.. runt 70 %.. kram
Esmaralda

10 See:

skriven

Hej Esmaralda.
Ja oftast då brukar en del försvinna ganska fort när de hamnat på hem, kanske för de helt enkelt inte trivs..
Lite utflykter och socialt umgänge är ju inte fel men då ska det bli till på rätt sätt! Många gammal är ju trots allt kanske ensamma.

Håller relationen fortfarande efter sommaren?
Kram

11 Smulan..:

skriven

Hoppas på att när jag hamnar på hem det är ju mååånga år till dess att det finns fler valmöjligheter än idag så att man kan äta mer varierat än idag och mer rörelsefrihet. Eller så är jag så pigg och alert att jag aldrig hamnar där. Hur som helst så hoppas jag att alla gamla alltid ska bli behandlade med respekt och värdighet och få sina önskningar uppfyllda.

12 EPM:

skriven

Godmorgon.

Jag vill ha det som jag har det nu, men gammal.
Jobbade i äldreomsorgen när jag var 18 dvs för 17 år sedan. Då trodde jag att det skulle bli annorlunda ganska snart, men så är det tydligen inte.

Jag är nyfiken på han som kommer ge mig romantik i vår, han som jag inte träffat än... Kan du berätta något om honom?

Exmaken har träffat någon, vilket jag är glad för, men jag var inte beredd på det än... min reaktion sabbade nog allt i vår vänskap.😔
Kramar och glad påsk 🐣🐣

Svar: Om ni träffas i vår, det kan ju dröja längre också.... och när ni möts så upptäcker du hans humor.. han får dig att skratta... och han får dig att må bra.. kram :)
Esmaralda

13 Maria:

skriven

Hej!
Glad påsk! Det låter väl bra det du skriver, man vill ju ha hålligång på hemmet hihi;) jobbar i äldreomsorgen så vet hur den bistra verkligheten kan se ut. Många väntar för länge med att flytta så de är då dåliga o dör strax efter flytten. Sorgligt värre. Det borde finnas roliga boenden för äldre, kanske som kollektiv med blandade åldrar?
Är ledig idag sen jobb hela långa påsken...vi flyttar i maj o det blir så skönt. Behöver komma framåt i livet nu. Har suttit fast i gamla mönster alldeles för länge. Serdu något kul framöver? Du såg nått underbart i kärleksväg men inget i sikte än.. hihi otålig o nyfiken
❤️Kram ❤️

14 Minime:

skriven

Hej Esmaralda.
Det skulle vara perfekt med en person som jobbar för äldre där de tar dem ut på utflykter.
Men jag vet att när jag jobbade inom hemtjänsten fanns det just en sådan aktivitet där de bjöds på lunch, fika och musik. En taxi kom och hämtade de äldre.

Es, ser det ut som om min tillkommande befinner sig i staden jag bor i ibland? Är han här på besök ibland eller vistas här i min stad?
Kram


Svar: Jag tror inte han bor i din stad... men kommer dit ibland.. kram
Esmaralda

15 Anki:

skriven

Godmorgon Es
Ja fy f-n för att hamna på hemmet när man blir gammal Tänkte på skillnaden i vården när jag ser akuten på sö-kvällar Det är från ett akutsjukhus i England Vilken omsorg de har om sina patienter ,där ligger vi hästlängder efter...den akutvård jag utsatts för var inte rolig....kvarglömd på ett röntg bord med avsliten lårmuskel...bla..Vi har för lite folk och är för "svenska" eller "storstads-empatilösa"...skit samma..

GLAD PÅSK på er alla <3

Kram Anki med flock

16 Hedwig:

skriven

Hej!
Jag vill ha det precis som du beskriver. Man ska unna de gamla lite värdighet. När jag pluggade i Sverige jobbade jag på ett ålderdomshem som volontär två gånger i veckan för att kunna prata svenska. Det vore bra bra om flera invandrare skulle volontärarbeta på ålderdomshem för det är ett bra sätt att lära sig svenska. Röda Korset har,i det hade de i alla fall i Uppsala, volontärprojekt med äldre och det har även kyrkan. Jag hoppas att jag aldrig hamnar där som pensionär!

17 Mia:

skriven

Hej Es! Är rädd att hamna på institution när jag blir gammal, vill rå mig själv...

Undrar...har ju aldrig känt mig särskilt förstådd av mitt ex, men kommer mannen jag ska möta förstå mig och kommer vi bli lyckliga tillsammans?
Kram :-)

Svar: Ja, han förstår dig och du förstår honom... de olikheter som finns mellan er har ni inga problem med.. kram :)
Esmaralda

18 <3:

skriven

Hej kära Es testar att fråga igen om det fortfarande ser positivt ut i mitt rehabärende? Det tar sådan tid. C kan jag bli galen på är som att hon har något emot mig. Ringde inte henne och det var bra sa du. Är det ngt jag kan göra för att detta ska bli bra ?
Glad påsk till dig och MG.
Kram
🐶🐣🐤🐥💛

19 55:

skriven

Kul att läsa om detta tunga ämne .

20 IaElisa:

skriven

Hej!
Detta är jätteintressant, för precis sådär tänkte jag också!
Och sen började jag jobba på ett hem.
Och nu inser jag precis problematiken i det.
Åtminstone i Finland kommer ingen till ett hem före den är i väldigt dåligt skick, före det har vi hemtjänst. Dom pigga som bor på vårt hem orkar vara aktiva i ca 1 timme, sen behöver dom vila. Och det är mest från demensavdelningen. Och tyvärr minns dom inte vad dom tycker om att göra, och oftast finns där någon mental sjukdom som gör att t.ex ett stop öl kan hamna i väggen istället för att ställas ner på bordet = fungerar ju inte så bra på lokala krogen.
Av våra 60 klienter finns det kanske 15 st som skulle klara av att äta en grillkorv. Dom andra är purematsklienter. Att få dessa 15 kissade, bajsade, klädda och genom två våningar ner och ut på gården, för att sedan grilla med dem utan att någon försvinner, bränner sig, faller, äter muld, river upp alla blommor eller tappar sina tänder i en blomrabatt el dylikt skulle ta ca 1 timme att genomföra, minimum. Och med 1-2 vårdare på 8 klienter betyder det att kvar på våningen skulle bli 1-2 personer som skall mata 15 personer som inte kan äta själva.
Så åtminstone här hos oss är vi väldigt beroende av anhöriga för att kunna förgylla klientens dag.
Sedan har ni ju kanske piggare åldringar på era hem? Finns det gott om åldringsvårdsplatser i sverige? Och så spelar det ju en stor roll om det finns resurser att ha tillräckligt vårdare på jobb?
Tror det kanske är ganska olika på hemmen. Vi kan bara göra aktiviteter som går att utföra i dagsalen så det är "klient-tryggat" och nära till säng och toa.
Så man hoppas verkligen att man inte lever förbi sitt bäst-före-datum!

21 Shirin:

skriven

Tusen tack för svaret i förra inlägget. Blir så glad.. ser du något särskilt kring mitt kärleksliv? Något sker skriver du, serie möjligtvis något mer? Ser så fram emot det❤️❤️

Glad påsk

22 Mamman:

skriven

Hej Esmaralda.
Som det har kännts för mig, ser det ut som att han kommer få fler barn innan mig?
Kram

23 Mim:

skriven

Hej!

Min mans styvfar gick hastigt bort för någon vecka ser 83 år gammal. Kan du se om han har det bra nu??


kram GLAD PÅSK!!

24 Susanne Amalia :

skriven

God Morgon..
Är lite frustrerad i dag.. Men det lägger sig nog till kvällen eller om några dagar.. 💕
.,, . .,
Det är jobbigt att vara sjuk..

Och dessa relationer..
Varför är man inte rak det borde alla vara. Enkelt och smidigt..
Jag tycker inte om vitlök sa en vän till mig och beställde in ett viklöksbröd..
Nehe sa jag.. 😕

Hemet..
😱 😟
Ja jag hoppas att jag är död innan jag kommer dit..
Jag skulle nog köpa vinsats och ha under skåpen.. Det är en evighetsmaskin skulle jag säga..
Skam och skuld och moral läggs på de stackars gamla.. De ska bete sig enligt norm som någon kyrklig pingstvän eller Jehovas vittne verkar ha fnulat ihop.. Det är enligt mig skamligt och oetiskt att sådana kontrollerande skrämselreligioner finns..
Och att man har byggt ett samhälle på att kontrollera de äldre i deras eget boende..Som de betalar dyrt för..
Dessutom får man ju inte ta med sig katten hunden och 🐦.. Ut får man inte heller gå.. Och jag som går ut på morgonen och in på kvällen..
Men det är ingen risk att jag hamnar där för jag har njurefel.. hjärtfel en systa på bukspottkörteln pannikulit vissa nedsättning efter stroken och armbrottet.. Om jag äter fel får jag bukhinneinflamation och medicinen ger mig njursvikt i fel proportioner.. vägrar att leva ett stillsamt liv.. Och när jag klagade på att jag inte fick med mig ena skidan i svängarna så höll läkaren att sätta kaffet bokstavligen i halsen.
Du ska inte kunna åka slalom än det ska du kanske pröva om två år.. Men jag har åkt i alperna och det funkar..
-herregud sa läkaren.. Och suckade djupt..
Men då ska du inte ha dessa tabletter som du äter för de gör att benen inte fungerar.. Man orkar inte med att anstränga sig..
-Tack för den.. Sa jag kunde inte du ha upplyst mig om det??
-men folk som har haft strok åker inte slalom så snart efter..
-humlor kan inte flyga men det vet de inte om..
Jag älskar humlor.. Sa jag..
Nåväl ingen risk att jag hamnar på hemnet.. Jag kommer inte att leva så länge och det är jag glad över..

Påsk är det och jag önskar alla en glad Påsk och EllaBella och Saga önskar alla blogghundar och katter en nosglad och händelserik påsk..

FRÅGA: ser det ut att bli skidor i slutet av April.. Det ska bli så.. Men händer det

Hittade dig inte på Blåkulla i går så jag önskar dig och MG en magisk Påsk.. Nu ska vi göra Påsk tårta 🎂







25 MuminM:

skriven

Hej Esmaralda.
Hur är han min nästa kärlek? Vad ser du om honom och oss?
Kram

26 Skrållann:

skriven

Hej!
Jag skulle vilja starta ett äldreboende och kunna erbjuda mera av det du tar upp. Tror dock att flera boenden har moderniserat sig en hel del på sista tiden och man jobbar mera salutogent. Min mamma var föreståndare på en långvårdsklinik när jag var liten och då var det en dam som berättade att hennes dröm var att få åka på en stor höstmarknad som anordnades varje år på en liten ort utanför stan. Klart vi ska åka dit sa mamma och fick efter mycket pepp med sig personalen på detta ovh en hel busslast med rullstolar och glada pensionärer. På orten fanns det ett äldreboende som hon kollade med att de kunde få låna toalett (handikapphandpassade med lift) och de blev även erbjudna att äta lunch där. Pensionärerna var så nöjda och personalen likaså och det gjordes efter det flera utflykter för det var ju så roligt. Tror det handlar mycket om hur ledning
och personal är. Jag har alltid haft en liten dröm att öppna ett äldreboende och mitt boende skulle ha pubkvällar och det skulle erbjudas vin till maten. Vi skulle ha spa, vi skulle ha lite djur både ute och inne och vi skulle bjuda in intressanta gäster/föreläsare. Volontärer är jag lite emot i dessa sammanhang. Att arbeta med äldre är det absolut viktigaste man kan göra och jag tycker man ska
ha betalt för det.
Igår hörde äntligen min gamla vän av sig och han har råkat in i en riktig härva. Hans förra kompanjoner kräver honom på pengar och det har hamnat hos kronofogden. Han ska ha överklagat men kommit in försent med det menar myndigheten och nu verkar han vara riktigt i klistret. Jag vet nog inte allt men detta är då olyckligt och han hävdar att han blivit lurad av dom. Jag tycker han ska skaffa experthjälp men han tror redan innan att det är chanslöst då det är ett stort företagsnamn han har som motpart. Han satsade flera miljoner när han gick in i företaget och jobbade hårt för att få ordning på saker och ting. Jag tror iof inte att jag har hela bilden men tycker det är så tragiskt att det blivit så här. Jag kan inte göra något men hur ser det ut att gå? Kommer han bli av med hus och allt och sättas på helt bar backe?

Kram❤

27 Rädd:

skriven

Hej E!

Är så tacksam för de här lediga dagarna. Ser du om min långa ledighet i sommar kommer bli godkänd? Kommer jag hinna bli mer nöjd med min jobbsitiation när jag går på sommarledighet?

Kram och kärlek.

28 Fråga:

skriven

Hej Esmaralda.
Ibland får jag sådan ångest. Det var en situation med en utav hans kompisar och inget hände alls men det blev nog lite missförstånd bland hans kompisar och killar kan ju vara rädda om sin stolthet? Var det den situationen som gjorde att det blev slut mellan oss eller att han ”vände på klacken”? Berodde det på den situationen?
Kram

29 Kristin:

skriven

Kjære Esmaralda. Dine ord om hvordan man IKKE vil ha det, kunne like gjerne vært mine. Jeg giller ikke dansbandmusikk, bingo, kirken og det andre du skrev.
Det er forferdelig at om man havner i en slik situasjon, ikke skal bli behandlet som det menneske man er. RESPEKT!!!!!
Jeg har sagt og mener fortsatt, at hadde en kennel blitt drevet på samme måte som mange sykehjem gjør i dag, hadde den blitt stengt og de som driver den hadde blitt straffet.
Merkelig at man nesten kan gjøre hva som helst med gamle mennesker uten å bli straffet? Jeg er skikkelig forbannet over eldreomsorgen. Det er omsorg kun i navnet!!! Politikerene lover gull og grønne skoger når det er valg, men det virker dessverre som om det bare blir verre.
Doffen hoster noe mer, men virker fornøyd. Han leker innimellom og det ser ut som han har det bra. Men, hans hjerte er ikke sterkt. Ser du noe for han?
Ønsker deg, din og bloggfamilien en fin påske. Kram!

30 Carin:

skriven

Jag tror heller inte på att man ska tvingas att rullas/ledas ut till något evenemang som man själv ändå inte skulle vara intresserad av. Dock finns det ju något (i alla fall i hemtjänsten) som kallas för
”Social samvaro” där senioren åker ut på aktiviteter om man vill, MEN! Tiden räcker ju nästan aldrig till! Den sociala samvaron på exempelvis en timme tickar ju så fort man klivit innanför dörren och man ska kanske hjälpa till med jacka, skor, etc. och ta sig till ett omtyckt fik kanske tar 20-30 minuter från dörr till dörr. Det är så orättvist och man kanske då får istället överväga att få stanna hemma.. igen...
Jag tror inte det skulle vara mågot problem för serviceboende-personal att ha volontärer. Problemet är att hitta volontärer.. Mitt eget förslag är att anhöriga/vänner faktiskt kan ta och besöka de äldre oftare och ta ut dem på äventyr, även om det kanske blir en kortare tur fram och tillbaka till det där fiket.. för det betyder så mycket <3

Glad Påsk till dig Ezmaralda och till er andra!
Jag jobbar hela påsken men det gör inget, ger mig en anledning att fokusera på annat än att grubbla.. 💕☀️🐣🐥🐔

31 Bolla:

skriven

Håper å holde meg så frisk at jeg kan dø hjemme 😂😂

Overlever jeg om jeg drar på bilferie alene i USA? Har visst sett for mange nyheter og TV serier om seriemordere der borte 🤣

Ha en fin langfredag!
Klem Bolla 😊🐣

32 Barbie:

skriven

Hej kära Es! Efter 3 år har jag hittat en fantastisk lägenhet som jag letat och letat! Men min SYSTER SOM TÖNKTE FLYTTA IN MED MIG SLÄPPTE EN BOMB ! Om att hon har andra planer och hyran ligger på 6000 kr? Jag har inte jobb !! Kan jag klarar mig Es ? Ser du att om jag tackar jag till lägenheten att jag klarar mig bra? Kramar

33 Barbie:

skriven

Hej kära Es! Efter 3 år har jag hittat en fantastisk lägenhet som jag letat och letat! Men min SYSTER SOM TÖNKTE FLYTTA IN MED MIG SLÄPPTE EN BOMB ! Om att hon har andra planer och hyran ligger på 6000 kr? Jag har inte jobb !! Kan jag klarar mig Es ? Ser du att om jag tackar jag till lägenheten att jag klarar mig bra? Kramar

34 AnnaK:

skriven

Håller med! Betackar mig också från gröt, dragspel och bingo 😜

Trodde inte det gick att bli utbränd i mitt yrke då det är mest fysiskt tungt. Började dock känna igår att smärtgränsen började vara nådd och jag klarade knappt av att göra klart mina måsten. Mår konstigt och hjärnan känns som ett svart hål just nu. Menar inte att jag är utbränd men nåt tokigt är det. Har varit underbemannade hela året och mycket att rodda med privat också. Tur det är några extradagar ledigt nu att vila på. Ska ta en promenad i solen idag ☀️

Ha en fin Påsk 🐣

Kram 😊

35 Josefine:

skriven

Jag har länge tänkt att i stället för lumpen borde man kunna välja på att ha ett vårdår. Ett år där man får grundläggande sjukutbildning men även spenderar och hjälper till vid ålderdomshem,hemtjänst,förskolor som personlig assistent och liknande. Tror det skulle underlätta för de anställda och vara underbart för de äldre, OCH ge arbetserfarenhet. Men det skulle ju ta arbetstillfällen, skitsnack enligt mig. De flesta unga skulle må så bra av att få en inblick i det här och man behöver precis lika många som jag sjukvård i krig som sådana som skjuter :P


Jag upplever inte att min vän Rickard beter sig som en vän ska. Jag kände en otrolig energi kontakt med han igen i januari efter att knappt ha pratat på länge. Han har besökt Stockholm massa gånger utan att fråga om jag vill fika eller träffas. 2016 sa jag att jag hade känslor för honom, men när han inte besvarade dem så var jag helt okej vår vänskap betydde mer. Men han var uppenbarligen obekväm med det han kunde inte ens säga adjö efter examensfesten. Jag upplever att vi har haft en sån nära kontakt och bra vänskap men att den nu är skit. Om vi pratar om hans nya lägenhet och att jag får komma till uppsala för inflyttningsfest så är det väl ändå lämpligt att bjuda in mig när de har påskmiddag/ inflyttningsfest i den. Äh bara jävligt fundersam över hur han är funtad numera, kanske såg han i kärleksljus innan.
Undrar egentligen om jag ska ta upp att han beter sig som en dålig vän som jag varit sugen på att göra och om han ens är intresserad av att vara vänner?

36 Alie:

skriven

Jag började som 15-åring att jobba inom äldreomsorgen på ett vårdboende, på sommaren.. 30 år senare är det t.om sämre än det var då..
idag jobbar jag forts inom vården men inte med äldre på det sättet, vården har överlag blivit förfärlig på många sätt, man skäms!
Och vem drabbar det värst, jo dom äldre. Dom får ju inte bestämma någonting över sin egna vilja, iaf inte när man kommit på hem.
Det finns ( fast dom är få) hem för äldre där man har en egen kock, gör utflykter, personal som har tid för dem och är intresserade att jobba med äldre. Idag handlar allt om pengar, sorgligt.
Själv har jag en inställning att aldrig behöva hamna på hem ( vilket jag naturligtvis inte kan styra). Men en bild jag har av mig själv ( och alltid haft) är att jag kommer stanna i mitt hem tills det är dags och jag kommer somna in i min egna säng. Ibland kanske viljan styr...💫
Kram 🐣

37 Nyfiken:

skriven

Hej!

Har jag någon beundrare?? dum fråga kanske men nyfiken.

Kram

38 PiaS:

skriven

Hej Es,

Alla vill vi leva länge, men ingen vill bli gammal...samtidigt så ålder är bara en siffra 😉.
Hoppas själv att få leva många år till, bli gammal men med hjärnan, hjärtat och kroppen vid god vigör. Sedan dö knall fall, så att säga, vill verkligen inte tyna bort hemma eller på ett ålderdomshem.
Även om det säkert kommer finnas bra sådana, så som du beskriver där de boende ses och får leva fullt ut, oavsett sin ålder.

Sedan tror jag att många av oss ”glömmer” att leva här och nu. Skjuter upp till annan dag, till sommaren, nästa år.. men tänk om det inte blir en annan gång, ett nästa år? Eller att vi tar in för mycket vad andra tycker och tänker om hur livet ska levas, så vi ”glömmer” bort vad vi själva egentligen vill och mår bra av. Det är ju vi själva som ska leva med konsekvenserna av de val vi gör?Tänker på ”lindansarna” du skrev om för ett tag sedan. De som vågar ta språnget, och följa sin dröm, sitt hjärta även det bli
kan bli ett magplask ...men detkan även komma något magiskt.

Själv brottas jag med vad min hjärnan säger och mellan vad mitt hjärta säger... och jag kommer nog att följa mitt hjärta...även om det kan bli ett rejält magplask...

En märklig sak som hänt är att min köksklocka helt plötsligt visade en timme mer än övriga klockor. Varken jag eller mina barn har ändrat tiden sedan vi drog fram till sommartid.

Önskar riktigt skön påsk!

Kram PiaS


39 Tove:

skriven

Så klokt inlägg. Jag håller med dig . Glad påsk! 🌷

40 Mee:

skriven

Känner precis som du skriver Jennifer kram<3

41 Molly D:

skriven

Hahahahahaha precis så är det. Var själv och besökte några olika hem just härförleden. Några solskenshistorier hade personalen att berätta men jag frågade precis samma - varför sjutton ska man plötsligt äta kräm och dricka saft?!?! Är det någon som bestämt att det är så det är att bli gammal, plus att man ska gilla visor och dragspel. Personalen såg något bestört ut, tydligen ingår kräm i konceptepet sedan urminnes tider.
Vi öppnar något nytt E där vinet åker fram till lunch o middag och rocken ekar i korridorerna.

Glad påsk

42 Finländskan:

skriven

Om du hittar ett sånt boende som du vill ha så kan vi bo på samma ställe. Fast jag nu inte gillar hårdrock och thaimat, jag ska ha latinomusik, reggae, pop, klassiskt, you name it... Inte psalmer! Ett franskt musette-dragspel kan tolereras (om man spelar fransk musik), alla andra dragspel punkterat jag glatt. Och jag ska äta varierande lchf och lite rött, ibland portvin, konjak eller ouzo. Jag ska dansa rhumba, samba, cha-cha och vicka med höfterna ordentligt, och disco ska jag ha också. Jag ska leva rytmen! Och katter och en piano och en del målargrejer också.
Och om man ska se på film eller teater så humorn är högst på listan, jag måste få skratta ordentligt. Ibland ska det filosoferas och flummas lite, hjärnan ska användas och kittlas, och då ska jag bannemej inte behöva sitta i skåpet varken med min livsfilosofi eller med att vara lesbisk, eftersom jag inte gör det nu heller.
Egentligen är det lite tragiskt att nu just är det vår generation som håller på att planera och resursera åldringsvården. - praktiskt taget alltså det, hur vi själva ska få ha det i framtiden...
Kram på det!

43 Monica:

skriven

Det värsta ödet är att hamna på hem och att man fortfarande är klar i knoppen och kroppen inte hänger med. Sitta där och var utlämnad till vårdpersonalens godtycke och flertalet av de andra gamlingarna är dementa. Då hoppas jag att jag också blir yr i bollen. Så man kanske inte får någon valuta för att förebygga hjärnskador att äta sunt, läsa mycket, lösa korsord och sudoki och motionerar mycket. Då är det väl en rejäl blåsning att vara smart i förväg.


-*-.-*-.-*-.((¯`♥´¯)).`*.¸.*´✿¸.•*¨`*•..¸.-*-.-*-

Kommentera /ställ fråga här: