Gåsamiddagen.....
Byastämma och gille. I Sverige har Mårten främst firats i Skåne, Blekinge och eventuellt i Halland.
Bönderna hade byastämma och valde ny ålderman denna dag och enligt gammal hävd var det den avgående åldermannen som fick stå för gillet. Men gåsen var inte den självklara maten, särskilt inte hos de mindre välbeställda.
Och varje restaurang värd namnet, i Skåne, har gås på menyn idag när det är Mårten .
Som barn for jag alltid iväg med min familj för en gåsamiddag på Spångens gästgivargård… där ”Kalle på Spången” en gång höll till.
För pappa var det en helig tradition och gåsamiddagen missades aldrig och en gång hade han till och med anlitat en kock hemma hos sig som tillredde en klassisk och magisk gåsamiddag och vi var ett 50 tal gäster till den middagen.
Sedan pappa rest hem till Alltet var det mamma som tog över.
Vi har betat av massor av skånska krogar och gästgivargårdar.
Och idag ska vi pröva ett nytt ställe.. nämligen restaurangen på Slottet Sofiero i Helsingborg.
Vi börjar vid lunchtid med bubbel hos mamma… sedan tar gåsamiddagen vid.
På det klassiska sättet börjar man med svartsoppa… som innehåller bland annat gåsblod och den hoppar jag gärna över… medan både mamma och maken äter med god aptit.
Det är sannerligen en måltid som man står sig bra på !
Dety brukar vara en kamp att försöka trycka ner lite äppelkaka som avslutning 😁
Inte heller idag kan jag besvara några frågor
Kram & kärlek 💖
skriven
Trevlig gåsamiddag!
Kram Skorpan