Ena eller andra.....
Sockerkaksbotten:
75 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4 äggulor
1,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 dl mjölk
Maräng:
4 äggvitor
2 dl strösocker
50 g hackade hasselnötter
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Rör smör och socker pösigt, tillsätt äggulorna en i taget under omrörning.
3. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i äggsmeten, tillsätt mjölken och rör ihop till en jämn smet.
4. Vispa upp äggvitorna tills det formas mjuka toppar, tillsätt sockret medan du fortsätter vispa, vispa marängen tills sockret löst upp sig.
5. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Pensla papperet med ett tunt lager matolja.
6. Bred ut sockerkakssmeten på papperet med en spatel eller slickepott. Fördela marängen över sockerkakssmeten och strö över hackade hasselnötter.
6. Grädda mitt i ugnen i 25 minuter. Ta av kakan från plåten och låt svalna helt.
7. Vispa grädden med vaniljsockret. Dela tårtbotten i två delar och fördela grädden och bär över ena delen med marängsidan uppåt, lägg den andra delen ovanpå med marängsidan uppåt.
Många punkter att följa men det är enklare än det ser ut.
Himla gott dessutom.
Och kan jag, så kan du !
Semifreddo
2 färdiga marängbottnar
4 äggulor
4 äggvitor
2 msk socker
5 dl grädde
400 gram ljummen nutella
- Knäck äggen och separera äggulor i en skål och äggvitor i en. Vispa äggvitorna med 1 msk socker och vispa den till hårt skum. Vispa sedan äggulorna med en msk socker tills de blir fluffigt. Sist vispar du grädden, vispa den tills du kan bilda toppar med den. Ta fram en rund form, med avtagbara kanter på cirka 25- 25 cm.
Gör så här:
Lägg den första marängbotten där, krossa sedan den andra i en skål, vänd ihop äggvitor, äggula och grädde och blanda i hop med marängkrosset. Ringla ner den ljumna nutellan, går bra att värma i micron några sekunder. Fyll sedan upp formen med denna blandning. Blir någon smet över kan man göra portionsformar och frysa in. Ställ sedan in hela glasskakan i frysen i minst 5 timmar innan servering.
För min del lutar det mot Semifreddon trots allt.....och med en stor skål färska jordgubbar som tillbehör... herrejisses så gott !
Förra midsommar blev det Pinocciotårtan.... också galet god....så jag tänker att nu kan det vara dags för Semifreddo !
Får bli vartannat år det ena och vartannat det andra .
Dessutom är den himla enkel att göra och man fixar den dagen innan och den tillbringar natten i frysen. Alltså, ingen stress på midsommarafton !
Kram & kärlek 💖
P.s. Vill du beställa ett signerat ex av min och ryska systers bok så följ bara instruktionerna från bloggen igår 😃
skriven
Båda är goda 😋
Kan min dröm igår att jag var och tittade på lägenheten igår vara lite av en sanndröm? Eller var det mest en önskedröm?
Kram 🤗